UŽIVO DAN 59 NE POŠTUJU DOGOVOR: Kijev naredio nastavak vojnih operacija na istoku Ukrajine!?
Foto: Reuters

U Ženevi za kraj konflikta, na terenu nešto drugo

UŽIVO DAN 59 NE POŠTUJU DOGOVOR: Kijev naredio nastavak vojnih operacija na istoku Ukrajine!?

Planeta -
Vojni helikopter otvorio vatru na civile, petoro ranjenih. U Ženevi je danas počeo sastanak zvaničnika SAD, EU, Ukrajine i Rusije posvećen situaciji u Ukrajini, a u Evropski parlament je izglasao rezoluciju kojom traži oštrije sankcije Rusiji

KREMATORSK - Snage samoodbrane u Krematorsku na istoku Ukrajine saopštile su danas da je vojni helikopter koji je nadletao kolonu oklopnih vozila ukrajinske armije otvorio vatru na civile među kojima ima petoro ranjenih.

Na fotografskim i filmskim snimcima ruskih medija vide se borbeni avioni “Migovi” koji na maloj visini u brišućem letu promiču iznad druma na kojem se nalazi kolona vozila i vojnici pomešani sa civilima.

Iz samoodbrambene “narodne milicije” izjavili su da su vojnici u borbenoj koloni “već izrazili želju da se predaju, ali im je očigledno stiglo neko naređenje i počeli su da se probijaju prema aerodromu dok ih je štitio helikopter”. Prema istom izvoru iz helikoptera nisu direktno pucali u ljude, nego su oni povređeni od metaka koji su rikošetirali.

Francuski predsednik Fransoa Oland upozorio je danas da bi Evropska unija mogla da pooštri sankcije Rusiji ako na današnjem sastanku zvaničnika SAD, EU, Ukrajine i Rusije o ukrajinskoj krizi u Ženevi ne bude postignut napredak.

01.30 - Ukrajinska strana će ispuniti sve odredbe sporazuma koje je potpisala u Ženevi posle razgovora na kojima su učestvovali predstavnici Rusije, SAD, Evropske unije i Ukrajine, saopštio je u četvrtak ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk na vanrednoj sednici vlade. Jacenjuk je pozvao demonstrante da odblokiraju sve administrativne zgrade i pozvao kijevske vlasti da ispune uslov o amnestiji za one demonstrante koji napuste zgrade i polože oružje, osim onih koji su počinili teške zločine, poput ubistva.

22.30 - U Donjecku deljeni su leci u kojima se pozivaju svi Jevreji, stariji od 16 godina, da se registruju, što je umnogome narušilo proslavu Pesaha i izazvalo zabrinutost, navode izraelski mediji. Od Jevreja u tom gradu je navodno traženo da predaju detaljnu listu sve imovine, inače će im biti ukinuti državljanstvo novoproglašene Narodne Republike, suočiće se s deportacijom i imovina će im biti oduzeta.

Međutim, Jevrejska telegrafska agencija JTA, koju prenose izraelski mediji, javila je kasnije da su proruski separtisti iz Donejcka porekli svaku vezu sa deljenjem letka u kome se Jevreji pozivaju na registraciju. Najtiražniji izraelski list "Jediot ahronot" u onlajn izdanju navodi da je Donjeck provincija sa 4,3 miliona ljudi, gde živi 17.000 Jevreja.

21.20 - Grupa ljudi naoružana kalašnjikovima, za koju se pretpostavlja da je proruski orijentisana, preuzela je danas televizijski toranj Andrijivka, u istočnoj Ukraini, severno od Donjecka, isključivši ukrajinske kanale i uključivši ruske, na kojima se gotovo stalno emituje maratonsko telefonsko uključenje u program ruskog predsednika Vladimira Putina. Grupa je pristigla kolima i zaplašila čuvare pucnjima u vazduh. Potom su inženjeri, koji su takođe bili u ovoj grupi, isključili ukrajinske kanale i uključili pet ruskih, na kojima Putin napada politiku novih ukrajinskih, prozapadnih lidera i podstiče stanovništvo koje govori ruski jezik da se bori za svoja prava.

Radiodifuzni organi u Kijevu pokušavaju da isključe emitovanje ruskog programa sa Andrijivke ali zasad u tome ne uspevaju, izjavio je jedan ukrajinski zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

21.05 - Odluka aktuelnih ukrajinskih vlasti da ograniče ulazak u zemlju građanima Rusije izazvala je danas nezadovoljstvo oko stotinu proruskih demonstranata koji su protestovali na međunarodnom aerodromu u Donjecku. Vlasti u Kijevu uveli su stroge restrikcije ulaska u Ukrajina za Ruse starosti od 16 do 60 godina, koji od sada imaju pravo prelaska granice bez porodice samo ukoliko su pozvani u Ukrajinu ili ako tamo imaju blisku rodbinu. Za ulazak ruskih građana u Ukrajinu do sada je bila potrebna samo lična karta.

20.25 - Kanada će poslati šest borbenih aviona CF-18 u Istočnu Evropu u okviru odgovora NATO na pogoršanje situacije u Ukrajini, izjavio je kanadski premijer Stiven Harper. Ruski lider Vladimir Putin upozorio je prethodno da je Ukrajina na ivici građanskog rata, što je izazvalo strahovanja od ruske intervencije. NATO je pojačao broj avionskih letova a takođe je uputio i dodatne brodove u region.

19.50 - Uprkos dogovoru o deeskalizaciji konflikta koji je postignut u Ženevi, privremene vlasti u Kijevu naredile su nastavak vojne operacije na istoku Ukrajine-javlja Raša tudej

Ubrzo nakon postizanja ženevskog dogovora, koji je usvojen na sastanku između Ukrajine , SAD , EU i Rusije ukrajinski vd ministra inostranih poslova Andrej Deščica je izjavio kako Kijev nije vezan preporukama za končanje konflikta. Prema njegovim rečima trupe na istoku zemlje sprovode posebnu operaciju i mogu da ostanu tamo gde su

18.30 - "Sve strane su se složile da se odmah krene u razgovore kako bi se omogućila deeskalacija sukoba u Ukrajini", saopštio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov posle sastanka SAD, EU i Rusije u Ženevi.

17.53 - Policija na proukrajinskom protestu u Donjecku, gde se okupilo nekoliko hiljada ljudi.

17.42 - SAD šalje dodatnu opremu Ukrajini, odnosno šlemove, vreće za spavanje i sistem za prečišćavanje vode, navodi sekretar Ministarstva odbrane SAD, Ček Hejgl, prenosi Rojters.

17.32 - NATO je odbacio kao "potpuno besmislene" optužbe ruskog predsednika Vladimira Putina da je generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen, u vreme dok je bio danski premijer, pomoću diktafona snimio njihov privatni razgovor i potom njegov sadržaj dostavio medijima.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

17.26 - Šefovi diplomatije Rusije, SAD i Evropske unije u Ženevi rade na sačinjavanju dokumenta o izlasku iz ukrajinske krize, javila je agencija Itar-Tass, pozivajući se na izvor iz "zapadne delegacije".

17.18 - Pripadnici Desnog sektora prete da će upasti u zgradu Višeg suda u Kijevu, izjavio je advokat posle razgovora sa aktivistima, javlja Kijev Post.

Pripadnici Desnog sektora, ilustracija: Reuters
Pripadnici Desnog sektora, ilustracija: Reuters

17.04 - Separatisti su upali u zgradu lokalne televizijske stanice u Slavjansku i onemogućili signal koji se emituje u Slavjansku, Kramatorsku, Gorolvki i Makejevki. Umesto dosadašnjih kanala su pustili ruski program.

16.42 - Srpski studenti i sportisti koji se trenutno nalaze u Donjecku i Lugansku će u pratnji službenika Ambasade Srbije, krenuti 22. aprila vozom ka Kijevu, odakle će nastaviti put ka Beogradu.

16.03 - Evropski parlament zatražio je od EU da odmah uvede sankcije protiv ruskih energetskih kompanija koje posluju na evropskom tržištu, da zaustavi izgradnju gasovoda "Južni tok" i da preispita i eventualno obustavi sve sporazume sa Rusijom. Za usvajanje te rezolucije glasalo je 437 poslanika, protiv je bilo 49, a 85 je bilo uzdržano, javlja RIA Novosti.

General Filip Bridlav: Promena paradigme Foto RTS
General Filip Bridlav: Promena paradigme Foto RTS

15.51 - Komandant snaga NATO u Evropi, američki general Filip Bridlav, izjavio je da je nekoliko članica alijanse ponudilo da njihove kopnene trupe budu razmeštene na teritoriji istočnoevropskih članica saveza, javlja Gardijan. Bridlav je dodao da će uskoro dati preporuke o njihovom razmeštaju. Na pitanje da li je ova situacija više od krize, Bridlav je odgovorio: "Za NATO, to je mnogo više. To je promena paradigme."

15.33 - Snage samoodbrane u Krematorsku saopštavaju da je vojni helikopter koji je nadletao kolonu oklopnih vozila ukrajinske armije otvorio vatru na civile među kojima ima najviše petoro ranjenih, javlja RTS.

15.12 - Ukrajina ne dozvoljava ulazak na svoju terotoriju Ukrajincima s ruskim ili krimskim pasošem od 16 do 60 godina starosti, javljaju ruske agencije.

15.11 - Ukrajina će zaštiti svoje pravo da održava trgovinske odnose s Rusijom pomoću Svetske trgovinske organizacije, izjavio je privremeni premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk.

14.49 - Razgovori čeitiri strane o situaciji u Ukrajini ušli su u završnu fazu. Posle sastanka sa delegacijama EU, SAD i Ukrajine, vođa ruske delegacije, šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov, treba da se pojavi pred novinarima. Njegovo obraćanje posle ovog važnog sastanka možete pratiti ovde:

14.37 - Zatražili smo od EU i SAD da prestanu s umirivanjem agresora i postave posmatračku misiju duž granice Ukrajine, objavio je na svom Tviter profilu ukrajinski predsednički kandidat Oleg Tjangnibok.

14.19 - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i državni sekretar SAD Džon Keri razgovaraju u Ženevi o krizi u Ukrajini.

14.07 - Evropski parlament je danas izglasao rezoluciju kojom od evropskih institucija traži da uvedu oštrije sankcije Rusiji zbog destabilizacije Ukrajine i pozvao OEBS da uputi dodatne posmatrače u Ukrajinu.“EU mora da proširi sankcije prema ruskim pojedincima i da bude spremna da odmah nametne Rusiji i ekonomske sankcije”, kaže se u rezoluciji koja je danas velikom većinom izglasana u Strazburu.

Foto: Prinscreen
Foto: Prinscreen

12.41 - Lekar iz koji je šutnuo pripadnika Evromajdana koji je protestvovao u Harkovu, identifikovan je i uhapšen, saopštio je Arsen Avakov, ministar unutrašnjih poslova Ukrajine. Podsetimo incident se dogodio u blizini parka Ševčenko 13. aprila.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

12.31 - Na graničnim prelazima Ukrajine su pojačane patrole kako bi se sprečilo sletanje ruskih trupa, prenosi Unian.

12.19 - Šef kriminalne organizacije, poznat pod nadimkom "Fudbaler", koji je finansirao separatiste u Lugansku uhapšen je u Danskoj, javlja Unian.

12.01 - Pripadnici Službe bezbednosti Ukrajine zadržali su dvojicu Ukrajinaca osumnjičenih da su, u istočnom delu zemlje, izvodili sabotaže i subverzivne radnje, javlja Unian.

11.50 - U Ženevi je danas počeo sastanak zvaničnika SAD, EU, Ukrajine i Rusije posvećen situaciji u Ukrajini, u nastojanju da se ublaži kriza koja se sve više pogoršava u bivšoj sovjetskoj republici. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, vršilac dužnosti šefa ukrajinske diplomatije Andrej Deščica, američki državni sekretar Džon Keri i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton seli su za pregovarači sto, samo nekoliko sati nakon što su trojica proruskih separatista ubijeni na jugoistoku Ukrajine tokom napada na jednu vojnu bazu, prenosi AFP. Inače, dve članice aktivističke grupe "Femen" privedene su danas pošto su pokušale da protestuju obnaženih grudi ispred hotela u Ženevi u kojem se održavaju razgovori "četvorke" o ukrajinskoj krizi.

11.39 - Antiruska politikantska retorika NATO poslednjih dana prevazišla je propagandu iz vremena agresije protiv Jugoslavije, saopštilo je danas rusko MInistarstvo spoljnih poslova. "U poslednjih nekoliko dana Alijansa se istakla nizom publikacija, uključujući i dokument "Ruske optužbe - kako zaista stoje stvari", u kojem NATO pokušava da objasni uzroke krize u Evropi na sebi svojstven tendenciozan način uz već tradicinalno prebacivanje odgovornosti na Rusiju", konstatuje rusko Ministarstvo.

11.08 - SAD i EU od četvoropartitnog sastanka u Ženevi ne očekuju velike pomake u iznalaženju političkog rešenje krize u Ukrajini i spremne su da Rusiji nametnu nove sankcije, navodi Unian.

10.37 - Na aerodromu u Marijupolu sletelo je pet ukrajinskih vojnih helikoptera i jedan avion. Iz helikoptera je izašlo oko 50 uniformisanih ljudi koji su bili naoružani snajperskim puškama i lanserima granata.

10.28 - Oleksandar Turčinov, predsednik Ukrajine, izjavio je da će pripadnici 25. vazduhoplovne brigade koji su pokazali kukavičluk i predali svoje oružje i borbena vozila, biti izvedeni pred sud, a jedinica rasformirana.

10.17 - U Ukrajinskom gradu Lugansku na Muzičkoj akademiji je 47 studenata iz Srbije, a najviše njih - 30 je iz Niša, Leskovca, Vlasotinca, Lebana, Bojnika i Vranja. Roditelji studenata kažu da svakog dana razmenjuju informacije sa svojom decom preko društvenih mreža, da su svi dobro, ali ipak su zabrinuti za njihovu bezbednost.

10.15 - Mikola Azarov, bivši premijer Ukrajine, stavljen je na poternicu zbog zloupotrebe vlasti, izjavio je Oleg Mahniski, glavni državni tužilac Ukrajine. Za Azarovim se trenutno traga, javlja Unian.

10.14 - Nove mere na pojačavanju vojnih aktivnosti NATO na kopnu, moru i u vazduhu u Baltičkom regionu i istočnom Mediteranu koje je najavio generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen su, u suprotnosti sa deeskalacijom tenzija u Ukrajini, ocenio je stalni ruski predstavnik pri NATO Aleksandar Gruško. "Kako možemo da sudimo iz njegovih (Rasmusenovih) objašnjenja, u interesu je odbrane, odvraćanja i deeskalacije. Pitanje je od koga će to NATO da brani sebe i koga će to da odvraća. Ne samo da ove mere nisu usaglašene sa svrhom deeskalacije - očigledno se odnosi na Ukrajinu - već su one očigledno u suprotnosti", rekao je Gruško.

Foto: Printscreen yt
Foto: Printscreen yt

09.49 - Strah da bi Rusija mogla uzeti deo teritorije Istočne Ukrajine nemaju nikakvog osnova, kazao je Vladimir Čizov, stralni predstavnik Rusije u UN.

09.20 - Arsen Avakov, ministar unutrašnjih poslova Ukrajine, izjavio je da su u sukobima u Marijupolju ubijena tri demonstranta, da je bilo 13 povređenih osoba, a da je njih 63 uhapšeno. "Tokom noći, u odgovoru na napad na vojnu jedinicu Nacionalne garde u Marijupolju, Ministarstvo je sprovelo operaciju protiv napadača - oko 300 ljudi. Nakon što su napadači bacili zapaljive mine i molotovljeve koktele i pucali na stražare, ispaljeni su hici upozorenja. Pošto su napadi nastavljeni, u skladu sa zakonom, policija je na napadače otvorila vatru", naveo je Avakov, napominjući da su angažovane jedinice Omega i helikopteri. "Od jutros je akcija nastavljena i policija traga za pripadnicima grupe napadača koji su pobegli", dodao je on.

09.12 - Rusko ministarstvo inostranih poslova izdalo je saopštenje u kojem oštro kritikuje američku procenu situacije u Ukrajini. "SAD pokušavaju da drugim zemljama sveta nametnu iskrivljenu sliku događaja na jugoistoku Ukrajine", stoji u tom saopštenju. Navodi se kako je ne samo primer dvostrukih standarda, nego i licemerno, to što su SAD aktere pobune na trgu Majdan proglašavale herojima i učesnicima "narodne revolucije", dok sada demonstrante u gradovima jugoistočne Ukrajine nazivaju teroristima, kojima se upravlja iz inostranstva. Dok govore o obezbeđivanju zakona i reda na jugopistoku Ukrajine, SAD odobravaju rat koji je Kijev objavio sopstvenom narodu. Amerika bi trebalo da budu svesna katastrofalnih posledica takve nesmotrene podrške novim ukrajinskim vlastima, stoji u saopštenju.

09.10 - Prvi potpredsednik aktuelne ukrajinske vlade Vitalij Jarema izjavio je da je u Donjecku veoma složena situacija, kao i da su neki pripadnici policije u tom gradu ostali lojalni vlastima u Kijevu, dok su neki promenili stranu.“Deo pripadnika policije u Donjecku, prešao je na stranu separatista”, rekao je Jarema, prenela je ukrajinska agencija Unian. Naoružani maskirani ljudi zauzeli su zgradu Gradske uprave u Donjecku i zatražili od Vrhovne rade da omogući sprovođenje legalnog lokalnog referenduma. Prema rečima gradonačelnika Donjecka Aleksandra Lukjančenka, on je pregovarao sa njima i dogovorio se da u zgradi budu i pripadnici policije sa kojima će organizovati zajedničko čuvanje reda u Gradskoj upravi, kako bi bile izbegnute provokacije.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

09.00 - Boris Filatov, zamenik gubernatora Donjopetrovske oblasti, predložio je nove mere za borbu protiv terorizma - novčanu nagradu. Naime, prema njegovom mišljenju, za svaki zaplenjeni šaržer sa municijom isplatiti 1.000 dolara, za ručni bacač raketa 2.000 dolara, za zarobljavanje "malih zelenih ljudi" isplatiti 10.000 dolara, a za oslobađanje zgrade koju su federalisti zauzeli, nagrada bi bila 200.000 dolara.

08.48 - U Slovjansku naoružane grupe ljudi nastavjaju da čuvaju šest oklopnih vozila koja su zarobljena prethodnog dana.

08.20 - Ukrajina je započela istragu protiv ruske Sberbanke, zbog sumnje da je finansirala proruske separatiste, izjavio je glavni državni tužilac Ukrajine Oleh Makniskij.

07.49 - Juri Sergejev, stalni predstavnik Ukrajine u UN, izjavio je da ukrajinske vlasti sprovode antiterorističku operaciju u istočnom regionu države, sa jedinom svrhom da zaštite civilno stanovništvo od naoružanih grupa koje vrše krivična dela. On je ujedno pozvao i Rusiju da se ne meša u unutrašnje stvari Ukrajine.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

07.46 - Posmatrači Ujedinjenih nacija u Ukrajini istražiće napad na ukrajinskog predsedničkog kandidata Olega Carova, rekao je pomoćnik generalnog sekretara UN za ljudska prava Ivan Šimonović. Šimović je takođe rekao da je neprihvatljivo da jedan predsednički kandidat poziva svoje pristalice da se naoružaju da brane istočni deo zemlje, a da drugi bude pretučen zbog svojih političkih stavova. Posmatrači istražuju teške optužbe, prenela je ruska agencija Itar Tass.

07.40 - U Donjecku i Lugansku za danas su planirani mirni protesti za ujedinjenu Ukrajinu.

07.10 - U Ženevi se danas održava sastanak Ukrajine, Rusije, SAD i EU na kome će se pregovarati o krizi u Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov otputovao je u Švajcarsku kako bi uzeo učešća na ovom sastanku, a planirano je i da održi seriju bilateralnih sastanaka. Ovim pregovorim prisustvovaće i Ketrin Ešton, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku, Džon Keri, državni sekretar SAD, kao i Andrej Daščicja, ukrajinski ministar spoljnih poslova. Inače, Eštonova i Daščicja su se, jutros, već sreli i razgovarali u Ženevi.

07.00 - Brodovi "Šostka" i "Sudak", koje je zaplenila ruska strana tokom otcepljenja Krima, vraćeni su mornaričkim snagama Ukrajine. Brodovi su iz Sevastopolja poslati za Odesu.

06.45 - Stalni predstavnik Velike Britanije u UN Mark Lajl Grand izjavio je da ta zemlja poziva Rusiju da povuče svoje trupe sa ukrajinske granice. "Apelujemo na Rusiju da prestanu sa mešanjem u unutrašnja pitanja Ukrajine. Započnite direktan dijalog", naveo je on.

06.41 - Julija Timošenko, predsednica partije "Otadžbina", za sajt Radijo slobodna Evropa podržala stvaranje „brigada za teritorijalnu samoodbranu” u istočnim oblastima Zaporožje, Dnjepropetrovsk i Harkov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track