UŽIVO DAN 37 MUP: Kijev "slučajno" ubio Muzička, NATO neće Ukrajinu
Foto: Printscreen

Kontroverza

UŽIVO DAN 37 MUP: Kijev "slučajno" ubio Muzička, NATO neće Ukrajinu

Planeta -
Što se tiče perspektive prijema u NATO, Ukrajinci moraju sami da odluče, naveo je američki predsednik. Zamenik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova rekao je da Muzičko nije likvidiran, već da je hapšenje krenulo po zlu

BRISEL - Na pres konferenciiji u Briselu, gde se održava samit EU-SAD, američki predsednik izjavio je da NATO ne planira da u bliskoj budućnosti primi Ukrajinu u članstvo.

"Ukrajina nije ni podnela zahtev za prijem u NATO i ne verujem da će se situacija u vezi sa tim promeniti u skorijoj budućnosti", kazao je američki predsednik i dodao da zemlje kao što je Ukrajina ipak mogu da računaju na političku podršku zapadnih saveznika, prenosi Itar tas. Što se tiče perspektive prijema u NATO, Ukrajinci moraju sami da odluče.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova izjavio je za ukrajinske medije da Muzičko nije likvidiran, već da je hapšenje krenulo po zlu.

Komandant avio brigade u Belbeku Julij Mamčur, morao je hitno da napusti Krim, javili su ukrajinski mediji.

23.33 - Ministar spoljnih poslova Poljske Radek Šikorski izjavio je danas da je Ukrajina blizu da sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) postigne dogovor o velikom kreditu, pošto su novi lideri te zemlje "odlučni" da sprovedu neophodne finansijske reforme.

23.15 - Aleksander Muzičko nije likvidirala Služba bezbednosti Ukrajine u gradu Rivniju,rekao je zamenik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Vladimir Evdokimov."Postojao je konkretan plan da se Muzičko uhapsi, ali je sve krenulo naopako", izjavio je Vladimir.

22.32 - Komandant Julij Mamčur, u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim novinarom, rekao je da je oslobođen i da su ga ruski vojnici držali zatvorenog 3 i po dana. "Držali su me u samici, i pokušavali sve vreme da me ubede da izdam Ukrajinu i da se vojska priključi Rusima", ispričao je kapetan.

22.23 - Britanski premijer Dejvid Kameron primio je danas u Londonu delegaciju ukrajinskih političara i obećao im da će se boriti za njihov narod. Kameron im je rekao da će se Britanija veoma snažno založiti za Ukrajince kako bi oni sami odredili svoju budućnost i dodao "nastavićemo da šaljemo oštre poruke o neprihvatljivosti" nedavnih ruskih akcija na Krimu.

22.00 - Vitalij Kličko izjavio je nakon sastanka sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom i ministrom inostranih poslova Vilijamom Hejgom, da je Velika Britanija učinila mnogo za Ukrajinu. "Očekujemo do EU i Velike Britanije strože ekonomske sankcije protiv Rusije", rekao je Kličko.

21.10 - Niko nikada neće uspeti da razdvoji Rusiju i Ukrajinu i posvađa te dve zemlje, poručila je danas predsednica Saveta federacije Rusije, Valentina Matvijenko. "Sve što se dogodilo u Ukrajini, posledica je unutrašnje krize u toj zemlji", smatra Matvijenkova i dodaje da Rusija nije napravila nijedan jedini nezakoniti korak niti je prekršila bilo koji zakon međunarodne politike.

20.50 - Američki predsednik Barak Obama i generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izrazili su danas želju da Alijansa pojača svoje prisustvo u istočnoj Evropi zbog ukrajinske krize. "Ne tražimo konfrontaciju ali nećemo ustuknuti ako nas izazovu", napisao je Rasmusen u saopštenju izdatom posle današnjeg sastanka sa Obamom u Briselu tokom koga je dominiralo pitanje Ukrajine.

20.16 - Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je nakon današnjeg susreta sa američkim predsednikom Barakom Obamom da NATO ne traži konfrontaciju, ali da će intenzivirati saradnju sa Ukrajinom i preispitati odnose sa Rusijom. "Ne tražimo sukob, ali nećemo ustuknuti ako budemo izazvani”, poručio je Rasmusen u saopštenju za medije, podsetivši da je NATO “vojna sila bez premca".

20.01 - Procenjuje se da će Međunarodni monetarni fond (MMF) već sutra najaviti paket pomoći za Ukrajinu od oko 15 milijardi dolara, piše britanski dnevnik "Fajnenšel tajms", pozivajući se na neimenovane zvaničnike uključene u pregovore dveju strana.

19.50 - Američki predsednik Barak Obama ponovio je u današnjem govoru u Briselu da se slučajevi Kosova i Krima ne mogu porediti i zapretio Rusiji novi sankcijama ako ne promeni kurs prema Ukrajini. “NATO je intervenisao na Kosovu tek nakon četiri godine zlostavljanja tamnošnjeg stanovništva, a Kosovo se otcepilo na osnovu refernduma koji je održan u fer i demokratskim uslovima," rekao je američki predsednik.

19.30 - Komandant avio brigade u Belbeku Julij Mamčur, morao je hitno da napusti Krim. Ovu informaciju su objavili ukrajinski portali, napomenuvši da je komandant došao sa dva stražara da pokupi lične stvari, a komšiji je rekao da mora da napusti Krim u roku od tri sata.

19.00 - Rusija nastavlja da povećava broj vojnika duž svoje ukrajinske granice, izjavio je danas američki ministar odbrane Čak Hejgel i podsetio Moskvu na to da se obavezala da neće prelaziti tu granicu.On je rekao da je pitao ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua zašto nastavljaju da povećavaju broj vojnika na svojoj zapadnoj granici sa Ukrajinom i kakve su im namere, a on je odgovorio da nemaju nameru da pređu granicu. "Međutim realnost je da oni nastavljaju da jačaju broj trupa", rekao je Hejgel.

18.39 - Savet bezbednosti UN planira da održi hitan sastanak 27.marta o situaciji u Ukrajini, a sastanku će prisustvovati i Ban Ki-Mun, saopšteno je iz UN.

18.27 - Više od 40, većinom zapadnih zemalja, predvođenih SAD, osudilo je danas pripajanje Krima Rusiji i izrazilo zabrinutost za sudbinu tatarske manjine i nestalih aktivista i novinara."Pozivamo Rusiju i sve uključene strane, da obezbede potpun i neometan pristup i zaštitu svim timovima (posmatrača) u celoj Ukrajini, uključujući Krim".

18.24 -Bivši nemački kancelar Helmut Šmit (95) izjavio je danas da može da razume zašto je Rusija pripojila Krim uputivši kritike na račun Zapada, ali i pohvale kancelarki Angeli Merkel. Delovanje ruskog predsednika na Krimu za njega je "potpuno razumljivo", rekao je Šmit nedeljniku "Cajt" čiji je on izdavač.

Foto: Reuters

17.50 - Evropska unija i SAD neće priznati rusku nezakonitu aneksiju Krima koja je sramota 21. veka, rekao je danas predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej posle samita EU-SAD u Briselu i dodao da EU podržava težnju naroda Ukrajine ka boljem životu.

17.15 - Ukrajinska kriza i uvođenje sankcija Rusiji se neće odraziti na realizaciju projekta Južni tok, koji upravo zbog te krize dobija dodatno na značaju, izjavili su danas za Tanjug analitičari i stručnjaci za gas, ocenjujući da će se taj gasovod u Srbiji graditi kako je i planirano, kad počne građevinska sezona od 1. aprila.

16.32 - Ukrajina će od 1. maja podići cenu gasa za domaće potrošače za preko 50 odsto, a do 2018. će nastaviti sa daljim poskupljenjem. Ovaj potez preduzet je na zahtev Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), izjavio je danas neimenovani zvaničnik ukrajinske energetske kompanije Naftogas, javlja Rojters.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

16.00 - "Nikava propaganda, bilo ona proruska ili proukrajinska, nije mogla da spreči stanovnike Krimskog poluostrva da donesu odluku. Demokratija je slobodno izražavanje volje, a oni žele da žive u Rusiji. Mislim da je to najvažnije", izjavio je junak holivudskih akcionih filmova Stiven Sigal listu Rosijskaja gazeta tokom svog boravka u Moskvi.

"Stvar je u tome što Amerikanci malo znaju o situaciji u Ukrajini. Mišljenje donose na osnovu onoga što gledaju na televiziji, pre svega na CNN-u, a ona pokazuje samo ono što Obamina administracija želi da pokaže narodu", rekao je Sigal, inače veliki poštovalac i prijatelj predsednika Rusije Vladimira Putina, i objasnio da američke televizije predstavljaju Rusiju kao agresora koji je napao Krim.

15.43 - Nemačke vlasti reagovale su na zahteve da bude objavljen audio-snimak u kojem bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko grubo napada Rusiju i Ruse i priča o izmišljenom nasilju. "Bez obzira na neprijatne akcije Rusije na Krimu i naše potpuno različite stavove, treba voditi računa o jeziku i izjavama. Fantazije o nasilju očigledno su prevazišle sve ganice, izjavio je portparol vlade Nemačke Štefen Zajbert, prenosi RIA Novosti.

15.30 -.Na ukrajinsko-rusku granicu izbili su tenkovi elitne divizije ruske vojske, javlja Unian.ua. Na jugozapadu Brjanske oblasti primećena je tenika 12. tenkovskog puka 4. Kantemirovskoje tenkovske divizije, navodi ukrajinski sajt i dodaje da su to elitne jedinice koje redovno učestvuju na paradi na Crvenom trgu u Moskvi.

Ruski tenkovi na granici u Brjanskoj oblasti          Foto Printscreen
Ruski tenkovi na granici u Brjanskoj oblasti Foto Printscreen

15.18 - Ukrajinci su ispraznili trezor Jalte, i ne samo Jalte, izjavio je vršilac dužnosti gradonačelnika tog čuvenog letovališta na Krimu Sergej Karnajuk, prenosi Raša tudej. On je precizirao da je opljačkano 400 miliona u ukrajinskim grivnama i da je taj novac bio namenjen za poboljšavanje uslova života u regionu.

15.16 - "Svet je sigruniji kada Evropa i Amerika nastupaju zajedno. Mi smo udruženi u odluci da izolujemo Rusiju", navodi Barak Obama na samitu EU-SAD i dodaje da svaki ruski lider koji misli da može da rastavi Evropu i Ameriku, greši.

Američki predsednik je naveo i da Rusija mora da snosi posledice za svoje akcije, kao i da Vašintgton i Brisel pažljivo razmatraju mogućnost uvođenja sankcija Moskvi u oblasti energetike, prenosi Rojters. Što se Ukrajine tiče, NATO nema nameru da je uskoro primi u članstvo, rekao je Obama.

15.00 - Predsednik Rusije Vladimir Putin sastaće se sutra sa članovima Saveta federacije, gornjeg doma parlamenta, a glavna tema razgovora biće pitanja integradije dva nova subjekta Ruske Federacije, Krima i Sevastopolja, u pravni, ekonomski, kultirni, društveni i administrativni sistem zemlje, saopštila je Pres služba Kremlja.

Jacenjuk: Do kraja godine bezvizni režim sa EU                  Foto AP
Jacenjuk: Do kraja godine bezvizni režim sa EU Foto AP

14.41 - Vlada Ukrajine odobrila je paket mera za bezvizni režim sa EU do kraja godine. "One odluke koje je trebalo da budu preduzete od Vlade Ukrajine su potpisane", izavio je premijer Arsenij Jacenjuk, prenosi Unian.

14.36 - Svetska banka pripremila je za Rusiju "šok" scenario koji će biti strahovit udarac ruskoj privredi, a sve zbog ukrajinske krize, piše list Vedomosti. Glavna namera je da se ruski bruto domaći proizvod (BDP) u 2014. smanji za 1,8 posto, navodi se u izveštaju Svetske banke "Kriza poverenja pogoršava ekonomske probleme Rusije", navodi list.

Svetska banka: Udar na rusku ekonomiju                   Foto Wikipedia
Svetska banka: Udar na rusku ekonomiju Foto Wikipedia

14.21 - "Pomorske snage Ukrajine izgubile su svoj osnovni bojevi potencijal i to nasuprot svim međunarodnim normama, jer ratni brodovi imaju imunitet, oni su teritorija države čiju zastavu nose. Dogodila se oružana agresija protiv Ukrajine, sprovedena putem specijalnih operacija", izjavio je u Kijevu šrvi zamenik načelnika Generalštaba oružanih snaga Ukrajine, admiral Igor Kabanenko povodom zaplene ukrajinskih ratnih brodova na Krimu. On je taj događaj nazvao nacionalnom tragedijom.

13.54 - Ukrajinska Državna bezbednost stavila je Nataliju Poklonskaju, vršioca dužnosti glavnog tužioca ruske Republike Krim, na svoju listu najtraženijih. Njoj se na teret stavlja preduzimanje akcija sa ciljem nasilnog zbacivanja ustavnog poretka i preuzimanje vlasti.

Podsetimo, Internetom se nedavno proširilo nekoliko fotografija na kojima zgodna Natalija spremno pozira u izazovnim pozama, a na društvenim je mrežama već proglašena najseksi tužiocem na svetu.

Natalija Poklonskaja (Foto: Facebook)

13.35 - Avion sa 495 putnika i 22 člana posade preusmeren je sa svog leta iz Šangaja do Pariza, pošto je Rusija objavila da je zatvorila deo svog vazdušnog prostora zbog vojne vežbe, saopštila je danas avio kompanije Er Frans. Ta kompanija je navela da je avion na letu AF111 bio primoran rano jutros da se spusti u Hamburgu u Nemačkoj, da bi uzeo još goriva, zbog skretanja s prvobitnog kursa. Hamburški aerodrom je potvrdio da se rano jutros avion Er Fransa prizemljio i da je put za Pariz nastavio posle sat i po. Još nije poznato da li je ruska vojna vežba povezana sa povećanom aktivnošću vojske Rusije na njenoj zapadnoj granici sa Ukrajinom.

13.34 - Nekoliko stotina demonstranata okupilo se u centru Sofije i zahtevalo od vlasti da priznaju rezultate referenduma na Krimu i da se suprotstave sankcijama koje zapadne zemlje uvode protiv Rusije. Bugari strahuju da će se te sankcije okrenuti i protiv njih, budući da im je privreda umnogome zavisna od ruske.

13.24 - U Briselu je počeo sastanak američkog predsednika Baraka Obame sa sa najvišim funkcionerima Evropske unije, a danas će pokušati da se dogovore o koordinaciji Vašingtona i Brisela o daljim koracima u odnosu na Moskvu.

13.09 - Penzije na Krimu biće povećane i izjednačene s ruskim penzijama u roku od tri meseca, izjavio je predsedavajući parlamenta Krima Vladimir Konstantinov, prenosi Raša tudej. Plate će biti izjednačene do kraja 2014, dodao je on.

12.45 - Ukrajinska mornarica je, posle desetogodišnje pauze, 2012. godine ponovo pokrenula sovjetski projekat u kome su foke i delfini trenirani za vojno-pomorske misije. Ekipa inženjera radi na razvoju novih sprava koje će omogućiti efikasniju upotrebu ovih inteligentnih morskih sisara, koji mornarici mogu da pomognu u podvodnim pretragama i lociranju neprijateljskih ronilaca.

12.20 - Vršilac dužnosti ukrajinskog predsednika Aleksandar Turčinov zatražio je danas odobrenje parlamenta za zajedničku vojnu vežbu sa snagama SAD i NATO u blizini ruskih trupa koje su bazirane na poluostrvu Krim.

12.11 - Vlada Rusije odlučila je da ipak ne naručuje ajpod i opredelila se za uvoz Samsungovih tableta, javlja Itar-Tass. Ministar telekomunikacija Nikolaj Nikiforov izjavio je da se ne radi o sankcijama protiv američke kompanije "Epl".

Nacionalisti u Kijevu                                          Foto Reuters
Nacionalisti u Kijevu Foto Reuters

11.52 - Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova stavilo je van zakona ekstremističku partiju Desni sektor, javlja ruski Prvi kanal. Ministar policije Arsen Avakov izjavio je da će svako ko ima neregistrovano oružje biti smatran prestupnikom zakona, bio to pripadnik Majdanske samoodbrane ili Desnog sektora. Detaljan izveštaj možete pogledati ovde:

11.25 - Ministarstvo inostranih poslova (MIP) BiH uputilo je Predsedništvu stav da BiH treba da glasa za usvajanje predloga teksta rezolucije Generalne skupštine UN o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, pozivajući na mirno rešenje.O tome je resorni ministar Zlatko Lagumdžija informisao specijalnog predstavnika EU u BiH Petera Sorensena, ambasadore Francuske, Češke i Rumunije i otpravnika poslova Ambasade Velike Britanije u BiH tokom razgovora o situaciji u Ukrajini.Iz MIP-a je saopšteno da je Lagumdžija ponovio da suverena Ukrajina i njeni narodi imaju pravo da budućnost definišu samostalno, mirno i u demokratskom dijalogu.

Zlatko Lagumdžija (Foto: Beta/AP)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Beta/AP)

11.17 - Vlada Rusije je razradila plan delovanja u slučaju osetnijeg pogoršanja ekonomske situacije u zemlji, iako se nada da do njegove primene neće doći, rekao je danas prvi potpredsednik vlade Igor Šuvalov. "Imamo planove i novac za to. Nadamo se da se situacija neće razvijati po najtežem scenariju, ali i za najgori scenario imamo plan akcije", naglasio je Šuvalov na Savetu Federacije. On je dodao da je pravljenje akcionog plana koji uključuje i devizna i finansijska tržišta, završeno pre nedelju dana i da su o tome obavešteni predsednik i premijer. "Iz različitih razloga plan ne može da se objavi jer bi to moglo da dovede do spekulativnih postupaka pojedinih investitora", rekao je on i ukazao da obimne pomoći države, kao što je to bilo tokom krize 2008.-2009. godine, neće biti, već da će biti selektivna.

11.01 - Američki predsednik Barak Obama danas će u Briselu razgovarati o Ukrajini sa najvišim funkcionerima Evropske unije i NATO.

Vladimir Putin: Nikad popularniji                                 Foto Reuters

11.02 - Kad bi se u nedelju održavali izbori za predsednika Rusije, za Vladimira Putina glasalo bi 64 posto Rusa, što je za 4 posto više nego 16. marta, javlja Itar-Tass.

Vladimir Konstantinov: Krim je finansijski nezavistan od Ukrajine             Foto Reuters

10.37 - Budžet Krima od danas je potpuno nezavistan od budžeta Ukrajne, izjavio je predsednik Državnog saveta Krima Vladimir Konstantinov, prenosi RIA Novosti."To se zapravo dogodilo već davno", kazao je Konstantinov odgovarajući na pitanje novinara da li moguće reći da je sada Krim "potpuno odvojen" od ukrajinskog finansijskog sistema.

10.25 - Ukrajinske vlasti zabranile su ulazak u zemlju dvojici ruskih državljana koji su na aerodrom "Lviv" sleteli obučeni u ruske uniforme. Prema pres službi Graničarske službe Ukrajine, tokom ispitivanja Rusi nisu mogli da navedu razlog dolaska i pokušali su da službenike navedu na pogrešan trag. Oni takođe nisu imali dovoljno finansijskih sredstava za ulazak u zemlju.

Jelovo ostrvo - posed RPC?                                   Foto Wikipedia
Jelovo ostrvo - posed RPC? Foto Wikipedia

10.10 -. Gradonačelnik Jakutska Ajsen Nikolajev obratio se predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, šefovima oba doma parlamenta i šefu diplomatije sa zahtevom da se Ruskoj pravoslavnoj crkvi vrati Jelovo ostrvo, koje se nalazi kraj obala Aljaske. U ugovoru o prodaji Aljaske i Aleutskih ostrva Americi stoji da se to ostvro daje RPC, podseća Nikolajev.

09.15 - Na Jutjubu se pojavio navodni snimak likvidacije Aleksandera Muzičkog, jednog od vođa ultradesničakrke organizacije "Desni sektor" u gradu Rivna na zapadu Ukrajine. Snimak je navodno zabeležila obližnja bezbednosna kamera. Ukoliko se potvrdi verodostojnost snimka, to će značiti da navodi o tome da je Muzičko izvršio samoubistvo nisu tačni.

Foto: Reuters

08.40 - Zvanični Kremlj je danas optužio ukrajinske zvaničnike da brane pilotima ruskih komercijalnih aviona da na aerodromima u Ukrajini napuštaju avione. U saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova se ističe kako ta odluka vlasti u Kijevu predstavlja kršenje međunarodnih zakona i "pretnju po bezbednost civilne avijacije", zato što je osoblju onemogućeno da se odmore između letova. Ministarstvo je navelo i da je ambasadi Ukrajine u Moskvi dvaput poslalo protestnu notu o ovom slučaju.

Obuka pripadnika Samoodbrane (Foto: AP)
Obuka pripadnika Samoodbrane (Foto: AP)

08.29 - Jedinice Samoodbrane u Sevastopolju su raspuštene, javlja Kijev post dodajući da je Aleksej Čali, predsedavajući Saveta za koordinaciju gradske administracije Sevastopolja, potpisao rešenje.

Arsen Avakov (Foto: Facebook)
Arsen Avakov (Foto: Facebook)

08.12 - Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov spreman je da sve podatke iz istrage smrti Aleksandra Muzička, vođe ultradesničarkse organizacije "Desni sektor", preda na uvid predstavnicima javnosti, prenosi Unian. Kao moguće kandidate predložio je novinara Mustafu Namaha, uticajne javne figure Sergeja Leščenka i Jevena Zaharova ili bilo kog drugog kandidata. "Spremni smo da objavimo detaljnu hronologiju dešavanja kobne noći kada je Muzičko preminuo i rezultate istrage učinimo potpuno transparentnim", naveo je ministar.

Foto: AP
Foto: AP

07.24 - Ruske zastave istaknute su u svih 193 vojna objekta na Krimu, izjavio je general Valerij Gerasimov, visoki finkcioner vojnog štaba Rusije. "Svi vojnici koji su izrazili želju da nastave da služe ukrajinskim snagama predali su svoje oružje i napustili su kasarne, a u toku su pripreme za njihov organizovani put u Ukrajinu vozom", naveo je on.

Žose Manuel Baroso (Foto: Reuters)
Žose Manuel Baroso (Foto: Reuters)

07.12 - Države Evropske unije se nadaju da neće biti potrebe za trećom fazom uvođenja sankcija Rusiji zbog dešavanja u Ukrajini. Ipak, ukoliko to situacija bude nametnula, spremni smo da branimo stabilnost Evrope, izjavio je predsednik Evropske komisije Žose Manuel Baroso, prenosi Unian. "Zauzeli smo jasnu poziciju: EU podržava Ukrajinu i upozorava Rusiju da će morati da plati veliku cenu ukoliko nastavi da se ponaša kao i do sada", rekao je on.

Štefan File (Foto: Reuters)
Štefan File (Foto: Reuters)

07.10 - Danas u 14 časova počeće sastanak Štefana Filea, evropskog komesara za proširenje i članova Kabineta ministara Ukrajine. Tema će biti implementacija Sporazuma o pridruživanju koji su potpisale Ukrajina i države EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track