(VIDEO) UŽIVO DAN 72 PAO JOŠ JEDAN GRAD: Demonstranti preuzeli Alčevsk nedaleko od Luganska
Foto: Reuters

Cepkanje Ukrajine

(VIDEO) UŽIVO DAN 72 PAO JOŠ JEDAN GRAD: Demonstranti preuzeli Alčevsk nedaleko od Luganska

Planeta -
Pristalice federalizacije zauzele su bez nasilja gradsku skupštinu Alčevska u Luganskoj oblasti, a gradonačelnik kaže da je spreman da im ispuni zahtev - da organizuje referendum o statusu grada
1 / 4 Foto: Reuters

ALČEVSK - Pao još jedan grad na istoku UkrajineGrupa pristalica federalizacije Ukrajine zauzela je zgradu Skupštine grada Alčevska u Luganskoj oblasti, javlja Interfaks pozivajući se na luganski portal 0642.ua.

Tridesetak aktivista ušlo je u zgradu u podne po moskovskom vremenu, a kasnije im se pridružila još jedna grupa protivnika novih ukrajinskih vlasti.

Posle pregovora s predstavnicima administracije, spustili su sa zdanja ukrajinsku zastavu i podigli zastavu Alčevska.

Njihov osnovni zahtev je održavanje referenduma o statusu grada i gradonačelnik Vladimir Kosjuga kazao je da je spreman da im udovolji, ali nije rekao kad bi organizovao referendum. Sami demonstranti traže da to bude 11. maja.

23.52 - Međunarodni monetarni fond odobrio je Ukrajini zajam u iznosu od 17 milijardi dolara.

MMF je odobrio tu podšku Ukrajini na sastanku borda izvršnih direktora, u sedištu u Vašingtonu.

Zajam će biti realizovan u naredne dve godine.

Ta podrška uslovljena je sprovođenjem ekonomskih mera u Ukrajini, među kojima su podizanje poreza, zamrzavanje minimalnih plata i podizanje cene energenata.

20.48 - Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Velike Britanije Dejvid Kameron saglasili su se da se izlazi iz političke krize u Ukrajini može naći samo mirnim putem, saopštila je pres služba Kremlja. Dvojica lidera razgovarala su telefonom, a Putin je istakao da je od fundamentalnog značaja da vlasti u Kijevu brzo i bezuslovno sprovedu odredbe sporazuma iz Ženeve od 17. aprila i da smire tenzije u zemlji.

20.40 - Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk upozorio je danas da će u bliskoj budućnosti biti nužne promene u vladi ukoliko ne ispuni zahteve naroda."Zemlja traži akciju i rezultate. Ukoliko postoji takva akcija i rezultati, to znači da vlada radi svoj posao. Ukoliko se u bliskoj budućnosti to ne dogodi, to će značiti da su neophodne personalne promene u vladi", rekao je premijer Jacenjuk na sastanku vlade, a preneo Rojters.

Konačno kandidat: Lord Dajt Vejder Foto Printscreen yt
Konačno kandidat: Lord Dajt Vejder Foto Printscreen yt

20.15 - Gospodar Sita Dart Vejder kandidovao se za gradonačelnika Kijeva, javlja RIA Novosti. Mračni vitez je kandidat Internet partije Ukrajine, kazala je novinarima predstavnica izborne komisije Anastasija Zernova. "Podneo je dokumentaciju na propisan način, tako da smo morali da ga registrujemo. Proverili smo te dokumente - u potpunosti izpunjavaju zakon, pa smo ga prihvatili. Tako da je Dart Vejder kandidat za gradonačelnika", rekla je Zernova.

19.45 - Centralna izborna komisija Narodne Republike Donjecka već je organizovala 2.000 glasačkih mesta za referendum o federalizaciji, koji treba da se održi 11. maja, javlja RIA Novosti. Šef te komisije Roman Ljagin kaže da je su odštampana dva miliona glasačkih listića.

Sergej Lavrov s novinarima po sletanju u Santjago, Foto Reuters
Sergej Lavrov s novinarima po sletanju u Santjago, Foto Reuters

19.20 - Rusija neće preduzimati nikakve direktne osvetničke kontramere zbog proširenja sankcija koje su joj nametnute zbog krize u Ukrajini, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, prenosi Rojters. "Ne spremamo se da reagujemo, da pravimo gluposti, nego da damo našim partnerima mogućnost da se smire", kazao je Lavrov tokom posete Čileu. "Ipak, Moskva mora da preispita svoju poziciju u zavisnosti od toga kako će se razvijati situacija sa sankcijama", dodao je on.

19.00 - Bruto domaći proizvod (BDP) Ukrajine smanjen u prvom tromesečju 2014. godine 1,1 odsto u poređenju sa istim periodom lane, saopštila je danas Državna služba za statistiku.

Viktor Janukovič Foto Reuters
Viktor Janukovič Foto Reuters

18.44 - Svrgnuti predsednik Ukrajine Viktor Janukovič ukrao je više od 100 milijardi dolara od Ukrajine, rekao je ukrajinski državni tužilac Oleg Mahnickij na Forumu za povratak otuđenih sredstava u Londonu, javlja UNIAN.Mahnickij kaže da je deo tih para na računima u evropskim bankama, a nešto je u Rusiji."Najmanje 32 milijarde dolara su u kešu prebačene preko granice ovde godine", tvrdi Mahnickij.Vlasti u Kijevu smatraju da se tim novcem finansiraju separatisti u istočnoj Ukrajini.

Arsenij Jacenjuk: Postoje nade za mirno rešenje Foto Fonet/AP
Arsenij Jacenjuk: Postoje nade za mirno rešenje Foto Fonet/AP

18.30 - Mogućnost mirnog rešavanja situacije na istoku zemlje i dalje postoji, rekao je privremeni premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk. Jacenjuk je ocenio da su glavni problem "vojni demonstranti" naoružani bojevom municijom koji drže taoce, a iza kojih stoji Rusija. To je rekao i na sastanku s

18.00 - Rusija je poslala predmet SVetskoj trgovinskoj organizaciji o pokretanju postupka u vezi s primenom "Trećeg energopaketa", odnosno mera Evropske unije, javlja Interfaks.

Oleg Carev Foto Facebook
Oleg Carev Foto Facebook

17.48 - Danas je pucano na automobil "narodnog gradonačelnika" grada Nikolajeva Dmitrija Nikonova, objavio je na Fejsbuku ukrajinski poslanik Oleg Carev. Neko je pucao u prozor Nikanovljevog automobila, koji je bio prazan.

17.35 - Gradonačelnik Harkova Genadij Kernjes operisan je već četvrti put u bolnici u Izraleu, javlja Interfaks. Kernjesu su danas operisana pluća.

Denis Pušilin: Očekujemo uspeh Foto AP
Denis Pušilin: Očekujemo uspeh Foto AP

17.20 - Vođa Narodne Republike Donjeck Denis Pušilin izjavio je da očekuje odziv od najmanje 60% na referendum o statusu regiona Donbas, zakazanom za 11. maj."Kad je reč o glasovima za suverenitet Narodne Republike Donjeck, izgledi su više nego obećavajući", kazao je Pušilin na konferenciji za novinare u Moskvi.On je dodao da je svestan da vlasti u Kijevu neće priznati ishod referenduma.Andrej Magera, zamenik predsednika Centralne izborne komisije Ukrajine, već je izjavio da je taj referendum nelegalan.

17.15 - Čak 50.8 posto ispitanih građana osam oblasti u jugoistočnoj Ukrajini smatra da v. d. predsednika zemlje Aleksandar Turčinov nema legitimitet, pokazuje anketa koju je sproveo kijevski Međunarodni institut za sociologiju. Skoro 50 posto ispitanika u Donjeckoj oblasti sigurno je u to da parlament Ukrajine drži vlast nelegitimno, više od 70 posto ispitanika smatra da je revolucija Evromajdan "oružani prevrat koji je opozicija organizovala uz pomoć Zapada", prenosi Kijev post.

16.55 - Ukrajinska vojska je u punoj borbenoj gotovosti usled "opasnosti od ruske invazije", navodi ukrajinski predsednik Aleksander Turčinov, posle priznanja da vlada u Kijevu ne može da konroliše situaciju na istoku te zemlje, prenosi Raša tudej. "Vraćamo se na realnu opasnost od Rusije, koga bi mogla da započne kontinentalni rat protiv Ukrajine. Naša vojska je stavljena u punu borbenu gotovost", navodi Turčinov i dodaje da pošto Kijev nema kontrolu nad situacijom u pojedinim regionima, trenutni cilj im je sprečavanje šienja "terorista" na druge regione Ukrajine.

16.42 - Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je s premijerom Italije Mateom Rencijem o sprovođenju sporazuma iz Ženeve, saopštila je pres služba Kremlja, javlja Gazeta. "U konstruktivnom tonu razmotrena su aktuelna pitanja rusko-italijanske saradnje u raznim oblastima, uključujući i energiju... Dvojica lidera razmenila su mišljenja o krizi u Ukrajini i posebno naglasila potrebu da sve strane poštuju sporazum iz Ženeve od 17. aprila", navodi se u saopštenju.

16.38 - Vođa demonstranata izjavio je da samoproglašena Narodna Republika Donjeck može da brani svoj suverenitet, objavila je ruska agencija Itar-Tass na svom Tviteru.

16.27 - Novinarima i političkim aktivistima u Ukrajini preti sve veća opasnost od politički motivisanog nasilja kao što je nezakonito pritvaranje, otmice i napadi, saopštila je organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč, prenosi Kijev post. Koraci za rešenje političke krize trebalo bi da uključuju naporore da se prekine zlostavljanje neistomišljenika, da se smesta oslobode svi koji su nezakonito uhapšeni i da se krivično gone one koji su počinili krivična dela.

Ilustracija Foto Reuters
Ilustracija Foto Reuters

16.16 - U Ukrajini će od sutra 17,5 odsto biti veća cena gasa za industrijske potrošače i organizacije koje se finansiraju iz državnog i lokalnih budžeta. Takvu odluku je donela Nacionalna komisija zadužena za regulisanje u oblasti energetike, saznao je Itar tas u pres službi te organizacije.

15.55 - Predsednik specijalne vojno-posmatračke misije Organizacije za Evropsku bezbednost i saradnju u Ukrajini, turski diplomata Ertugrul Apakan, izjavio je novinarima u Donjecku da je njegov tim došao u Ukrajinu na poziv tamošnje vlade i da ima tri zadatka. Želimo da uspostavimo dijalog i da budemo u kontaktu s običnim ljudima, s ukrajinskim narodom, svim građanima. To nam je prvi cilj.Težićemo punoj objektivnosti i transparentnosti pri kontaktu sa svim strukturama, što nam je drugi zadatak. Susreti su bili konstruktivni i vraćam se u Kijev. Treći zadatak nam je i nadgledanje sprovođenja sporazuma iz Ženeve i naša misija je u tom cilju.Misija je došla na poziv ukrajinske vlade.Zadatak moje misije je uspostavljanje kontakta. On je kazao da je posetio gradonačelnika Donjecka i predstavnike tog grada.

Ilustracija Foto AP
Ilustracija Foto AP

15.41 - Ukrajinske oružane snage ne planiraju nikakve vojne vežbe večeras u centru Kijeva, pogotovo ne one koje uključuju paradu oklopnim vozilima, demantovalo je Ministarstvo odbrane Ukrajine prethodnu najavu iz kancelarije gradonačelnika Kijeva.Na internet-sajtu Skupštine grada Kijeva danas je objavljeno da će u centru prestonice Ukrajine noćas biti održana "taktičko-specijalna" vežba.To saopštenje "nema nikakve veze sa aktivnostima Ministarstva odbrane i Generalštaba vojske Ukrajine", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

15.35 - Barikade u Gorlovki.

15.31 - Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland izjavio je da je veoma važno da Ukrajina dobije nov ustav, javlja Kijev post.

Astronomski dug Foto AP
Astronomski dug Foto AP

15.27 - Ukrajinski dug za ruski gas porastao je na 3,492 milijarde dolara, izjavio je zvanični predstavnik ruskog državnog naftnog giganta Gasprom, prenosi Itar-Tass.

15.25 - Referendum o federalizaciji Ukrajine ne može da se održi 11. maja, kako to traće separatisti u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, a ni 24. maja, kad su zakazani predsednički izbori, izjavio je zamenik predsednika Centralne izborne komisije Ukrajine Andrej Magera. "To je nemoguće s organizacione tačke", izjavio je on. "Čak i da Vrhovna Rada odobri referendum, nemoguće je sprovesti ga pre 15. juna", kaže Magera.

15.15 - Ukrajinski bezbednjaci osvojili su još tri barikade u Donjeckoj oblasti, saopštila je Služba bezbednosti Ukrajine. "Specijalnim jedinicama pomagalo je sedam oklopnih vozila, a imali su i podršku iz vazduha", navodi se u saopštenju.

Angela Merkel i Šinzo Abe danas u Berlinu Foto Reuters
Angela Merkel i Šinzo Abe danas u Berlinu Foto Reuters

14.46 - Nemačka i Japanmogle bi nametnu nove sankcije protiv Rusije ukoliko to bude potrebno, saopštili su kancelarka Angela Merkel i premijer Šinzo Abe, javlja Rojters.

14.11 - Proruski separatisti prekinuli su danas opsadu regionalnog sedišta policije u istočnom ukrajinskom gradu Lugansku, pošto je šef policije pristao da podnese ostavku.

Ilustracija: Reuters
Ilustracija: Reuters

13.48- U Kijevu će se večeras održati vojne vežbe, koje će biti raspoređene u centru grada, navodi se na sajtu Adminstracije grada Kijeva.

13.17 - Ukrajinski predsednički izbori će biti održati 25. maja, bez obzira na uslove i sankcije, navodi zamenik Centralne izborne komisije Maguera, prenosi Unian.

12.47 - Vlasti u Kijevu nisu uradili ništa kako bi se primenio sporazum iz Ženeve, naveo je ruski predstavnik u UN Vitalij Čurkin.

Foto: AP
Foto: AP

12.13 - Gradonačelnik Harkova Genadi Kernes se oporavlja posle završene operacije na kičmi koja mu je izvršena u Izraelu, javlja Unian.

11.54 - Tokom sukoba u Lugansku advokat Igor Čudovski je upucan u grudi iz vatrenog oružja, prenosi agencija Unian. Kako dalje navode, non je trenutno u bolnici, izgubio je dosta krvi, a metak je prošao nekoliko milimetara pored srca.

Ilustracija: AP
Ilustracija: AP

11.27 - Proruske snage zauzele su danas zgradu Uprave u Kirovskoj oblasti na istoku Ukrajine, pošto su to isto izveli u gradu Gorlovki, gde su, pored zgrade lokalne vlade, zauzeli i sedište policije. Oko 200 maskiranih ljudi upalo je u upravnu zgradu, skinuli su ukrajinsku zastavu i zamenili je zastavom Narodne Republike Donjeck, navode mediji.

10.54 - MMF će danas odlučiti o kreditu koji će odobriti Ukrajini, najverovatnije između 14 i 148 milijardi dolara, na dve godine, prenosi Unian.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

10.02 - Proruske snage zauzele su danas zgradu lokalne vlade i sedište policije u gradu Gorlovki, na istoku Ukrajine, saopštio je neimenovani policijski zvaničnik.

09.34 - Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je Ameriku za iniciranje događanja u Ukrajini, navodeći da oni ipak mogli da predvide dokle će se situaciji razviti.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

09.17 - Američki državni sekretar Džon Keri pozivao je Moskvu da "ostavi Ukrajinu na miru", navodeći da će braniti svaki deo NATO.

09.03 - Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer te zemlje Dmitrij Medvedev planiraju da 9. maja posete Krim, izjavio je jedan neimenovani visoki zvaničnik ruskog Ministarstva odbrane, a preneli su ruski mediji.

08.42 - Trenutni režim u Kijevu, ohrabren prijateljima sa zapada, gura Ukrajinu u katastrofu, rekao je predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin na sastanku Saveta bezbednosti UN održanom u utorak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track