UTAJA 6 MILIONA EVRA: Uhapšen šurak Dragana Šormaza

UTAJA 6 MILIONA EVRA: Uhapšen šurak Dragana Šormaza

Crna Hronika -
Grupa je po nalogu Gorana Janjićijevića, koji je inače bivši šurak Dragana Šormaza (46), poslanika SNS u periodu od 1. decembra 2009. do 31. decembra 2011. vršila otkup sekundarnih sirovina od fizičkih lica za gotov novac

BEOGRAD - Pripadnici Uprave kriminalističke policije (UKP) juče su zbog malverzacija sa sekundarnim sirovinama i utaje poreza teške oko šest miliona evra uhapsili osmočlanu kriminalnu grupu na čijem čelu se nalazi Goran Janićijević (38), bivši šurak Dragana Šormaza (46), poslanika Srpske napredne stranke (SNS).

- Grupa je po nalogu Janjićijevića, koji je vlasnik požarevačkog preduzeća “Ema”, u periodu od 1. decembra 2009. do 31. decembra 2011. vršila otkup sekundarnih sirovina od fizičkih lica za gotov novac.

Potom su sačinjavali fiktivnu dokumentaciju u kojoj su predstavljali da su sirovine otkupljivali od firmi i preduzeća, to jest pravnih lica, čime su umanjivali svoje poreske obaveze. Tako otkupljene sirovine legalno su potom prodavali prerađivačima koji su novac uplaćivali na račun Goranove firme - kaže naš sagovornik iz vrha MUP-a.

Šormaz: Niko me nije obavestio!Dragan Šormaz, kada smo ga pozvali za komentar, rekao nam je da nije ni znao da mu je bivši šurak iza rešetaka.

- Ceo dan sam u Skupštini, prvi put čujem da su ga uhapsili, a i nisam sa njim u kontaktu - kratko nam je odgovorio poslanik SNS-a

.Kada je novac, preciznije oko 3,13 milijardi dinara, legao na račun, izvlačen je opet na osnovu fiktivnih ugovora u kojima su predstavljali da se kupuje zemljište i faktura o navodnim nabavkama nafte i građevinskog materijala.

Osim Janjićijevića uhapšeno je još pet članova grupe koji su radili po njegovom nalogu.U Smederevu su uhapšeni i Jelena Janjićijević, direktorka njegove firme “Ema”, i Dejan Savić (39), direktor požarevačke firme “Kontinental Gak”, u Beogradu Aleksandar Maksimović (32), direktor “Tehnodelta distribucioni centar”, Biljana Lukan (45), bivša direktorka “Tehnodelta”, i Borivoje Tatić (53) iz Opova. Uhapšen je i Nebojša Marković (38), direktor preduzeća “Grin gas” i “Mar Prom” iz Zubinog Potoka, dok je prijavom obuhvaćen Slaviša Đurić (46), takođe iz Zubinog Potoka.

- Janjićijević je simuliranim poslovima PDV u iznosu od 478 miliona dinara neosnovano prikazao u prijavama kao odbitak, a istovremeno i izbegao da prijavi i plati porez na dohodak građana u iznosu od oko 106 miliona dinara, čime je, kako se sumnja, za sebe pribavio oko 584 miliona dinara (6 miliona evra), za koliko je oštetio budžet Srbije - kaže naš izvor.

Janjićijević, koji je inače iz Radinaca kod Smedereva, brat je prve supruge poslanika Šormaza. Šormaz iz braka sa Slađanom, inače matičarkom iz Radinaca, ima sina. Njih dvoje su venčali u avgustu 2006. i kumovao im je tadašnji predsednik opštine Smederevo Saša Radosavljević. Međutim, Šormaz je prošlog leta ponovo stao na ludi kamen i već ima ćerku sa drugom suprugom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track