UŽIVO DAN 129 CAREV: Novorusija će formirati svoju vladu i nezavisni finansijski sistem
Foto: AP

Paralelna država?

UŽIVO DAN 129 CAREV: Novorusija će formirati svoju vladu i nezavisni finansijski sistem

Planeta -
Parlament Novorusije (savez samoproglašenih Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike) usvojio zajednički ustav i za predsednika parlamenta izabrao Olega Careva

DONJECK - Novoizabrani predsednik zajedničkog parlamenta Novorusije Oleg Carev izjavio je da mu je prvi zadatak formiranje savezne vlade i finansijskog sistema, javlja Itar-Tass.

"Prvi zadatak je što pre formirati saveznu vladu. Zatim izgraditi privredu i finansijski sistem. Prihod od poreza još odlaze u Kijev, koji je na ivici bankrota i malo je verovatno da može da isplaćuje penzije", naglasio je Carjev, vođa pokreta Jugoistok i bivši ukrajinski poslanik, na zajedničkoj sednici u Donjecku..

Carjev je dodao da je sada potrebno "da se izgradi nezavisni finansijski sistem".

Oleg Carev Foto AP
Oleg Carev Foto AP

"Naravno, koordinacija je neophodna u odbrani zato što smo zajedno jači i ujedinjeni sve možemo", izjavio je on.

Parlament Novorusije (savez samoproglašenih Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike) ratifikovao je na zajedničkoj sednici u donjecku Ustav tog saveza narodnih republika, javlja pres služba vlasti Slavjanska u Donjeckoj oblasti.

21.15 - Istočnoukrajinske snage samoodbrane samoproglašene Narodne Republike Donjeck, preuzele su danas kontrolu nad vojnom bazom, u kojoj su se nalazile snage ministarstva unutrašnjih poslova u centru Donjecka.

Vojnici bataljona Vostok su došli na razgovore sa predstavnicima provladinih snaga i počela je razmena vatre. Nakon prestanka vatre, kontrolu nad bazom preuzele su samoodbrambene snage, prenela je ruska agencija Itar-Tas s.

19.35 - Ukrajina će početi da primenjuje Sporazum o pridruživanju sa EU odmah po njegovom potpisivanju, koje je predviđeno za petak 27. juna, izjavio je danas ukrajinski predsednik Petro Porošenko u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u Strazburu.

"Pitali su me o mojim reformama. One su sve sadržane u Sporazumu. Mi ćemo početi da ga primenjujemo odmah", rekao je Porošenko govoreći na ukrajinskom koji nije zvanični jezik u Savetu Evrope,

Aleksandar Turčinov: Lagale ga sopstvene obaveštajne službe Foto Reuters
Aleksandar Turčinov: Lagale ga sopstvene obaveštajne službe Foto Reuters

16.35 - Predsednik skupštine Ukrajine i donedavno v. d. predsednika zemlje Aleksandar Turčinov priznao je da su ga ukrajinski obaveštajci stalno lagali kako Rusija hoće da izvrši vojnu invaziju na jugoistok Ukrajine - što se nikada nije desilo. "Po desetak puta mesečno naše obaveštajne agencije su me informisale da je Rusija već odredila vreme za vojni napad na Ukrajinu - obično oko tri-četiri izjutra. I mi smo sedeli u punoj pripravnosti na komandnom mestu... A ostatak naše vojuske spremao se da zarati s istočnim susedom. Ali do toga nije došlo", izjavio je Aleksandar Turčinov u intervjuu "Novoj eri" koji će biti objavljen sutra, prenosi ruska Pravda.

15.33 - Parlament Novorusije (savez samoproglašenih Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike) ratifikovao je Ustav tog saveza narodnih republika, javlja pres služba vlasti Slavjanska u Donjeckoj oblasti.

Foto Printscreen
Foto Printscreen

15.23 - Ukrajina je postala moneta za potkusurivanje u geopolitičkoj igri Zapada, koji pokušava da izbije na ruske granice, ocenio je zamenik šefa diplomatije Rusije Federacije Vasilij Nebenzja, javlja RIA Novosti. Rusija je uverena da se bratski ukrajinski narod može vratiti na put mira i održiovg razvoja, pa će nastaviti da se zalaže za smirivanje konflikta i postizanje "sveukrajinskog dijaloga koji će rezultirati dogovorom zadovoljavajućim za se regione i građane", dodao je on.

14.08 - Prva sednica Vrhovnog saveta Saveza narodnih republika (Luganske Narodne Republike i Donjecke Narodne Republike) počela je minutom ćutanja, javlja pres služba samoproglašene DNR na Tviteru. Za predsedavajućeg zajedničkog Vrhovnog saveta izabran je ukrajinski političar i bivši poslanik Oleg Carev.

Petar Porošenko Foto Reuters

13.47 - Predsednik Ukrajine Petar Porošenko pozvao je danas Rusiju da podrži njegov mirovni plan "delima, a ne rečima". U govoru u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u Strazburum Porošenko je pozvao Moskvu da podrži mirovni plan tako što će zaustaviti ubistva civila i vojnika i sprečiti naoružane separatiste da prelaze rusku granicu ka Ukrajini. Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je juče na produženje primirja u istočnoj Ukrajini u telefonskom razgovoru sa liderima Francuske, Nemačke i Ukrajine.

Foto Printscreen Twitter
Foto Printscreen Twitter

12.58 - Rusija ne predstavlja nikakvu opasnost po NATO, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksej Meškov. On je ipak dodao da je primećeno nagomilavanje snaga Severnoatlantske alijanse na zapadnoj granici Rusije, kao i da zvanična Moskva prati situaciju i da će preduzeti mere da obezbedi sigurnost države, prenela je agencija Itar-Tass. Meškov je podsetio da su američki bombarderi u letačkoj misiji iznad Kalinjingradske oblasti, ruske eksklave okružene Litvanijom, Poljskom i Baltičkim morem, SAD šalje avione adekvatne za transport nuklearnog oružja u bazu Amari u Estoniji, a NATO povećava svoje prisustvo u Crnom moru.

Angela Merkel i Vladimir Putin Foto AP
Angela Merkel i Vladimir Putin Foto AP

12.54 - Ruski predsednik Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su danas o neophodnosti produženja primirja i nadgledanja prekida vatre u istočnoj Ukrajini, saopštio je Kremlj. U saopštenju se ističe da je Putin posebno ukazao na pogoršanje humanitarne situacije u Ukrajini i sve veći broj ukrajinskih izbeglica koji dolaze u Rusiju.

Arsen Avakov i Igor Kolomojski, Foto AP
Arsen Avakov i Igor Kolomojski, Foto AP

12.46 - Istražni komitet Ruske Federacije uskoro će poslati sudu materijal na osnovu kojeg će protiv ministra odbrane Ukrajine Arsena Avakova i gubernatora Dnjepropetrovske oblasti Igora Kolomojskog biti podignuta optužnica i međunarodna poternica, javolja RIA Novosti. Avakov i oligarh Kolomojski, koji ima privatnu vojsku, terete se za ubistva i upotrebe nedozvoljenih sredstava i metoda ratovanja.

Ostrvo Krk, Foto Printscreen yt

12.29 - Ukrajina razmatra uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Hrvatske u okviru projekta "Jadranski gasni koridor", saopštila je ukrajinska kompanija za transport gasa "Ukrtransgas". GlavnI inženjer "Ukrtransgasa", Oleg Mihalevič, prema saopštenju te kompanije, rekao je na međunarodnom seminaru o energetskoj budućnosti i bezbednosti u Tbilisiju (Gruzija) da Kijev razmatra mogućnost pridruživanja projektu "Jadranski gasni koridor", koji je inicirala Hrvatska, a podržale Mađarska i Evropska komisija, javlja Itar-Tass, prenosi Tanjug. Prema rečima inženjera, gas bi se u Ukrajinu isporučivao iz LNG terminala, koji Hrvatska gradi na ostrvu Krk u Jadranskom moru.

Džon Keri, Foto Reuters
Džon Keri, Foto Reuters

11.37 - Rusija treba da pozove proruske separatiste u Ukrajini da se razoružaju u roku od nekoliko sati, rekao je danas američki državni sekretar Džon Keri, posle sastanka sa šefom francuske diplomatije, prenosi Tanjug. "U potpunosti smo se složili da je ključno da Rusija, u narednih nekoliko sati, doslovno, pokaže da čini korake kako bi pomogla u razoružavanju separatista, da ih podstiče da se razoružaju, da ih pozove da polože oružje i postanu deo legalnog procesa", rekao je Keri novinarima u Parizu. Keri je najavio da će lideri Evropske unije, razgovarati o mogućim sankcijama protiv Rusije, na predstojećem samitu EU u Briselu.

Ilustracija Pripadnici privatnog ukrajinskog bataljona Azov Foto Reuters

11.14 - Ukrajinski fašisti formirali su nov bataljon "Rudar" i poslali ga na pristalice federalizacije na jugoistoku Ukrajine, pišu ukrajinski i ruski mediji. Bataljon su formirala fašistička partija "Desni sektor" Dmitra Jaroša, koji je nedavno bio predsednički kandidat. "Ovo nije nov bataljon u bukvalnom smislu reči, sastavljen je od svih zainteresovanih u Donjeckoj i Luganskoj oblasti... Ovi borci se od početka bore protiv terorista, a sada je to samo legalizovano, izjavio je komandant bataljona Ruslan Oniščenko i dodao da je član "Desnog sektora". Trenutno na jugoistoku Ukrajine dejstvuje 30 specijalnih jedinica raznih namena ukrajinskog ministarstva policije.

11.00 - Moskva je predložila OEBS-u da svoju misiju u Ukrajini poveća na 500 posmatrača, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Aleksej Meškov, prenosi Itar-Tass. Meškov kaže da trenutno u misiji OEBS-a učestvuje 12 ruskih specijalista i da OEBS traži od Moskve da pošalje još 28 ljudi.

Barak Obama Foto AP
Barak Obama Foto AP

09.49 - Američki predsednik Barak Obama upozorio je Moskvu da će se, ako hitno ne budu smanjene tenzije na istoku Ukrajine, suočiti sa uvođenjem dodatnih sankcija. Obama je sinoć, u telefonskom razgovoru sa italijanskim premijerom Mateom Rencijem, istakao da Rusija mora da ubedi proruske snage da se povinuju sporazumu o prekidu vatre.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track