UŽIVO DAN 68 UPAD U FABRIKU U KRAMATORSKU: Naoružani separatisti traže oklopna vozila!
Foto: Reuters

Rušenje barikada

UŽIVO DAN 68 UPAD U FABRIKU U KRAMATORSKU: Naoružani separatisti traže oklopna vozila!

Planeta -
Grupa 7 najmoćnijih zemalja sveta zapretila Rusiji novim sankcijama i poručila da će skupo platiti zbog Ukrajine. Ruski borbeni avioni više puta ušli u ukrajinski vazdušni prostor, potvrdio Pentagon. 600 vojnika SAD stiglo u Litvaniju
1 / 4 Foto: Fonet/AP

KRAMATORSK/KIJEV - Oko 15 naoružanih separatista upalo je u fabriku u Kramatorsku, tražeći oklopna vozila napravljena za rušenje barikada, prenosi Unian.

Kako navodi ova ukrajinska agencija, radnici fabrike se plaše da će otvoriti vatru na njih.

Vršilac dužnosti ukrajinskog premijera Arsenij Jacenjuk optužio je danas da su ruski vojni avioni tokom protekle noći upadali u ukrajniski vazdušni prostor kako bi ih isprovocirali.

"Jedini razlog za to je da se isprovocira Ukrajina da započne rat", istakao je Jacenjuk. U međuvremenu, rusko ministarstvo odbrane je negiralo navode da su njihovi avioni ulazili u vazdušni prostor Ukrajine, prenosi Raša tudej.

Lideri Grupe 7 najmoćnijih zemalja sveta zapretili su uvođenjem dopunjenih i još oštrijih sankcija Rusiji, objavljeno je na sajtu Bele kuće, javio je rano jutros ukrajinski Unian.

"Kako bismo obezbedili uspešno i mirno održavanje predsedničkih izbora u Ukrajini, uvešćemo žestoke sankcije i mere kojima će Rusija platiti visoku cenu za svoja dejstva, navodi se u saopštenju. Grupa 7 podržala je vojne akcije koje vlasti u Kijevu sprovode na istoku Ukrajine.

Foto: AP

21.52 - Ukrajina je redukovala isporuku vode Krimu, poluostrvu koje je Rusija pripojila prošlog meseca, saopštio je danas guverner tog regiona Sergej Aksijonov.

"Ukrajinska sabotaža kojom se ograničava isporuka vode Krimu može se okvalifikovati samo kao smišljena akcija protiv naroda Krima", rekao je on

21.27 - Bivši ukrajinski premijer i lider partije Otadžbina Julija Timošenko, koja je predsednički kandidat, pozvala je svog glavnog suparnika na izborima Pjotra Porošenka da odustane od svoj predloga da Kijev vodi razgovore sa Rusijom.

"Želim još jednom da podvučem da je predlog Pjotra Porošenka upućen Ruskoj Federaciji da Rusija treba da odredi mesto i vreme razgovora neprihvatljiv. Pregovarački proces vođen u formatu EU-SAD-Rusija ne sme da bude narušen", navela je u saopštenju Timošenko

20.08 - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem založio se za hitne mere za smirivanje tenzija u Ukrajini, obustavljanjem vojnih operacija protiv demonstranata na jugoistoku zemlje i agresivnih akcija ultranacionalista iz Desnog sektora.

Lavrov je, takođe, apelovao na Kerija da upotrebi svoj uticaj kako bi lideri protesta bili pušteni na slobodu

18.11 - Oko 15 naoružanih separatista upalo je u fabriku u Kramatorsku, tražeći oklopna vozila napravljena za rušenje barikada, prenosi Unian.

17.48 - Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko rekla je da Ukrajina "mora da bude članica NATO", kako bi se zaštitila od ruske agresije.

17.11 - Barikade u Kramatorsku, ispred kojih je postavljen natpis "Ukrajina je Rusija".

16.48 - Ukrajinske vlasti su zatvorile branu u Sevrnokrimskom kanalu kroz koji se Krim snabdevao vodom iz Dnjepra saopštila je agencija UNIAN.

16.32 - Rusija preduzima sve moguće korake radi oslobođanja vojnih posmatrača iz nekih država OEBS-a koji su privedeni kod Slavjanska u istočnoj Ukrajini, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

16.03 - U Odesi, gradu na istoku Ukrajine, održan je proruski protest, kome je prisustvovalo oko 500 ljudi.

15.27 - Referendum o nezavisnosti regiona Donjeck na istoku Ukrajine biće održan 11. maja, izjavio je danas Denis Pušiljin, vođa samoproglašene Narodne Republike Donjeck.

14.53 - Rusko Ministarstvo odbrane odbacilo je danas optužbe da su ruski avioni ušli u vazdušni prostor Ukrajine, prenela je ruska agencija Itar-Tas. "Rusija nije registrovala nijedno kršenje vazdušnog prostora susednih zemalja, uključujući i Ukrajinu", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

14.32 - Poglavar Rimokatoličke crkve Franja izjavio je danas, tokom razgovora s ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom, da će učiniti sve što je moguće kako bi u Ukrajini bio sačuvan mir.

14.16 - Diplomate EU će u ponedeljak u Briselu održati hitan sastanak o pogoršanju situacije u Ukrajini i o novim sankcijama Rusiji, rekli su danas izvori iz EU.

13.49 - Rusija će učiniti sve što je u njenoj moći kako bi bili oslobođeni pripadnici OEBS-a koji su uhapšeni na istoku Ukrajine, izjavio je ruski predstavnik u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Andrej Kelin.

13.37 - Ukrajinski vojnici zaustavili su i naterali ruskog novinara da kleči na kolenima.

13.24 - Ruski lideri moraju se smatrati odgovornim zbog podrške terorizmu u skladu sa međunarodnim zakonima, ističe vršilac dužnosti predsednika Ukrajine i predsednik parlamenta te zemlje Oleksandar Turčinov.

13.08 - Lider Desnog sektora Dmitrij Jaroš pozvao je ukrajinskog presednika Aleksandra Turčinova da otpočne masovno naoružanje stanovništva, zbog opasnosti od rata sa Rusijom, prenosi Kijev Post.

12.48 - NATO je negirao prisustvo svojih vojnika na teritoriji Ukrajine, objavila je na svom Tviter nalogu Oana Lungesku, portparol NATO.

12.24 - Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk skratiće posetu Rimu i propustiti kanonizaciju papa Jovana Pavla II i Jovana XXIII zbog napetosti na istoku Ukrajine, izjavila je danas njegova portparolka za agenciju AFP.

10.57 - Konvoj od 6 oklopnih transportera ukrajinske vojske izašao je iz grada Svjatigorska i kreće se prema selu Hrestiše, 15 km severozapadno od Slavjanska, koji i dalje drže pristalice federalizacije, rekli su očevici, a preneo "Glas Rusije".

Selo Hrestiše drže proruske snage. U tom mestu su 24. aprila ukrajinske trupe pucale na barikade. Ruski radio je javio i da je u blizini Slavjanska ukrajinska vojska podigla barikade, što, kako navodi pokazuje nameru Kijeva da uspostavi blokadu tog grada. Ukrajinska vojska, koja učestvuje u vojnim operacijama u istočnoj Ukrajini, stacionirana je u gradu Svjatigorsk i u selu Dolina, Svjatogorskog regiona Donjecke oblasti.

10.54 - Rusija će preduzeti sve moguće korake da budu oslobođeni vojni posmatrači OEBS koji su privedeni u ukrajinskom gradu Slavjansku, javile su danas ruske novinske agencije, pozivajući se na ruskog izaslanika u OEBS."Mi mislimo da ovi ljudi treba da budu oslobođeni što je pre moguće. Rusija će, kao članica OEBS-a, preduzeti sve raspoložive mere u tom cilju", izjavio je izaslanik Andrej Kelin, prenosi Rojters.

10.50 - Proruski pobunjenici, koji drže grupu međunarodnih posmatrača OEBS u istočnoj Ukrajini, optužili su privedene pripadnike tima OEBS da su "špijuni NATO" i rekli da ih neće pustiti na slobodu. "Mi smo juče uhapsili neke špijune NATO i oni će biti razmenjeni za naše zatvorenike. Ne vidim drugi način da oni budu oslobođeni", izjavio je lider samoproglašene "Donjecke Republike" Denis Pušilin.

Foto: AP
Foto: AP

10.45 - Američki vojnici stigli su danas u Litvaniju kao deo američkog kontingenta od 600 pripadnika koji je Vašington odlučio da pošalje u Baltički region zbog rastućih tenzija oko Rusije i Ukrajine.Predsednica Litvanije Dalija Gribauskajte pozdravila je dolazak američkih snaga kao "meru odvraćanja" u regionu, preneo je AFP."Mi znamo ko su naši pravi prijatelji koji će u ovoj situaciji doći da pomognu", rekla je ona novinarima po dolasku oko 150 vojnika iz 173. vazduhoplovne brigade u vazdušnu bazu Siaulaj."Ako bi neko od naših gostiju zadobio povrede, to bi značilo otvorenu konfrontaciju ne samo sa Litvanijom, već i sa Sjedinjenim Državama", dodala je ona.

Predsednica Litvanije
Predsednica Litvanije

Američke trupe će, kako je navelo litvansko ministarstvo odbrane, učestvovati u nekoliko vežbi tokom ove godine.U sredu je već jedan kontingent američkih vojnka doputovao u Poljsku, a u Letoniju u petak, dok još 150 vojnika trebalo da stigne u Estoniju u ponedeljak. Vašington je u utorak najavio da šalje 600 vojnika u ovaj region, a NATO je takođe pojačao vazdušne patrole iznad baltiških zemalja koje su bile u sastavu Sovjetskog Saveza sve do 1991. godine kada su stekle nezavisnost, a Severnoatlantskom savezu pristupile su 2004. godine.

10.38 - Rusija zadržava pravo da li će priznati predsedničke izbore u Ukrajini 25. maja, do kojih možda neće doći, izjavio je ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin u intervjuu za list "Kosmomolskaja Pravda" koji je danas objavljen. "Mi ćemo posmatrati kako se oni odvijaju. Ukoliko tenkovi budu pucali, onda naravno da je (priznanje) apsurdno. Ali za sad ne dajemo kategorične izjave i zaključke unapred", rekao je Čurkin.

Čurkin je, takođe, rekao da je moguće da do izbora neće doći, preneo je Rojters. Vlasti u Kijevu "moraju da preduzmu prvi korak" ka implementaciji sporazuma postignutog u Ženevi 17. aprila, "jer smatraju sebe vladom", rekao je Čurkin."Oni moraju da učine više nego oni koji protestuju na istoku Ukrajine: razoružaju Desni sektor, oslobode okupirane administrativne zgrade. Ali najvažnija stvar je da otpočnu dijalog sa istokom. Do sada nisu mrdnuli prstom", rekao je Čurkin.

10.07 - Jacenjuk se danas sastaje u Vatikanu sa papom Franjom.

09.00 - Narodni gradonačelnik Luganska Vjačeslav Ponomarev saopštio je da bezbednjaci narodne milicije proveravaju pritvorene članove misije OEBS. "O njihovoj sudbini biće odlučeno danas", rekao je on.

08.28 - Ruski borbeni avioni su proteklog dana više puta ulazili u ukrajinski vazdušni prostor, potvrdio je rano jutros po srednjoevropskom vremenu portparol Pentagona. "Mogu da potvrdim da su u nekoliko navrata u poslednja 24 časa ruski avioni ušli u vazdušni prostor Ukrajine", rekao je pukovnik Stiven Voren, preneo je AP. On nije naveo više detalja, kao ni gde su se ti incidenti dogodili ili o kojem tipu ruskih aviona je reč. Voren je pozvao Rusiju da "odmah preduzme korake ka deeskalaciji situacije".

Neimenovani američki zvaničnici su nešto ranije naveli da nije jasno kakva je namera iza toga, ali da je moguće da su ruski avioni testirali ukrajinske radare ili su demonstrirali silu, prenosi AP. Letovi ruskih aviona usledili su u trenutku pojačanih vojnih vežbi ruske strane duž ukrajinske granice , navodi AP.

U međuvremenu, Rusija je pozvala Ukrajinu da obustavi borbene operacije na istoku zemlje, da povuče snage odatle i započne primenu Ženevskog sporazuma, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova."To će omogućiti početak deeskalacije", navodi se u saopštenju.Rusija, kako se navodi, podržava jasnu primenu Ženevskog sporazuma koji je Moskva zajedno sa Ukrajinom i zapadnim silama potpisala prošle nedelje, a koji predviđa razoružavanje svih nelegalno naoružanih grupa i evakuaciju svih okupiranih zgrada u Ukrajini, prenosi AFP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track