KATASTROFA: Zvezda bez Evrolige, Cibona utišala Arenu

Polufinale ABA lige

KATASTROFA: Zvezda bez Evrolige, Cibona utišala Arenu

Košarka -
Crveni-beli nisu izdržali pritisak u najbitnijoj utakmici u sezoni, čime su ostali bez plasmana u najelitnije takmičenje kroz ABA ligu

BEOGRAD - Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Cibone u polufinalu ABA lige rezultatom 75:70 (21:15, 17:12, 23:18, 14:25) i time izgubili šanse da kroz regionalnu ligu zaigraju u Evroligi naredne sezone.

Crveni-beli, koji su ubedljivo okončali ligaški deo takmičenja na prvom mestu, nisu izdržali pritisak favorita u meču koji je odigran pred oko osam hiljada gledalaca u beogradskoj "Areni". Zvezda je imala katastrofalan šut, pre svega za tri poena, gde je pogodila dva od 32 pokušaja.

Igrač utakmice i najbolji igrač na terenu bio je Džerel Blesingejm sa 28 poena, a Dario Šarić je dodao još 21 poen. U ekipi Crvene zvezde bolji od ostalih bio je Jaka Blažič sa 25 poena.

Cibona je ovom pobedom obezbedila finale regionalne lige i plasman u Evroligu. Ko će na megdan Ciboni u nedeljnom finalu biće poznato posle sutrašnjeg polufinala u kome se sastaju Partizan i Cedevita od 20 časova.

Zvezda je u 40 minuta prokockala sve što je gradila tokom sezone i sada joj ostaje nada da se kroz dodatne kvalifikacije naredne sezone eventualno plasira u Evroligu, ali to će biti znatno teži zadatak.

TOK MEČA

2. POLUVREME

Trener Cibone Slavko Rimac kombinovanom odbraom zbunio je Crvenu zvezdu u prvom poluvremenu, a brzom igrom u napadu Cibona je uspela da stekne respektabilnih desetak poena razlike.

Iako je publika pokušala da podigne svoje igrače na početku treće četvrtine, Zvezda je nastavila sa igrom iz prvog dela.

Šarić je razigran i nezaustavljiv, a Šarić sa dva plus jedan i trojkom donosi gostima najveću prednost u 23. minut - 46:29.

Nema šuta za Zvezdu, 9:41 u prvih 25 minuta i samo jedna trojka iz 18 pokušaja.

Neverovatan je podatak da su samo trojica košarkaša Crvene zvezde postigla poene iz igre. Jedini koji donekle održava korak za Cibonom je Jaka Blažič koji je postigao 23 poena, više nego svi ostali igrači Zvezde.

Blesingem trojkom dve sekunde pre isteka treće četvrtine donosi Ciboni velikih 16 poena prednosti pred ulazak u poslednju četvrtinu.

Zvezda je sjajno otvorila poslednju deonicu. Dženkins i Nelson inicirali su seriju 6:0 koja je naterala Rimca da zatraži tajm-aut.

Deset vezanih poena Crvene zvezde za uzbudljiv finiš.

Blesingem prekida nalet Zvezde trojkom sa skoro osam metara. U ovom trenutku plej Cibone igra sam.

Činilo se da će Zvezda stići prednost Cibone, ali je ponovo stao šut, a Blesingem nastavlja sa solo partijom u ovoj četvrtini.

Novi nalet Crvene zvezde, osam vezanih poena za manje od 40 sekundi i Zvezda je prišla na četiri poena zaostatka - 65:69. Do kraja nešto manje od dva minuta.

Blesingem prekida seriju Zvezde i u poslednjih minut i po uvodi svoj tim sa šest poena prednosti - 65:71.

Nažalost, Crvena zvezda nije uspela. Šut nije služio domaćina u odsudnim trenucima, Dženkins je promašio slobodno bacanje za izjednačenje, a Cibona je bila sigurna sa penala.

1. POLUVREME

Zvezda je prilično nervozno počela meč. Iako je imala dominaciju u skoku, to nije koristila jer je šut nije krenuo. Cibona je u 8. minutu povela sa 17:5 posle serije 15:0, ali je Crvena zvezda uspela u poslednja dva minuta da postigne deset poena, u čemu je prednjačio Blažič koji je prvih deset minuta završio sa deset poena na svom kontu. Zvezda je međutim promašila svih sedam pokušaja za tri.

Ni prva dva pokušaja za tri poena na startu druge četvrtine nisu bila precizna, no na sreću domaćina ovog turnira ni Cibona ne blista. Dario Šarić je do sada već prodao pet lopti.

Dejan Radonjić traži pravu petorku.

Trojkom Šarića Cibona je u 14. minutu ponovo stigla do maksimalnih 12 poena prednosti - 28:16. Crvena zvezda do ovog trenutka šutira 6/25 iz igre.

Blažič je posle četiri minuta i pet sekundi postigao prve poene za Zvezdu iz igre u drugoj četvrtini. Slovenac je postigao 13 od 19 Zvezdinih poena do ovog trenutka.

Nervoza crveno-belih došla je do izražaja i u trenutku kada je Tadija Dragićević sredinom druge deonice zaradio tehničku grešku. Cibona je to maksimalno iskoristila i trojkom Šarića povela 32:19.

Poenima Rozića gosti su u 19. minutu stigli do maksimalnih 15 poena prednosti - 38:23.

Zvezda je prvu trojku postigla u finišu druge četvrtine i to tek iz 14. pokušaja. Dženkins je bio strelac.

Na poluvremenu Cibona ima plus 11 - 38:27.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track