(VIDEO) UŽIVO DAN 49  GUŠE POBUNU: Sukobi u Harkovu, Kijev šalje neonaciste i plaćenike na istok!
Foto: Reuters

Zaoštravanje

(VIDEO) UŽIVO DAN 49 GUŠE POBUNU: Sukobi u Harkovu, Kijev šalje neonaciste i plaćenike na istok!

Planeta -
Ukrajinske vlasti prebacuju specijalne jedinice na istok zemlje, kako bi suzbile pobunu. U Harkovu se sukobile policija i demonstranti. Lavrov traži od Ukrajinaca da prestanu da optužuju Rusiju. Skupština Ukrajine razmatra nacrt rezolucije o uvođenju vanrednog stanja u Donjeckoj, Luganskoj i Harkovskoj oblasti
1 / 7 Foto: Facebook

Kijev prebacuje tri specijalne jedinice na istok zemlje, među kojima su pripadnici Desnog sektora i plaćenici "Blekvoter", obučeni u ukrajinske uniforme, kako bi suzbila pobune, što brže i brutalnije, rekao je za Ria novosti izvor blizak ukrajinskom ministarstvu unutrašnjih poslova, prenosi Raša tudej.

Policija se sukobila sa demonstrantima u Harkovu, sa ciljem da ih izbaci iz upravne zgrade, koju su aktivisti zauzeli i proglasili nezavisnost drugog po redu grada na severoistoku Ukrajine.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov ponovio je danas da Kijev prestane da krivi Moskvu za svoje probleme, prenosi Raša tudej.

Pored Donjecka, danas su proruski aktivisti u Harkovu, drugom gradu po veličini, proglasili stvaranje nezavisne Narodne Republike Harkov.

Vrhovna Rada razmatra zakonski akt o uvođenju vanrednog stanja u trima oblastima: Donjeckoj, Luganskoj i Harkovskoj, saopštila je pres služba parlamenta. Sednica na kojoj će se odlučivati o uvođenju vanrednog stanja zakazana je za sutra. Prethodno su pristalice federalizacije Ukrajine u Donjecku proglasile su "Donjecku narodnu republiku".

http://www.youtube.com/watch?v=X8_QCQMg_HI

00.37 - Ministarstvo inostranih poslova Rusije izrazilo je zabrinutost zbog "učešća američkih plaćenika u vojnim pripremama u Ukrajini" i pozvalo da se prekine sa aktivnostima "koje u sebi nose opasnost od izbijanja građanskog rata".

Na zvaničnom nalogu na društvenoj mreži "Fejsbuk" MIP Rusije je uputio poziv da se prekine sa vojnim pripremama u Ukrajini, koje mogu biti pretnja od "izbijanja građanskog rata".

23.47 - Požar zgrade lokalne samouprave u Harkovu lokalizovan. Mediji prenose kako su demonstranti nakon što su tenzije popustile ponovo ušli u zgradu.

23.34 - U istočnim i južnim regionima Ukrajine stigle su specijalne jedinice iz drugih delova zemlje, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov."Specijalne jedinice su spremne da reše problem, bez obzira na sve. Pozivam usijane glave prekinu sa sukobima i širenjem panike", rekao je Avakov.

23.21 - Zapaljena zgrada lokalne uprave u Harkovu pošto su proruski demonstranti pokušali da je ponovo zauzmu, prenosi Raša tudej.

23.03 - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da nije Rusija ta koja destabilizuje Ukrajinu i naveo da "pokušaji onih koji su organizovali secesiju Kosova od Srbije i Majote od Komorskih ostrva da stave pod sumnju slobodno izražavanje volje stanovnika Krima ne može drugačije da se oceni, nego kao flagrantna demonstracija dvostrukih standarda".

22.48 - Ukrajinske specijalne jedinice izbacile su demonstrante iz okupirane zgrade Službe bezbednosti u Donjecku. Operacija je prošla bez žrtava rekao je zamenik sekretara za Nacionalnu bezbednost i odbranu Viktorija Sjumar. Zgradu je 7. aprila zauzela narodna milicija Donbasa.

22.43 - Policija se sukobila sa demonstrantima u Harkovu, sa ciljem da ih izbaci iz upravne zgrade, koju su aktivisti zauzeli i proglasili nezavisnost drugog po redu grada na severoistoku Ukrajine.

Sukob policije i aktivista (Foto: Twitter)
Sukob policije i aktivista (Foto: Twitter)

22.25 - Grupa proruskih aktivista planira da zauzme televizijski toranj u Harkovu, prenose ukrajinski mediji.

22.17 - Kijev prebacuje specijalne jedinice na istok zemlje, kako bi suzbila pobune, što brže i brutalnije, rekao je za Ria novosti izvor blizak ukrajinskom ministarstvu unutrašnjih poslova, javlja Raša tudej.

22.10 - Kijev ne sme da upotrebi silu protiv proruskih aktivista na jugoistoku Ukrajine, rekao je ruskih ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim ministrom inostranih poslova Andrejem Deščicom.

21.47 - Predsednik Republike Češke, Miloš Zeman, izjavio je da bi EU trebala da prizna činjenicu da je Krim sada deo rusije, ističući da se bivši ukrajinski regio neće više vraćati u Ukrajinu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

21.40 - Proglašenje nezavisnosti Donjecka i Harkova može značiti neodrživost Ukrajine kao unitarne države, kao i očuvanje ukrajinske državnosti, izjavili su iz Centra za političke informacije.

21.21 - Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc pozvao je Rusiju da izbegne bilo kakve vojne intervencije na istoku Ukrajine. "Provokacije u istočnoj Ukrajini su veoma opasne, i nadamo se da Rusija neće pasti u iskušenje i poslati tamo trupe", napisao je Šulc na svom Tviter profilu.

21.10 - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun izrazio je zabrinutost zbog rastuće napetosti u istočnim regionima Ukrajine i smatra da bi trebalo što pre pronaći rešenje kako bi se situacija smirila.20.43 - Proruski aktivisti u Harkovu, drugom gradu po veličini, proglasili su stvaranje nezavisne Narodne Republike Harkov, izveštava Itar- tass. Nekoliko desetina proruskih aktivista je preuzelo zgradu državne uprave, a zatim je grupa samozvanih lokalnih poslanika preuzela svu odgovornost za aktivnost vlade u ovom severoistočnom ukrajinskom gradu.

20.32 - Hitan sastanak Rusije, SAD, EU i privremene vlasti u Kijevu održaće u narednih desetak dana kako bi se razgovaralo o rešavanju krize u Ukrajini, rekao je portparol Stejt departmenta.

20.23 - Letonija se pridružila Litvaniji u zabrani prenošenja programa ruske državne televizije, uz objašnjenje da su neke emisije o ukrajinskoj krizi bile tendenciozne i da nisu u skladu sa bezbednosnim interesima baltičkih nacija.

20.18 - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov istakao je danas u odvojenim razgovorima sa kolegama iz SAD i Nemačke, Džonom Kerijem i Frankom Valterom Štajnmajerom, da je u Ukrajini potrebna duboka ustavna reforma uz punopravno učešće svih političkih snaga i regiona, i založio se za hitno pružanje međunarodne pomoći kako bi što pre počeo dijalog ukrajinskih političkih snaga."Lavrov je ukazao na trajnu potrebu duboke i transparentne ustavne reforme uz punopravno učešće svih političkih snaga i regiona, naročito u uslovima sve intenzivnijih protesta na jugoistoku Ukrajine", saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

20.05 - Predsednik Pridnjestrovlja Jevgenij Ševčuk pozvao je danas, u godišnjem obraćanju naciji, moldavske vlasti da priznaju nezavisnost te proruske oblasti koja se otcepila od Moldavije. "Vreme je da se donese odluka o Pridnjestrovlju", rekao je predsednik pozivajući moldavske vlasti da povuku "odgovorne poteze" i priznaju nezavisnost tog regiona. Ševčuk je izrazio i podršku referendumu održanom na Krimu u martu, posle koga je to poluostrvo pripojeno Rusiji.

19.55 - Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov kritovao je Zapad zbog toga što otežava unutrašnje razlike u Ukrajini. On je dodao da Kijev treba da prestane da krivi Moskvu za svoje probleme. "Ukrajina već jednom neka prestane da krivi Rusiju za svoje probleme. Neka se suoče sa novim krizama i problemima, a ukrajinski političari neka preduzmu neophodne mere kako bi umirili istočne regione", stoji u saopštenju ministarstva spoljašnjih poslova.

19.45 - Ukrajinska granična služba preduzela je dodatne mere za jačanje granice sa Rusijom, prenosi Itar-tass.

19.30 - Većina evropskih berzi registrovala je danas pad akcija, jer su investitori bili zabrinuti oko globalnog tehnološkog sektora, perspektiva kamatnih stopa u SAD i novih nemira u Ukrajini, saopštili su trgovci.

19.20 - Predstavnik Bele kuće Džej Karni rekao da će doći do ozbiljne eskalacije ukoliko Rusija uđe u istočnu Ukrajinu, otvoreno ili prikriveno, preneo je AP.On je pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina da prestane da destabilizacije te oblasti i naglasio da Rusija mora da povuče svoje vojnike s ukrajinske granice. On je zapretio i daljim sankcijama.19.05 - Policija radi sve kako bi obezbedila mir u Harkovu i regionu, saopštila je lokalna policija.

18.51 - Sekretar za štampu Bele kuće Džej Karni izjavio je danas da postoje jaki dokazi da su neki od demonstranata plaćeni, i da uopšte nisu iz gradova u kojima je došlo do sukoba. On je dodao da Rusija stoji iza ovog "povećanog pritiska" i karakteriše akciju demonstranata kao napore za destabilizaciju Ukrajine.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

18.27 - Pretnja ekonomskim sankcijama protiv Rusije iskrivljuje investicionu klimu i sprečava rast ekonomije, navodi se u saopštenju Međunarodnog saveta za saradnju i ulaganja.

18.11 - Na Krimu je do sada izdato oko 80.000 ruskih pasoša, prenosi Itar- tass.

17.39 - Ruska vlada pozvala je danas vlasti u Kijevu da prestanu da optužuju Moskvu, nakon što je ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov okrivio predsednika Rusije Vladimira Putina da stoji iza zauzimanja vladinih zgrada na istoku i jugoistoku Ukrajine."Prestanite da upirete prstom na Moskvu i optužujete je za sve današnje probleme Ukrajine", saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

16.49 - NATO od sutra ograničava pristup diplomatama ruske misije u sedištu alijanse. To važi za sve članove ruske misije osim za ambasadora, zamenika šefa misije i još dva službenika, navodi se u saopštenju na sajtu NATO.

16.36 - Šef Komiteta za odbranu Saveta federacije ruskog parlamenta Viktor Ozjerov izjavio je da Rusija neće slati mirovnjake na istok Ukrajine bez rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. "Naši mirovnjaci mogu da deluju samo u okviru međunarodnih pravnih normi. Imali smo primere angažovanja mirovnih snaga na terotiriji Južne Osetije i Abhazije, ali to je bilo u okvuru misije Zajednice nezavisnih država. A da tek tako pošaljemo mirovnjake u Donjec ili negde drugde, to je u suprotnosti s međunarodnim normama i principima", rekao je Ozjerov Interfaksu.

Julija Timošenko: Regionima treba dati veću budžetsku nezavisnost Foto Reuters
Julija Timošenko: Regionima treba dati veću budžetsku nezavisnost Foto Reuters

16.24 - Predsednica Otadžbinske partije Julija Timošenko, kandidat za budućeg predsednika Ukrajine, izjavila je u Donjecku da će se zalagati za usvajanje novog Zakona o Budžetu koji će omogućiti veću budžetsku samostalnost regionima. "Videla sam ovde da je ljudima veoma važno da imaju određenu samostalnost, nezavisnost od centralne vlade. U narednim danima podneću skuštini nov Zakon o budžetu koji će to omogućavati. Savezni budžet neće više uzimati od regiona na kamione, a vraćati im na kašičicu", kazala je ona novinarima u Donjecku, prenosi Raša tudej. Nije saopšteno s kim je sve Julija Timošenko razgovarala u Donjecku.

16.15 - Poslanik ukrajinske Partije regiona Vladimir Landik tvrdi da je porodica svrgnutog predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča platila separatistima u Lugansku po 500 američkih dolara da bi napali štab Službe bezbednosti, javlja ukrajinski Unian.

16.08 - Ukrajinska bezbednosna agencija SBU uhapsila je Romana Banuka (29), koji je osumnjičen da je odgovoran za ogranizovanje i izazivanje nereda u Lugansku, na istoku Ukrajine, javlja Raša tudej.

15.56 - SAD neće priznati referendum u Donjecku, jer nije u skladu sa Ustavom Ukrajine, rekao je ambasador SAD u OEBS-u Danijel Bir. Referendum će se održati do 11. maja.

15.16 - Otcepljenjem Krima Ukrajina je izgubila 127 milijardi dolara zbog rudarskih kompanija koje se nalaze na tom poluostrvu, izjavio je ministar Ekologije i zaštite životne sredine Andrej Moknik.

15.03 - Američki ambasador pri OEBS je izjavio da Rusija gomila desetine hiljada vojnika nedaleko od ukrajinske granice i pozvao Moskvu da preduzme korake u cilju smirivanja situacije. "Imamo čvrste dokaze da na granici stoji više desetina hiljada vojnika i to ne u normalnim mirovnim pozicijama ili garnizonima", rekao je Danijel Bir.

Ilustracija: Reuters
Ilustracija: Reuters

14.55 - Nemačka vlada izrazila je danas zabrinutost zbog proruskih nasilnih demonstracija na istoku Ukrajine. Portparol nemačke vlade Štefen Zajbert izjavio je na konferenciji za novinare da su "nedavni događaji u Donjecku i Harkovu nešto na šta svi u nemačkoj vladi gledaju sa velikom zabrinutošću"

14.30 - Članovi Saveta u Donjecku odlučili su da se obrate predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i zatraže privremeno razmeštanje međunarodnih snaga u regionu. "Obraćamo vam se, Vladimire Vladimiroviču, kao poslednjoj nadi za našu budućnost i budućnost naše dece. Samo u Rusiji imamo zaštitnika naše kulture ruskog sveta. Samo ruska armija može da upozori kijevsku huntu... Bez vaše podrške, bez podrške Rusije, neće nam biti lako da se suprotstavimo kijevskoj hunti."

14.04 - Na Trgu slobode u Harkovu izbila je tuča između proruskih aktivista i pristalica Evromajdana, javlja Interfaks. Očevici kažu da su se izgrednici tukli flašama i da ima izranjavljenih. Milicija je brzo razdvojila zavađene.

Andrej Deščica: Odgovor Kijeva biće žestok Foto Printscreen
Andrej Deščica: Odgovor Kijeva biće žestok Foto Printscreen

14.02 - Šef diplomatije Ukrajine Andrej Deščica zapretio je da će odgovor Kijeva na pogoršanje sitaucije na istoku zemlje biti žestok, mnogo žešći nego što je bilo na Krimu.

13.50 - Vlasti Luganske oblasti imenovali su radnu grupu koja će pregovarati s demonstrantima koji drže zgradu Službe bezbednosti u Lugansku, objavio je na svom Fejsbuk profilu guverner oblasti Mihail Bolotski. Grupa je sastavljena da bi situacija bila rešena mirnim putem.

Oleksandr Turčinov: Protiv separatista - drakonske mere Foto Printscreen
Oleksandr Turčinov: Protiv separatista - drakonske mere Foto Printscreen

13.37 - Na istoku Ukrajine u toku je specijalna operacija Ruske Federacije za destabilizaciju situaciju u državi, rušenje vlade, izazivanje izbora i cepanje Ukrajine, izjavio je privremeni predsednik te zemlje Oleksandar Turčinov u kratkom obraćanju naciji povodom situacije u istočnoj Ukrajini. "Danas je osnovan antikrizni štab. A protiv onih koji su uzeli oružje u ruke, biće sprovedene antiterorističke mere. Separatizam je zločin a protiv zločinaca ćemo delovati adekvatno", naveo je Turčinov.

13.15 - Evropska unija je zabrinuta i brižljivo prati razvoj situacije u istočnoj regiji Ukrajine i poziva na nenasilne načine iskazivanja političkih zahteva i deeskalaciju, navela je Maja Kocijančič, portparol visoke predstavnice EU Ketrin Ešton. "Čvrsto podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i podržavamo njenu vladu", dodala je ona.

Vladimir Putin: Mogući su teroristički napadi u Rusiji Foto AP
Vladimir Putin: Mogući su teroristički napadi u Rusiji Foto AP

12.51 - Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je danas da i dalje postoji mogućnost za izvršenje terorističkih napada u Rusiji i pokušaji da se prenesu sa Severnog Kavkaza u druge regione. Prema njegovim rečima, "ekstremističke, radikalne grupacije" pokušavaju da aktiviraju svoje delovanje i da ga prenesu u druge regione Rusije - Povoložje, Centralnu Rusiju, nastoje da isprovociraju međunacionalne i verske sukobe i vode agresivnu propagandu među omladinom.

Aleksej Miler: Zapad nek zaboravi na obrnut protok gasa iz EU u Ukrajinu Foto AP
Aleksej Miler: Zapad nek zaboravi na obrnut protok gasa iz EU u Ukrajinu Foto AP

12.35 - Direktor Gasproma Aleksej Miler ocenio je da bi bio nelegalan obrnuti protok gasa - iz EU u Ukrajinu, čime Brisel planira da pomogne proevropskoj vladi u Kijevu da se izbori sa ruskom strategijom poskupljivanja gasa da bi slomila ukrajinsku ekonomiju, preneo je Euraktiv Srbija. "Mi duboko sumnjamo da je obrnuti tok gasa iz Slovačke do, recimo, Donjecka, Harkova ili Kijeva, fizički moguć", rekao je Miler u intervjuu za ruski kanal NTV. Prvi čovek Gasproma insistira da gasovodom "gas ne može da ide u oba smera u isto vreme". "Mislim da evropske kompanije koje planiraju da isporučuju gas Ukrajini tim obrnutim tokom, treba dvaput da razmisle da li su takve transakcije zakonite", kazao je Miler.

Ilustracija Foto AP
Ilustracija Foto AP

12.28 - Inflacija u Ukrajini u martu je ubrzana na 2,2 odsto, saopštila je Državna služba za statistiku.Prema podacima službe, u poređenju sa martom 2013. godine, rast potrošačkih cena u Ukrajini bio je 3,9 odsto, prenela je agencija Unian. Od početka godine proizvođačke cene su porasle tri odsto.Predsednik Narodne banke Ukrajine, Stepan Kubiv, prognozirao je da će inflacija u zemlji ove godine dostići 12 do 15,7 odsto.

11.54 - Pripadnici ultranacionalističkog pokreta Desni sektor pokušavaju da uđu u zgradu Vrhovnog suda Ukrajine u Kijevu. Oni su blokirali prilaz objektu i opkolili okolinu.Oko 100 aktivista sprečilo je zaposlene u ovoj ustavnovi da u zgradu uđu na zadnji ulaz. U blizini zgrade je postavljena bina sa ozvučenjem, a donete su i automobilske gume ali još nisu zapaljene. Oni su napali bivšeg ministra pravde Aleksandra Lavrinoviča i udarili ga u glavu dok je napuštao objekat.

11.50 - Predsedavajući krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov je jedini kandidat za šefa krimskog ogranka stranke "Ujedinjena Rusija", čija se osnivačka sednica održava u ponedeljak.

11.25 - "Direktna linija" predsednika Rusije Vladimira Putina sa ruskim građanima biće održana 17. aprila, javlja Glas Rusije. Očekuje se da će Krim biti glavna tema, kao i spoljnopolitička pitanja i socijalni problemi. Ovo će biti dvanaesti po redu dijalog Rusa sa predsednikom države. Poslednja "direktna linija" održana je 25. aprila prošle godine.

11.13 - Ruski vojnik hicem iz vatrenog oružja ubio je, na Krimu, ukrajinskog oficira koji je ostao lojalan zakletvi Ukrajini. "U selu Novofedorivka, noćas oko ponoći, ruski vojnik je, iz neposredne blizine, ispalio dva hica u ukrajinskog majora koji se spremao da otputuje u Ukrajinu", izjavio je Dmitrij Timoščuk, šef Centra za vojno-političke studije, prenosi Unian. Za sada nisu poznati detalji.

Arsenij Jacenjuk: Iza napada je Rusija Foto Reuters
Arsenij Jacenjuk: Iza napada je Rusija Foto Reuters

10.13 - Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je danas da su radikali koji su zauzeli vladine zgrade u istočnoj Ukrajini koordinirani sa "specijalnim snagama stranih vlada" i optužio Rusiju da stoji iza napada s ciljem da se rasparča Ukrajina. "Postoji plan da se destabilizuje situacija, plan da strane (vojne) snage pređu granicu i zauzmu teritoriju (naše) zemlje, što nećemo dozvoliti", rekao je Jacenjuk na sastanku vlade, prenela je agencija AFP. On je dodao da Rusija nije povukla svoje trupe i da se one nalaze na 30 kilometara od granice sa Ukrajinom.

Julija Timošenko
Julija Timošenko

10.11 - Julija Timošenko, lider Otadžbinske partije i bivši premijer Ukrajine, pozvala je nadležne organe da akdevatno reaguju zbog dešavanja u Donjecku, navodeći da ona urgentno odlazi u Donjeck.

09.58 - Arsen Avakov, ministar unutrašnjih poslova Ukrajine i prvi potrpedsednik vlade Vitalij Jarema nalaze se u Harkovu i Donjecku sa jasnim planom za sređivanje situacije u istočnoj Ukrajini, naveo je Arsenij Jacenjuk, ukrajinski premijer. "U stalnom sam kontaktu sa jedinicama na terenu, a o razvoju situacije ću obavestiti članove vlade", naveo je Jacenjuk.

09.36 - Grupa huligana napala je zgradu vojne jedinice u mestu Saki na zapadu Krima, a jedan napadač je stradao, javlja Raša tudej. Napad se dogodio oko ponoći, kad su huligani počeli kamenicama da gađaju zgradu. U tuči koja je usledila jedan napadač je povređen, a kasnije je podlegao povredama.

09.32 - Pristalice federalizacije Ukrajine podigle su u Harkovu i Donjecku barikade oko zgrade vlade, odnosno regionalne Službe bezbednosti.

09.05 - Parlamentarni saziv Saveta Evrope održaće hitni sastanak u Strazburu zbog nasilnih protesta u Ukrajini, javlja Reuters.

08.45 - Grupa demonstranata nastavila je da blokira zgradu službe bezbednosti u Lugansku. Oni su se zaključali, a prema poslednjim informacijama ušli su i u prostoriju za čuvanje dokaznog materijala odakle su uzeli oružje.

08.17 - Ruski predsednik Vladimir Putin prisustvovaće danas sastanku Federalne bezbednosne službe. Tokom sastanka biće reči o glavnim aktivnostima službe tokom prošle godine i planovima za ovu godinu, a jedna od tema biće i situacija u Ukrajini.

08.16 - Nakon jučerašnjih protesta, policija je blokirala izlaze iz Luganska i započela akciju potrege za osumnjičenima za učešće u protestima.

08.00 - Separatisti u Donjecku zapretili su da će formirati "nacionalni regionalni savet" i danas održati referendum o prisajedinjenu ove oblasti Rusiji.

Demonstranti su zauzeli zgradu regionalne državne administracije i planiraju da razreše regionalni savet, a zatim objave "narodni mandat" i kao poslanike izaberu predstavnike svih članova javnosti, prenosi Unian.

Miloš Zeman
Miloš Zeman

07.04 - Češka je spremna da podrži najstrožije sankcije protiv Rusije u slučaju otcepljenja istočne Ukrajine, izjavio je Miloš Zeman, predsednik Češke, dodajući da bi u tom slučaju pozvao NATO da interveniše na teritoriji Ukrajine, prenosi radio Prag.

Anders Fog Rasmusen
Anders Fog Rasmusen

07.02 - Anders Fog Rasmusen, generalni sekretar NATO izjavio je da alijansa ne želi povratak u "Hladni rat". "Vidimo kako Kremlj želi da vrati sat unazad i podeli Evropu na dve sfere uticaja", kazao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track