UŽIVO DAN 51  PRETNJE: NATO šalje trupe, Putin upozorio Ukrajinu da ne pokreće vojsku
Foto: AFP

Odgovor

UŽIVO DAN 51 PRETNJE: NATO šalje trupe, Putin upozorio Ukrajinu da ne pokreće vojsku

Planeta -
Alijansa ne isključuje mogućnost raspoređivanja vojske u istočnoevropskim članicama NATO. Predsednik Rusije poručio je Kijevu da ne preduzima nikakvu akciju pre pregodovara. Snajperiste koji su pucali na demonstrante doveo bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili.
1 / 2 Foto: Printscreen

Vrhovni zapovednik NATO u Evropi američki general vazduhoplovinih snaga Filip Bridlov rekao je danas u Parizu da nacrt plana za odgovor na rusku vojnu pretnju u Ukrajini ne isključuje mogućnost raspoređivanja vojske SAD u istočnoevropskim članicama Alijanse.

“U suštini planiramo paket kopnenih, vazdušnih i pomorskih mera koje bi trebalo da osigraju naše najistočnije saveznike. Dobio sam zadatak da plan isporučim do sledeće nedelje. Gledaću da to učinim i ranije”, rekao je Bridlov.

Na pitanje novinara da li plan uključuje i slanje američkih trupa u države najbliže Rusiji, general je rekao da “neće otpisati učešće bilo koje nacije”.

Inače, snajperiste koji su u februaru pucali i ubijali učesnike mitinga na Trgu nezavisnosti, popularnom Majdanu, u Kijevu doveo je bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili, tvrdi gruzijski general Tristan Citepašvili. General Citepašvili objašnjava za Komsomoljskaju pravdu da je u Kijev poslata grupa iz izuzetno "vešte" gruzijske jedinice, a akciju je organizovao Mihail Sakašvili i njegove kolege iz Gruzijskog nacionalnog pokreta.

23.40 - Predsednik Rusije Vladimir Putin je u sredu upozorio Kijev da ne preduzima bilo kakvu "nepopravljivu" akcije pre pregovora koji bi trebalo da se održe u roku od nedelju dana o najgoroj krizi u odnosima Istok-Zapad od kraja "Hladnog rata".

23.37 - Burger king planira da otvori restorane na Krimu, nakon što je Mekdonalds zatvorio svoja tri restorana."Planiramo da uđemo na Krimsko tržište, ali za sada nije sigurno kada će to biti", izujavili su predstavnici ove kompanije.23.24 - Nemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer izjavio je da će Nemačka da podrži sankcije protiv Rusije u slučaju "otcepljenja" regiona u Ukrajini.

23.06 - Još jedan telefonski razgovor Kerija i Lavrova. Keri ističe da će SAD upotrebiti svoj uticaj na vlasti u Kijevu, kako bi ih podstakli na nacionalni dijalog i ustavne reforme, prenosi Itar- tass.

22.53 - Proruski aktivisti napali su autobus sa ukrajinskom vojskom u Donjecku, prenose ukrajinski mediji.

22.51 - Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov odbacio je u sredu upozorenje SAD da Rusija i Iran ne treba da sklapaju ugovor o razmeni robe za naftu. Rjabkov je, prenela je agencija RIA Novosti, rekao da je porast trgovinske razmene Rusije i Irana "prirodan proces koji ne uključuje nikakve elemente političkog ili ekonomskog izazivanja bilo koga".

22.28 - U kancelarijama Komunističke partije Ukrajine došlo je do požara, a vatrogasci pokušavaju da ga ugase. Ukrajinski mediji prenose da je moguće da je požar podmetnut.

21.40 - Oleg Carev demantovao je da povlači svoju kandidaturu za predsedničke izbore u Ukrajini, koji su zakazani za 25. maj.

21.23 - Sjedinjene Američke Države spremne su za nove sankcije protiv Ruske Federacije, saopštio je portparol Bele kuće Džej Kerni.

21.02 - Ukrajinska kriza neće imati direktan uticaj na američku ekonomiju, ali može negativno uticati na rast svetske ekonomije, ocenjuju stručnjaci.

20.57 - Komandant NATO u Evropi, general Filip Bridlav izjavio je danas da bi alijansa, kao odgovor na rusku vojnu pretnju Ukrajini, mogla da razmesti svoje vojnike u zemljama članicama na istoku Evrope, koje se osećaju ugroženo.

20.38 - NATO je danas negirao tvrdnje Rusije da planira da rasporedi veliki broj vojnika u blizini granice te zemlje. "Potpuno odbacujem tvrdnju zamenika ministra odbrane (Rusije Anatolija) Antonova, da NATO planira da rasporedi veliki vojni kontingent blizu ruske granice", napisao je na Tviteru zamenik generalnog sekretara Alijanse Aleksandar Veršbou.

20.10 - U centru Luganska, predsedničkog kandidata Partije regiona Mihaila Dobkina danas su građani izviždali, pa čak i udarali. "Mislim da će se predsednički kandidat dugo sećati ove večeri", napisao je ukrajinski aktivista za ljudska prava na svom Fejsbuk profilu Konstantin Reutski.

http://www.youtube.com/watch?v=9bd_vIEULI0

19.49 - Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je rezoluciju kojom se osuđuju akcije Rusije po pitanju aneksije Krima."Skupština najoštrije osuđuje rusku vojnu agresiju i aneksiju Krima, jer predstavlja jasno kršenje međunarodnog prava, uključujući i Povelju Ujedinjenih nacija", rečeno je na današnjoj sednici.

19.27 - Ministarstvo odbrane Rusije spremno je da završi transfer vojne opreme iz Krima u Ukrajinu u junu 2014. godine, rekao je zamenik ministra odbrane Ruske Federacije Dmitri Bulgarov.

18.52 - Pomoćnik američkog državnog sekretara Viktorija Nuland izjavila je danas da Vašington ne sumnja da Rusi stoje iza preuzimanja zgrada regionalnih administracija u tri grada na istoku Ukrajine ove nedelje. "Ne mislim da imamo bilo kakvih sumnji u značaj direktne ruske umešanosti", rekla je Nulandova koja je najviši američki diplomata za Evropu, na slušanju o ukrajinskoj krizi u Kongresu, preneo je Rojters.

18.38 - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručio je danas američkom državnom sekretaru Džonu Keriju da pregovori četiri strane - Ukrajine, Rusije, SAD i EU - moraju da budu usmereni na podsticanje dijaloga među Ukrajincima, a ne na bilateralne veze među učesnicima. Lavrov i Keri su u telefonskom razgovoru, pozvali sve strane da se uzdrže od nasilja u istočnoj i južnoj Ukrajini, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

18.21 - Rusija je danas prekinula emitovanje radio stanice "Glas Amerike", saopštio je danas direktor informativne agencije "Rusija danas", rekavši da ona predstavlja "uljeza na (ruskim) radio talasima". Dmitrij Kiseljov dodao je i da ugovor o emitovanju programa "Glasa Amerike" na radio frekvenciji AM, neće biti obnovljen.

18.09 - Ministri finansija iz Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) u četvrtak će se sastati u Vašingtonu kako bi razgovarali o globalnoj ekonomiji i o situaciji u Ukrajini, javili su izvori upoznati sa situacijom.

17.05 - Švedske službe bezbednosti upozorile su vojsku na opasnost od ruske agresije, zbog čega je Ministarstvo odbrane zatražilo povećanje budžetskih sredstava za jačanje vazduhoplovstva, protivvazdušne odbrane i mornarice. Rusija se sprema za rat i to nas brine”, izjavio je šef švedske kontraobaveštajne službe Vilhelm Unge za najstariji dnevni list u zemlji “Svenska dagbladet”, preneli su ruski mediji.

Šef švedske kontraobaveštajne službe naveo je da manevri ruskih lovaca na granici sa Švedskom i napadi ruskih hakera na IT sisiteme u njegovoj zemlji, takođe govore u prilog sumnjama da se Moskva sprema za rat.

Foto: Reuters

16.43 - Rusija je proterala trojicu pripadnika ukrajinske desničarske organizacije "Desni sektor" osumnjičenih za terorizam, javlja RIA Novosti. Zabranjen im je ulazak u Rusiju u periodu od tri do pet godina.

16.18 - Šefovi diplomatija Rusije, Ukrajine, SAD i EU trebalo bi da naredne sedmice u nekoj evropskoj zemlji razgovaraju o situaciji u Ukrajini, saopštile su danas vlasti u Kijevu.

16.10 - Izborni štab ukrajinskog predsedničkog kandidata Pjotra Porošenka saopštio je da se nada da će njegova rivalka na izborima, šefica Otadžbinske partije Julija Timošenko, povući kandidaturu, javlja Kijev post. Povlačenje Timošenkove iz tražio je i lider Udara Vitalij Kličko, koji je prethodno sam izašao iz predsedničke trke u Porošenkovu korist.

15.58 - Ukupna zaduženost Ukrajine prema Rusiji iznosi 16,6 milijardi dolara, rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev na savetovanju kod predsednika Rusije. "Tri milijarde dolara je dug Ukrajine po osnovu nedavnog zajma, zaduženost za gas je 2,2 milijarde dolara i ono što mi vidimo kao neostvaren profit Rusije iznosi 11,4 milijarde dolara, što je ukupno 16,6 milijardi dolara", precizirao je Medvedev.

Nema više podržavanja ukrajinske ekonomije - Vladimir Putin, foto: Reuters
Nema više podržavanja ukrajinske ekonomije - Vladimir Putin, foto: Reuters

15.30 - Predsednik Rusije Vladimir Putin, izjavio je da oni koji su priznali vlasti u Kijevu bi i trebalo da ih finansiraju, pošto Moskva to više ne može. "Rusija više ne može da podržava ekonomiju Ukrajine, već ta odgovornost treba da padne na SAD i EU, jer su one priznale vlasti u Kijevu", navodi Putin, a prenosi Raša tudej. On je dodao i da se nada da Kijev neće načiniti nikakve nepovratne korake, kao i da će diplomatski napori Rusije biti uspešni. "Nadam se da privremene vlasti neće učiniti ništa što kasnije neće moći da se popravi", rekao je on.

13.40 - Ukrajina na današnji dan duguje Rusiji 2,238 milijardi dolara za gas, izjavio je ruski ministar energetike Alesandar Novak na redovnom brifingu predsednika Rusije Vladimira Putina o situaciji u Ukrajini.

13.12 - Ministarstvo inostranih poslova Nemačke saopštilo je danas da od nemačkih državljana zahteva da ne putuju na Kriim, jer im ne može biti obezbeđena konzularna zaštita. "Krim, iz ugla savezne vlade u Berlinu i dalje, međunarodno-pravno gledano, pripada Ukrajini, ali je sada faktički pod ruskom kontorlom", kaže se u saopštenju.

Apel na Nemce da ne putuju na Krim, foto: Reuters
Apel na Nemce da ne putuju na Krim, foto: Reuters

13.41 - Američki razarač "Donald Kuk", koji plovi ka Crnom moru, gde će biti podrška saveznicima Vašingtona u istočnoj Evropi, ne predstavlja opasnost za Rusiju, saznaje RIA Novosti od izvora u Ministarstvu odbrane Rusije. "Naravno da neće ploviti ruskim teritorijalnim vodama, ali on nosi rakete i svi ukrajinski izapadni mediji pričaće o tome kako će "Donald Kuk" pokazivati Rusiji da je Amerika vojno prisutna u Crnom moru", kazao je on.

13.31 - Čak 85 posto Ukrajinaca želi da glasa na predsedničkim izborima koji će biti održani 25. maja, izveštava UNIAN.Anketa Centra "Razumkov" i sociološke grupe "Rejting" pokazala je da 28,2 posto anketiranih namerava da glasa za Pjotra Porošenka. Za Juliju Timošenko glasalo bi 13 posto anketiranih, za Sergeja Tigipka 6,1 posto, a za Olgu Bogomolec 3,7 posto anketiranih.

Radoslav Sikorski Foto Fonet
Radoslav Sikorski Foto Fonet

13.23 - Šef diplomatije Poljske Radoslav Sikorski izjavio je u intervjuu za CNN da je ponašanje Rusije prema krizi u Ukrajini pretnja za celu Evropu.Sikorski je kazao da Rusija finansira subverzivne aktivnosti u Ukrajini, a da etnički problemi u toj zemlji "ne postoje".

13.12 - Na jednom studentskom domu u Odesi, na jugozapadu Ukrajine, osvanule su ukrajinske zastave na svakom prozoru, čime su stavili do znanja kome su lojalni.

12.44 - Ukrajinski parlament odobrio je dodatno prikupljanje sredstava za mobilizaciju i vojsku kroz dobrotvorne donacije.

12.28 - Proruski demonstranti ojačavaju danas barikade i pripremaju molotovljeve koktele u lokalnom sedištu ukrajinske Službe državne bezbednosti (SBU) koje su zauzeli u u Lugansku na istoku Ukrajine, pošto je Vlada u Kijevu zapretila da bi mogla da upotrebi silu za uspostavljanje reda. Oni traže samostalnost od Kijeva i prisajedinjenje Rusiji.

11.42 - Arsen Avakov, koga je Vrhovna rada postavila za ministra unutrašnjih poslova Ukrajine rekao je da će protestne akcije u Donjecku, Harkovu i Lugansku biti presečene pregovorima ili silom, objavile su danas RIA Novosti. Avakov je obećao da će za 48 sati rešiti stanje na istoku zemlje.Učesnici protestnih akcija na istoku Ukrajine, u Donjecku, Harkovu i Lugansku ne priznaju legitimnost novih gubernatora imenovanih posle svrgavanja Viktora Janukoviča i traže više prava za regione, kao i održavanje referenduma o njihovom statusu. Inače Ukrajina duguje Rusiji oko dve milijarde dolara za gas i trenutno nije u mogućnost da taj dug plati.

11.38 - Ukrajina je prebacila u Lugansk vojnu tehniku iz Dnjepropetrovksa, javlja ukrajinski TV kanal 1+1.

11.17 - Ukrajina je obustavila preuzimanje ruskog gasa, rekao je danas ukrajiniski ministar energetike i rudarstva Jurij Prodan pred sednicu vlade. "Danas ne preuzimam gas. Imamo još vremena da realizujemo odgovarajuće preuzimanje", prenosi reči Prodana ukrajinska agencija Unian. On je to objasnio time što ukrajinska strana nije zadovoljna nivoom cena za gas, koji je odredio Gasprom od 1. aprila. Prodan je dodao da će Ukrajina voditi pregovore s ruskom stranom o vraćanju stare cene gasa, od 268,5 dolara za hiljadu kubnih metara koja je bila u prvom tromesečju ove godine.

11.16 - Parlament Republike Krim održaće specijalni sastanak 11. aprila na kome bi trebalo da bude odobren novi Ustav kojim se Krim definiše kao deo Ruske Federacije, izjavio je Vladimir Konstantinov, predsednik Državnog saveta Krima. Na Tviteru je objavljeno da će Ustav Krima imati 10 glava i 95 članova i da je napravljen u skladu s Ustavom Ruske Federacije. Novi ustav definiše republiku kao demokratsku i navodi da je njena teritorija "ujedinjena i nedeljiva", mada dokumentom nisu predviđena nacionalna niti kulturna autonomija regiona. Dokument je pisala grupa poslanika na čelu sa Grigorijem Iofeom, prvim zamenikom predsednika parlamenta u saradnji sa ruskim kolegama koji su imali ključnu ulogu na izradi novog ustava Krima, prenosi Glas Rusije.

11.01 - Oko 200 proruskih pristalica nastavilo je proteste ispred zgrade Službe bezbednosti Ukrajine u Lugansku. Zanimljivo je da se radnici službe za održavanje žale da su demonstranti ostavili velike količine smeća i da su izgazili travu i zasađeno cveće.

10.56 - Služba bezbednosti Ukrajine privela je stanovnika regiona Keršon koji je planirao da sa svojom grupom zauzme strateške objekte, a primarni cilj im je bila hidrocentrala Kahovska. Grupu su činili proruski orijentisani stanovnici regiona Keršon, javlja Unian. Jedan od zadataka grupe bilo je i obaveštavanje ruskih bezbednosnih snaga o lokaciji pokrentih jedinica ukrajinske vojske.

10.49 - Nemačka kancelarka Angela Merkel danas je izjavila da Moskva ne preduzima sve neophodne korake da bi ublažila krizu u Ukrajini, koja sama mora da odluči o svojoj budućnosti. "Nažalost, na mnogim poljima nije vidljivo da Rusija radi na ublažavanju krize", izjavila je Merkelova danas u Bundestagu, a preneo Rojters. "Zato mi nastavljamo da radimo ono što smo radili i do sada: na jednoj strani podstičemo dijalog, ali na drugoj ističemo naš stav da Ukrajina ima pravo na sopstveni put razvoja. Mi insistiramo na tome. Ukrajina mora sama da odlučuje o svojoj budućnosti", istakla je nemačka kancelarka.

10.41 - Predsednik Regionalnog saveta Donjecka Andrej Šišackij podneo je ostavku. Do izbora novog predsednika taj posao obavljaće Šišackijev zamenik, Igor Kovalj.

10.38 - Premijer Krima Sergej Aksjonov nov je član Predsedništva Državnog saveta Ruske Federacije, saopšteno je na sajtu Kremlja. Dekretom koji je potpisao šef države Vladimir Putin lično, Predsednišvo je prošireno na deset članova.

10.15 - Besmisleno je optuživati Moskvu da gomila trupe duž granice s Ukrajinom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, prenosi Raša tudej. "U SAD i Ukrajini nemaju razloga za zabrinutost. Rusija je više puta saopštila da na svojoj pograničnoj teritoriji ne sprovodi nikakve neobične ili neplanirane akcije", navodi se u saopštenju MIP Rusije.

Džon Keri: SAD su spremne da protiv Rusije iskoriste sve sankcije Foto Reuters

09.55 - SAD su spremne da protiv Rusije iskoriste sve neophodne sankcije u slučaju da Moskva nastavi sa akcijama u Ukrajini, izjavio je američki državni sekretar Džon Keri. Keri je dodao da se te sankcije odnose na "ključne sektore ruske ekonomije: energetiku, bankarstvo, rusarstvo i vojno-industrijske komplekse", prenosi Unian.

09.45 - Spomenik žrtvama holokausta u Odesi na jugu Ukrajine, oskrnavljen je sinoć, kada su nepoznate osobe na njemu nacrtale nacističke simbolei. Istovremeno, demonstranti u Kijevu tražili su hapšenje onih koji su nosili trake Sv. Đorđa, simbol heroja Drugog svetskog rata. Spomenik žrtvama holokausta u Odesi, nalazi se na trgu nazvanom po bivšem sovjetskom maršalu Fjodoru Tolbuhinu.

09.16 - Evropska unija nadomak je odluke da zamrzne plan okončanja izgradnje gasovoda "Južni tok", vrednog 50 milijardi dolara, piše britanski ""Telegraf"".To je potez koji bi predstavljao prave sankcije Rusiji i ozbiljan korak EU da kazni Kremlj zbog Krima, rečeno je u razgovoru predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza s bugarskim političarima, koji je procureo u javnost, naveo je dnevnik pozivajući se na pisanje bugarske štampe.

Ketrin Ešton Foto AP
Ketrin Ešton Foto AP

09.14 - Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije sastaće se u Briselu 14. aprila kako bi razmatrali situaciju u Ukrajini i eventualne sankcije Rusiji, saopštila je sinoć visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton. Ona je izrazila zabrinutost zbog situacije u Harkovu, Donjecku i Luhansku, tri grada u istočnoj Ukrajini u kojima su proruski aktivisti zauzeli državne zgrade, proglasili nezavisnost i najavili referendum o prisajedinjenju Rusiji.

09.01 - 172 ukrajinska mornarička pilota, i njihove porodice, spremni su da iz sela Novofedorovka pređu na kopno Ukrajine, javlja Unian.

Mihail Dobkin (Foto: Fonet)
Mihail Dobkin (Foto: Fonet)

08.35 - Partija regiona namerava da pokrene tužbu zbog zabrane emitovanja ruskih tv kanala u Ukrajini, javlja Unijan. "Ne mogu da zamislim veću glupost od zabrane ovih kanala", naveo je Mihail Dobkin, predsednički kandidat ove stranke. "Ljudi imaju pravo da gledaju šta žele i zato ćemo pokrenuti tužbu kako bi zabrana bila prekinuta", rekao je on.

08.08 - Brod američke mornarice USS Donald Kuk trebalo bi, prema planu, da u četvrtak uđe u Crno more. Ovaj potez je deo napora SAD da demonstrira podršku svojim saveznicima iz Istočne Evrope koji su zabrinuti zbog gomilanja ruske vojske na granici sa Ukrajinom, javlja Kijev post.

08.05 - Marinci iz Krča, predvođeni majorom Aleksejem Nikiforovim koji je nastavio da služi ukrajinskoj vojsci, stigli su u Mikolajevno, javlja Unian.

06.55 - Iz zgrade Službe bezbednosti u Lugansku, nakon pregovora, proruski aktivisti noćas su oslobodili 51 osobu. Svi oslobođeni prethodno su razoružani i nisu povređeni. Separatisti su, rano jutros, oslobodili još petoro osoba, javio je radio Svoboda. Na sajtu SBU juče je stajalo obaveštenje da su demonstranti zauzeli lokalno sedište državne bezbednosti u Lugansku u nedelju i da su ga minirali (ožičili eksplozivom) i držali 60 ljudi kao taoce. Međutim, agencija Itar Tas s navodi da ne postoje taoci unutar zgrade SBU u Lugansku i da prostorije nisu minirane. Jedan od demonstranata koji je unutar zgrade rekao je za Itar Tas s, telefonom da su njihove vođe izašle na ulicu i rekle okupljenim ljudima da mogu da pokažu svaku prostoriju novinarima i onima koji žele da provere i uvere se da nema talaca i da "svi tamo sve rade dobrovoljno".

06.48 - Evropska unija je proširila listu građana Rusije kojima su uvedene vize i finansijske sankcije. Na spisku se nalazi 107 imena (uključujući pet organizacija) i on sada obuhvata većinu osoba iz političkog vrha Rusije, objavio je list Komersant.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track