USLOV: Ili rokada ministara, ili idemo na izbore!
Foto: Fonet

Vučićeva poruka Dačiću o rekonstrukciji

USLOV: Ili rokada ministara, ili idemo na izbore!

Politika -
Lider SPS uskoro bi trebalo da se izjasni o ponudi naprednjaka da razmene po tri ministarstva, rasplet moguć već u petak; Analitičari kažu da je ovo prilika da Dačić pokaže da je realan i razuman političar

BEOGRAD - Viši rejting traži i jače pozicije.Ukoliko SPS i SNS ne postignu dogovor o rokadi ministarstava, neće doći do najavljene rekonstrukcije i u tom slučaju ići će se na raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, saznaje Kurir iz vrha Vlade.Prema nezvaničnim informacijama, definitivni rasplet desiće se možda već u naredna dva dana, odnosno najkasnije do petka. Kako kažu izvori u Vladi, očekuje se da do tada lider SPS Ivica Dačić odgovori na ponudu naprednjaka. Podsetimo, kako je Kurir pisao pre dva dana, ponuda koja je trenutno „na pregovaračkom stolu“ je da SPS ustupi SNS tri za tri ministarstva, što je potvrdio i premijer Dačić.Zamka za budućnostPolitički analitičar Dragomir Anđelković smatra da nije nerealno očekivati da će Dačić, koji je poznat kao racionalan političar, prihvatiti rokadu ministarstava, koja predviđa i izmenu koalicionog sporazuma.- Dačić će na ovom primeru pokazati da li je dovoljno realan. Ukoliko bi bio nepopustljiv i odbio da to prihvati, možda bi i mogao da se zadrži još nekoliko meseci na premijerskom mestu, ali bi time onemogućío sebi i svojoj partiji učešće u vlasti narednih godina - kaže Anđelković.S druge strane, prema mišljenju Anđelkovića, raspisivanje vanrednih izbora u ovom trenutku za državu ne bi bio smak sveta. Naprotiv, to bi donelo stabilnost budućoj vladi jer bi broj stranaka u vlasti bio manji, a samim tim i ucenjivački kapacitet. Međutim, kako kaže, raspisivanje izbora nije pogodno u narednih nekoliko meseci zbog konkretizacije početka pregovora o priključivanju EU.URS se ne pitaAnđelković na kraju zaključuje da, ukoliko SNS i SPS naprave dogovor, URS neće biti u mogućnosti da postavlja ultimatume, nego će morati da prihvati rešenja koja mu budu nametnuta. Podsetimo, ideja je da SPS ustupi naprednjacima prosvetu, saobraćaj i zdravstvo za kulturu, sport i prirodne resurse. URS bi, prema tom dogovoru, trebalo da naprednjacima da resor privrede za Ministarstvo prirodnih resursa, koje trenutno pripada SNS.

Treba proveriti šta je urađeno u kulturi i poljoprivrediVicepremijer Aleksandar Vučić najavio je da će rekonstrukcija Vlade biti mnogo ozbiljnija nego što nekima izgleda. Osvrćući se na rad ministarstava, Vučić je rekao da može da sagleda šta je uradio ministar pravde Nikola Selaković, koliko je zakona doneo, da li se mešao u nezavisnost sudstva i kakve je rezultate ostvario. On smatra i da bi trebalo videti šta je urađeno u poljoprivredi, kulturi, koliko je muzeja otvoreno i kako je trošen novac.

Ako imate boljeg od mene, nije problemGeneralni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović izjavio je da se ne bavi rekonstrukcijom Vlade i mogućim smenama ministara, državnih sekretara i direktora javnih preduzeća.- Ponudiću omanju paletu finansijskih rezultata koje je „Srbijagas“ ostvario u proteklim godinama, ali ako oni imaju nekog boljeg, tu sam - rekao je Bajatović i dodao da su optužbe da je „Srbijagas“ najveći gubitaš neopravdane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja