UŽIVO DAN 136 VAN KONTROLE: Ukrajinska vojska napala Rusiju, u Lugansku ubili dete!
Foto: Printscreen 1TV

Građanski rat u Ukrajini

UŽIVO DAN 136 VAN KONTROLE: Ukrajinska vojska napala Rusiju, u Lugansku ubili dete!

Planeta -
Granatiran je ruski granični punkt Novošahtinsk, uništeni su autobuski terminal i sedište carinske službe; žestoko bombardovani Lugansk, Slavjansk i Kramatorsk,

KIJEV - Ukrajinska vojska granatirala je centar Luganska, a napala je i samu Rusiju - raketama je pogodila ruski granični prelaz Novošahtinsk, uništeni su autobuski terminal i sedište carinske službe.

Granični prelaz je granatiran baš u trenutku kada su putnici prolazili carinsku kontrolu na Novošahtinsku u Rostovskoj oblasti, preneo je Itar-Tass.

14.27 - Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je tokom telefonskog razgovora s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Fransoom Olandom izrazio "duboku zabrinutost" zbog rastućeg broja civilnih žrtava u Ukrajini i sve većeg broja izbeglica koje s jugoistoka te zemlje prelaze na rusku teritoriju, saopštio je Kremlj. Jelisejska palata je ranije saopštila da su Angela Merkel i Fransoa Oland u razgovoru s Putinom istakli "značaj sprovođenja sporazuma koji su postigli šefovi diplomatije Francuske, Nemačke, Ukrajine i Rusije, kako bi se pokušalo postizanje bilateralnog prekida vatre". Oni su pozvali Putina i da podrži organizovanje sastanka Kontakt grupe u kojoj su Ukrajina, Rusija i OEBS, pre 5. jula kako bi bili definisani uslovi prekida vatre.

14.15 - Ukrajinska vojska ušla je u selo Nikolajevku i tamo se vode žestoke borbe, javljaju ruski mediji. Selo je prvo razrušeno vazdušnim napadima, a onda su ušli ukrajinski tenkovi i druga oklopna vozila. Granatirani su i škola i vrtić, ima civilnih žrtava, saopšteno je televiziji LajfNews u bolnici. I TV Zvezda izveštava o uličnim borbama u Nikolajevki, možete to pogledati ovde:

Ovo je bila Staraja Kondrašovka Foto Printscreen RT
Ovo je bila Staraja Kondrašovka Foto Printscreen RT

14.09 - Nov bilans neselektivnih vazdušnih napada ukrajinske vojske na selo Staraju Kondrašovku je sedam poginulih meštana, među kojima jedno dete! Ukrajinske vlasti saopštile su juče da je u obližnjem regionu Donjeck, od početka sukoba na proleće, poginulo 279 ljudi, od čega 160 civila. Podaci za Lugansk još nisu objavljeni.

U Lugansku jedva da je koja kuća ostala čitava Foto Reuters

14.00 - Ukrajinska vojska izvršila je dva vazdušna napada na gusto naseljen centar Luganska. "Prvi avion pojavio se oko 11 časova i pogodio centar grada, uništivši policijsku stanicu, zgradu suda i još dve kuće. Nećemo znati broj žrtava sve dok se ruševine ne raščiste", rekao je šef lokalne administracije Vladimir Bilous. On je rekao i da je situacija na mestu drugog napada još gora: devetoro ljudi je poginulo, a 11 ranjeno. Među žrtvama su i petogodišnja devojčica i njen otac, preneli su ruski mediji.

Sergej Lavrov Ukrajini: Prestanite da ubijate civile

13.15 - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov zatražio je od ukrajinskih vlasti da odmah prestanu napade na civile u proruski orjentisanoj istočnoj Ukrajini. "Zapad bi trebalo da utiče na Kijev da poštuje deklaraciju usvojenu u Berlinu koja poziva na formiranje specijalne kontakt grupe čiji bi cilj bio uspostavljanje primirja u Ukrajini", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Moskvi sa šefom marokanske diplomatije, prenosti ruska RT.

12.44 - General Valerij Heletej, kojeg je predsednik Ukrajine Petar Porošenko imenovao je za novog ministra odbrane, potpisao se - zatvorenim penkalom, javlja Raša tudej uz dokaz - fotografiju. Za Heletejevim prethodnikom Arsenom Avakovim Rusija je raspisala međunarodnu poternicu zbog organizovanja ubistava i upotrebe nedozvoljenih sredstava i metoda ratovanja.

Ovako danas izgleda Slavjansk Foto AP
Ovako danas izgleda Slavjansk Foto AP

12.35 - Ukrajinska teška artiljerija nastavila je jutros da granatira gradove Slavjansk i Kramatorsk kao i okolna sela, a takođe je uništila i most preko reke Kazenij Torec, javlja RIA Novosti. Naviše stradaju predgrađe Slavjanska Semjonovka i obližnje selo Nikolajevka, kao i gradić Jampolj u Krasnolimanskoj oblasti. Ukrajinska vojska upotrebljava minobacače "uragan" i "grad", pa među meštanima ima mnogo mrtvih i ranjenih. "Zadržali smo selo Nikolajevku. Tamo je u zoru počela borba u kojoj je jedan naš borac poginuo, a drugi je ranjen. I neprijatelj ima gubitak u ljjudstvu", kazao je za RIA Novosti komandant samoodbrane Slavjanska Igor Strelkov.

12.05 - Ukrajinski bezbednjaci i neonacisti upotrebljavaju zabranjeno oružje protiv stanovnika Slavjanska, pucaju na izbeglice i ubijaju decu, objavio je na Tviteru Konstantin Dolgov, opunomoćeni predstavnik MSP Rusije za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava.

11.48 - Ukrajinska partija Otadžbina traži da predsednik zemlje Petar Porošenko da parlamentu na uvid šest amandmana na Ustav i da tako dokaže da ne pokušava da uzurpira vlast. "Otadžina insistira na tome da predsednik predstavi nov projekat izmene Ustava koji sadrži predlog o pravoj decentralizaciji vlasti, a ne njegov pokušaj da uzurpira vlast", navodi se u saopštenju te partije, prenosi ukrajinski portal ZN.ua.

http://www.youtube.com/watch?v=VjzA_N7nRmE

11.40 - Ukrajinski borbeni avioni izvršili su vadušni udar na selo Staraja Kondrašovka u Luganskoj oblasti, javljaju agencije. Više kuća je uništeno i selo je u plamenu, javlja Raša tudej. Ukrajinska armija saopštila je da je selo građano greškom.

11.22 - Očajni stanovnici istoka Ukrajine tu i tamo objave na Tviteru objave svedočanstva o užasima koji im se dešavaju zbog ofanzive ukrajinske armije na njih. Fotografija sve govori.

http://www.youtube.com/watch?v=x2OwdLHrLb4

11.18 - Ukrajinska nacionalistička organizacija Evromajdan objavila je snimak kako tenkovi ukrajinske vojske gađaju položaje pripadnika samoodbrane kod Slavjanska.

Medvedev: Na jesen neće biti gasa zbog Ukrajine Foto AP

Post by Дмитрий Медведев.

11.04 - Premijer Rusije Dmitrij Medvedev upozorio je na posledice krize u Ukrajini - između ostalog da će na jesen izbiti velika kriza u snabdevanju Evrope gasom. U pet kratkih komentara o situaciji u Ukrajini koje je objavio na svom profilu na Fejsbuku, Medvedev je još naveo da Ukrajina ne plaća gas, da ima ogroman dug i koristi rezerve iz podzemnih skladišta. On je konstatovao da je predsednik Ukrajine Petar Porošenko napravio dramatičnu grešku kad je prekinuo primirje i da će sada biti teže obnoviti pregovore. Medvedev je naveo da je Kijev imao pravo da potpiše Sporazum o pristupanju sa EU, ali da Rusija sada mora da zaštiti svoje interese i uspostavi nova pravila u poslovanju s Ukrajinom. Konačno, s obzirom na reku ukrajinskih izbeglica koja ne prestaje da nadire u Rusiju, biće veoma teško, a po nekim pitanjima i nemoguće, razvijati odnose s Ukrajinom, zaključio je Medvedev.

Petar Porošenko Foto Reuters
Petar Porošenko Foto Reuters

10.23 - Predsednik Ukrajine Petar Porošenko naredio je svom ministarstvu inostranih poslova da što pre, u koordinaciji sa Evropskom unijom, spremi plan za ratifikaciju Sporazuma o pridruživanju, javlja Kijev post. Porošenko je takođe postavio nove ljude u vrhu odbrane da bi zaustavio korupciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track