UŽIVO DAN 41: Rusi, sami održite referendum i dajte široku autonomiju svojim federalnim jedinicama
Foto: AP

Ukrajina uzvraća udarac

UŽIVO DAN 41: Rusi, sami održite referendum i dajte široku autonomiju svojim federalnim jedinicama

Planeta -
MIP Ukrajine traži od Rusije da prestane da impropoveda, nego da zavede red u svom dvorištu
1 / 3

KIJEV - ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine predložilo je Rusiji da održi referendum i da više slobode svojim federalnim jedinicama. To je reakcija na niz izjava šefa diplomatije Rusije Sergeja Lavrova da u Ukrajini treba održati referendum na kom građani treba da se izjasne u kakvoj državi treba da žive, objavio je Unian.

"Poučan i ultimativni ton ovih izjava sugerišu na to da Rusiji kao agresoru nije potrebno nikakvo pravilo. Pod cevima svojih automata tom agrfesoru treba samo jedno - potupuna kapitulacija Ukrajine, njena podela i uništenje ukrajinske države. Zato se traži da Ukrajina stvori uslove za federalizaciju, uvođenje drugog zvaninog jezika, referendume i ostalo. Iskreno nam je žao što ministar Sergej Lavrov mora da ih iznosi", navodi se u saoštenju.

MIP Ukrajine predlaže ruskoj strani da, umesto što naređuje i postavlja ultimatume suverenoj i nezavisnoj državi, obrati pažnju na katastrofalne uslove i obespravljenost nacionalnih manjina, posebno ukrajinske, u svojoj državi."Zašto ne biste dozvolili referendum o širokim autonomijama, a u slučaju da je neophodno i o nezavisnosti, subjektima svoje federacije? Ne morate drugima da propovedate. Bolje počnite da zavodite red u svom dvorištu. Imate toliko problema", navodi MIP Ukrajine.

01.14 - Sjedinjene Američke Države i Rusija nisu uspele u Parizu da postignu dogovor o krizi u Ukrajini, ali je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da su razgovori sa šefom američke diplomatije Džonom Kerijem bili konstruktivni i da će se nastaviti.

Posle skoro četiri sata razgovora, dvojica diplomata su se odvojeno obratila novinarima, a Lavrov je rekao da su dve strane predstavile svoje planove za deeskalaciju krize, ali da se nisu saglasili oko toga šta je tu krizu prouzrokovalo

22.41 - Vrhovni komandant NATO za Evropu (SACEUR), američki general Filip Bridlav, skratio je posetu Vašingtonu i vratio se juče u Evropu zbog "rastućih nesigurnosti" u Ukrajini, saopštio je danas Pentagon. Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da je to trebalo uraditi iz predostrožnosti, s obzirom na "nedostatak transparentnosti ruskih lidera i ruskih vojnih kretanja na rusko-ukrajinskoj granici".

21.34 - Američki državni sekretar Džon Keri i ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov razgovarali su u nedelju veče u Parizu o rešenju za Ukrajinu.

Keri i Lavrov održali su sastanak u rezidenciji ruskog ambasadora u Parizu kako bi nastavili dijalog dve zemlje, posle prekjučerašnjeg telefonskog razgovora predsednika Baraka Obame i ruskog predsednika Vladimira Putina o potrebi da se pronadje diplomatsko rešenje oko Krima, javlja Glas Amerike.

20.39 - U ukrajinskom gradu Odesi večeras je došlo do sukoba između proruskih i proevropskih demonstranata, kada su se ukrstili putevima kojima su išli u protestne šetnje. Proruski demonstranti, čiji broj policija procenjuje na 2.500 do 3.000, okupili su se na svom uobičajenom mestu - polju Kulikovo, nedaleko od glavne železničke stanice, a nakon održanog mitinga krenuli u šetnju, prenosi Glas Rusije.

Oko 2.000 do 2.500 proevropskih demonstranata se okupilo u blizini statue vojvode Rišeljea. Posle mitinga, većina učesnika se razišla, a manji broj demonstranata je krenuo u šetnju.Pošto su se putevi dve grupe ukrstili, brojniji proruski demonstranti su pojurili proevropske, nateravši ih nazad do statue Rišelje, gde je policija sprečila veće sukobe.Nema podataka o eventualno povređenima, niti o većim ekscesima, osim gađanja jajima.

20.12 - Ultradesničarska partija Desni sektor demantovala je da je povezana sa snajperistima koji su u februaru pucali u demonstrante na Majdanu u Kijevu. Portparol Desnog sektora Artem Skoropadskij kaže da je ruska vlada namerno loše informisala građane Rusije da bi ih zaplašila. Prethodno je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio da ima nezvanične informacije da je Desni sektor umešan u taj incident.

19.00 - Šefovi diplomatija Rusije i SAD, Sergej Lavrov i Džon Keri, počeli su u Parizu sastanak o rešavanju ukrajinske krize. Dvojica zvaničnika pokušaće da nađu kompromis za izlazak iz krize i sukoba Moskve i zapadnih zemalja posle pripajanja Krima sredinom marta Rusiji. Oni će razgovarati i o predlogu Rusije o federalnom uređenju Ukrajine, koji je Kijev odbacio. Lavrov i Keri sastali su se u rezidenciji ruskog ambasadora. Oni su se rukovali, a ruski zvaničnik rekao je na engleskom: "Srećno!". Dvojica zvaničnika zatim su počeli razgovor, kojem će se kasnije priključiti i njihovi savetnici, rekao je jedan neimenovani ruski diplomata.

17.32 - Nekoliko hiljada demonstranata okupilo se na centralnom trgu u Donjecku sa zahtevom da se raspiše referendum o statusu Donjecke oblasti, javlja Interfaks. Kad se miting završio, krenuli su na železničku stanicu, gde su dugo stajali, mahali zastavama i skandirali "Rusija".

Sergej Lavrov Foto AP
Sergej Lavrov Foto AP

17.28 - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov pozvao je Zapad da podrži federalizaciju Ukrajine. "Ako su naši zapadni partneri spremni, Rusija, SAD i EU trebalo bi da naprave grupu podrške Ukrajini i da aktuelnim vlastima predoče zajednički stav", kazao je on uoči sastanka s američkim kolegom Džonom Kerijem, prenosi Itar-Tass.

16.30 - Rusija namerava da na Krimu napravi kockarski raj s kazinima i hotelima, piše Blumbeg pozivajući se na upućene. Eksperti ministarstava ekonomije, finansija i regionalnog razvoja dobili su na sastanku za zamenikom premijera Rusije Dmitrije Kozakom, koji je zadužen za Krim, nalog da do 15. aprila procene troškove i dobit od Las Vegasa na Krimu i predstave plan, kažu izvori Blumberga.

Oblast za kockanje bila bi deo posebne ekonomske zone s poreskim olakšicama       Foto AP

Ako na Krimu bude stvorena oblast za kockanje, ona će biti deo posebne ekonomske zone, a kompanije koje se nalaze u njoj imaće posebne poreske olakšice. Blumbergovi izvori tvrde da je premijer Dmitrij Medvedev posle sastanka 24. marta naložio ministrima da razviju plan razvoja Krima, a za to je zadužio baš Kozakova.

Foto AP

16.12 - Predsednik Rusije Vladimir Putin želi da održi česte, "zategnute ali konstruktivne" kontakte s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel po pitanju ukrajinske krize, rekao je za nemačku televiziju Putinov portparol Dmitrij Peskov. Peskov je za TV kanal ZDF, kazao i da su telefonski razgovori Putina i Merkelove bili "zlata vredni", uprkos tome što "nije tajna" da se njihovi stavovi o ukrajinskoj krizi u mnogome razlikuju."Dijalog sam po sebi je izuzetno koristan i nadamo se da će se nastaviti", zaključio je Peskov.Merkelova i Putin razgovarali su o krizi u Ukrajini najmanje sedam puta od početka godine, podsetio je Frans pres.

15.48 - Već 17 osoba istaklo je kandidature za predstojeće predsedničke izbore u Ukrajini, saopšteno je u Kijevu a prenosi Pravda. Na listi je jedan od vođa Majdana, predstavnik partije Slobode Oleg Tjagnibok, bivša premijerka i predstavnica Otadžbinske partije Julija Timošenko, predstavnik stranke Udar Petar Poroščenko i drugi. Privremeni premijer Arsenij Jacenjuk namerava da ostane na toj funkciji, a Vitalij Kličkov sprema se da postane gradonačelnik Kijeva.

15.29 - U centru Harkova održan je proruski miting na kojem je 4.000 učesnika tražilo da se na jugoistoku Ukrajine napravi autonomna oblast, javlja Itar-Tass. Isti mitinzi održani su u Odesi, Donjecku i nizu ukrajinskih gradova.

15.15 - Vlada SAD poslala je oko 300.000 obroka oružanim snagama Ukrajine, objavljeno je na sajtu ukrajinskog ministarstva odbrane, javlja ruska Gazeta. Danas je stigla poslednja isporuka - sve u svemu, 25.000 kutija sa oko 330.000 paketa suver hrane.

Sergej Lavrov                                                      Foto AP

14.23 - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da ima nezvanične informacije da je organizacija "Desni sektor" uključena u pucnjavu snajperima na demonstrante na Majdanu. Takođe je dodao da niko nije ukinuo pravo da se oružane snage kreću po svojoj domovini. "Ruske snage se nalaze na teritoriji naše zemlje. One povremeno sprovode planirane, neplanirane i iznenadne vojne vežbe, kao što čine i sve druge zemlje koje poštuju sebe, jer vode računa o borbenoj gotovosti svoje vojske", rekao je on. Lavrov treba danas da se u Parizu sretne sa svojim američi8im kolegom Džonom Kerijem, a tema je rešavanje ukrajinske krize.

Foto Reuters
Foto Reuters

14.15 - Vitalij Kličko pozvao je Ukrajince da se ujedine radi reformi u zemlji."Ukrajini je danas potrebno jedinstvo kako bi došlo do reforme našeg sistema", izjavio je Kličko.

13.37 - Savet bezbednosti UN sastaće se sutra kako bi ponovo razgovarao o krizi u Ukrajini, javlja agencija Unian."Sastanak će biti otvoren i učestvovaće članice Saveta beznednosti, ali i nevladine organizacije i javne ličnosti", saopštili su iz UN.

13.07 - Ukrajinska centralna izborna komisija upisala je danas još dvojicu novih kandidata, koji će se kandidovati za predsednika Ukrajine na izborima koji će se održati 25.maja. Reč je o Valeriju Konovaluku i Vladimiru Saranovu.

12.51 - Rusija će odgovoriti ukoliko Evropska unija bude građanima Krima izadavala šengenske vize samo na ukrajinske pasoše, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. "Ukoliko bi Evropska unija preduzela takav korak - da od njih traži ukrajinske pasoše, da bi ima dala vize, ja sam uveren da ćemo mi odgovoriti na tu meru tako da EU bude jasno da je kršenje ljudskih prava neprihvatljivo", precizirao je Lavrov.

12.21 -Sergej Lavrov, ruski šef diplomatije izjavio danas da Rusija ima nezvanične informacije da su snajperisti koji su pucali na demonstrante u Kijevu, zapravo pripadnici Desnog sektora.

12.07 - Na trgu u Kijevu, održan je pomen nastradalima u sukobu u ukrajinskoj prestonici, koji su se odigrali od 18 do 20 februara. Prema podacima ministarstva zdravlja, u tim sukobima povređeno je 1-528 ljudi, a ubijeno 103 demonstranta.

12.00 - Američke trupe donele su pomoć ukrajinskog vojci na Krimu, među kojima se našla nova čista odeća, paketi sa hranom, sapuni, šamponi.

11.16 - Krim je u velikim dugovina, javlja dopisnik Al Džazire. Rusija obećava da će pomoći poluostrvu, sa investicijama od milijardu dolara.

11.00 Predsednik Ekvadora Rafael Korea, izjavio je da će njegova zemlja priznati ukrajinski parlament, posle izbora, nakon čega će postati prava demokratska zemlja. On je naglasio da bi Ukrajina trebalo da održi potpuno transparentne i demokratske izbore.

09.55 - Ruska vlada bi trebalo sledeće nedelje da raspravlja o stvaranju regionalne aviokompanije Krima.

09.15 - Bivši predsednik Francuske Valeri Žiskar D’Esten je, u intervjuu bečkom nedeljniku “Profil”, oštro kritikovao EU zbog stava prema Ukrajini. On je ocenio da je ta “afera preuveličana” i da Evropa treba “razumno da deluje”. Prema njegovim rečima, nije korisno da se upućuju pretnje ili upozorenja u pravcu Moskve. "Nema smisla da se sankcioniše ono što je već prošlo. Afera oko Krima je prošla i stvar je rešena",smatra D’Esten.

09.02 - Krim prešao na moskovsko vreme, a lokalne vlasti kažu da pomeranje vremena neće ometati stanovnike poluostrva.

08.43 - Više od 15.000 stanovnika Krima do sada je dobilo ruske pasoše, a još 50.000 je podnelo zahtev za dobijanje ruskih putnih isprava.

08.10 - Oko dve hiljade ukrajinskih vojnika nije u stanju da napusti Krim zbog nedostatka novca, prenosi agencija Unian. Nemaju novac za putovanje, a neki čak nemaju ni krov nad glavom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track