UZ POMOĆ RUSIJE: Turska postaje nuklearna sila!

Izgradnja nuklaerki

UZ POMOĆ RUSIJE: Turska postaje nuklearna sila!

Planeta -
Od 2012. godine Turska je počela da šalje studente u Rusiju na obuku za nuklearni inženjering, a cilj je da pošalje ukupno 600 studenata

Turska planira da u narednih deset godina, izgradnjom dve nuklearne elektrane, postane nuklearna sila. Prvu nuklearku u zemlji "Akuju", u pokrajini Mersin na mediteranskoj obali, gradi ruska državna kompanije "Rosatom".

Druga nuklearna elektrana biće locirana u severnoj turskoj provinciji Sinop na crnomorskoj obali, a gradiće je japansko-francuski konzorcijum.

Turska namerava da, sa ambicioznim nuklearnim programom, zadovolji 10 odsto svoje električne energije do 2023. godine i smanji zavisnost od uvoza nafte i gasa, piše časopis "kWh".

Turska takođe namerava da izgradi treću nuklearnu elektranu, ali planovi zavise od performansi elektrana u "Akuju" i Sinopu.

Od 2012. godine Turska je počela da šalje studente u Rusiju na obuku za nuklearni inženjering, a cilj je da pošalje ukupno 600 studenata.

Nuklearna industrija u Turskoj se razvija sa novim mogućnostima zapošljavanja, zajedno sa podindustrijom i regulatornim institucijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track