UZ FISKALNI RAČUN: Kinezi digli cene za 20 odsto!
Foto: Reuters

Gužva u Bloku 70

UZ FISKALNI RAČUN: Kinezi digli cene za 20 odsto!

Beograd -
U strahu da će vlasnici radnji u Kineskom tržnom centru na Novom Beogradu ponovo da ih zatvore, građani i prodavci iz cele Srbije navrli su proteklog vikenda da bi se opskrbili stvarčicama neophodnim za novogodišnje praznike

BEOGRAD - Nakon učestalih poreskih inspekcija kineske radnje počele su da izdaju fiskalne račune, ali su zato i cene podigli za 20 odsto.

U strahu da će vlasnici radnji u Kineskom tržnom centru na Novom Beogradu ponovo da ih zatvore, građani i prodavci iz cele Srbije navrli su proteklog vikenda u Blok 70 kako bi se opskrbili stvarčicama neophodnim za novogodišnje praznike. Međutim, oni koji često posećuju ovaj centar iznenadili su se jer su, kako kažu, cene robe naglo skočile, i to za 20 procenata.

Sredinom prošlog meseca, bežeći od inspektora PU, vlasnici svih lokala u kineskom tržnom centru u Bloku 70 odlučili su da stave katanac na vrata svojih prodavnica, zbog čega građani nekoliko dana nisu imali gde da pazare jeftinu kinesku robu.

Zatvaranje kineskog tržnog centra još je više uplašilo male trgovce iz cele Srbije koji se na ovom mestu snabdevaju robom na veliko. "Držim prodavnicu svaštaru u Leskovcu i najviše mi se isplati da ovde pokupujem sve što mi treba. Dolazim dva puta mesečno i uz cenkanje uvek uspem da dogovorim dobru cenu. Bliži se Nova godina, ljudi sada više nego ikada kupuju igračke, ukrase, stvari za kuću, pa sam došao da pokupujem koliko mogu, za svaki slučaj. Nikad se ne zna koga će poreznici da zatvore", kaže Dragan Nikolić, preduzetnik iz Leskovca.

Pojedinci su upozorenja Poreske uprave (PU) shvatili ozbiljno i počeli da izdaju fiskalne račune uz svaki kupljen artikal, ali je i dalje mnogo veći broj onih koji ovu praksu nisu prihvatili. Tome u prilog najbolje govore inspekcije PU. Strah kupaca da neće uspeti da kupe sve što im je potrebno je opravdan, jer i posle više upozorenja, polovina kineskih radnji i dalje ne izdaje fiskalne račune.

Beograđani koji često posećuju centar tvrde da su cene naglo skočile. Ali, dok su oni koji su počeli da izdaju račune morali da podignu cene za dvadesetak procenata, koliko iznosi PDV koji nisu plaćali nekorišćenjem fiskalnih kasa, kod onih koji račune i dalje ne izdaju moguće je naći i nešto jeftiniju robu, pa čak i cenjkati se.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track