UŽIVO DAN 113 PONOMARJEV UHAPŠEN: Narodni gradonačelnik Sjavjanska u miliciji
Foto: Reuters

Čistka

UŽIVO DAN 113 PONOMARJEV UHAPŠEN: Narodni gradonačelnik Sjavjanska u miliciji

Planeta -
Vjačeslava Ponomarjeva saslušavaju zbog navodnih finansijskih malverzacija

SLAVJANSK - Narodni gradonačelnik Slavjanska Vjačeslav Ponomarjev ipak je uhapšen i doveden u štab milicije na saslušavanje, potvrdila je RIA Novosti.

Celog dana vlada prava pometnja oko Ponomarjeva. Prvo je Itar-Tass javio da je on smenjen i uhapšen, a zatim je pres služba samoproglašenje Donjecke Narodne Republike to demantovala i javila Interfaksu da do Ponomarjeva ne može da se dođe jer je Slavjansk odsečen od sveta, a gradonačelnik je na sastanku.

Posle toga je komandant snaga samoodbrane Slavjanska Igor Strelkov na društvenim mrežama razglasio da je Ponomarjev uhapšen "zbog ekonomskih aktivnosti koje su nespojive s ciljevima i zadacima civilne administracije".

I evo, konačno je RIA Novosti javila da je Ponomarjev stvarno uhapšen i odveden na saslušanje.

Frank-Valter Štajnmajer, Sergej Lavrov i Radoslav Šikorski Foto AP

18.00 - Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer ocenio je danas da postoji mogućnost da dođe do rešenja ukrajinske krize, pošto su sve strane spremne da učine neophodne korake kako bi došlo do smirivanja tenzija. "Ne kažem da smo već našli rešenje za krizu, ali vidimo svetlost na kraju tunela", rekao je Štajnmajer posle sastanka sa svojim ruskim i poljskim kolegom Sergejem Lavrovim i Radoslavom Šikorskim u Sankt Peterburgu.

Valerij Bolotov pred novinarima Foto Reuters
Valerij Bolotov pred novinarima Foto Reuters

17.17 - Snage samoodbrane Luganska blokirale su 2.000 pripadnika ukrajinskih snaga bezbednosti na aerodromu u tom gradu na istoku Ukrajine. Na aerodromu je zarobljena ogromna grupa pripadnika Nacionalne garde, kojima su snage samoodbrane predložile da se predaju, kazao je predsednik LNR Valerij Bolotov. On je dodao da pripadnici ukrajinskih snaga bezbednosti pokušavaju da pokrenu pretovore, javlja RIA Novosti.

16.57 - Evropska unija odobrila je pola milijarde evra makroekonomske pomoći Ukrajini kako bi se stabilizovala ekonomska situacija u toj zemlji, saopšteno je danas u Evropskoj komisiji. Ova tranša bi trebalo da legne na račun ukrajinske vlade do 17. juna, kaže se u saopštenju Komisije. Uplata je deo paketa makrofinansijske pomoći vrednog ukupno 3,6 milijardi evra, što uključuje evropske fondove i novac prikupljen od donacija.Tih pola milijarde evra su prikupljene prodajom obveznica, od kojih je gotovo polovinu otkupila Nemačka, a trećinu azijske zemlje.

Ukrajinski vojnici ubijaju ukrajinsku decu Foto AP
Ukrajinski vojnici ubijaju ukrajinsku decu Foto AP

15.02 - Ukrajinski vojska je nastavila sa artiljerijskim granatiranjem istočnog ukrajinskog grada Slavjansk, potvrdila je portparol gradonačelnika Stela Horoševa. "Potvrđeno nam je da je ubijeno dvoje dece, 12-godišnji dečak i 6-godišnja devojčica. Prema prvim informacijama, oni su preminuli usled rana od gelera", izjavio je portparol Elijah Suzdaljev, prenosi Uninan. Vojnici narodne milicije danas su, u blizini Slavjanska, uništili najmanje jedan višelansirni raketni sistem (MLRS), pošto su ukrajinski vojnici otvorili artiljerijsku vatru na Slavjansk dok je lokalno stanovništvo pokušavalo da napusti grad.

Sergej Lavrov: Ukrajinci moraju sami da se odluče Foto AP
Sergej Lavrov: Ukrajinci moraju sami da se odluče Foto AP

14.49 - Moskva nije protiv toga da Ukrajina potpiše s Evropskom unijom sporazum o pridruživanju, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, prenose RIA Novosti. "Oni sami moraju da odluče da li će potpisati sporazum o pridruživanju i ulazak u zonu slobodne trgovine s EU ili ne. Ako odluče da to urade, suočiće se s posledicama zbog obaveza koje je Ukrajina odavno preuzela u okviru sporazuma o zoni slobodne trgovine Zajednice Nezavisnih Država", dodao je on.

Vjačeslav Ponomarjev Foto AP
Vjačeslav Ponomarjev Foto AP

14.43 - Rukovodstvo samoproklamovane Donjecke Narodne Republike ne može da potvrdi ni da demantuje hapšenje "narodnog gradonačelnika" Slavjanska Vjačeslava Ponomarjeva, javlja Itar-Tass. Stvar je u tome što je Slavjansk skoro potpuno opkoljen ukrajinskim snagama i odsečen od sveta. Jutros se u gradskoj administraciji Slavjanska čulo da je Ponomarjev smenjen i uhapšen, a da je na njegovu funkciju postavljen bivši šef socijalne zaštite Vladimir Pavlenko.

10.56 - Ukrajinski sitni šverceri koji zahvaljujući malograničnom prometu žive od prodaje tražene robe kupljene u Poljskoj bacili su se na snabdevanje ukrajinske armije i odnedavno iz Poljske prebacuju šlemove i pancir prsluke a pridružuju im se i dobrovoljci. Neuobičajeni malogranični izvoz iz Poljske na granicama sa Ukrajinom usledio je posle apela kapelana Ukrajinske armije u crkvama da vernici daju novac da se nabave šlemovi i pancir prsluci za ukrajinske vojnike na istoku zemlje koji se bore sa proruskim pobunjenicima.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

09.03 - Ukrajinski predsednik Petro Porošenko naložio je da se otvore humanitarni koridori da bi se omogućilo civilima da napuste oblasti gde su u toku vojne operacije na istoku Ukrajine, saopšteno je danas iz kabineta predsednika.

"U nameri da se izbegnu nove žrtve u zoni antiterorističkih operacija, predsednik je naložio odgovornim ministrima da stvore sve neophodne uslove za civile koji žele da odu", navodi se u saopštenju iz kabineta ukrajinskog predsednika, prenela je agencija AFP.

Pitanje je razmatrano na sastanku Porošenka sa čelnicima ukrajinske službe bezbednosti, mnistarstva unutrašnjih poslova, ministarstva odbrane i Državne službe za vanredne situacije, javlja Glas Rusije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track