TROFEJ ČELSIJU: Bane Ivanović produžio prokletstvo Benfike

Finale Lige Evrope

TROFEJ ČELSIJU: Bane Ivanović produžio prokletstvo Benfike

Fudbal -
Fudbaleri Čelsija osvojili su golom kapitena srpske reprezentacije u zaostavnom vremenu fudbalsku Ligu Evrope, pošto su u finalu savladali Benfiku za koju je ceo meč igrao Nemanja Matić sa 2:1
1 / 13

LISABON - Fudbaleri Čelsija osvojili su golom kapitena srpske reprezentacije u zaostavnom vremenu fudbalsku Ligu Evrope, pošto su u finalu savladali Benfiku za koju je ceo meč igrao Nemanja Matić sa 2:1

Prethodno, Čelsi je poveo u 60. minutu pogotkom Fernanda Toresa, a osam minuta kasnije izjednačio je Oskar Kardoso iz penala.

U situaciju koja je prethodila penalu lopta je pogodila u ruku odbrambenog igrača Čelsija Cezara Aspilikuetu.

Ovim trijumfom Čelsi je postao prvi tim koji je zaredom osvojio prvo Ligu šampiona, pa Ligu Evrope. Ujedno, "plavci" su postali tek četvrti klub koji je osvojio sva tri najveća evropska takmičenja pod okriljem UEFA. Huan Mata i Fernando Tores prvi su igrači u istoriji koji su osvojili Ligu šampiona, Ligu Evrope, Svetsko prvenstvo i Evropsko prvenstvo.

Fudbaleri Benfike će sa druge strane na evropski trofej čekati i dalje.Benfika je evro trofej uzela davne 1962, kadaje osvojen tadašnji Kup šampiona. Benfika je izgubila poslednjih šest finalnih utakmica u evropskim takmičenjima.

Tekstualni prenos

Posle kornera Branislav Ivanović je glavom sa nekoliko metara pogodio gol! Posle titule prvaka Evrope Čelsi će biti prvi tim, koji je samo godinu dana posle Lige šampiona osvojio Ligu Evrope

http://www.youtube.com/watch?v=Y4VBJ1G7XoI

Dva minuta pre kraja Lampard je pogodio prečku, a Benfika u kontri nije pogodila okvir gola

Kardozo je imao najbolju šansu u finišu, pošto je sa distance tukao pod prečku, ali je golman "plavaca" uspeo da skrene loptu u korner.

U 68. minutu Oskar Kardozo je iskoiristio jednaesterac i izjednačio na 1:1. Penal je usledio pošto je Aspilikueta nesmotreno igrao rukom.

http://www.youtube.com/watch?v=LTGXJn5-cXA

U 59. minutu Fernando Tores je pokazao da nije zaboravio da daje golove. Čeh eje rukom bacio dug pas Španac bio brži i spretniji od fudbalera Benfike i dogveo Engleze u vođstvo 1:0

http://www.youtube.com/watch?v=9BZUtWtxRIg

Benfika je ponovo bolja na startu drugog poluvremena. Niz ubacivanja u šesnaesterac, pokušaj Morena, a zatim i poništen gol Kardosa zbog ofsajda.

Drugo poluvreme

U 38. minutu konačno je pripretio i Čelsi, Lampard je sa ivice šesnaesterca uputio udarac, a loptu je Artur uspeo da skrene u korner, iako je krenuo u drugu stranu.Velike duele vodili su Matić i Ramires na sredini terena, igrač Čelsija je faulirao igrača Benfike na oko 25 metara od gola u 16. minutu, ali je priliku propustio Rodrigo Moreno. Vršila je portugalska ekipa veliki pritisak do sredine prvog dela igre, pa je žuti karton zaradio i srpski reprezentativac Ivanović zbog zakasnelog starta nad Perezom.Prva šansa na meču izvedena je u režiji portugalske ekipe, Kardozo je pobegao Kejhilu i pokušao da iskoristi centaršut Almeide, ali nije bilo potrebe da Čeh reaguje. Ponovo je isti igrač bio u šansi, njegov šut je u 11. minutu blokirao Branislav Ivanović.

Startne postave:

ČELSI: Čeh, Aspilikueta, IVANOVIĆ, Kejhil, Kol, Luiz, Lampard, Ramires, Mata, Oskar, Tores.

BENFIKA: Artur, Almeida, Luizao, Garaj, Melgareho, Perz, MATIĆ, Salvio, Gaitan, Rodrigo, Kardozo.

Prvo poluvreme

Aktuelni šampion Evrope, ekipa Čelsija, i nekadašnji dvostruki osvajač najjačeg evropskog takmičenja, Benfika, učiniće sve kako bi svoju trofejnu klupsku salu obogatili još jednim dragocenim peharom.Ukoliko večeras u Amsterdamu trijumfuju Plavci, Čelsi će postati prvi klub u istoriji koji je godinu za godinom osvojio Ligu šampiona i Ligu Evrope.Portugalci će večeras biti posebno motivisani, jer na evropski trofej čekaju više od 50 godina, tačnije od davne 1962, kada su osvojili tadašnji Kup šampiona. Benfika je izgubila poslednjih šest finalnih utakmica u evropskim takmičenjima. Kako bi konačno prekinuli ovu negativnu seriju, u Holandiju je doputovala i legenda kluba - Euzebio. Sa njim su Orlovi iz Lisabona osvojili poslednju međunarodnu titulu.Čelsi i Benfika su do sada igrali samo dva puta i to prošle sezone u četvrtfinalu Lige šampiona. Oba puta Čelsi je bio bolji. U Lisabonu je pobedio sa 1:0, dok je u Londonu bio 2:1 za Plavce.Za Ramiresa, Davida Luiza i našeg Nemanju Matića utakmica će imati i dodatni značaj, jer će igrati protiv svojih bivših saigrača. Ramires i Luiz su dres Benfike zamenili plavim dresom, dok se Matić preselio iz Londona u Lisabon.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track