Žene u crnom: Utvrditi odgovornost JNA

Žene u crnom: Utvrditi odgovornost JNA

Društvo -
Proces suočavanja sa prošlošću mora da počiva na jasno utvrđenoj odgovornosti i na ispunjavanju obaveza koje iz te odgovornosti proizilaze, poručuju Žene u crnom

BEOGRAD - Zahtevamo od institucija Srbije utvrđivanje komandne i krivične odgovornosti vrha bivše JNA za zločine u Vukovaru, utvrđivanje pune istine o nestalima otvaranjem arhiva Vojske Srbije i pokretanje sudskih postupaka protiv odgovornih za osnivanje logora u Sremskoj Mitrovici, Aleksincu i Beogradu, saopštile su danas Žene u crnom.

"Od civilnog društva u Hrvatskoj očekujemo da pojača svoje napore da se istraže svi zločini počinjeni u Oluji i posle nje i da se identifikuju i pravično kazne njihovi naredbodavci i počinioci", kaže se u saopštenju izdatom povodom godišnjice osvajanja Vukovara 1991. godine.

Proces suočavanja sa prošlošću mora da počiva na jasno utvrđenoj odgovornosti i na ispunjavanju obaveza koje iz te odgovornosti proizilaze, poručuju Žene u crnom.

"Prvi bi se o tome trebao da izjasni predsednik Srbije i da ličnim primerom pokaže da vodi Srbiju evropskim putem. Međutim, njegove izjave da je Vukovar bio srpski grad i da se u njega Hrvati sada nemaju što vraćati nisu u skladu s tom obavezom", upozorava se u saopštenju.

Presuda Haškog tribunala Veselinu Šljivančaninu i drugim oficirima JNA predstavljala je ujedno i uvredu vukovarskih žrtava i njihovih preživelih srodnika, smatraju Žene u crnom, i naglašavaju:

"Svoj kredibilitet Tribunal je potkopao i presudom kojom su od svake krivice za zločine počinjene 1995. u akciji Oluja pravosnažno oslobođeni optuženi Ante Gotovina i Mladen Markač. Na taj su način žrtve ratnih zločina počinjenih u toj akciji od strane hrvatskih oružanih snaga ostale bez elementarnog zadovoljenja".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track