UŽIVO DAN 43: ŽELE VLAST: Desni sektor ne da oružje, kandiduju Jaroša za predsednika!
Foto: Reuters

Zaoštravanje situacije

UŽIVO DAN 43: ŽELE VLAST: Desni sektor ne da oružje, kandiduju Jaroša za predsednika!

Planeta -
Desni sektor neće da preda oružje, ukoliko se situacija na granici ne promeni. Lider Tatara izjavio je danas da ukoliko ruske trupe krenu dublje u Ukrajinu, da će im vojska odgovoriti. NATO suspendovao svaku civilnu i vojnu saradnju sa Rusijom, navodi se u saopštenju
1 / 4 Foto: Reuters

Aktivisti Desnog sektora izjavili su danas neće predati svoje oružje, ukoliko se situacija na granici sa Ukrajinom i Kijevu ne promeni, piše Raša tudej.

Ovu informaciju potvrdio je šef ove organizacije u Kijevu Igor Maruz, koji je dodao da ukoliko ruske trupe pređu granicu, da će Desni sektor biti u prvim redovima i braniti svoju državu.

Lider Tatara Mustafa Džemilev ranije danas upozorio je na mogućnost krvoprolića na Krimu i južnoj Ukrajini, dodavši da je uprkos brojnosti ruskih trupa, ukrajinska vojska spremna da otvori vatru, ukoliko Rusi pređu granicu sa Ukrajinom.

NATO je danas objavio da usled krize u Ukrajini prekida civilno-vojnu saradnju sa Rusijom, navodeći da podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, što uključuje i inteziviranje vojne saradnje u ovoj zemlji, naveo je generalni sekretar Anders Fon Rasmusen.

Inače, ranije tokom dana, Rusija je upozorila Ukrajinu da ne ulazi u integracije sa NATO, navodeći da su prethodni pokušaji Kijeva da se približi zapadnom vojnom savezu zategli odnose sa Moskvom, kao i odnose Moskve i NATO.

Foto: Reuetrs
Foto: Reuetrs

23.48 - SAD će verovatno poslati jedan ratni brod u Crno more i mali tim vojnika u Evropu u okviru NATO mera da podrže svoje saveznike u istočnoj Evropi koji su zabrinuti zbog ruske aneksije Krima, rekao je jedan visoki američki vojni zvaničnik.

23.32 - Ukoliko se situacija na granici i Kijevu na promeni, pripadnici Desnog sektora neće predati oružje rekao je Igor Maruz, šef ove organizacije u Kijevu. Oružje pripadnika Desnog sektora je zavedeno kao lično, ili "iznajmljeno od prijatelja", piše Raša tudej.

23.05 - Neregistrovano oružje koje građani Ukrajine ne budu predali dobrovoljno, biće im oduzeto na silu, saopštio je zamenik lidera opozicione partije "Otadžbina“ Sergej Sobolev.

22.50 - Ukrajina će poslati svog predstavnika na sastanak Saveta ministara spoljnih poslova članica Zajednice nezavisnih država, koji će biti održan u Moskvi 4. aprila, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Grigorij Karasin.

22.15 - Ukrajina će tužiti Rusiju pred međunarodnim sudovima zbog aneksije Krima, izjavio je danas vršilac dužnosti ukrajinskog ministra odbrane Andrej Deščica posle sastanka zajedničke komisije NATO i Ukrajine. "Ukrajina smatra Krim integralnim delom svoje teritorije. Mi ćemo podneti tužbe protiv Rusije pred međunarodnim sudovima.Potrebno nam je vreme da prikupimo svu dokumentaciju. Naši stručnjaci upravo pripremaju tužbe", rekao je Deščica, napominjući da se to neće dogoditi preko noći.

21.57 - Prvi posmatrači iz misije OEBS stigli su danas u Harkov, Ukrajinu."Njihov glavni zadatak biće da naprave izveštaj o trenutnoj situaciji u Ukrajini", saopštio je OEBS

21.37 - Rusija otkazala ranije zakazane razgovore sa Ukrajinom, koji su trebali da se održe 4. aprila u Minsku."Trebalo je da se sastanu ministri inostranih posla Rusije i Ukrajine, ali nam je javljeno da su Rusi otkazali", kažu u ukrajinskom ministarstvu spoljnih poslova.

21.06 - Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je američka banka "Džej Pi Morgan" blokirala isplatu ruske Ambasade u Kazahstanu za osiguravajuću agenciju "Sogaz". Ministarstvo spoljnih poslova Rusije upozorilo je da će svaki postupak protiv ruske diplomatske misije uticati na rad američke Ambasade i konzulata u Rusiji.

20.45 - Ukrajina još nije zatražila članstvo u NATO, saopštio je vršilac dužnosti ministra inostranih poslova Ukrajine Andri Deščica.

20.16 - Rusija želi na silu da promeni granice u Evropi, rekao je danas generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen. "Rusija je pokazala spremnost da upotrebi silu kako bi promenila granice u Evropi. Ova njihova namera izaziva zabrinutost među zemljama koje su posvećene slobodi i miru Evrope", naglasio je Rasmusen.

19.56 - Poljska je pokrenula kampanju za formiranje energetske unije EU, u cilju smanjenja zavisnosti evropskih zemalja od energije iz Rusije, izjavio je danas poljski premijer Donald Tusk. "Situacija sa Ukrajinom pokazuje da pitanje energetske nezavisnosti, ne samo Poljske već celog kontinenta, postaje sve važnije i seže dalje od ekonomskog faktora", izjavio je Tusk.

19.40 - Lider Tatara Mustafa Džemilev upozorio je na mogućnost krvoprolića na Krimu i južnoj Ukrajini. "Zabrinuti smo da možda na poluostrvu i istočnoj Ukrajini može doći do napada", rekao je Džemilev. Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska će se boriti ukoliko ruske trupe krenu dublje u Ukrajinu.

19.33 - Kriza u Ukrajini je jedan od faktora koji negativno utiče na stabilizaciju ekonomske situacije na Kipru, saopštio je Međunarodni monetarni fond.

19.23 - NATO očekuje da će nastaviti saradnju sa Rusijom po pitanju Avganistana, saopštio je generalni sekretar alijanse Anders Fog Rasmusen.

19.13 - Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger i direktor Gasproma Aleksej Miler razmotrili su danas u Briselu "pitanja bezbednosti isporuka ruskog gasa u Evropu" u kontekstu povećanja cene gasa za Ukrajinu.Cilj sastanka je bio da se razgovara o aktuelnim pitanjima u vezi sa energetikom i sigurnošću snabdevanja, rečeno je Itar tasu u pres službi evropskog komesara.

19.00 - Ubrzani razvoj Republike Krim i Sevastopolja biće među prioritetima tokom rada na nacrtu novog federalnog budžeta Rusije, rekao Dmitrij Medvedev.

18.43 - NATO bi trebalo da održava otvorene kanale političkog i diplomatskog dijaloga sa Rusijom, kako bi se izbegao povratak "hladnog rata", izjvio je grčki ministar inostranih poslova Evangelos Venizelos.

18.30 - Na prvom ministarskom sastanku NATO od prelaska Krima pod nadležnost Moskve, ocenjeno je da nisu vidljivi znaci masovnog povlačenja ruskih trupa sa granice sa Ukrajinom, gde se navodno nalazi oko 40.000 vojnika. "Nažalost, ne mogu da potvrdim da Rusija povlači trupe. Svojim akcijama Rusija je potkopala principe na kojima je izgrađeno naše partnerstvo. Dakle, ne možemo da idemo dalje i da sarađujemo kao obično", rekao je generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen.

18.22 - Moskva sumnja u spremnost EU, Ukrajine, Gruzije i Moldavije da se konsaltuje sa Rusijom po pitanju "Istočnog partnestva". Ovo je navedeno u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova.

18.08 - Ukrajina treba da bude integrisana u evropski bezbednosni sistem, izjavila je na današnjoj konferenciji za štampu bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko, koja je kandidatkinja stranke Otadžbina za predsednika Ukrajine.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

17.30 - NATO prekinuo civilno- vojnu saradnju sa Ruskom Federacijom, naglasivši u saopštenju da će se politički dijalog nastaviti."Pozivamo Rusiju da ukloni svoje trupe na Krimu, da smanji svoje vojne aktivnosti duž ukrajinske granice, i da se uzdrže od daljeg mešanja i agresivnih akcija u Ukrajini, kao i da poštuju prava ukrajinskog stanovništva, uključujući i krimske Tatare. Moraju da poštuju međunarodne obaveze, kao i da se pridržavaju međunarodnog prava", piše u saopštenju NATO.

17.12 - Posle razmatranja odluke, Centralna izborna komisija je ipak odlučila da registruje Jaroša kao kandidata. Iako su ga prvobitno odbili, Jaroš je dostavio spornu dokumentaciju o finansijeru 2.5 miliona dolara za izbornu kampanju, tako da je registracija obavljena.

16.50 - Centralna izborna komisija odbila je da registruje vođu "Desnog sektora" Dmitrija Jaroša na listu kandidata za predsednika Ukrajine.

16.02 - Kijev namerava da ruskim građanima ograniči boravak na teritoriji Ukrajine. U vremenskom periodu od šest meseci, Rusi će moći maksimalno da ostanu 90 dana u Ukrajini, izjavio je direktor Odeljenja za konzularne poslove Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Andrej Sibiga, prenosi RIA Novosti.

15.46 - Vlasti Krima proširili su spisak ukrajinskih zvaničnika koji su nepoželjni na njihovoj teritoriji, javlja Raša tudej. Na listi su se našli bivša premijerka i predsednički kandidat, Julija Timošenko, predesdnik partije Bratstvo Dmitri Korčinksij i vođa radikalne ogranizacije Desni Sektor, Dmitri Jaroš. Sada se na listi neoželjnih na Krimu nalazi 331 osoba.

15.37 - Nemačka kancelarka Angela Merkel je danas izjavila da nema razloga da sumnja da će delimično povlačenje ruskih trupa sa ukrajinske granice biti realizovano, kako joj je juče tokom telefonskog razgovora poručio predsednik Rusije Vladimir Putin. "Mogu samo da verujem onome što mi je ruski predsednik rekao", izjavila je Merkelova na zajedničkoj konferenciji za štampu sa premijerom Albanije Edijem Ramom, prenela je agencija AFP.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

15.15. - Ruski predsednik Vladimir Putin obećao je danas lideru Republike Tatarstan Rustamu Minikanovu da će razmotriti mogućnost rehabilitacije za krimske Tatare, koje je Staljin deportovao posle rata pod optužbom za saradnju s nacistima. Putin i Minikanov sastali su se hiljadama kilometara daleko od Krima u Tatarstanu, čiji su žitelji bliski sunarodnici krimskih Tatara, prenela je agencija AFP, navodeći da je predsednik Tatarstana nedavno boravio na Krimu i zatražio od Putina pomilovanje za krimske Tatare. “Bilo bi lepo da je na krimske Tatare primenjen zakon iz 1991. godine. To bi bila važna moralna podrška krimskim Tatarima”, rekao je Minikanov, a Putin je potvrdio da će sve to “sigurno ispitati", kao i da će razmotriti susret sa tatarskim aktivistima.

Foto Reuters

14.54 - Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko, jedna od najbogatijih poslovnih žena u Ukrajini i svetu, prijavila je Centralnoj izbornoj komisiji skromnu imovinsku kartu u kojoj je navela da poseduje samo stan od 59,4 kvadratna metra!

14.53 - Predsednik ukrajinske državne naftne kompanije Naftogas Andrej Koboljev, izjavio je da je spreman da kupi prirodni gas od bilo kog ponuđača po najnižoj mogućoj ceni. On je potvrdio da je već u pregovorima sa Nemačkom, prenosi Itar tas.

Foto: AP
Foto: AP

14.42 - Smanjenje broja ruskih vojnika na istočnoj granici sa Ukrajinom, što je juče naredio ruski predsednik Vladimir Putin, nije dovoljno, izjavila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel, dodajući da na tom području i dalje ima previše vojnika.

14.30 - Rusija je danas upozorila Ukrajinu da ne ulazi u integracije sa NATO, navodeći da su prethodni pokušaji Kijeva da se približi zapadnom vojnom savezu zategli odnose sa Moskvom, kao i odnose Moskve i NATO.

13.36 - NATO nije uočio povlačenje ruskih trupa sa granice prema Ukrajini, izjavio je uoči samita u Briselu generalni sekretar te alijanse Anders Fog Rasmusen, prenosi BBC. NATO će na ovom skupu razmotriti načine da se pomogne Ukrajini i ohrabre istočnoevropski saveznici, posle pripajanja Krima Rusiji.

Ukrjainski dug Gaspromu je 1,7 milijardi dokara  Foto AP
Ukrjainski dug Gaspromu je 1,7 milijardi dokara Foto AP

13.20 - Ukrajinska delegacija sprema se na put u Moskvu na pregovore o gasu, javlja RIA novosti. Ministar energetike Ukrajine izjavio je da će u centru pažnje biti pitanje ukrajinskog duga ruskom državnog naftnom gigantu Gaspromu.

12.49 - Nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer izjavio je da ne vidi perspektivu u učešću Ukrajine u NATO, ali da nemačka vlada još nije usvojila zvaničan stav po ovom pitanju, javlja Unian. "Ne mogu da zamislim intenzivniji vid kooperacije od okvira direktne saradnje na nivou NATO-Ukrajina. Međutim, ne vidim mogućnost članstva Ukrajine u NATO", naveo je Štajnmajer dodajući da je to njegovo lično mišljenje.

12.42 - Gornji dom parlamenta Rusije odobrio je Zakon o načinima funkcionisanja finansijkog sisema Republike Krim i grada Sevastopolja. Zakon se odnosi na prelazni period do 1. januara 2015. godine.

12.33 - Ukrajinski parlament danas je jednoglasno, sa 235 glasova "za", odobrio seriju zajedničkih vojnih vežbi Ukrajine i zemalja članica NATO čime će američki vojnici biti dovedeni blizu ruskih snaga kod anektiranog poluostrva Krim, javio je AFP.

Foto AP
Foto AP

12.21 - Ruska misija pri UN neće učestvovati na nezvaničnom sastanku Saveta bezbednosti o ljudskim pravima i slobodi štampe na Krimu, saopštila je služba za informisanje UN. Ruska misija je u obrazloženju navela da pitanje ljudskih prava i sloboda federalnih jedinica Rusije, uključujući Krim, "ne staje u okvir odgovornosti Saveta bezbednosti i nema osnova za takve razgovore".

11.40 - Potpredsednik delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin tvrdi da se slučajevi Kosova i Krima ne mogu porediti, ali je uporedio postupke Vladimira Putina sa politikom Slobodana Miloševića prilikom, kako je naveo, "krvavog raspada bivše Jugoslavije".

11.12 - Zakon o rehabilitaciji naroda koji su trpeli represiju može biti proširen na krimske Tatare, a u zamenu Rusija će razmotriti legalizovanje zemljišta koje su Tatari prisvojili, izjavio je Vladimir Putin, predsednik Rusije, u razgovoru sa predsednikom Tatarstana Rustamom Minihanovim, javlja Unian.

Crnomorska flota Foto AP
Crnomorska flota Foto AP

10.46 - Savet Ruske Federacije jednoglasno je, sa 134 glasa, usvojio odbacivanje sporazuma sa Ukrajinom o Crnomorskoj floti. Odluka će biti poslata na potpisivanje predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

10.35 - Ministri spoljnih poslova Nemačke, Poljske i Francuske danas razgovaraju o krizi u Ukrajini, pred sastanak sa šefovima diplomatija članica NATO.Današnji sastanak je pokušaj Nemačke da oživi takozvanu Vajmarsku trojku, formiranu 1991. godine, posle pada komunizma, navodi AP. Kriza u Ukrajini je oživela rad Vajmarske trojke, čiji su ministri spoljnih poslova u februaru zajedno otputovali u Kijev, gde su pomogli sklapanje sporazuma koji je doveo do okončanja nasilja.

10.26 - Poljska se zalaže za razmeštanje savezničkih trupa i otvaranje baza NATO na svojoj teritoriji i u novim članicama na istočnoj granici zapadnog vojnog saveza, a mogućnosti za takvu reakciju na krizu u odnosima sa Rusijom danas će u Briselu razmotriti šefovi diplomatija zemalja članica. "Rusija je prekršila obaveze zajedničkog dokumenta jer je silom izmenila granice u Evropi i preti članicama NATO. Zato moramo da razmotrimo da li i mi da menjamo naše obaveze, između ostalog i o razmeštanju naših trupa", kazao je za današnju Žečpospolitu neimenovani visoki diplomata NATO.

09.50 Dan posle divljanja pripadnika radikalnog nacionalističkog pokreta Desni sektor po centru Kijeva, ukrajinski parlament usvojio je rezoluciju u kojoj se traži hitno razoružavanje nelegalnih milicija.

Sinoć je pripadnik Desnog sektora pucao po centru Kijeva i ranio tri osobe ispred restorana "Mafija". Među povređenima je i zamenik načelnika gradske uprave Bogdan Dubas. Policija je opkolila hotel "Dnjepar", gde je sedište Desnog sektora, a pripadnici ove organizacije predali su se policiji tek jutros. U sedištu te grupe policija je našla pravi arsenal. Agencije podsećaju da je Desni sektor odbio da se razoruža i da je oko 2.000 naoružanih pristalica te grupe napaloje u četvrtak uveče i samu zgradu parlamenta.

09.40 - Ruska delegacija napustiće sednici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope ako se učesnicima bude tražilo da glasaju za izbacivanje Rusije iz tog tela, izjavio je predsednik Odbora za međunarodne poslove Državne Dume i šef ruske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Aleksej Puškov, prenosi Raša tudej.

09.35 - Rusija nije pretnja za državu Ukrajinu, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. "Pretnja ukrajinskoj državnosti dolazi od duboke unutrašnje političke i ekonomske krize, a ne od Rusije", kazao je Šojgu, prenosi RIA Novosti.

Foto: Reuters

09.20 - Ukoliko pobedi na predsedničkim izborima, Dart Aleksejevič Vejder i njegova Internet partija Ukrajine izgradiće svemirsku stanicu za odbranu od nasrtaja bliskih rođaka na teritoriju zemlje. U programu stranke navodi se i da će svakom detetu starijem od 10 godina država kupiti računar i da će svi imati besplatan bežični internet.

09.18 -. Na Krimu i u Sevastopolju ostalo je oko 80 brodova ukrajinske vojske, javlja RIA Novosti. "Reč je o 79 brodova, od toga 25 bojnih. Uskoro će biti prebačeni u Ukrajinu", saznaje ta agencija od izvora u ruskoj armiji.

09.04 - Rusija planira da, ispod mora, izgradi gasovod do Krima, a moguće je da će konstruisati i tri elektrane na crnomorskom poluostrvu, naveo je Aleksandar Novak, ministar energetike Rusije. Izgradnja gasovaoda trebalo bi da košta šest milijardi rublja, prenosi Rojters.

08.41 - Najveći ruski proizvođač prirodnog gasa, kompanija Gasprom, saopštila je danas da u drugom kvartalu podiže cenu gasa za Ukrajinu na 385,5 dolara za 1.000 kubnih metara sa 268,5 dolara iz prvog tromesečja. Ovakvom odlukom, Ukrajina je izgubila popust na cenu gasa koji je dogovorila sa Rusijom pre izbijanja političke krize u Kijevu novembra prošle godine, a koja je završena smenjivanjem ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča i pripajanjem ukrajinskog poluostrva Krim Rusiji, preneo je Rojters. Prema rečima izvršnog direktora Gaproma, Alekseja Milera, ukrajinski dug za ruski gas u ovom trenutku iznosi 1,7 milijardi dolara.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

07.43 - Kongres Sjedinjenih Američkih Država ne veruju u istinitost navoda o povlačenju ruskih trupa sa granice sa Ukrajinom i strahuje od moguće invazije.

Prvi čovek Komiteta za informacije Predstavničkog doma SAD, Majk Rodžers, izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog prisustva ruskih trupa na granici sa Ukrajinom, navodi Glas Amerike.

"Vidimo desetine hiljada vojnika i nije u pitanju samo njihova brojnost već status u kome se nalaze, njihova strateška postavljenost i ono za šta su sposobni. Oni poseduju sve što im je potrebno da, ukoliko tako odluče, uđu u Ukrajinu. Verujem da će nastaviti sa propagandom i kampanjom kako bi pripremili teren za zauzimanje istočnog regiona Ukrajine", naveo je Rodžers, prenosi Unian.

07.30 - Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će stranim državljanima trebati ruska viza ako žele da posete Krim. U saopštenju se navodi da stranci mogu da nabave vize u ruskim ambasadama i konzulatima. "U svetlu integracije Krima i Sevastopolja u Rusku Federaciju stranci će od sada morati da imaju vizu ako žele na Krim", navodi se u saopštenju ministarstva.

Džon Keri (Foto: Reuters)

07.09 - NATO je spreman da primi u članstvo svaku evropsku državu, izjavio je Džon Keri, državni sekretar SAD. "SAD se pridružuje svojim saveznicima i sugeriše da su vrata otvorena svakoj zemlji Evrope koja će preuzeti obaveze i odgovornosti članstva i doprineti bezbednosti evroatlantskog regiona", naveo je on.

07.03 - U Briselu danas počinje dvodnevni redovni sastanak ministara inostranih poslova 28 zemalja NATO-a na kojem će se raspravljati o situaciji u Ukrajini i biće razmotreni odnosi sa Rusijom, a biće održana i sednica Komiteta NATO-Ukrajina i susret generalnog sekretara alijanse Andersa Foga Rasmusena i vršioca dužnosti šefa ukrajinske diplomatije Andreja Deščice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track