UŽIVO DAN 128 MATVIJENKO: Rusija neće žmureti ako Ukrajina bude kršila prava etničkih Rusa
Foto: Reuters

Upozorenje

UŽIVO DAN 128 MATVIJENKO: Rusija neće žmureti ako Ukrajina bude kršila prava etničkih Rusa

Planeta -
Ruska strana ima dovoljno načina, metoda i instrumenata da zaštiti etničko rusko stanovništvo, upozorava predsednica gornjeg doma parlamenta Rusije

MOSKVA - Rusija neće žmureti ako Ukrajina bude kršila prava stanovništva koje govori ruski, izjavila je predsednica Saveta federacije Valentina Matvijenko posle odluke tog doma parlamenta Rusije da ukine odluku predsednika zemlje Vladimira Putina koja mu daje odrešene ruke da vojno interveniše u susednoj Ukrajini.

Ruska strana ima dovoljno načina, metoda i instrumenata da zaštiti etničko rusko stanovništvo, pripadnike ruskog sveta, tvrdi ona.

"I ovde i u dijalogu s vlastima naših zapadnih oblasti, mi ćemo tražiti rešenje tih pitanja. Rusija i Ukrajina imaju dugotrajan istorijski interes da sarađuju u svim oblastima. Očigledno je da je rešavanje situacije u Ukrajini nemoguće bez Rusije. Nadam se da će kod vlasti u Kijevu preovladati pragmatizam i zdrav razum kad je reč o uspostavljanju saradnje između dve susedne zemlje i dva bratska naroda", prenosi Interfaks njene reči.

15.21 - Prema novim procenama Ujedinjenih nacija, od 15. aprila (početak ofanzive ukrajinske vojske protiv pristalica federalizacije na jugoistoku Ukrajine) do 20. juna poginule su 423 osobe, više od 46.100 je otišlo u izbeglištvo, a 10 bolnica je zatvoreno, javlja dopisnica Raše tudej Pola Siler.

Pavlo Klimkin, Anders Fog Rasmusen i Džon Keri Foto AP
Pavlo Klimkin, Anders Fog Rasmusen i Džon Keri Foto AP

15.12 - Šef ukrajinske diplomatije Pavlo Klimkin pozdravio je odluku gornjeg doma parlamenta Rusije o ukidanju rezolucije kojom se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu dozvoljava upotreba vojne sile u Ukrajini. ali je istakao da Rusija mora da preduzme još pozitivnih koraka. "Verujemo da je ovo pozitivan korak...ali nama su potrebni i drugi pozitivni koraci, kao podrška predsednika Rusije sveobuhvatnom (mirovnom) planu i naravno potrebna je efikasna kontrola granice", rekao je Klimkin na konferenciji za novinare u sedištu NATO u Briselu, a preneo Rojters.

Savet federacije, gornji dom parlamenta Rusije Foto AP
Savet federacije, gornji dom parlamenta Rusije Foto AP

14.22 - Savet Federacije, gornji dom parlamenta Rusije, izglasao je ukidanje rezolucije koja predviđa mogućnost upotrebe ruskih oružanih snaga u Ukrajini. Jedan od zvaničnika Saveta Federacie rekao je za Rojters da ova odluka treba da bude shvaćena kao akt dobre volje u znak podrške mirovnim pregovorima u Ukrajini. Međutim, ističe da je Savet spreman da ponovo usvoji isti akt ukoliko to bude neophodno.

Pošto je jedan glas bio protiv, na Tviteru je odmah osvanuo komentar "da nije Ponomarjev opet bio protiv". Ilja Ponomarjev je jedini deputat u Dumi koji je glasao protiv prisajedinjenja Krima i Sevastopolja Ruskoj Federaciji.

Arsenij Jacenjuk: Ukrajina se nada drugoj tranši Foto Reuters
Arsenij Jacenjuk: Ukrajina se nada drugoj tranši Foto Reuters

13.12 - Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je, u današnjem obraćanju nacionalnom parlamentu, izrazio nadu da će Ukrajina primiti drugu tranšu pomoći od Međunarodnog monetarnog fonda, pošto je njegova zemlja ispunila sve uslove dogovorene sa tom institucijom u okviru programa pomoći. Ukrajina je u maju primila prvu tranšu od 3,2 milijarde dolara u okviru celokupnog zajma MMF vrednog 17 milijardi dolara i koji je predviđeno da bude isplaćen u naredne dve godine.

Igor Strelkov Foto Facebook

11.10 - Četvoro civila poginulo je kad je ukrajinska vojska jutros u 6.05 granatirala Slavjansk, objavio je na Tviteru komandant samoodbrane tog grada u Donjeckoj oblasti Igor Strelkov. Strelkov je precizirao da su Slavjansk granatirali "ukrajinski najamnici". Bombardovanje je trajalo 40 minuta, a na grad je ispaljeno 30 granata.On nije napisao koliko ljudi je povređeno.

Pavel Gubarev Foto Reuters

10.45 - Pavle Gubarev, narodni gubernator samoproglašene Donjecke Narodne Republike, kaže da ukrajinska vojska vrši napade uglavnom u svim pravcima i zatražio da na teritoriju Donbasa budu poslate mirovne snage, javlja RIA Novosti. "Mi poštujemo odluku (predsednika Rusije) Vladimira Vladimiroviča (Putina), ali moram da kažem da Ukrajina ne ispunjava obaveze koje je preuzela pred svetskom zajednicom i sopstvenim narodom", napisao je on. "Zato tražmo da na teritoriju DNR i LNR (samoproglašena Luganska Narodna Republika) budu razmešteni ruski mirovnjaci", naveo je Guubarev dodajući da se ova mera može sprovesti uz dogovor s UN.

Gasovod u Ukrajini Foto AP
Gasovod u Ukrajini Foto AP

10.10 - Isporuke ruskog gasa Evropi preko Ukrajine su stabilne uprkos cenovnom sporu između Moskve i Kijeva, saopštila je ruska državna gasna kompanija Gasprom, prenosi Tanjug. "Tranzit gasa preko Ukrajine teče prema ugovorenim parametrima, a obim isporučenog gasa u proteklih 24 sata je bio 227 miliona kubnih metara", izjavio je portparol Gasproma Sergej Kuprijanov, a prenosi agencija Rojters. Kako podseća britanska agencija, Gasprom je prošle nedelje obustavio isporuke gasa Ukrajini zbog neisplaćenog gasnog duga.

Grigorij Karasin, Foto Wikipedia

09.55 - "Računamo na pozitivne signale koje sada ruski predsednik šalje, kao i da će se čuti širom sveta, pre svega, u Ukrajini", rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Grigorij Karasin, prenosi AFP. Putin je u utorak zatražio od ruskih poslanika da ukine rezoluciju od 1. marta kojom mu je dozvoljeno slanje vojske u Ukrajinu.Ta Putinova odluka dočekana je u Kijevu kao njegov "prvi praktičan korak" ka pružanju pomoći u gušenju pobune na istoku Ukrajine. Očekuje se da će gornji dom Dume glasati za ukidanje rezolucije kasnije danas.

Didije Burkhalter i Vladimir Putin Foto AP
Didije Burkhalter i Vladimir Putin Foto AP

09.36 - Predsedavajući OEBS-a, predsednik i ministar inostranih poslova Švajcarske Didije Burkhalter saopštio je u Beču posle razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da Rusija želi da učestvuje u rešavanju ukrajinske krize. Razgovor o podršci mirovnog plana u celini je bio pozitivan, a posle primirja, cilj je trajna obustava svih sukoba, rekao je Burkhalter i naglasio da nije sve crno i belo u ukrajinskoj krizi i da ima nekih strana koje ne žele primirje.On je naglasio da postoji mnogo tenzija i mnogo aktera, a da glavni akteri, uključujući Rusiju mogu biti deo rešenja.. Putin je, u jednočasovnom razgovoru istakao da samo primirje nije rešenje i dodao da nema mogućnosti da o svemu sam odlučuje u regionu, preneo je predsedavajući OEBS.

Savet federacije parlamenta Rusije Foto AP
Savet federacije parlamenta Rusije Foto AP

09.22 - Komitet gornjeg doma ruskog parlamenta zadužen za ustavna pitanja, međunarodne odnose,odbranu i bezbednost preporučio je jednoglasno ruskim poslanicima ukidanje rezolucije koja predsedniku Vladimiru Putinu daje pravo da upotrebi ruske oružane snage u Ukrajini.Članovi Saveta Federacije diskutovaće o tom pitanju na sednici kasnije danas, prenela je agencija Itar-Tass.Putin je zatražio u utorak od gornjeg doma ruske Dume da poništi rezoluciju koja mu daje pravo da upotrebi ruske oružane snage u Ukrajini radi zaštite ruskog stanovništva koje tamo živi.

Petar Porošenko i Džozef Bajden Foto Fonet/AP
Petar Porošenko i Džozef Bajden Foto Fonet/AP

09.14 - Potpredsednik SAD Džozef Bajden razgovarao je s ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom pošto su proruske snage oborile vojni ukrajinski helikopter uprkos prekidu vatre, saopštila je Bela kuća. Bajden je naglasio da je neophodno da posmatrači verifikuju kršenja prekida vatre, kao i da se mora zaustaviti "prekogranično snabdevanje oružjem", prenela je agencija AFP. Porošenko juče nije isključio mogućnost prevremenog prekidanja režima primirja jer ga, kako tvrdi, proruske snage neprestano krše, dajući naređenje čelnicima snaga bezbednosti da "bez ikakvog kolebanja uzvraćaju vatru". Među devet osoba koje su stradale sinoć u obaranju vojnog helikoptera ukrajinske armije u oblasti Slavjanska bilo je i vojnika i oficira Službe bezbednosti Ukrajine, saopštio je zvaničnik ukrajinske vojske.

09.08 - Predsednik SAD Barak Obama razgovarao je s britanskim premijerom Dejvidom Kameronom o krizi u Ukrajini. Oni su se složili da, ukoliko Rusija ne preduzme neodložne korake ka deeskalaciji situacije na istoku Ukrajine, EU i SAD moraju da rade na "primeni dodatnih koordinisanih mera" koje će koštati Rusiju.

09.03 - Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je da "ne postoje naznake" da Rusija poštoju međunarodne obaveze prema Ukrajini i da će Alijansa razmotriti naredne korake. Rasmusen je ovo rekao uoči sastanka sa ministrima spoljnih poslova zemalja članica NATO, kom će prisustvovati i američki državni sekretar Džon Keri. Jedna od tema sastanka će biti kako NATO može da pomogne u izgradnji vojnog kapaciteta Ukrajine, kazao je Rasmusen. On je dodao da će na sastanku biti razmotreni odnosi NATO s Rusijom i šta dalje treba činiti.NATO zadržava pravo da se uveća i neće biti dozvoljeno da neka "treća zemlja" to spreči, istakao je Rasmusen, prenela je agencija AP, primećujući da je očigledno mislio na Rusiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track