UZBUNA U BORČI: 13 đaka OŠ Stevan Sremac otrovalo se voćnim sokom?
Foto: Beoinfo

Hitna pomoć zbrinula pacijente

UZBUNA U BORČI: 13 đaka OŠ Stevan Sremac otrovalo se voćnim sokom?

Beograd -
Prema pričama dece, imali su užinu, jeli su svoje obroke i pili sok koji su dobili u školi i posle 45 minuta, osetili su bol u stomaku, vrtoglavicu i povraćanje, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. 12 đaka smešteno u Institut za majku i dete, a jedan u Bolnicu "Dr Olga Popović Dedijer"

BEOGRAD - Najmanje 13 dece Osnovne škole "Stevan Sremac" u Borči smešteno je u zdravstvene ustanove zbog stomačnih tegoba, rekla je portparolka Hitne pomoći dr Nada Macura dodavši da su lekari hitne službe dobijali pozive s različitih strana.

Direktorka škole Miroslava Mihajlov rekla je da se još ne zna uzrok tegoba, ali je istakla da su deca jela na različitim mestima.

Ipak, roditelji tvrde da su sva deca pila isti voćni sok, rekao je direktor Instituta za majku i dete prof. dr Radovan Bogdanović. Većina dece se žalila na grčeve ili bolove u stomaku, rekao je dr Bogdanović i dodao da nijedno dete nije za bolničko lečenje. Reč je 12 učenika petog razreda, koji su smešteni u Institutu za majku i dete na Novom Beogradu, i jednoj devojčici sedmog razreda koja je u Bolnici "Dr Olga Popović Dedijer".

Lončar: Deca su u dobrom i stabilnom stanju

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da su deca iz OŠ "Stevan Sremac" iz Borče, koja su primljena u Institut za majku i dete zbog stomačnih tegoba, u dobrom i stabilnom stanju, ali da će zbog preventivnih i medicinskih razloga do daljeg ostati u bolnici. Lončar je rekao da je u tu zdravstvenu ustanovu primljeno trinaestoro dece od ukupno 14 koliko ih je imalo tegobe, a da je jedno dete smešteno u Dečju bolnicu u Tiršovoj.

"Dao sam nalog da se hitno istraži uzrok trovanaja dece i oni koji su odgovorni snosiće sankcije" rekao je Lončar, dodajući da su sve inspekcije na licu mesta.

Prema pričama dece, imali su užinu, jeli su svoje obroke i pili sok koji su dobili u školi i posle pola sata, odnosno 45 minuta, osetili su bol u stomaku, vrtoglavicu i povraćanje, rekao je ministar.

Lončar je dodao da su zatim alarmirali nastavnike, otišli do obližnjeg Doma zdravlja gde su odreagovali kako treba i deca su upućena na pravo mesto - u Institut i u Tiršovu. Zamenik direktora Instituta za majku i dete Vladislav Vukomanović rekao je da je ta zdravstvena ustanova pripremljena i za ovakve vanredne situacije i prijem većeg broja bolesnika.

"Na sreću, radi se o sasvim blagoj simptomatologiji, jedno ili dvoje dece je povraćalo i za sada nema elemenata koji ukazuju da će se klinička slika pogoršati", rekao je Vukomanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track