(VIDEO) UŽIVO DAN 67 STRAH OD INVAZIJE: Ukrajinski diplomata u UN u panici zbog najave ruskog napada

Nove pretnje

(VIDEO) UŽIVO DAN 67 STRAH OD INVAZIJE: Ukrajinski diplomata u UN u panici zbog najave ruskog napada

Planeta -
Ukrajinska gomila trupe na granici, prema Rusiji. Sedam posmatrača Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) oteti su danas i drže ih separatisti u Slavjansku. Ispaljena raketa na helikopter, kraj aerodroma odjeknulo nekoliko jakih eksplozija. Ruski avioni u vazdušnom prostoru Ukrajine

KRAMATORSK - U Kramatrosku na istoku Ukrajine odjeknulo je nekoliko jakih eksplozija, a na aerodromu je eksplodirao jedan helikopter. Letelica je pogođena u rezervoar za gorivo iz protivoklopnog raketnog bacača RPG-7, prenosi Raša tudej.

"Naši ljudi su prišli aerodromu i ispalili raketu iz ručnog raketnog bacača u pravcu helikoptera. Usledila je eksplozija. Kijevska milicija je zapucala i mi smo uzvratili", izjavili su pripadnici Samoodbrane Kramatorska. Kako prenosi lokalno stanovništvo, najmanje tri osobe su poginule u ovoj eksploziji, javlja Raša tudej. Eksplozije su se čule u oblasti grada koja je blizu civilnog aerodroma, posle čega je izbio požar. Interfaks podseća sa su ukrajinske snage prošle nedelje preuzele kontrolu nad aerodromom, a da sam grad Kramatorsk drže pristalice federalizacije.

Tokom dana proruske snage u okolini Slavjanska otele su grupu od sedam predstavnika OEBS-a i petoricu članova ukrajinske vojske, koje trenutno drže u zgradi Državne bezbednosti (SBU) u Slavjansku, gradu koji je pod kontrolom proruskih pobunjenika.

Ukrajina je pojačala prisustvo svojih trupa na granici prema Rusiji, dok Amerikanci javljaju da su ruski borbeni avioni u poslednja 24 sata više puta uleteli u ukrajinski vazdušni prostor.

http://www.youtube.com/watch?v=NXWTvRfYV_k
http://www.youtube.com/watch?v=poNgSOEVmlI

22.25 - Ruski borbeni avioni su za protekla 24 sata nekoliko puta ulazili u vazdušni prostor Ukrajine, javlja danas AP, pozivajući se na izjavu neimenovanog američkog zvaničnika, koji je ocenio da se radi o nastavku ruskih provokacija. Zvaničnik je rekao da nije jasno kakva je svrha tih provokacija, ali je dodao da se možda radi o testiranju ukrajinskih radarskih sistema ili demonstraciji sile.

Načelnik američkog Generalštaba general Martin Dempsi je u četvrtak razgovarao sa prvim čovekom ruske vojske generalom Valerijem Gerasimovom.

21.45 - Zamenik šefa ukrajinske diplomatije Danilo Lubkivski izjavio je danas da strahuje od neposredne ruske invazije. "Imamo informacije da smo u opasnosti", kazao je Lubkivski novinarima u Ujedinjenim nacijama, prenosi AP. On je to rekao u trenutku kada je jedan ukrajinski zvaničnik potvrdio da su proruske snage privele tim vojnih posmatrača koji su putovali sa misijom OEBS-a, navodi američka agencija.

21.05 - Načelnik Generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov razgovarao je telefonom sa načelnikom Generalštaba američkih oružanih snaga Martinom Dempsijem i tom prilikom je izrazio zabrinutost zbog situacije u jugoistočnoj Ukrajini i gubitka života u operaciji ukrajinskih snaga ove nedelje. Tokom razgovora Gerasimov je, takođe, rekao Dempsiju da je Ukrajina rasporedila "značajnu grupu snaga" u blizini ruske granice, uključujući trupe čija je svrha da izvode sabotaže, prenosi agencija Interfaks.

20.40 - Rusija je pozvala Ukrajinu da obustavi borbene operacije na istoku zemlje, da povuče snage odatle i započne primenu Ženevskog sporazuma, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova. "To će omogućiti početak deeskalacije", navodi se u saopštenju. Rusija, kako se navodi, podržava jasnu primenu Ženevskog sporazuma koji je Moskva zajedno sa Ukrajinom i zapadnim silama potpisala prošle nedelje, a koji predviđa razoružavanje svih nelegalno naoružanih grupa i evakuaciju svih okupiranih zgrada u Ukrajini, prenosi AFP.

20.15 - Predsednik Gruzije Giorgi Margvelašvili, čija je zemlja 2008. bila suočena sa ruskom invazijom, poručio je danas Zapadu da bi, u vezi sa ukrajinskom krizom, Moskva mogla postati "još agresivnija, nepredvidljivija i opasnija". Margvelašvili je rekao da bi Rusiji trebalo jasno dati do znanja da "odnosi između suseda ili zemalja širom sveta nisu sagrađeni na vojnim intervencijama".

Gruzija namerava da u junu potpiše sporazum o jačanju veza sa Evropskom unijom, navodi AP.

19.05 - Govoreći o posmatračima OEBS-a Vođa separatista u Slavjansku Vjačeslav Ponomarev kaže da je u autobusu kojeg su oteli pripadnici Samoodbrane Slavjanska, bila "jedna osoba koja radi za ukrajinski generalštab i da se radi o "špijunu".

Donald Kuk napušta Crno more
Donald Kuk napušta Crno more

18.30 - Američki ratni brod "Donald Kuk" napustio je sinoć Crno more gde je bio stacioniran dve nedelje, saopštila je danas američka mornarica.Prisustvo razarača, koji je u Crno more uplovio 10. aprila, svedoči o želji američke mornarice da unapredi opertivnost na moru i tako podrži vojnu snagu NATO, demonstrirajući sposobnost SAD i savezničkih snaga da budu na pravom mestu u pravo vreme, rekao je jedan portparol mornarice za AFP.

18.05 - Naoružani proruski pobunjenici u gradu Slavjansku na istoku Ukrajine su danas oteli autobus u kojem su se nalazili posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.Grupu od sedam predstavnika OEBS-a i petorice članova ukrajinske vojske trenutno drže u zgradi Državne bezbednosti (SBU) u Slavjansku, gradu koji je pod kontrolom proruskih pobunjenika, preneo je Rojters."U toku su pregovori o njihovom oslobađanju", navodi se u saopštenju ukrajinskog ministarstva.

17.42 - Nacionalna garda Ukrajine blokirala je sve ulaze u Slavjansku, gde separatisti drže administrativne zgrade, javlja Unain.

17.31 - Američki predsednik Barak Obama i evropski lideri zatražili su danas od Moskve da prestane da "zastrašuje" Ukrajinu i upozorili na mogućnost uvođenja novih sankcija Rusiji, prenele su agencije. "Šefovi država i vlada pozvali su na brzu reakciju članica G7 i nagovestili mogućnost uvođenja novih sankcija međunarodne zajednice Rusiji", navodi se u zajedničkom saopštenju koje je objavio kabinet francuskog predsednika.

17.26 - Promoskovski pobunjenici koji drže pod kontrolom grad Slavjansk na istoku Ukrajine obećali su danas da se nikada neće predati, pošto su ukrajinske snage blokirale grad kako bi ga držale pod opsadom. "Nikada nećemo predati grad", rekao je lider proruskih pobunjenika Vjačeslav Ponomarjov na konferenciji za novinare, a prenosi AFP.

16.45 - Bivša ukrajinska premijerka i jedna od kandidata na predstojećim predsedničkim izborima u toj zemlji, Julija Timošenko, proglasila je danas ruskog predsednika Vladimira Putina "lično odgovornim" za mučenje i ubistvo odbornika gradske skupštine grada Gorlovke, Volodimira Ribaka.

14.53 - Odluka američke bonitetne agencije Standard i Purs (S&P) da snizi rejting Rusije je bila očekivana i delom politički motivisana, izjavio je ruski ministar za ekonomski razvoj, Aleksej Uljukajev. "To je očekivana odluka, budući da je najpre prognoza rejtinga bila revidirana, a nakon toga je snižen i rejting. Očigledno je da je odluka delom politički motivisana, ali je ona istovremeno i reakcija na pogoršanje makroekonomske situacije u kojoj se nalazimo", izjavio je Uljukajev, a prenela Raša tudej.

14.37 - Lideri zemalja Istočnog partnerstva EU, Višegradske četvorke, baltičkih zemalja i Austrije ponudili su danas na kraju samita u Pragu Rusiji i Ukrajini da posreduju u smirivanju krize. Šef ukrajinske diplomatije Andrij Deščicja, međutim, upozorio je da se prostor za primenu dogovora iz Ženeve sužava.

Foto: AP
Foto: AP

14.19 - Evropa treba da bude spremna na najsumorniji scenario kad je reč o razvoju situacije u Ukrajini, izjavio je poljski premijer Donald Tusk, prenosi Interfaks. "Nko nije spreman" na izbijanje rata u regionu, izjavio je Tusk.

14.00 - Nemačka se zalaže za održavanje predsedničkih izbora u Ukrajini, planiranih za 25. maj, javljaju danas nemački mediji, navodeći da, međutim, ruski političari i pro-ruski orijentisane grupe u Ukrajini žele pomeranje tog termina.

13.58 - Ukrajinska policija izbacila je proruske separatiste iz zgrade skupštine Marijupolja, objavio je ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov na Fejsbuku, prenosi Glas Amerike. Vlada u Kijevu saopštila je da su se njene snage sukobile s pristalicama federacije kod svoje baze u Artemivsku i da je jedan vojnik ranjen.

13.52 - Ukrajinska organizacija Evromajdan objavila je na svom Tviter profilu karikaturu britanskog Gardijana: Sklanjaj se s moje hrpe guma!

13.48 - Međunarodni krivični sud u Hagu počeo je preliminarnu istragu o događajima u Ukrajini, javlja Raša tudej. Tužilac tog suda Fatu Bensuda otvorila je istragu da bi se utvrdilo da li je u periodu između novembra 2013. i februara 2014. bilo zločina u Ukrajini.

13.45 - Predsednica Saveta federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta, Valentina Matvijenko, smatra da bi slanje ruskih trupa da reše sukobe u jugoistočnoj Ukrajini bilo neprihvatljivo. "Čak i ne razmišljam o takvom scenariju", rekla je ona i dodala da ukrajinsku krizu treba rešavati pregovorima.

13.40 - Za sada nema govora o ulasku međunarodnih mirovnih snaga u Ukrajinu, izjavio je pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov. "Po mom mišljenju, sada se ne raspravlja o konkretnim potezima u tom smislu, kazao je on i dodao da predsednik Vladimir Putin nije o tome razgovarao s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Ukrajinska granica Foto Reuters
Ukrajinska granica Foto Reuters

13.34 - "Smatraćemo svako prelaženje ukrajinske granice od stane ruskih trupa, na teritoriju Donjecka ili u bilo koji drugi region, kao vojnu invaziju i uništićemo napadače", izjavio je Sergej Pašinski, šef kancelarije vršioca dužnosti ukrajinskog predsednika Oleksandera Turčinova, a prenosi ukrajinska agencija Interfaks.

13.05 - Urakjinski vojnici postavljaju betonsku barikadu na 20 kilometara od Slavjanska, javlja RIA Novosti. Barikada se nalazi u selu Doljgenjkoje, kažu očevicci i dodaju da je u selu nekoliko oklopnih vozila koji čuvaju stražu.

Angela Merkel i Vladimir Putin
Angela Merkel i Vladimir Putin

12.42 - Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel o teškoj situaciji u Ukrajini, s obzirom na nespremnost vlasti u Kijevu da primenjuju dogovor iz Ženeve, saopštila je pres služba Kremlja. "Predsednik Putin snažno je osudio pokušaje režima u Kijevu da upotrebe vojnu silu protiv civila na jogoistoku zemlje", navodi se u saopštenju.

12.36 - Granica između Rusije i Ukrajine na Krimu je uspostavljena, postavljaju se granični punktovi, javlja ruska Pravda. Na Tviteru je objavljena slika jednog graničnog prelaza.

Rusko-ukrajinska granica na Krimu Foto Printscreen Twitter
Rusko-ukrajinska granica na Krimu Foto Printscreen Twitter

12.20 - Pripadnici snaga samoodbrane Slavjanska vratili su kontrolu nad gradom, javlja Pravda.

http://www.youtube.com/watch?v=hXaVoTUpebs

12.12 - Predsednik SAD Barak Obama razgovaraće danas sa nekoliko lidera EU u nastojanju da izdejstvuje nove sankcije Unije protiv Rusije zbog događaja u Ukrajini, javio je Rojters pozivajući se na neimenovane izvore. Očekuje se da Obama, koji je stigao u Južnu Koreju u okviru azijske turneje, danas pozove lidere Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije da razgovaraju o toj temi.

12.03 - U Slavjansku je počela druga faza specijalnih operacija čiji je cilj da se grad potpuno blokira, izjavio je vršilac dušnosti predsednika Ukrajine Aleksadar Turčinov, javlja RIA Novosti. S druge strane, Interfaks izveštava da je šef centra za borbu protiv terorizma Službe bezbednosti Ukrajine Vasilij Krutov kazao da pripadnici antiterorističke oepracije neće napadati Slavjansk. "Ne idemo na žrtve, na napad na grad. Jasno nam je da u tom slučaju možemo izazvati brojne žrtve", kazao je on.

Vitalij Čurkin Foto Fonet
Vitalij Čurkin Foto Fonet

11.37 - "Ako Kijev nastavi da koristi silu protiv pobunjenika na jugoistoku Ukrajine, sazvaćemo hitan sastanak Saveta bezbednosti UN", izjavio je ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin, javlja Itar-Tass. "Ako ukrajinska kriza potraje, sadašnja pozicija Vašingtona može da izazove zahlađenje odnosa između Rusije i SAD", dodao je ambasador.

11.31 - Mogući prekid saradnje između Rusije i Ukrajine mogao bi da bude kritičan za ukrajinsku vojnu industriju, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin, prenosi Glas Rusije.

Arsen Avakov: Vojna operacija se nastavlja Foto Reuters
Arsen Avakov: Vojna operacija se nastavlja Foto Reuters

11. 05 - Operacija protiv proruskih pobunjenika na istoku zemlje napreduje i snage bezbednosti imaju dovoljno resursa da nastave dokle god to bude potrebno, izjavio je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov. "Nema nikakve suspenzije antiterorističke operacije zbog pretnji invazijom ruskih oružanih snaga", poručio je on preko Fejsbuka. "Operacija se nastavlja. Teroristi treba neprestano da budu u stanju pripravnosti. Civili nemaju čega da se plaše", naveo je Avakov.

Ukrajinske vlasti su 15. aprila započele specijalnu bezbednosnu operaciju na jugoistoku Ukrajine, gde od marta traju mitinzi pristalica federalizacije Ukrajine, a juče je pokrenula akciju kod grada Slavjanska u Donjeckoj oblasti, u kojoj je poginulo najmanje pet osoba.

Jurij Sergejev Foto Reuters
Jurij Sergejev Foto Reuters

11.03 - Rusija je rasporedila brojnu artiljeriju, višecevne raketne bacače "grad" i oko 200 tenkova duž granice s Ukrajinom, izjavio je ukrajinski ambasador u UN Jurij Sergejev za Glas Amerike, javlja Ukrinform.

10.43 - Konvoj autobusa pun ukrajinskih vojnika primećen je kod sela Čerkaskoje zapadno od Slavjanska u Donjeckoj oblasti, javlja RIA novosti pozivajući se na svedoke. Kolona se kreće prema Slavjansku, koji je danas nadletao helikopter. Iz helikoptera su izbačebni leci s pravilima ponašanja "tokom uperacije" koju ukrajinska vojska sprovodi protiv lokalnog stanovništva.

10.53 - Privremeni premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk izjavio je da Rusija želi da svojim postupcima u Ukrajini započne Treći svetski rat, prenosi Gazeta pisanje Rojtersa. "Svet još nije zaboravio Drugi svetski rat, a rusija već hoće da zapoćne Treći", kazao je Jacenjuk i naglasio da će pokušaji da se izazove oružani konflikit u Ukrajini izazvati rat u Evropi.

10.32 - Poljski premijer Donald Tusk i nemački kancelar Angela Merkel razgovaraće danas u Berlinu o Ukrajini, javljaju nemački mediji. Za Tuska je najavljeno da danas u Berlinu želi još jednom da pokrene pitanje stvaranja evropske energetske unije, kako bi se smanjila zavisnost evropskih država od ruskog gasa i drugih energenata. Berlin je dosad oprezno i uzdržano reagovao na te predloge

Kontrolni punkt na kojem se dogodila eksplozija Foto Pritnscreen yt
Kontrolni punkt na kojem se dogodila eksplozija Foto Pritnscreen yt

10.00 Sedmoro ljudi, uključujući jednog policajca, povređeno je jutros u ekspoloziji na kontrolnom punktu u blizini Odese. Svi povređeni su hospitalizovani i ukazana im je medicinska pomoć. Istražni timovi su na licu mesta i ispituju okolnosti pod kojima je došlo do eksplozije. Za sada nije poznato da li je došlo do napada ili se radi o nečemu drugom.

09.52 - Stanovnici jugoistoka Ukrajine spremaju se za novu fazu kaznene akcije ukrajinske vojske, javlja RIA Novosti. Narod u Donjecku okuplja se ped zgradom regionalne uprave da se dogovore šta dalje i da prikupe novac za potrebe narodne milicije Donbasa. U Marijupolju neprestano stražare pred zgradom opštine jer strahuju od novih napada. U Slavjansku su ojačali barikade i pregrupisali samoodbranu.

Frank-Valter Štajnmajer: Zajednička poseta ohrabrila bi Ukrajince Foto AP
Frank-Valter Štajnmajer: Zajednička poseta ohrabrila bi Ukrajince Foto AP

09.45 - SAD, EU, Rusija i Ukrajina trebalo bi da upute visoke zvaničnike u zajedničku posetu kriznim žarištima u Ukrajini u znak političke podrške sporazumu postignutom 17. aprila u Ženevi, izjavio je šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer. U pismu OEBS-u, Štajnmajer je upozorio da je međunarodnom sporazumu iz Ženeve potrebna "vidljiva politička podrška", a nju bi najbolje iskazalo "zajedničko putovanje, na visokom nivou", predstavnika SAD, EU, Rusije i Ukrajine u istočne i zapadne delove zemlje.

09.15 - Rusija će se odlučno zalagati za smirivanje sukoba u Ukrajini, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov, prenosi Raša tudej. SAD imaju ogromnu sposobnost da sve izokrenu naopako, ali činjenica je da imaju odlučujući uticaj na svoje marionete u Kijevu, dodao je on. Umesto da razoružaju "Desni sektor", oni traže od Rusije da oslobodi zgrade okupirane na jugoistoku Ukrajine, kaže Lavrov. Američka propaganda je svim silama predstavljala Rusiju kao neprijatelja koji mora biti ubijen, a onda nas je Džon Keri optužio da smo stavili u pogon "putinsku propagandu".

08.56 - Predsednik Rusije Vladimir Putin dao je nalog ruskoj vladi i Ministarstvu odbrane da, do 1. juna, naprave program za razvoj Crnomorske flote.

08.50 - Japanska vlada planira da Ukrajini pruži finansijsku pomoć od 800.000 evra kako bi bila promovisana stabilnost u regionu.

08.39 - Rusija je uspostavila državnu granicu između Ukrajine i Krima. Uskoro će biti odlučeno gde će biti postavljeni kontrolni punktovi i granični prelazi kao i da li će biti izdavane imigracione karte, naveo je Peter Jaroš, šef Federalne migracione službe Rusije.

08.21 - Regruti dobrovoljci Nacionalne odbrane u Harkovu prolaze kroz brzu obuku kako bi što pre postali deo jedinica. Obuka je besplatna i traje tri dana. "Glavni zadatak je da obučimo regrute da bezbedno rukuju oružjem i nauče da gađaju na malim i velikim razdaljinama sa različitim tipovima oružja", naveo je instruktor Igor Bojko.

08.18 - Zbog antiterorističkih operacija u Slavjansku i regionu Donjecka zatvorene su škole i prodavnice, javlja radio Svoboda. Kako se dodaje, građanima se savetuje da ne izlaze iz kuća.

http://www.youtube.com/watch?v=ALR0YFdiveE

07.48 - Rusija nije preduzela "nijedan jedini korak" na ispunjenju uslova sporazuma postignutog pre nedelju dana na deeskalaciji napetosti u Ukrajini, saopštio je američki državni sekretar Džon Keri. U neobično oštrom obraćanju, Keri je rekao da ukoliko Moskva ne preduzme hitne korake na deeskalaciji krize, Vašington neće imati izbora već da uvede dodatne sankcije, prenele su agencije. Biće to "ozbiljna" i "skupa greška", rekao je Keri.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

07.42 - Na zvaničnom sajtu Bele kuće pojavila se peticija kojom se poziva na "prepoznavanje Rusije kao sponzora terorizma". U dokumentu se navodi da naoružani operativci Rusije deluju pod maskom kako bi zastrašivanjem uticali na politiku ukrajinske vlade.

07.10 - Vojna vežba ruskih trupa na granici sa Ukrajinom pretnja je daljoj eksalaciji situacije, izjavio je Aleksandar Veršbov, zamenik generalnog sekretara NATO. "Korišćenje skrivene pretnje i sprovođenje novih vojnih vežbi na granici Rusije i Ukrajine povećava tenzije u ionako teškoj situaciji, a istovremeno se krši sporazum postignut u Ženevi. Rusija treba da se skoncentriše na povlačenje trupa i smanjivanje opasnosti od oružanog sukoba", dodao je on.

07.02 - Pripadnici oružanih snaga Ukrajine ne učestvuju u antiterorističkim operacijama, izjavio je Juri Povk, savetnik ministra odbrane Ukrajine. On je dodao da ukrajinskih vojnika nema u naseljima. "Oni su stacionirani u svojim kasarnama. Svi drugi navodi su ruska propaganda. Nema korišćenja vojske protiv ukrajinskog naroda", kazao je on.

Foto: Printscreen yt
Foto: Printscreen yt

07.00 - Dečak sa Krima Brand Ivanjuk (16) ubijen je na Uskrs udarcima čekićem. Majka dečaka Tatjana veruje da su njenog sina likvidirali pripadnici policije jer je govorio ukrajinskim jezikom, prenosi Unian.

http://www.youtube.com/watch?v=PgsVoEORJHc

06.58 - Ministar spoljnih poslova Ukrajine Juri Lucenko navodi da je na predstojećim predsedničkim izborima neophodno da pobednik bude izabran u prvom krugu. "Nije bitno ko, ali to je jedini način da Putin bude pobeđen jer on planira da se umeša u izbore. Ukoliko dođe do drugog kruga u kome bi bili protivnici Porošenko i Timošenkova, to će biti signal Istočnoj Ukrajini i nastaće haos", naveo je on.

06.54 - Prekomponovanje granica Rusije u Evropi na osnovu etničnosti određenih oblasti bilo bi opasan presedan u celom svetu, naveo je ekspert Zbinjev Brzezinski, govoreći na Univerzitetu Džon Hopkins za napredne međunarodne studije, prenosi Glas Amerike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track