Usvojene izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije

Skupština radi

Usvojene izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije

Politika -
Zakon je razmatran po hitnom postpuku, a njegovo stupanje na snagu predviđeno je narednog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku”.

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je većinom glasova izmene i dopune Zakona o Narodnoj banci Srbije. Za izmene zakona o NBS glasalo je 139 prisutnih poslanika, protiv je bilo 39 a nije bilo uzdržanih.

Izmene Zakona o NBS, pored ostalog, predviđaju da funkcionere centralne banke, uključujući guvernera, bira i razrešava parlament, kao i da će guverner, viceguverneri, direktori nove Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama i članovi Saveta NBS biti izabrani u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu zakona.

Zakon je razmatran po hitnom postpuku, a njegovo stupanje na snagu predviđeno je narednog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku”.Kao naročito opravdani razlozi za to navedeni su potreba da se poslovanje NBS u najkraćem roku uskladi sa ustavnim odredbama, kao i da se što pre obezbedi nesmetano funkcionisanje organa NBS.

O izboru guverenra NBS skupština će, prema najavama, raspravljati iduće sedmice, a kao kandidat je u skupštinskoj raspravi pominjana sadašnja šefica poslaničkog kluba i potpredsednica SNS Jorgovanka Tabaković.

Opozicija je u kritici izmena Zakona o NBS isticala da predložena rešenja direktno politizuju centralnu banku i da su osmišljena u nameri da se na funkciju guvernera dovede određena osoba, dok su predstavnici vladajuće većine obrazložili da se zakon donosi da bi se povećala kontrola parlamenta nad tom institucijom.

Deo opozicije, ali i URS, zadovoljni su što je iz izmenjenog zakona izbačen član 18, na koji su primedbe imali i predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda a koji je predviđao da se "devizne rezerve mogu koristiti za kupovinu hartija od vrednosti na sekundarnom tržištu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track