(VIDEO) UŽIVO DAN 116 JACENJUK: Od ponedeljka zavrćemo slavinu za ruski gas!
Foto: AP

Ekonomski rat

(VIDEO) UŽIVO DAN 116 JACENJUK: Od ponedeljka zavrćemo slavinu za ruski gas!

Planeta -
Premijer Ukrajine prekida uvoz gasa iz Rusije i obračunava Moskvi tarifu za transport tog energenta preko ukrajinske teritorije

KIJEV - Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk naredio da se u ponedeljak 16. juna zaustavi dotok gasa iz Rusije, javlja Raša Tudej.

Jacenjuk je naredio resornim ministarstvima, rukovodstvu "Naftogasa Ukrajine" i regionalnim državnim administracijama da se od 16. juna preorijentišu na nov plan funkcionisanja energetskog sektora - a taj plan podrazumeva zavrtanje slavina za ruski gas, saopštila je pres služba ukrajinskog premijera.

Arsenij Jacenjuk: Nema više ruskog gasa Foto Reuters
Arsenij Jacenjuk: Nema više ruskog gasa Foto Reuters

Jacenjuk je takođe naložio "Naftogasu Ukrajine" i ministru pravde da što pre spreme zakonsku odbranu ovog postupka za slučaj protiv ruskog državnog naftnog giganta "Gasproma" pred arbitražnim sudom u Stoklohmu.

Nacionalnoj komisiji za energetiku Jacenjuk je naredio da odmah izračuna tarifu za transport ruskog gasa preko teritorije Ukrajine.

16.45 - Ukrajinska armija je preuzela kontrolu nad Marijupoljem, ali na Jutjubu se pojavio snimak na kom se čuje kako vojnici izdaju naređenja na engleskom jeziku, što potvrđuje priču o tome da se strani plaćenici borei na strani specijalnih, nedavno formiranijh bataljona ukrajinske vojske! Na snimku se jasno se čuje kako pripadnici nedavno formiranih bataljona ukrajinske vojske "Azov" i "Dnjepr 1", koji su učestvovali u operaciji zauzimanja Marijupolja, govore sa svojim saborcima na ćistom engleskom! "U 10.34 (po lokalnom vremenu), ukrajinska zastava je razvijena nad Gradskom skupšinom u Marijupolju", naveo je ministar policije Ukrajine Arsen Avakov na Fejsbuku.

Vladimir Žirinovski Foto AP

14.51 - Liberalno-demokratska partija Rusije poslala je stanovništvu jugoistoka Ukrajine 15 tona humanitarne pomoći, javlja TV kanal "Rusija 24". Reč je uglavnom o hrani i lekovima, kazao je šef LDPR Liberalno-demokratska partija Rusije poslala je na jugoistok Ukrajine 15 tona humanitarne pomoći, javlja TV kanal "Rusija 24". Reč je uglavnom o hrani i lekovima, kazao je šef LDPR Vladimir Žirinovski..

14.08 - Borci samoproglašene Luganske Narodne Republike saopštili su da su pogodili transportni avion ukrajinske armije, javlja RIA Novosti. "U oblasti sela Lutugina naša samoodbrana je iz malokalibarskog oružja gađala i pogodila ukrajinski transportni avion", kazao je za tu rusku agenciju Vladimir Inogordskih, šef pres službe LNR.

12.45 - Rusko Ministarstvo energetike je danas poručilo da ne planira da pregovara o ceni gasa sa Ukrajinom pre 16. juna, kada ističe rok za Kijev da plati deo duga za gas koji mu je Moskva isporučila. "Ne postoje takvi planovi", rekla je portparolka ministarstva Olga Golant pošto je komesar EU za energetiku Ginter Etinger, koji posreduje u pregovorima, izjavio da se nada da će oni biti nastavljeni u subotu, preneo je Rojters.

11.28 - Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger nije isključio mogućnost da pregovori EU-Rusija-Ukrajina o gasu budu nastavljeni sutra. Trilateralni pregovori o problemu nagomilanog ukrajinskog gasnog duga prekinuti su u sredu, kad je Ukrajina odbacila rusku ponudu za dobijanje popusta na gas, koju je je predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao "partnerskim sporazumom". Moskva je zbog duga zapretila prekidom isporuke gasa Ukrajini, što bi moglo da ugrozi i veliki broj članica EU koje se snabdevaju preko te zemlje.

11.09 - Ukrajinska vojska napala je položaje pristalica federalizacije u Dobropoljskom reonu u Donjeckoj objasti, javljaju pripadnici loklane samoodbrane. Borbe su počele ujutro.

Ukrajinske izbeglice Foto AP

10.15 - Sinoć je 9.600 izbeglica iz Ukrajine stiglo u rusku Rostovsku oblast, izjavio je komesar Ruske Federacije za prava deteta Pavel Astahov dodajći da je to za 1.700 ljudi više nego prethodnog dana. Izbeglice su raspoređene po prihvatnim centrima u Rostovskoj oblasti i drugim okolnim oblastima, a izvestan broj je utočište našao kod rođaka, javlja RIA Novosti.

Ela Pamfilova Foto Wikipedia

10.05 - Ruska komesarska za ljudska prava Ela Pamfilova sastaće se danas u Harkovu, na istoku Ukrajine, sa Valerijom Lutkovskajom, zvaničnicom ukrajinskog parlametna zaduženom za ljudska prava. Na dnevnom redu sastanka biće situacija u vezi sa ljudskim pravima na jugoistoku Ukrajine, javlja Itar-Tass. Lutkovskaja je saopštila da bi posle sastanka trebalo da bude formirana komisija koja će biti zadužena za praćenje situacije i sprečavanje kršenja ljudskih prava na teritoriji Donjecka i Luganska.

Eksplozija automobila Denisa Pušilina, Foto AP
Eksplozija automobila Denisa Pušilina, Foto AP
http://www.youtube.com/watch?v=gGTDHwwwUzg

09.45 - Dve osobe poginule su u Donjecku kad su nepoznati napadači digli u vazduh automobil Denisa Pušilina, šefa uprave samoproglašene Narodne Republike Donjeck, javlja RIA Novosti. Pušilin je u to doba bio u Moskvi, a u eksploziji su povređene četiri osboe - dva stražara, Pušilinov vozač i lični pomoćnik. Dvojica ranjenika podlegla su povredama, ali nije saopšteno ko tačno. Eksplozija se dogodila 100 metara od sjedišta administracije regiona Donjeck. RIA Novosti podseća da su nepoznate osobe ubile 7. juna Pušilinovog saradnika i poslanika lokalnog parlamenta Maksima Petruhina.

Uništeno je nekoliko kuća, a nekoliko civila je ranjeno Foto Reuters
Uništeno je nekoliko kuća, a nekoliko civila je ranjeno Foto Reuters

09.05 - Ukrajinska vojska otvorila je jutros artiljerijsku vatru na selo Makarevo kraj Luganska, javlja RIA Novosti. Sudeći po kraterima, municija je velikog kalibra. Meštani i pripadnici smaoodbrane kažu da se čulo deset detonacija. U artiljerijskom napadu uništeno je nekoliko kuća, dve prodavnice, a oštećeni su dalekovodi i gasovod. Nekoliko civila je povređeno.

Vladimir Putin i Petar Porošenko Foto Reuters
Vladimir Putin i Petar Porošenko Foto Reuters

09.01 - Ukrajinski predsednik Petar Porošenko predstavio je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu svoj mirovni plan za proruski istok Ukrajine. Ukrajinsko predsedništvo je saopštilo da je razgovor bio "dug i sadržajan", ali i da je Porošenko Putinu izrazio žaljenje zbog navodnog upada ruskih tenkova u Ukrajinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track