UŽIVO DAN 45 LAVROV: Janukovič nije naredio da se puca u demonstrante!
Foto: AP

Rusi nude dokaze

UŽIVO DAN 45 LAVROV: Janukovič nije naredio da se puca u demonstrante!

Planeta -
Rusi tvrde da bivše ukrajinske vlasti nisu koristile snajpere da bi ubijali demonstrante u Kijevu. Više od 20 Ukrajinaca uhapšeno je u Rusiji pod sumnjom da su pripremali teroristički napad.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je danas da postoji velika količina dokaza koji demantuju tvrdnje Kijeva da su bivše ukrajinske vlasti u februaru koristile snajpere da bi ubijala demonstrante.Verziju događaja, kakvu je Kijev danas objavio "demantuje velika količina dokaza koji pokazuju suprotno", rekao je Lavrov, pomenuvši presretnuti telefonski razgovor u kojem šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton razmatra moguću umešanost ukrajinske opozicije u pucnjavu tokom protesta.

"Istina mora biti ustanovljena transparentno i u potpunosti", istakao je Lavrov, prenosi AFP.

Ruske vlasti uhapsile su danas 25 ukrajinskih državljana pod sumnjom da su pripremali subverzivne akcije na teritoriji Rusije, javila je ruska televizija NTV. Prema podacima tajnih službi, teroristički napadi trebalo je da se dogode od 14. do 16. marta u nekoliko ruskih regiona, preneo je Itar- tas s.

Uhapšeno je ukupno 25 osoba, među kojima troje aktivista Desnog sektora, ultradesničarske organizacije, i oni su priznali da su dobijali instrukcije od ukrajinske obaveštajne službe, javila je NTV.

23.55 - Bivši premijer Ukrajine Mikola Azarov, zatražio je od Evropske unije da ga skinu sa liste sankcija, na kojoj je stavljen zbog sumnje da je proneverio javne fondove, saznaju izvori ukrajinskih medija.

23.49 - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je danas da postoji velika količina dokaza koji demantuju tvrdnje Kijeva da su bivše ukrajinske vlasti u februaru koristile snajpere da bi ubijala demonstrante.

23.19 - Stejt department negirao je optužbe da su oni naredili NASA da prekine saradnju sa Rusijom.

23.00 Zamenik premijera Krima Rustam Temirgaliev izjavio je da će građani već od 4. aprila primati plate u ruskim rubljima.

22.35 - Ambasador SAD u Ukrajini Džefri Pajet rekao je da bivši predsednik Viktor Janukovič nema više nikakvu političku budućnost u Ukrajini."Čak ga i njegova stranka ga naziva izdajnikom", istakao je Pajet.

22.04 - Vlasti na Krimu usprotivile su se danas nacionalno-teritorijalnoj autonomiji krimskih Tatara, etničke manjine koja je bila protiv pripajanja poluostrva Rusiji. "Ne, to je nemoguće, moguća je samo kulturna autonomija", rekao je za rusku agenciju "Ria Novosti", zamenik premijera Krima Rustam Temirgaliev. Krimski Tatari odlučili su krajem marta, na vanrednom nacionalnom kongresu u Bahčisaraju da se obrate međunarodnim organizacijama sa molbom da podrže pravo tog naroda na nacionalno-teritorijalnu autonomiju.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

21.40 - Rusija je povukla svog vojnog predstavnika u NATO generala Valerija Jevneviča radi konsultacija u Moskvu, izjavio je danas zamenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov.

21.22 - Predsednik prelazne ukrajinske vlade Arsenij Jacenjuk rekao je danas da je odluka Rusije da ukine i poslednji popust na cenu gasa koju je Moskva garantovala Ukrajini, politički motivisana i potpuno neprihvatljiva. Jacenjuk nije precizirao na šta tačno misli, ali je rekao da Kijev očekuje da Rusija nastavi da vrši pritisak u gasnom sektoru, uključujući i ograničavanje isporuke gasa Ukrajini, preneo je Itar- tas s.

20.50 - Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama potpisao je zakon o sankcijama protiv Rusije i zakon koji obezbeđuje ekonomsku pomoć Ukrajini.

20.40 - "Poštujemo izbor Ukrajine da bude država izvan našeg bloka, iako joj je poslat jasan signal da joj je omogućeno članstvo u NATO", saopštili su zvaničnici NATO.

20.18 - Ukrajinska Centralna izborna komisija danas je registrovala 23 kandidata koji će učestvovati na predsedničkim izborima u maju, sedam je imenovala partija, 16 kandidata ne pripada partiji.

20.07 - Evropska komisija će podneti tužbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji protiv Rusije zbog zabrane uvoza mesnih proizvoda iz Poljske i Litvanije, rekao je danas zamenik poljskog ministra inostranih poslova Petr Serafin.

19.56 - Rusija je danas uložila protest ambasadoru Nemačke u Moskvi zbog toga što je nemački ministar finansija u ponedeljak uporedio rusku aneksiju Krima s Hitlerovom aneksijom Sudetske oblasti uoči Drugog svetskog rata. "Smatramo provokativnim pseudo-istorijsko podsećanje nemačkog ministra" Volfganga Šojblea, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije posle sastanka sa ambasadorom.

19.40 - Lanac brze hrane Mekdonalds privremeno je obustavio rad na Krimu. Oni navode da je do zatvaranja došlo iz operativnih razloga. Podsetimo, ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je ranije da će prioritet vlade biti bojkot zapadnih proizvoda.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

19.21 - NATO je danas negirao da je jačanjem snaga u istočnoj Evropi prekršio sporazum s Rusijom i optužio Moskvu da je "narušila svaki princip i međunarodnu obavezu koju je prihvatila, okupiranjem ukrajinskog krimskog regiona".

19.03 - Ruske vlasti uhapsile su 25 ukrajinskih državljana pod sumnjom da su pripremali subverzivne akcije na teritoriji Rusije, javila je ruska televizija NTV. Prema podacima tajnih službi, teroristički napadi trebalo je da se dogode od 14. do 16. marta u nekoliko ruskih regiona, preneo je Itar- tass.

18.43 - Arsenij Jacenjuk rekao je da očekuje od Rusije da nastavi da vrši pritisak na Ukrajinu uz pomoć cena gasa, naglašavajući da je današnje poskupljenje neprihvatljivo.

18.12 - Ukrajinska Centralna izborna komisija nije odobrila kandidaturu za predsedničke izbore Darta Vejdera i još dva kandidata, javlja Unijan.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

17.50 - Ruski zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, izjavio je da Amerikanci imaju "dečije napade besa", i da bi trebalo da se opuste.

17.08 - Ukrajina razmatra mogućnost da od Rusije uzme kredit od dve milijarde dolara, kako bi joj vratila dug za gas, koji je po ocenama ruske strane dostigao 2,2 milijarde dolara. "Mi smo spremni da uzmemo kredit i na taj način ispunimo svoje obaveze", rekao je danas na brifingu ukrajinski ministar energetike i rudarstva Jurij Prodan.

16.42 - Iza hapšenja jednog od najbogatijih Ukrajinaca, Dmitrija Firtaša, zapravo stoji pokušaj Amerikanaca da dođu do poverljivih informacija o poslovanju Gasproma, koje bi iskoristili za dalje uvođenje sankcija, trvdi Mihail Korečemkin, bivši analitičar sovjetskog ministarstva za gas.

16.30 - Evropska agencija za bezbednost vazduhoplovstva (EASA) preporučila je danas aviokompanijama da izbegavaju vazdušni prostor iznad Krima zbog potencijalno opasne kontrole avionskog saobraćaja u tom prostoru.

Potencijalno opasna kontrola saobraćaja iznad Krima, ilustracija: Reuters
Potencijalno opasna kontrola saobraćaja iznad Krima, ilustracija: Reuters

16.11 - Moskva je protestovala zbog toga što je nemački ministar finansija Volfgang Šojble uporedio ujedinjenje Krima s Rusijom sa Hitlerovim osvajanjem dela Čehoslovačke 1938, javlja Glas Rusije. "Smatramo da je ova nazovi istorijska primedba nemačkog ministra provokativna. Njegove paralele su strahovita manipulacija istorijskim događajima i činjenicama", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

15.31 - Letonija je zatražila od poglavara ruske pravoslavne crkve patrijarha Kirila da odloži za maj planiranu posetu, zbog napetosti između Rusije i baltičkih država nakon akcija Moskve u Ukrajini, javio je AFP.

Ilustracija: Reuters
Ilustracija: Reuters

15.26 - U vojnim vežbama NATO, koje su u toku u Bugarskoj, učestvuje i 16 viših oficira iz Ukrajine koje je poslao zvanični Kijev, saopštila je danas Alijansa.

15.11 - Srpska aviokompanija Er Srbija (Air Serbia) saopštila je danas da je do daljeg odložila početak saobraćaja za Kijev, zbog neastabilne sutuacije u Ukrajini.

14.58 - Sud u Kijevu ukinuo je kućni pritvor kandidatu na ukrajinskim predsedničkim izborima Mihailu Dobkinu, javlja Raša Tudej. Dobkin je obavezan da se u određeno vreme javlja policiji i može da putuje po zemlji.

Edmund Štojber: Rusija neće obustaviti isporuke gasa Evropi, ali moć je nov Hladni rat Foto Reuters
Edmund Štojber: Rusija neće obustaviti isporuke gasa Evropi, ali moć je nov Hladni rat Foto Reuters

14.36 - Bivši dugogodišnji šef bavarske vlade i Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Edmund Štojber ocenio je danas da Rusija neće obustaviti isporuke gasa i nafte Evropljanima zbog krize oko Ukrajine i istovremeno upozorio na mogućnost novog hladnog rata. On je upozorio na opasnost od hladnog rata, objasnivši da to neće biti više konfrontacija između političkih sistema, već Rusije i Evropske unije ili Amerike.

14.15 - Od 10 sati jutros vazdušni saobraćaj nad Krimskim poluostrvom u poputnosti je preuzeo dispečerski centar u Simferopolju, javlja Itar-Tass, a to znači da je kontrolu neba nad Krimom zvanično preuzela Rusija.

Dojče post više ne dostavlja poštu na Krim, ilustracija: Reuters
Dojče post više ne dostavlja poštu na Krim, ilustracija: Reuters

14.11 - Nemačka državna poštanska služba Dojče post (Deutsche Post) prestala je da dostavlja pisma i pošiljke na Krim, javlja Raša tudej. To je učinjeno na zahtev Ukrajine, saopštio je Dojče post. Sva pisma i paketi sa krimskim adresama vraćaju se pošiljaocima.

13.47 - Cena gasa u Ukrajini je povećana za 100 dolara, odnosno sada iznosi 485 dolara za 1.000 kubika, izjavio je ALeksej Miler, direktor ruskog naftnog giganta Gasprom, prenosi Raša tudej.

13.08 - Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov održao je reč i otvorio račun u banci "Rusija", koja je pod američkim sankcijama, javlja Itar-tass."Kao što sam obećao, u ponedeljak 24. marta 2014. postao sam klijent te banke", napisao je Kadirev na svom profilu na Istagramu. "Sada će mi plata legati na ovu karticu. Banka radi samo s valutom naše domovine, a usluga je brza i efikasna", pohvalio se čečenski predsednik.

12.43 - Dug ukrajinskog državnog preduzeća Naftogas za rusku naftu dostigao je 2,2 milijarde dolara, saopštio je ruski državni naftni gigant Gasprom i zatražili da se taj dug hitno otplati, javlja Raša tudej.

Obama smatra da je pripajanje Krima potez slabosti, a ne snage Rusije, foto: AP
Obama smatra da je pripajanje Krima potez slabosti, a ne snage Rusije, foto: AP

12.41 - Američki predsednik Barak Obama rekao je da Rusi vide Zapad kao mesto gde ima mogućnosti da se uspe i da taj trend zabrinjava Moskvu. Poređenja radi, rekao je Obama, "Rusija je neatraktivna zemlja za strane investitore i broj stanovnika tamo se smanjuje". Zbog toga, smatra Obama, potez Moskve da uzme Krim od Ukrajine više je potez urađen iz slabosti a ne zbog snage.

12.25 - Rusija se zalaže za strogu implementaciju odredbi Konvencije iz Montrea, koja ograničava težinu brodova koji mogu da plove Crnim morem i dužinu njihovog boravka, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov posle razgovora s kazahstanskim kolegom Jeflanom Idrisovim, javlja Itar-Tass.

Lavrov se osvrnuo na povećanje američkog vojnog personala u rumunskoj vazhduhoplovnoj bazi na Crnom moru. "Nedavno su američki vojni brodovi nekoliko puta produžavali boravak i prekoračivali postavljene rokove. A ta produžavanja se ne uklapaju uvek u pravila propisana Konvencijom iz Montrea", kazao je Lavrov.

Sergej Lavrov: Nema više probijanja rokova Foto Reuters
Sergej Lavrov: Nema više probijanja rokova Foto Reuters

"Želimo da američkoj strani skrenemo pažnju, a naravno i Turskoj kao tranzitnoj zemlji. Verujemo da se sve odredbe Konvencije moraju striktno poštovati se i to ćemo pažljivo nadzirati", zaključio je on.

Američki razarač
Američki razarač

Lavrov je takođe zatražio od ukrajinskih vlasti i zapadnih zemalja da ne prave problem oko vežbi ruske vojske u Rostovu. Pritom je rekao da predsednik Rusije Vladimir Putin nije obećao nemačkoj kancelarki Angeli Merkel da će povući vojsku s granice s Ukrajinom, a Kijevu je preporučio da konstitucionalne reforme sprovede na terotiriji cele zemlje.

11.51 - Ruska vlada naložila je da se Krim u slučaju potrebe snabde hranom i osnovnim potrepštinama, javlja RIA Novosti. Nalog je već izdat nadležnim ministarstvima i agencijama.

Američki razarač Donald Kuk Foto AP
Američki razarač Donald Kuk Foto AP

11.02 - U Crno more uplovio je američki razarač "Donald Kuk", opremljen sistemom protivraketne odbrane "Aegis", javlja Raša tudej. Generalštab američke vojske saopštio je da će "Donald Kuk" biti podrška Ukrajini i NATO saveznicima u regionu.

10.44 - Vlada Rusije pomoći će socijalno-ekonomski razvoj Krima sa 120 milijardi rublji, saopštila je vlada Krima.

Donald Tusk

08.54 - Premijer Poljske Donald Tusk veruje da je opasnost od dalje vojne agresije Rusije na istoku i jugu Ukrajine, realna. "Niko ne zna da li će se to dogoditi ili ne. Ako čitav svet danas veruje da je napad Rusije na Ukrajinu moguć, ako smo se na tu ideju privikli, to je onda dokaz da se situacija dramatično promenila", naveo je Tusk za nemački list Cajt, napominjući da je nabolja sigurnosna mera prisustvo NATO snaga u Poljskoj.

08.45 - Ukrajina je pojačala svoju saradnju sa NATO paktom, a parlament je izglasao podršku vojnoj vežbi alijanse na teritoriji Ukrajine, javlja presstv.ir. Ovo znači da će NATO trupe doći veoma blizu ruskim vojnim snagama. Ipak, eksperti iz Ukrajine navode na nema mesta brizi.

08.33 - Medžlis krimskih Tatara započeo je pripreme za referendum na kome će se utvrditi volja naroda o teritorijalnoj autonomiji Tatara na poluostrvu, javlja radio Svoboda. "Ovaj referendum će biti legitiman i svet bi trebalo da prizna njegove rezultate", saopštio je Medžlis.

08.07 - Sjedinjene Američke Države suspendovale su konsultacije sa Rusijom oko raketne odbrane, zbog situacije u Ukrajini, izvestio je Elejn Bun, pomoćnik sekretara odbrane SAD, javlje Itar-tass. "Intervencija Rusije tokom krize u Ukrajini je kršenje međunarodnih zakona i to je dovelo do suspenzije našeg dijaloga na polju vojske", izjavio je on.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

08.04 - Ukrajinska grivna danas je na rekordno niskom nivou u odnosu na američki dolar. Za 100 dolara sada je potrebno izdvojiti 1110.62 grivne.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

07.55 - Aktivista ultradesničarske organizacije Desni sektor Andrej Kozjubčik (30), koji je uhapšen zbog nedavne pucnjave ispred restorana "Mafija" u Kijevu, kada su ranjene tri osobe, u policiji je izjavio da nije nameravao da ubije bilo koga.

07.50 - Arhiva tajne službe KGB u Ukrajini biće otvorene za javnost, saopšteno je iz organizacije Evromajdan, javio je Kijev post.

Oleg Mahnitski (Foto: printscreen yt)
Oleg Mahnitski (Foto: printscreen yt)

07.25 - Policija je privela dvanaestoricu pripadnika specijalnih jedinica Berkut, osumnjičenih da su učestvovali u ubistvu učesnika protesta na trgu Majdan u Kijevu 20. februara, javlja Rojters, pozivajući se na navode iz Glavnog tužilaštva.

http://www.youtube.com/watch?v=IJs1NAAJrvI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track