UŽIVO DAN 71 PONOMARJEV: Oslobodićemo posmatrače ako OEBS ispoštuje sporazum
Foto: AP

Mučni pregovori

UŽIVO DAN 71 PONOMARJEV: Oslobodićemo posmatrače ako OEBS ispoštuje sporazum

Planeta -
Ostvaren je napredak u pregovorima o oslobađanju 7 posmatrača OEBS-a, ali niko ne zna šta se dešava sa četvoricom Ukrajinaca koji takođe rade za misiju te evropske organizacije

KIJEV -- Vjačeslav Ponomarjev, "narodni gradonačelnik" Slavjanska u istočnoj Ukrajini, izjavio je da je postignut napredak u pregovorima o oslobađanju posmatrača OEBS-a koje pristalice federalizacije drže od petka kao "goste".

Na pitanje novinara kada će posmatrači biti oslobođeni, Ponomarjev je rekao da to ne može reći sa sigurnošću.

"Neću dati tačan vremenski okvir, imajući u vidu da sve zavisi od poštovanja sporazuma koje smo postigli sa predstavnicima OEBS-a. Ali ostvaren je napredak", kazao je on, preneo je Rojters.

Na nedavnoj konferenciji za novinare posmatrači su rekli da prema njima dobro postupaju Foto AP
Na nedavnoj konferenciji za novinare posmatrači su rekli da prema njima dobro postupaju Foto AP

To je ulilo nadu da bi posmatrači - četiri Nemca, Danac, Poljak i Čeh, uskoro mogli biti oslobođeni.

Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer održao je ranije danas u Kijevu hitan sastanak sa američkim ambasadorom u Ukrajini i ukrajinskim ministrom spoljnjih poslova.

Lamberto Zambijer i Aleksandar Turčinov ranije danas u Kijevu, Foto Reuters
Lamberto Zambijer i Aleksandar Turčinov ranije danas u Kijevu, Foto Reuters

Ministar Andrej Deščica je tražio da posmatrači budu odmah oslobođeni, navodi AFP. Američki ambasador Džefri Pjat je istakao da oni treba da budu oslobođeni "bez ikakvih uslova".

Pobunjenici drže i četvoro Ukrajinaca povezanih sa misijom OEBS-a, ali nije jasno šta je sa njima.

Osam zarobljenih posmatrača pojavilo se u nedelju pred kamerama i rekli su da su u dobrom zdravstvenom stanju. Jedan od njih, Šveđanin, kasnije je oslobođen iz medicinskih razloga zato što boluje od dijabetesa. Ponomarjev je izjavio da je to "gest dobre volje".

Vladimir Putin Foto Reuters
Vladimir Putin Foto Reuters

22.15 - Rusija pokušava da "kroz okupaciju Krima i potonju destabilizaciju Istočne Ukrajine izmeni bezbednosnu sliku Istočne i Centralne Evrope", izjavio je danas američki državni sekretar Džon Keri, pozivajući Moskvu da "ostavi Ukrajinu na miru". Govoreći na skupu u Atlantskom savetu, posvećenom američko evropskim vezama, Keri je upozorio kako je "teritorija NATO nepovrediva". "Mi ćemo braniti svaki njen deo", rekao je Keri, prenosi AFP.

21.26 - Rusija bi mogla da razmotri učešće u energetskim projektima zapadnih kompanija ako se produže sankcije koje joj je Zapad nametnuo, izjavio je večeras predsednik Rusije Vladimir Putin.

20.52 - Nacionalisti u Kijevu paradirali su večeras sa bakljama, objavio je TV kanal Raša tudej na Tviteru. Fašistička organizacija "Desni sektor" uveliko ratuje protiv pristalica federalizacije na istoku Ukrajine, podsećaju agencije.

20.42 - S obzirom na sve veću ozbiljnost ruske pretnje Ukrajini, zar ne bi trebalo da se (predsednik SAD Barak) Obama obrati narodu, objavio je na svom Tviteru američki političar Zbignjev Bžežinski, savetnik nekadašnjeg predsednika SAD Džimija Kartera.

20.40 - U Kijev sutra dolaze generalni sekretar Saveta Evrope Torbjern Jagland i šef diplomatije Austrije Sebastijan Kurc, javlja Rojters, prenosi Komsomoljskaja pravda. Oni će sa vlastima u Kijevu razgovarati o situaciji u Ukrjaini, a najavljeno je da će se sastati s privremenim premijerom Arsenijem Jacenjukom, šefom MIP Andrejem Deščicom i drugima.

http://www.youtube.com/watch?v=B6-FA2BOvNM

19.17 - Demonstranti u Lugansku ipak su napali i zauzeli zgradu policije. Pritom su pucali iz automatskog oružja i bacali šok bombe na sedište lokalne policije. Oko dvadeset naoružanih ljudi pucalo je na zgradu, u nastojanju da primora policiju da preda oružje, nakon što su demonstranti ranije u toku dana zauzeli sedište lokalne adminstracije, kancelariju tužioca i televizijski centar.

19.02 - Šest kanadskih borbenih aviona CF-18 krenulo je danas za Rumuniju da bi učestvovali u pojačanom patroliranju NATO snaga iznad istočne Evrope, a usred rastućih tenzija sa Rusijom, zbog Ukrajine, javio je AFP. Višenamenski kanadski vojni avioni poleteli su iz svoje baze u Begotvilu, Kvebek, u devet sati ujutro po lokalnom vremenu, što je posmatrao i kanadski ministar odbrane Rob Nikolson.

Foto AP
Foto AP

18.57 - Gasprom je potpisao memorandum o izgradnji dela Južnog toka u Austriji, rekao je danas šef tog ruskog državnog energetskog giganta Aleksej Miler televiziji Rusija 24. Kako je ranije preneo je Itar tas, Austrija je odlučila da se vrati u projekat Južni tok. Ta zemlja je prvobitno podržala odluku da učestvuje u projektu i 2010. godne OMV je sa Gaspromom potpisao osnovni sporazum o saradnji.

Aleksandar Turčinov Foto Reuters
Aleksandar Turčinov Foto Reuters

18.22 - Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov zatražio je od ministra policije Arsena Avakova da razreši dužnosti šefove regionalnih policija Luganske i Donjecke oblasti. "Događaji na istoku pokazali su neaktivnost, bespomoćnost, a ponegde i izdaju čuvara zakona u Donjeckom i Luganskom regionu. Ovo je jedan od glavnih uzroka loše efikasnosti... Ogromna većina snaga bezbednosti na istoku nije u stanju da ispuni svoju dužnost da zaštiti naše građane", rekao je Turčinov.

Lugansk danas Foto Reuters
Lugansk danas Foto Reuters

18.14 - Šef policije Luganska napisao je ostavku i dao je pristalicama federalizacije Ukrajine, javlja UNN. Uradio je to pod uslovom da demonstranti ne upadnu u zgradu milicije. Proruske snage preuzele su kontrolu nad kancelarijom tužioca i televizijskim centrom u gradu Lugansku na istoku Ukrajine, pošto su ranije zauzeli sedište lokalne adminstracije, izvestio je fotograf Rojtersa.

http://www.youtube.com/watch?v=yOHkRuZQqDw

Post by Сергей Миронов (Sergey Mironov).

18.10 - Sergej Mironov, vođa stranke Pravedna Rusija i njene frakcije u parlamentu, tražio je da poslanik Ilja Ponomarjev, koji se ne slaže s pozicijom Moksve prema Krimu, dobrovoljno vrati mandat. "Pre neki dan ste, gospodin Ponomarjev, dali izjavu: 'ne podržavam odluku Državne dume o ulasku Krima u sastav Rusije. To je licemerni i prezira vredan potez naše vlade...' Ako je Državna duma po vašem mišljenju "licemerna i vredna prezira", budite dosledni i rastanite se s njom", napisao je Mironov na svojoj stranici na Fejsbuku.

17.54 - Vlasti u Kijevu razmatraju da blokiraju neke ruske internet-sajtove koje separatisti iz Donjecke oblasti koriste za svoj ekomunikacije, izjavila je zamenica sekretara za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Viktorija Sjumar, prenosi Kijev post.

17.30 - Atentat na gradonačelnika Harkova Genadija Kernjesa možda je ogranizovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine, rekao je bivši harkovski gradonačelnik i predsednički kandidat Mihail Dobkin. Dobkin i Kernjes su iz proruske Partije regiona. Istraga je utvrdila da je Kernjes upucan u ponedeljak oko 11.00 i da je napadač nišanio srce. Dobkin kaže da je na mestu zločina futrola za snajpersku puštku. U međuvremenu su izraelski lekari saopštili da je operacija kojoj je Kernjes bio podvrgnut u Harkovu bila uspešna. Kernjes je sada u privatnoj bolnici "Eliša" u Haifi, javlja Frans pres.

Ruska delegacija na sastanku s kubanskim domaćinima Foto Reuters

17.15 - Kriza u Ukrajini izazvana je pučem koji je podržao Zapad, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u razgovoru sa kubanskim kolegom Brunom Rodrigesom. Lavrov je za sankcije koje Zapad uvodi Rusiji zbog krize u Ukrajini rekao da prkose "zdravom razumu". "Odbacujemo sankcije u svakoj formi, posebno one sankcije koje su usvojile Sjedinjene Države i Evropska unija nasuprot svakom zdravom razumu u vezi događaja u Ukrajini", naveo je Lavrov, a preneo AFP.

Ilustracija Foto Reuters

16.48 - Više od 140 građana Rusije umešano je u izazivanje krize na istoku Ukrajine, saopštia je državna granična služba Ukrajine, prenosi Kijev post.

16.44 - Pristalice federalizacije u Lugansku počele su da podižu barikade oko zgrade državne administracije koju su danas zaposeli, javlja stringer TV kanala Raša tudej Grejem Filips na svojm Tviteru. Filips kaže da se u zgradi još nalazi nekolicina ukrajinskih miliciconera.

http://www.youtube.com/watch?v=RJJ4fdHbQgU

16.30 - SAD su ocenile da je nasilje na istoku Ukrajine nad pristalicama jedinstva te zemlje "terorizam", kao i privođenje posmatrača OEBS-a, navodi se u saopštenju ambasade SAD u Kijevu. "Osuđujemo privođenje ukrajinskih i stranih posmatrača, među kojima su neki bili ozbiljno pretučeni... To je pravi i ogoljeni terorizam", navela je ambasada SAD. Vašington je "zgađen" nasiljem u Donjecku tokom jučerašnjih protesta pristalica Vlasti u Kijevu i ujedinjene Ukrajine, kada su ih napali proruski aktivisti. U tim sukobima desetak osoba je povređeno. SAD su još izrazile podršku ukrajinskoj vladi koja je sprovela "antiretorističku operaciju" na istoku zemlje.

Stiven Harper Foto Reuters
Stiven Harper Foto Reuters

16.10 - Kanadski premijer Stiven Harper saopštio je danas o uvođenju novih sankcija Rusiji, koje će pogoditi dve kompanije i devet osoba, prenosi ruska agencija RIA Novosti. Japan je danas uveo vizna ograničenja za 23 ruska državljana, dan nakon što su SAD i Evropska unija uveli nove sankcije protiv zvanične Moskve zbog njenog delovanja tokom ukrajinske krize.

16.00 - Separatisti u Lugansku oteli su jutros Temura Juldaševa, komandanta specijalne jedinice "Temur", a na ulicama Donjecka juče su izbili nemiri, u kojima ima najmanje 14 povređenih.

Neredi u Donjecku, foto: AP

15.56 - Poslanik Partije regiona Oleg Carev izjavio je da povlači svoju kandidaturu za predsednika Ukrajine i pozvao je na bojkot tih izbora, javlja Interfaks. "Odlučio sam da povučem kandidaturu jer vidim da je ona u sadašnjim okolnostima besmislena", rekao je Carev i najavio da će tražiti druge načine da predstavi svoje ideje.

15.40 - Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu pozvao je američkog kolegu Čaka Hejgela da ohladi retoriku u vezi s Ukrajinom, a gomilanje NATO trupa u blizini granica Rusije nazvao je "nezapamćenim". Šojgu je sve to rekao Hejgelu u slušalicu i poručio mu da nije tačno da u Ukrajini deluju ruski špijuni i diverzanti. Hejgel je, sa svoje strane, u ime Brisela i Vašingtona izrazio "izuzetnu zabrinutost" zbog situacije u Ukrajini, ali je dodao da aktivnosti NATO u Evropi nemaju za cilj da provociraju, nego da pokažu jedinstvo tog saveza. "Nema ničeg novog za Rusiju u tome", rekao je Hejgel.

15.35 - U vatrenom obračunu u selu Čerjemovka kod Slavjaska povređena su dva čoveka, javljaju RIA Novosti pozivajući se na očevice. Obojici je brzo ukazana medicinska pomoć i nisu u životnoj opasnosti.

15.20 - Ministar odbrane Sergej Šojgu je najpopularniji ministar u Rusiji zato što je izuzetno efikasan. "Mi vidimo da je danas ministar odbrane dobio najviše ocene za svoju efikasnost - 4,42 poena na skali od 5, gde je 1 najniža, a 5 najviša ocena", kaže Konstantin Abramov, predsednik Sveruskog centra za istraživanje javnog mnjenja. Abramov kaže da Šojgu visok rejting duguje tome što "ima neke osobine Betmena - uvek je u žurbi da pomogne ljudima".

15.12 - Prvi zamenik ministra za ekonomski razvoj i trgovinu Ukrajine Anatolij Maksjuta izjavio je da Vrhovna rada sprema paket poreskih olakšica za Krim, koji treba da pomogne u razvoju tog regiona, javlja RIA Novosti.

Sergej Aksjonov: Sankcije su blagodat... Foto AP
Sergej Aksjonov: Sankcije su blagodat... Foto AP

15.07 - "Sankcije Zapada su blagodat za Rusiju", objavio je premijer Republike Krim Sergej Aksjonov na svom Tviteru. On konstatuje da će ruska politička elita sada da se osvesti od opčinjenosti Zapadom i posvetiti se dobrobiti domovine.

14.56 - SAD i Velika Britanija izrazile su danas odlučnost u naporima da uđu u trag ukradenim milijardama dolara ukrajinske imovine pod režimom svrgnutog predsednika Viktora Janukoviča.

14.39 - Proruski demonstranati zauzeli su regionalnu administrativnu zgradu u gradu Lugansku na istoku Ukrajine, a oko 1.000 pristalica se okupilo ispred, izvestili su reporteri AFP na licu mesta.

http://www.youtube.com/watch?v=yREipuhCti4

Grupa od oko 20 mladih metalnim šipkama razbila je prozore kako bi ušla u zgradu koju nije obezbeđivala policija, a gomila je stajala ispred kako bi ih pustili.

Foto: AP
Foto: AP

14.13 - Ukrajinska vlada ima jasan plan za oslobađanje predstavnika OEBS koje su zarobili teroristi u Slavjansku, regionu Donjecka, saopštio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Danilo Lubkivski.

13.49 - Generalni sekretar OEBS Lamberto Zanjer doputovao je u Kijev, prenosi agencija Unian.

13.28 - Rusija sprema odgovor na nove sankcije koje su joj nametnule Evropska unija i SAD zbog krize u Ukrajini, rekao je predsednica gornjeg doma ruskog parlamenta.

Foto: AP
Foto: AP

13.16 - Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton je izuzetno uznemirena zbog pogoršanja bezbednosne situacije u Ukrajini, poručeno je danas iz njenog kabineta.

12.49 - Predstavnici Evropske unije, Rusije i Ukrajine sastaće se u petak u Varšavi kako bi počeli pregovore u vezi sa snabdevanjem Evrope ruskim gasom, saopšteno je danas iz Brisela.

Ilustracija: Reuters
Ilustracija: Reuters

12.11 - NATO do sada nije video dokaze da je nekoliko desetina ruskih vojnika počelo da se povlači sa granice sa Ukrajinom, uprkos saopštenju ruskih vlasti da su se trupe vratile na svoje stalne pozicije, izjavio je jedan neimenovani zvaničnik Severnoatlantske alijanse agenciji Rojters.

12.04 - Petorica otetih proukrajinskih demonstranata u Donjecku su oslobođeni, rekao je danas bivši ministar unutrašnjih poslova Ukrajine i predsednički savetnik Jurij Lucenko.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

11.49 - Nemačka vlada se danas distancirala od bivšeg kancelara Gerharda Šredera pošto su se sinoć u nemačkim medijima pojavile fotografije na kojima je on zagrljen sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu.

11.35 - Evropski savet je danas objavio imena 15 ruskih funkcionera koja su juče pridodata na listu osoba kojima je zbog podsticanja separatizma u Ukrajini zabranjeno da putuju i posluju u EU.

11.24 - Samoproglašeni gradonačelnik Slavjanska Vjačešlav Ponomarjov rekao je danas da će sa zapadom razgovarati o oslobađanju otetih vojnih posmatrača samo ako EU ukine sankcije protiv lidera separatista.

Foto: AP
Foto: AP

11.17 - Zamenik šefa diplomatije Rusije Sergej Rjabkov rekao je danas da nema razloga za bojazan da bi Moskva pokušala da preuzme jugoistočni deo Ukrajine nakon aneksije Krima, prenela je ruska agencija Interfaks. "Nemamo nikakvu nameru da ponovimo takozvani "krimski scenario" na jugoistoku Ukrajine. Nema osnova za strahovanje da će se to desiti", rekao je Rjabkov.

11.06 - Neto profit ruskog gasnog giganta Gasproma je u 2013. umanjen za sedam odsto, uprkos većoj prodaji prirodnog gasa na tržištu Evrope, navodi se u saopštenju kompanije.

10.56 - Nemačka vlada se danas distancirala od bivšeg kancelara Gerharda Šredera pošto su se sinoć u nemačkim medijima pojavile fotografije na kojima je on zagrljen sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

09.34 - Ruski Gasprom je saopštio danas da bi širenje zapadnih sankcija protiv Rusije moglo imati negativne posledice po poslovanje kompanije i njene akcije.

09.21 - Zvanična Moskva saopštila je sinoć da su zapadne zemlje, u suštini, podržale oružani državni prevrat u Ukrajini i istakla da je za Rusiju jezik ultimatuma neprihvatljiv.09.03 - Kanadski premijer Stiven Harper saopštio je danas o uvođenju novih sankcija Rusiji, koje će pogoditi dve kompanije i devet osoba, navedeno je na Harperovom sajtu a prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Foto: AP
Foto: AP

08.54 - Gradonačelnik Harkova Genedi Kernes, koji je upucan juče, prevezen je u Izrael na lečenje, javlja Unian. Izraelski stručnjaci za lečenje rana dobijenih iz vatrenog oružja su izjavili da su ukrajinski doktori uspeli da stabilizuju njegovo stanje, koje je i dalje teško.

08.34 - Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu preneo je uveravanja američkom sekretaru za odbranu Čaku Hejgelu da Rusija nema planove da pošalje svoju vojsku u Ukrajinu. Šojgu i Hejgel su sinoć telefonom razgovrali o napetoj situaciji u Ukrajini, javila je agencija Itar-Tas.

08.23 - Japan je danas uveo vizna ograničenja za 23 ruska državljana, dan nakon što su SAD i Evropska unija uveli nove sankcije protiv zvanične Moskve zbog njenog delovanja tokom ukrajinske krize.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja