SPEKTAKULARAN POČETAK: Brazilska samba Nejmara i Oskara za pobedu nad Hrvatskom (VIDEO)

Počeo 20. Mundijal

SPEKTAKULARAN POČETAK: Brazilska samba Nejmara i Oskara za pobedu nad Hrvatskom (VIDEO)

Brazil 2014 -
Golovima Nejmara i Oskara Brazil savladao tim Nike Kovača na otvaranju 20. Svetskog prvenstva
1 / 5 Foto: Reuters

Fudbaleri Brazila savladali su posle preokreta Hrvatsku sa 3:1 (1:1) na startu 20. Svetskog prvenstva. Golove za domaćina postigli su Nejmar u 29. i 71. iz penala i Oskar u 90., dok je jedini gol za Hrvatsku ustvari autogol Marsela u 11. minutu.

U drugom meču grupe A igraju Meksiko i Kamerun.

Pred 61.000 gledalaca na stadionu u Sao Paulu Hrvatska je povela već u 11. minutu. Ivica Olić je prodro po levoj strani, centrirao je po zemlji u šesnaeasterac, a tamo je Nikica Jelavić propustio, samo da bi Marselo loše intervenisao i poslao loptu u svoju mrežu. Brazil je tada preuzeo inicijativu i počeo da napada, ali bez prevelikog efekta.

Prva zvezda tima Nejmar dobio je žuti karton u 27. minutu zato što je laktom u skoku udario Luku Modrića.

Samo dva minuta kasnije, domaćin je izjednačio. Brazil je dugo bio u napadu, ali bez prave ideje, samo da bi Nejmar opalio sa oko 20 metara. Lopta je prošla kroz odbranu i između ruke golmana Stipa Pletikose i ušla u gol za veliku radost domaćih navijača.

Prvo poluvreme završeno je nerešeno, a veći deo drugog protekao je praktično bez ikakvog dešavanja na terenu. To je potrajalo do 70. minuta, kada je dosuđen penal. Sudija je ocenio da je Dejan Lovren nepropisno zaustavio Freda u šesnaestercu i dosudio penal, koji je na usporenom snimku delovao jako sumnjivo. Nejmar je bio izvođač i trebalo mu je dugo vremena da krene napred posle sudijskog zvižduka. Pletikosa se bacio na pravu stranu, zakačio je njegov udarac, ali je lopta ipak završila u mreži. Nejmaru je to bio 33. gol za Brazil u tek 50. nastupu.

Igra nije živnula ni posle toga. Ivica Olić je u skoku zakačio golmana Sezara, tako da nije priznat pogodak Perišića neposredno posle toga. Perišić je u 89. minutu uputio dobar udarac, ali je Sezar odbranio. Ta lopta je odmah potom došla do centra, gde je prihvatio Oskar, a onda se stuštio ka golu Hrvatske i sjajnim udarcem savladao Pletikosu.

Prva utakmica na Mundijalu u Brazilu donela je nekoliko istorijskih trenutaka. Prvi put je prvi gol na nekom šampionatu sveta bio autogol; prvi put je na Svetskom prvenstvu korišćena tehnologija na gol liniji, i prvi put je sudija koristio sprej da označi gde treba da stoji živi zid.

Kompletnu statistiku sa ovog meča možete pronaći na jedinstvenoj Kurirovoj aplikaciji.

23:53 (93. minut) - KRAJ UTAKMICEBrazil je pobedio na otvaranju 20. Svetskog prvenstva

23:50 (90. minut) - GOOOL!!! Oskarova samba za 3:1

Kakav pogodak Oskara za derilijum na stadionu. Cezar je prethodno odbranio šut Perišića, odbila se lopta do sredine gde je prihvatio Oskar i potom na brazilski način smestio iza leđa Pletikosi.

23:49 (89. minut) - Perišić propustio šansu za izjednačenjeVelika prilika za Hrvate, Perišić je šutirao, a Cezar odbranio.

23:48 (88. minut) - Nejmar dobija ovacije

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Poslednja izmena u ekipi Brazila. Umesto Nejmara u igri je Ramirez. Dvostruki strelac je dobio ovacije publike.

23:43 (83. minut) - Hrvatskoj poništen gol zbog prekršaja nad golmanomJoš jedna sporna situacija na utakmici, ovog puta u šesnaestercu Brazila. Olić je bio u skoku sa golmanom Cezarom, lopta je kasnije ušla u gol, ali je sudija svirao prekršaj.

23:31 (71. minut) - GOOOL!!! Nejmar koristi penal za 2:1

Nejmar se dugo nameštao i potom savladao Pletikosu. Golman Hrvatske je uspeo da zahvati loptu, ali ne i da je zaustavi!

23:29 (69. minut) - Penal za Brazil!

Lovre je oborio Freda u šesnaestercu, a sudija Nišimori pokazao na belu tačku! Utisak je da penal nije postojao.

23:28 (68. minut) - Nova izmena u BraziluSkolari želi da krene po tri boda. Umesto Hulka u igri je Bernard. Igraće na levoj strani napada Brazila.

23:24 (64. minut) - Ćorluka zbog prekršaja nad Nejmarom dobija žuti kartonNejmar je oduzeo loptu na sredini terena, krenuo u opasan kontranapad, pa Ćorluki nije preostalo ništa nego da ga obori. Zbog toga je upisan u beležnicu sudije. Alveš je izveo slobodan udarac, šutirao je snažno ali preko gola.

23:23 (63. minut) - Izmena u Brazilu

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prva izmena u Brazilu, Hernandes je u igri umesto Paulinja.

23:20 (60. minut) - Izmena u HrvatskojPrva izmena u reprezentaciji Hrvatske. Umesto Kovačića u igri je Brozović. Ovo je njegova tek druga utakmica u reprezentaciji, a debitovao je pre nekoliko dana na prijateljskom meču protiv Australije.

23:12 (52. minut) - Pogledajte gde se sve kretao Nejmar u prvih 45 minuta

23:11 (51. minut) - Nejmar je u prvom poluvremenu kompletirao četiri od sedam pasova

23:10 (50. minut) - Skraćeni korner za BrazilPrilika za Brazil, skraćeni korner sa desne strane. Nejmar je izveo, ali nema opasnosti po gol Pletikose.

23:06 (46. minut) - Počelo je drugo poluvremePočelo je drugo poluvreme uvodnog meča na Svetskog prvenstva.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

22:46 - (45. minut) - Kraj 1. poluvremenaSudija Nišimura označio je kraj prvih 45 minuta posle kojih Brazil i Hrvatska imaju po jedan pogodak na svom kontu. Brazil je imao više od igre i veći posed lopte

22:42 (41. minut) - Prvi put zvanično sprej za živi zidPrvi put na Svetskim prvenstvima primenjena je nova tehnika obeležavanja rastojanja živog zida od lopte. Japanski sudija Juići Nišimura crtao je liniju sprejom.

22:42 (41. minut) - Prekršan nad Nejmarom na oko 20 metara

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nejmar je bio u opasnom prodoru kada ga je Perišić nepravilno zaustavio i zbog toga zaradio opomenu. Nejmar je šutirao, ali je živi zid Hrvata blokirao šut.

22:36 (35. minut) - Korner za HrvatskuPosle dužeg vremena Hrvati su pripretili Brazilu. Korner za "Vatrene", međutim odbrana Brazila uspela je da otkloni opasnost.

22:30 (29. minut) - GOOOL!!! Brazil postiže gol preko Nejmara

Dugo je trajao napad Brazila, Nejmar je uzeo loptu na oko 40 metara, stigao na 20 metara i onda šutirao kroz noge Lovrenu. Lopta je prošla tik pored ruke Pletikose i od stative odbila se u mrežu.

22:28 (27. minut) - Žuti karton za NejmaraPrvi žuti karton na Svetskom prvenstvu zaradio je Nejmar. Brazilac je pri skoku oštro, laktom startovao na Modrića.

22:23 (22. minut) - Paulinjo šutira, Pletikosa braniNajopasniji napad Brazila, Nejmar je stigao do peterca vratio loptu, na odbitak je naleteo Paulinjo, ali Pletikosa boksuje loptu.

22:12 (11. minut) - GOOOL!!! Hrvati vode autogolom Marsela

Olić je prošao po levoj strani, centrirao po zemlji, Jelavić propustio loptu, a Marselo zatresao sopstvenu mrežu. Šok.

22:08 (7. minut) - Olić u šansiOpasan napad Hrvatske, Perišić je centrirao sa desne strane, Olić nadskočio Alveša, ali je glavom šutirao pored gola.

22:02 (1. minut) - Kovačić prvi pripretioMateo Kovačić je prvi šutirao na ovom meču, ali bez većih problema po domaćina.

22:01 - Meč je počeo

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Brazil igra u standardnim žutim dresovima, Hrvatska u kockastim crveno-belim

21:55 - Sastavi timova

Brazil (4-3-3): Žulio Cezar, Dani Alveš, Silva, David Luiz, Marselo - Paulinjo, Luiz Gustavo, Oskar, - Hulk, Nejmar, Fred.Hrvatska (4-1-3-2): Pletikosa - Srna, Ćorluka, Lovren, Vrsaljko - Kovačić - Modrić, Rakitić, Perišić - Olić, Jelavić.

21:50 - Niko Kovač bez MandžukićaProblem za Hrvatsku u ovom meču predstavlja činjenica da je bez suspendovanog Marija Mandžukića. Najbolji napadač "vatrenih" zaradio je crveni karton u baražu protiv Islanda pa će preskočiti meč protiv domaćina, ali će biti na raspolaganju za duel protiv Kameruna.

21:45 - Brazil protiv Hrvatske u istom sastavu kao i protiv Srbije

21:30 - Pregled danaUkoliko ste propustili da ispratite neki od događaja vezanih za Mundijal, Kurir je za vas pripremio pregled dana. Uživajte

21:20 - Treći meč Brazila i Hrvatske

http://www.youtube.com/watch?v=tLcHRa7LrkQ
21:15 - Pratite Mundijal na Kuriru uz vrhunsku tehnologiju Danas smo vam predstavili a sada vas podsećamo da samo na stranicama Kurira možete da vidite kompletnu statistiku vezanu za Svetsko prvenstvo u Brazilu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track