(VIDEO) UŽIVO DAN 115: Ukrajinska vojska napala ruske tenkove kod Donjecka!
Foto: Reuters

Miting za Rusiju

(VIDEO) UŽIVO DAN 115: Ukrajinska vojska napala ruske tenkove kod Donjecka!

Planeta -
Ukrajinski ministar Avakov tvrdi da je presretnuta kolona od tri ruska tenka zu Donjeckoj oblasti. Vlasti samoproglašene LNR nameravaju da svojim stanovnicima omoguće i dobijanje ruskog pasoša
1 / 4 Foto: Printskrin Yt

LUGANSK - Vlasti samoproglašene Luganske Narodne Republike odlučile su omoguće stanovnicima koji to žele da dobiju državljanstvo Ruske Federacije i prijave se za ruski pasoš, javlja RIA Novosti.

"U oblasti državnog uređenja vlada LNR odlučila je da omogući žiteljima Republike da dobiju rusko državljanstvo. Vlada će svim zainteresovanim građanima pomoći i da dobiju ruske pasoše", navodi se u tekstu programa objavljenog na sajtu samoproglašene republike.

18.50 - Kolona od tri ruska tenka prošla je preko graničnog prelaza Đakovo koji se ranije zauzele proruske snage, javila je danas ukrajinska novinska agencija Ukrinform. Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov rekao je, na konferenciji za novinare, da su tenkovi koji su prešli ukrajinsko-rusku granicu stigli do Snižne u Donjeckoj obasti. Dva su se uputila u grad Gorlovka, gde ih je zaustavila ukrajinska vojska.

Ovde prevod nije  potreban... S mitinga za Rusiju u Luganksu Foto Reuters
Ovde prevod nije potreban... S mitinga za Rusiju u Luganksu Foto Reuters

Vlada je takođe ponovila svoju nameru da se ujedini sa Ruskom Federacijom.

"Stvaranje federalne države s Rusijom, obezbeđivanje jedinstvenog političkog, ekonomskog i kulturnog prostora, zajednički sistem bezbednosti, uz dogovor odnosa s Ukrajinom i drugim državama", navodi se u saopštenju.

Petar Porošenko: 8,2 miliona dolara potrošio u kampanji Foto AP
Petar Porošenko: 8,2 miliona dolara potrošio u kampanji Foto AP

16.45 - Novi predsednik Ukrajine Petar Porošenko potrošio je za izbornu kampanju 8,2 miliona dolara, odnosno 96,475 miliona grivni, piše Glas Ukrajine. Od tog bogatstva 7 miliona dolara otišlo je samo na kampanju u medijima, navodi list. Ostatak je potrošen na predizborne skupove i slično. Porošenko, koga s pravom zovu kralj čokolade, ima bogatstvo koje Forbs procenjuje na 1,3 milijarde dolara. Pored čokoladnog giganta "Rošena", on poseduje i kompanije koje proizvode automobile i autobuse, brodogradilište i opozicionu tv mrežu "Kanal 5", koja je uživo prenosila dešavanja na Trgu nezavisnosti u Kijevu, kada je u sukobima stradalo oko 100 ljudi.

Ilustracija Foto AP
Ilustracija Foto AP

15.37 - U gradu Snežnom kod Donjecka izbile su borbe između pripadnika samoodbrane i ukrajinske armije, javlja RIA Novosti. Građani kažu da se pucnjava čuje iz kvarta Saur-Mogli, koji je na strateški važnom uzvišenju, odakle se grad vidi kao na dlanu. Grad Snežni je na samoj granici Donjecke i Luganske oblasti.

Ilustracija: Centar Marijupolja, Foto AP
Ilustracija: Centar Marijupolja, Foto AP

14.58 - Pripadnici Nacionalne garde Ukrajine uhapsili su "narodnog gradonačelnika" Marijupulja, grada u Donjeckoj oblasti, Aleksandra Fomenka. Fomenko je uhapšen u centru Donjecka dok je bio u društvu funkcionera i aktiviste samoproglašene Donjecke Narodne Republike Nikolaja Lisogora i Sergeja Zimnjickog.

Miting u Lugansku Foto Reuters

14.18 - Samoproglašena ukrajinska Luganska Narodna Republika (LNS) zatražila je od Srbije i još 14 država i regiona da priznaju njenu nezavisnost. Portparol LSN izjavio je za RIA Novosti da je poruka poslata Rusiji, Belorusiji, Kazahstanu, Jermeniji, Siriji, Venecueli, Kubi, Kini, Nikaragvi, Srbiji, ruskim republikama Ingušetiji i Čeceniji, zatim nepriznatim republikama Južnoj Osetiji, Abhaziji i Pridnjestrvlju, javlja Beta. U pismu koje je uputio Vrhovni savet (parlament) LNR oni se mole da "priznaju LNR kao suverenu, nezavisnu državu".

Pošto je u Kijevu promenjena vlast, u Luganskoj i Donjeckoj oblasti 11. maja održan je referendum o nezavisnosti, na kojem se, po tvrdnjama lokalnih zvaničnika, oko 90 odsto stanovnika izjasnilo za nezavisnost od Ukrajine.

14.00 - Rusija će predati Savetu bezbednosti UN nacrt rezolucije o situaciji u Ukrajini sa pozivom za ispunjenje "mape puta" koju je sačinio predsedavajući OEBS-a, "jer sve veću zabrinutost izaziva odsustvo bilo kakvog napretka u naporima za prekid nasilja, prekid borbenih dejstava, počev od prekida kaznene operacije", rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. "U toj rezoluciji koncentrisali smo se na neophodnost težnji ka tome da ukrajinske strane počnu ispunjavanju mape puta predsedavajućeg OEBS-a, pripremljene na osnovu Ženevske izjave od 17. aprila i predstavljene posle pregovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom", rekao je ruski ministar, a preneo je Itar-Tass.

13.20 - Na području Slavjanska i dalje se vode borbe između ukrajinskih snaga i pripadnika samoodbrane, javlja Itar-Tass. Na nebu iz nad grada pojavili su se i borbeni avioni ukrajinske armije, a gradom odjekuje pucnjava. Pred prodavnicama i apotekama građani stoje u dugačkim redovima jer vlada nestašica i lekova i hrane.

13.06 - Nov "narodni gradonačelnik" Slavjanska stupio je na dužnost, javlja pokret Antimajdan. Vladimir Pavlenko, dosadašnji načelnik gradske Uprave za rad i socijalnu zaštitu danas je preuzeo funkciju predsednika Skupštine grada i položio zakletvu. Njegov prethodnik Vjačeslav Ponomarjev, koji je smenjen i uhapšen, još se ne oglašava. "Uključio je telefonsku sekretaricu. Kad budem znala nešto više, kazaću vam", rekla je portparol Stela Horoševa.

12.53 - Šef dipomatije Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je iznenađen pozivom Brisela da se između Rusije i Ukrajine organizuju pregovori o gasu na najvišem nivou. "Čuo sam tu izjavu, ali ne znam na šta se misli - ako su pregovori održani, a nemaju uopšte nikakva ovlašćenja, neće biti jednostavno", rekao je Lavrov. Kremlj je već saopštio da se protivi politizaciji pregovora o gasu.

11.35 - Samoodbrana Luganska bori se u predgrađu Makarevo na severu grada i prijavljuje da je u Makarevo stigla kolona od 40 ukrajinskih tehkova. "Na severu Luganska ispred naselja Makareva zaustavljena je kolona od oko 40 tenkova", rekao je portparol snaga samoodbrane za RIA Novosti. Borba je u jeku, bilans žrtava se još ne zna.

Urajinska vojska gađa Semjonovku zapaljivim bombama Foto Printscreen yt

11.14 - Ukrajinska vojska granatirala je Semjonovku, prigradsko naselje Slavjanska, zapaljivim bombama, saopštili su predstavnici samoodbrane, javlja RIA Novosti, prenosi Raša tudej. "U sredu uveče na Semjonovku su ispaljene zapaljive bombe. One su eksplodirale na niskoj visini i izazivaju požar na nekoliko nivoa", rekao je sagovornik agencije.Čim su ispaljene zapaljive bombe, nekoliko kvartova u Semjonovki je počelo da gori.

http://www.youtube.com/watch?v=Q4P_Cref0EM

Pored toga, u toku je napad iz minobacača i višecevnih raketnih sistema „Grad“.

Ovo je prvi put da su zapaljive bombe upotrebljene u građanskom ratu na istoku Ukrajine. One su često punjene materijalima čija je upotreba zabranjena međunarodnim zakonima, kao što je beli fosfor.

Semjonovka se nalazi istočno od Slavjanska, a zbog svog dobrog strateškog položaja postala je jedan od glavnih centara konflikta. Zbog toga se od početka oružanih sukoba za nju bore ukrajinska armija i narodna vojska, a selo je konstantno meta artiljerijskih napada.

10.54 - Grupa posmatrača misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Ukrajini prestala je s radom u Lugansku iz bezbednosnih razloga.

10.38 - (Predsednik Ukraine Petar) Porošenko ne ispunjava svoje obećanje da će prekinuti kaznenu vojnu operaciju i otvoriti bezbedne humanitarne koridore za izbeglice, objavio je na Tviteru Konstantin Dolgov, komesar za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava Ministarstva inostranih poslova Rusije. Ukrajinske snage i neonacisti koriste zabranjeno oružje protiv stanovnika Slavjanska, granatiraju izbeglice i ubijaju decu, dodao je Dolgov u drugom tvitu.

Kontrolni punkt ukrajinske vojske Foto Reuters

10.08 - Ukrajinske snage nastavljaju s postavljanjem barikada i kontrolnih punktova u regionu Donjecka, saznaje RIA Novosti u miliciji samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR). "Nove barikade armije i Nacionalne garde nikle su oko Kurahova (grad na 45 kilometara zapadno od Donjecka, na putu iz Zaporožja) i Ukrajinska (grad severozapadno od Donjecka, prema Krasnoarmejsku i Dnjepropetrovsku)", kaže za rusku agenciju izvor u snagama samoodbrane.

09.58 - Između snaga samoodbrane i dve jedinice ukrajinske armije izbile su borbe. Milicija tvrdi da ukrajinske snage trpe gubitke, tvitnula je dopisnica Raše tudej Pola Siler. U prethodnom tvitu Pola je rekla da su borbe izbile blizu Rajgorodke, kod Slavjanska, na putu koji spaja Harkov i Rostov.

09.39 - U operaciji ukrajinske vojske u oblasti Donjecka i Luganska na istoku zemlje poginulo je 270 ljudi, a ranjeno 713, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo zdravlja. Od početka ofanzive 15. aprila 225 ljudi poginulo je u Donjeckoj oblasti a 45 u Luganskoj, navodi se u saopštenju, preneo je Itar-Tass. Ukrajinski ministar zdravlja Oleg Musi je prethodno rekao da desetak medicinskih ustanova u ove dve oblasti ili rade samo delimično ili uopšte ne rade.

09.31 - Američki potpredsednik Džozef Bajden izjavio je da SAD snažno podržavaju pregovore Ukrajine, Rusije i međunarodnih diplomata u razrešavanju ukrajinske krize. Kako je saopštila Bela kuća, Bajden je to rekao u telefonskom razgovoru sa novim ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom. To je bio njihov drugi razgovor za dva dana, prenela je agencija AP.Porošenko je kazao Bajdenu da i dalje stoji pri ponudi da svi pobunjenici koji budu položili oružje budu amnestirani ili da im se omogući povratak u Rusiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track