UZBUNA U SAD: Pjongjang spreman da danas lansira rakete!

Podignut stepen pripravnosti

UZBUNA U SAD: Pjongjang spreman da danas lansira rakete!

Planeta -
Združena američka i južnokorejska komanda proglasile 2. stepen pripravnosti, samo stepen niže od ratnog stanja

PJONGJANG - Severna Koreja je završila pripreme za lansiranje raketa do kojeg bi moglo da dođe u svakom trenutku, dok su Južna Koreja i SAD podigle nivo pripravnosti u slučaju napada Pjongjanga.

Iz vojnih izvora se saznaje da su združena američka i južnokorejska komanda proglasile 2. stepen pripravnosti, samo stepen od ratnog stanja, iako je Severna Koreja danas u znaku priprema za obeležavanje godišnjice rođenja Kim Il-Sunga 15. aprila.

Severna Koreja se priprema da danas lansira raketu srednjeg dometa sa svoje istočne obale, saopštili su zvaničnici Seula nekoliko sati nakon što je Pjongjang upozorio strance koji žive u Južnoj Koreji da napuste tu zemlju.

I Japan je saopštio danas da je u stanju pripravnosti, nakon što su rakete tip "patriot" razmeštene na pozicije oko glavnog grada Tokija, a presretači raketa postavljeni na ostrvo Okinavu. U Seulu je neimenovani zvaničnik ministarstva odbrane rekao da se Severna Koreja priprema za raketnu probu i da je Pjongjang u stanju da lansira više raketa. Pjongjang bi svakog trenutka mogao da lansira rakete tipa "skad" i "rodong" srednjeg dometa, kao i one koje je nedavno premestio na istočnu obalu.

Južnokorejski zvaničnici su i ranije upozoravali da je Pjongjang spreman da ispali rakete bez upozorenja. Iz vojnih izvora se saznaje da bi to moglo da se dogodi 15. aprila, na dan kada je rođen Kim Il-Sung, osnivač severnokorejskog komunističkog režima koji je umro 1994. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track