(VIDEO) UŽIVO DAN 106: CRNI LJUDI: Jedinica plaćenika bori se za vlasti u Kijevu
Foto: Printscreen

Psi rata

(VIDEO) UŽIVO DAN 106: CRNI LJUDI: Jedinica plaćenika bori se za vlasti u Kijevu

Planeta -
Crne ljude finansiraju ukraljinski oligarsi, jedinica će biti deo novoformiranog bataljona "Azov" koji će se boriti protiv pristalica federalizacije na istoku Ukrajine

KIJEV - Privatna plaćenička jedinica "Crni ljudi" stigla je na istok Ukrajine da bi ušla u sastav novog bataljona "Azov", čije su formiranje najavile vlasti u Kijevu.

Jedinicu finansiraju ukrajinski oligarsi.

Crni plaćenici Foto Printscreen
Crni plaćenici Foto Printscreen

"Ovaj rat nije posledica unutrašnjeg razvoja. Ovaj rat je izazvao naš neprijatelj u inostranstvu. Naš zadatak nije samo da ga zaustavimo, nego i da obnovimo jedinstvo naše zemlje. Ovaj rat će se voditi do povratka kontrole nad Krimom", izjavio je jedan od komandanata tih plaćenika, prenosi portal Hromadske.TV.

http://www.youtube.com/watch?v=CPZjz6mp1hM#t=34
Vladimir Putin nije pozvan na svečanu inauguraciju Petra Porošenka Foto Reuters
Vladimir Putin nije pozvan na svečanu inauguraciju Petra Porošenka Foto Reuters

14.45 - Predsednik Rusije Vladimir Putin nije pozvan na inauguraciju novog predsednika Ukrajine Petra Porošenka, javlja Radio Eho Moskve. Svečanost će biti održana 7. juna u Vrhovnoj radi. "Pozivnice su poslate i već smo dobili mnoge potvrdne odgovore. Predsedniku Putinu nismo poslali pozivnicu", rekao je za Interfaks neimovani izvor u ukrajinskoj diplomatiji, Inače je predsednik SAD Barak Obama pozvao Putina da se susretne s Porošenkom i apelovao na njega da predsedničke izbore održane u Ukrajini 25. maja prizna kao legitimne.

Barak Obama Foto Reuters
Barak Obama Foto Reuters

Obama je u Varšavi, prvoj destinaciji u okviru svoje evropske turneje, rekao da će tu poruku Putinu preneti kad se u petak susretnu u Francuskoj povodom obeležavanja godišnjice Dana D, prenela je agencija AFP.Američki lider je podsetio da će se sa Porošenkom sastati sutra u Varšavi i dodao da ga interesuje da vidi kakav bi pristup zvaničnog Vašingtona prema Rusiji bio od koristi za vladu u Kijevu.

Jedinica "Crni ljudi" stigla je na istok Ukrajine da bi ušla u sastav novog bataljona "Azov", čije su formiranje najavile vlasti u Kijevu. Jedinicu finansiraju ukrajinski oligarsi. "Ovaj rat nije posledica unutrašnjeg razvoja. Ovaj rat je izazvao naš neprijatelj u inostranstvu. Naš zadatak nije samo da ga zaustavimo, nego i da obnovimo jedinstvo naše zemlje. Ovaj rat će se voditi do povratka kontrole nad Krimom", izjavio je jedan od komandanata tih plaćenika.

16.22 - Stanovnici Donjecka beže iz svojih domova zbog stalnih napada.

15.58 - Vođa narodnog pokreta Jugoistok Oleg Carev uspeo je da se domogne Krima pre nego što mu je parlament Ukrajine oduzeo poslanički imunitet i naredio njegovo hapšenje. Carev je s Krima otputovao u Moskvu.

14.30 - U vazdušnom napadu na zgradu regionalne administracije u Lugansku poginulo je osam osoba, a još pet je izgubilo život u višečasovnom sukobu u južnom predgrađu, blizu položaja lokalne granične jedinice ukrajinske vojske, saopštila je danas pres služba samoproglašene Luganske Narodne Republike bilans jučerašnjih borbi u tom gradu. "Osam osoba je poginulo u bombardovanju zgrade regionalne administracije, a pet naših boraca stradalo je u sukobu sa graničarima u predgrađu Luganska", izjavio je neimenovani predstavnik pres službe LNR Interfaksu."Veliki broj teško ranjenih pripadnika lokalnih snaga prebačen je u bolnice", dodao je on.

14.17 - Ukrajina je uspela da uspostavi saradnju sa međunarodnim finansijskim organizacijama i drugim partnerima, i u složenim finansijskim uslovima poveća zlatnovalutne rezerve na 18 milijardi dolara, rekao je premijer Arsenij Jacenjuk. Ranije je objavljeno da su međunarodne rezerve Ukrajine u periodu januar-april smanjene 30,3 odsto, ili 6,19 milijardi dolara, na 14,22 milijarde dolara ili manje od dvomesečnog uvoza, preneo je Itar tas.

Oleg Carev, Foto Printscreen 1TV RU

13.34 - Skupština Ukrajine lišila je poslaničkog imuniteta poslanika Olega Careva, jednog od kandidata na predsedničkim izborima. Vrhova Rada takođe je odobrila hapšenje Careva, javlja ruska 1TV. Kao razlog navedeno je da Carev, vođa narodnog pokreta Jugoistok, poziva na separatizam. Carev je neumoljivi kritičar ekstremističkih odluka Kijeva.

Arsenij Jacenjuk Foto Reuters
Arsenij Jacenjuk Foto Reuters

12.45 - Ukrajina insistira na tome da cena ruskog gasa ostane na nivou od 268 dolara za hiljadu kubnih metara, rekao je privremeni ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk. "Mi smo uvereni da je to pravedna tržišna cena, utvrđena u prvom tromesečju. Ona nam odgovara i insistiramo da ona ostane", naglasio je on, a prenosi Itar tas. Jacenjuk upozorava da Ukrajina "ni pod kakvim uslovima neće platiti Rusiji 500 dolara za gas".

12.41 - Stalni predstavnik Rusije u Savetu NATO-Rusija Aleksandar Gruško izjavio je da bi Moskva mogla da preduzme kontramere ukoliko NATO odluči o većem angažovanju u Istocnoj i Centralnoj Evropi. "Sve ovo može da vrati Evropu nazad u dane Hladnog rata i pokrene trku u naoružanju", rekao je Gruško novinarima posle razgovora sa ambsadorima 28 članica NATO.

Marin Le Pen: Porošenko, izaberi put razuma i prekini ofanzivu Foto AP

12.33 - Vođa francuske desničarske partije "Nacionalni front" Marin Le Pen pozvala je izabranog predsednika Ukrajine Petra Porošenka da izabere put razuma i obustavi vojnu operaciju koju ukrajinske snage sprovode na Istoku Ukrajine. Le Penova je u intervjuu ruskoj "REN TV" izjavila da je situacija u Ukrajini "veoma kritična i opasna". "Neophodno je da se nedavno izabrani predsednik Ukrajine ogradi od ekstremnih desničara", rekla je Marin Le Pen. "Mi ne podržavamo nasilje koje se dogodila na Majdanu. Mi smatramo, kao i Rusija, da su ovakve akcije nezakonite.

12.22 - Pripadnici snaga samoodbrane u Slavjansku, gde su jutros nastavljene žestoke borbe sa ukrajinskom vojskom, tvrde da su oborili ukrajinski borbeni avion Suhoj 25, preneo je "Glas Rusije". "Pre oko pola sata smo oborili avion Su-25 ukrajinske vojske, a uništili smo i jedan njihov helikopter, nekoliko tenkova i jedan oklopni transporter", izjavio je "narodni gradonačelnik" Slavjanska Vjaćeslav Ponomarjev. On je dodao da su pripadnici ukrajinske vojske na kontrolnom punktu u blizini Slavjanska zabranili da dva autobusa sa decom napuste taj grad. Portparol proruskih snaga u Slavjansku je naveo da trenutno taj grad nadleće osam helikoptera ukrajinske vojske.

Anders Fog Rasmusen Foto Fonet/AP
Anders Fog Rasmusen Foto Fonet/AP

12.08 - Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je da Rusija treba da potpuno povuče trupe sa ukrajinske granice ako želi smirivanje ukrajinske krize. “Uočili smo početak povlačenja, ali na granici sa Ukrajinom još ima na desetine hiljada ruskih vojnika, za šta nema nikakvog opravdanja”, rekao je generalni sekretar novinarima uoči sastanka ministara odbrane NATO u Briselu. Rasmusen je podvukao da Rusija treba i da prestane da podržava “naoružane bande” na jugoistoku Ukrajine i da stupi u politički dijalog sa vladom u Kijevu. On je najavio da će ministri danas razmatrati kratkoročne i dugoročne mere kako bi ojačali odbranu istočnih granica NATO nakon pripajanja Krima Rusiji.

Civilne žrtve ofanzive ukrajinske vojske na Slavjansk Foto Printscreen yt
Civilne žrtve ofanzive ukrajinske vojske na Slavjansk Foto Printscreen yt

11.27 - U specijalnoj operaciji ukrajinske vojske u Donjeckoj i Luganskoj oblasti na istoku Ukrajine poginula je 181 osoba, uključujući 59 ukrajinskih vojnika, kazao je novinarima ukrajinski državni tužlac Oleg Magnitski. Povređeno je 239 ljudi. Nije jasno da li su u ovaj bilans uljučene i žrtve snaga samoodbrane pobunjenih oblasti, dodaje Raša tudej.

Deca iz Slavjanska Foto AP
Deca iz Slavjanska Foto AP

11.15 - Sedmoro dece ranjeno je od metka i štrapnela tokom sukoba u istočnoj Ukrajni od 9. maja, saopštio je UNICEF u oštrom protestu povodom eskalacije borbi. "U jednom slučaju, 15-godišnje dete upucano je dok je u automobilu čekalo na kontrolnom punktu. Dete je upucano u stomak i metak je oštetio creva, pa je i dalje u teškom stanju", upozorava UNICEF. "Najmlađe ranjeno dete ima četiri godine i pretrpelo je rane od šrapnela dok je šetalo s bakom", navodi se u oštrom protestu UNICEF-a.

Post by Arsen Avakov.

11.00 - Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov pozvao je stanovništvo na istoku zemlje da ne izlazi i ostane u zatvorenom prostoru zbog eskalacije sukoba sa proruskim snagama. Avakov je na svojoj Fejsbuk stranici upozorio stanovnike Luganska, Slavjanska i susednih gradova Kramatorsk i Krasni Liman da ostanu u svojim domovima. Ministar je naveo da ne treba izlaziti napolje kako bi "izbegli da rizikuju svoje živote" i dodao da besni "veoma intenzivna pucnjava" od jutra u malom obližnjem gradu Semenivka, prenela je agencija AFP. Vladine trupe su angažovane u intenzivnim sukobima protiv pristalica federalizacije u istočnom gradu Slavjansk i prema pisanju Avakova "ofanziva je ušla u odlučujuću fazu", dodaje AP, čiji izveštač potvrđuje da u gradu stalno trešti pucnjava iz pištolja i artiljerijska paljba, a nad Slavjanskom se uzdiže crn dim.

10.45 - Rusija i Ukrajina su se dogovorile da ne prekidaju ispuruke gasa, da se ne obraćaju sudu u Stokholmu i ne prelaze na sistem avansnog plaćanja do narednog trilateralnog susreta ministara energetike Rusije, Ukrajine i Evopske unije koji bi mogao da se održi do kraja naredne nedelje. "Dve strane su se dogovorile da ne idu na Stokholmski sud", rekao je posle četvrte runde pregovora u Briselu direktor Gasproma Aleksej Miler. Prema njegovim rečima, datum narednog trostranog sastanka još nije određen, ali su strane spremne na razgovore ako bude neophodno, preneo je Itar Tas. Pregovori će zavisiti od plaćanja duga Ukrajine za novembar i decembar prošle godine po ceni od 385 dolara za hiljadu kubnih metara, kao i uplate 500 miliona dolara za april i maj ove godine na osnovu sporazuma postignutog u Berlinu 30. maja.

http://www.youtube.com/watch?v=Jei-38jQ2yg

10.14 - Ukrajinska vojska nastavila je jutros da granatira Slavjansk na istoku zemlje, a nad gradom su uočeni i ukrajinski borbeni avioni, izjavio je za agenciju Itar-Tas predstavnik tamošnjih snaga samoodbrane. "Narodni gradonačelnik" Slavjanska Vjaćeslav Ponomarjev kazao je da je u jutrošnjim napadima na taj grad poginuo jedan civil, a udari ukrajinske vojske su najviše usmereni na centar grada, kao i na selo Semenjovka, prenosi Interfaks.

Vjačeslav Ponomarjev Foto AP
Vjačeslav Ponomarjev Foto AP

Pored Slavjanska, borbe su se tokom noći odvijale i desetak kilometara dalje, u Kramatorsku, posebno na lokalnom aerodromu. Trojica pripadnika proruskih snaga su poginula u selu Jasnohirka, u predgrađu Kramatorska, pošto je ukrajinska vojska granatom pogodila automobil u kojem su se oni nalazili, navodi Itar-Tas.

10.02 - Ministri odbrane zemalja članica NATO okupili su se u Briselu da bi razgovarali o ukrajinskoj krizi i odnosima sa Rusijom. Ministri će razmatrati kratkoročne i dugoročne mere kako bi ojačali odbranu istočnih granica NATO nakon pripajanja Krima Rusiji, rečeno je novinarima uoči sastanka u sedištu Alijanse. "Saveznicima je jasno da se suočavamo sa najvećim bezbednosnim izazovom nakon hladnog rata", izjavio je juče američki ambašador pri NATO Daglas Lut. Poljska je zatražila da NATO postavi dodatne trupe na njenoj teritoriji, a isti zahtev imaju i baltičke zemlje, koje se osećaju ugrožene posle ruske intervencije na Krimu.Ove teme će se naći i na dnevnom redu sutrašnjeg samita G7 u Briselu, na kome će učestvovati i američki predsednik Barak Obama.

Savet bezbednosti UN hladno dočekao ruski predlog rezolucije o Ukrajini Foto AP
Savet bezbednosti UN hladno dočekao ruski predlog rezolucije o Ukrajini Foto AP

09.00 - Ruski nacrt rezolucije kojim se zahteva trenutni prekid vatre u Ukrajini i humanitarni koridor, naišao je na kritike Zapada i hladan prijem u Savetu bezbednosti UN. Rusija je istupila s tim dokumentom na početku jednomesečnog predsedavanja Savetom bezbednosti, prenosi AFP. Moskovske tvrdnje da želi da stopira nasilje u Ukrajini, naišle su na žustro odbacivanje Vašingtona. Stejt dipartment je to nazvao "licemerjem" s obzirom da Rusija, po njegovim tvrdnjama, nije učinila ništa da spreči separatiste u Ukrajini da napadaju stalno nove ciljeve i drže posmatrače OEBS-a kao taoce.

Aleksej Puškov, Foto Reuters
Aleksej Puškov, Foto Reuters

08.52 - Ruska vlada je zvanično obavestila Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope (PS SE) da prekida saradnju i da neće učestvovati na letnjem zasedanju skupštine SE, saopštio je šef odbora Državne dume za međunarodne odnose Aleksej Puškov, prenosi8 "Glas Rusije". "U tom obaveštenju smo detaljno pokazali stav Rusije o Krimu i ukrajinskoj krizi, kritikovali odluku PS SE da oduzme niz ovlašćenja ruskoj delegaciji, a ukazali smo i da Rusija ne odustaje od dijaloga, ali da ne priznaje jezik sankcija, jer one čine saradnju nemogućom", rekao je Puškov. PS SE je u aprilu izglasala antirusku rezoluciju zbog pripajanja Krima Rusiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track