(VIDEO) UŽIVO DAN 86 I deo Moldavije traži pripajanje Rusiji!
Foto: AP

Predali peticiju

(VIDEO) UŽIVO DAN 86 I deo Moldavije traži pripajanje Rusiji!

Planeta -
Nismo odgovorili na sankcije jer smo učtiv narod, ali ako se nastavi sa kažnajvanjem, odgovorićemo. Ruski seljak se sporo sprema, a kad krene, brzo hoda, rekao šef ruske diplomatije u intervjuu Blumbergu

TIRASPOLJ - Dok građani Pridnjestrovlja traže pripajanje ove otcepljene moldavske oblasti Rusiji, lideri Gagauzije, autonomnog regiona u Moldaviji zatražili su od moldavske vlade da ne žuri sa potpisivanjem sporazuma o pridruživanju Evropskoj uniji.

Peticija sa 185.000 potpisa građana Pridnjestrovlja koji traže pripajanje ove otcepljene moldavske oblasti Rusiji, predata je potpredsedniku ruske vlade Dmitriju Rogozinu, izjavila je danas Vjorika Koktareva, predsednica unije ruske zajednice.

Rusija nema nameru da šalje svoje trupe u Ukrajinu, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergel Lavrov u intervjuu za TV Blumberg.

Sergej Lavrov: Rusija je protiv ulaska Ukrajine u NATO, to bi narušilo bezbednost u Evropi Foto Printscreen Twitter

"Pokušaji da se Ukrajina uvuče u NATO odraziće se veoma negativno za ceo sistem evropske bezbednosti i zato smo kategorično protiv toga... To nije samo između Ukrajinaca i NATO, nego se tiče i Rusije", precizirao je on.

Lavrov je prokomentarisao i sve češće navode da ukrajinska vojska ima pomoć. "Rusija ima snažne sumnje da na jugoistoku Ukrajine operišu američki ratni plaćenici", rekao je on.

21.03 - Narodna Republika Donjeck koju su proglasili proruski aktivisti te regije oformila je Vrhovni savet koji će imati ulogu skupštine, kao i Savet bezbednosti, preneo je Itar-Tass.

20.34 - Kako javljaju novinari na društevnim mrežama, u Harkovu, ukrajinskom gradu u kome su nedavno bili sukobi i nemiri, danas je potpuno mirno, "kao da je na drugoj planeti".

19.57 - Dok građani Pridnjestrovlja traže pripajanje ove otcepljene moldavske oblasti Rusiji, lideri Gagauzije, autonomnog regiona u Moldaviji zatražili su od moldavske vlade da ne žuri sa potpisivanjem sporazuma o pridruživanju Evropskoj uniji.

18.12 - Pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland rekla je danas na konferenciji o bezbednosti u Bratislavi, da su do sada uvedene sankcije Rusiji "već počele da deluju" i da je veoma važno da stanovnici istočnih regiona Ukrajine dobiju priliku da glasaju na predstojećim predsedničkim izborima.

17.48 - Ukrajinska vlada je pokrenula danas okrugli sto nacionalnog jedinstva, ali na njega nije pozvala proruske aktiviste koji su proglasili nezavisnost od Ukrajine na istoku zemlje.

17.13 - Kijev je izgubio 100 milijardi dolara otcepljenjem Krima i pripajanjem Rusiji, izjavio je vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov, prenosi Itar Tas.

16.49 - Rusija je spremna da smanji cenu i izmeni uslove za plaćanje gasa, ukoliko Ukrajina plati barem deo duga, izjavio je Dmitrij Medvedev, javlja Kijev post.

16.17 - Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je danas da vlasti u Kijevu treba odmah da pokrenu politički dijalog sa regionima koji su proglasili nezavisnost od Ukrajine.

15.58 - Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da ruska industrija odbrane treba da prestane da se oslanja na strane komponente i da postane sama sebi dovoljna, nakon sankcija koje je Zapad uveo Moskvi zbog krize u Ukrajini.

15.31 - Više od 185.000 stanovnika Pridnjestrovlja potpisalo je molbu za prisajedinjenje te oblasti Ruskoj Federaciji, javlja RIA Ru.Pridnjestrovska Moldavska Republika želi da izađe iz sastava Moldavije još od raspada SSSR-a. Prvi pokušaj imali su još 1990. godine, kad su održali referendum i proglasili suverenost.

http://www.youtube.com/watch?v=a2OuKsqSUbs

13.24 - Vojnici ukrajinske armije i dalje prelaze na stranu samoodbrane Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike. Grupa Antimajdan postavila je na svom Tviteru ispovest jednog od tih vojnika.

Maja Kocijančič: Gasprom niko ne dira Foto Zorana Jevtić
Maja Kocijančič: Gasprom niko ne dira Foto Zorana Jevtić

14.55 - U trećoj fazi EU neće uvoditi sankcije protiv rukovodilaca Gasproma, a ni eknomske sankcije protiv te kompanije, izjavila je Maja Kocijančič, portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, javlja Ukrajinska pravda.

Valerij Bolotov Foto Reuters

14.00 - Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov zahtevao je da mu Državna granična služba, državni tužilac i Služba bezbednosti Ukrajine objasne kako je "narodni gubernator" Luganske oblasti Valerij Bolotov izašao iz zemlje i otputovao u Moksvu i ko ga je tako mirno propustio, piše Gazeta. Inače, na Bolotova je juče izvršen atentat, ali prošao je samo s prostrelnom ranom. U Moskvu je otišao na lečenje, a šef pres službe Luganske oblasti Vasilij Nikitin neće nikome da kaže u kojoj bolnici mu se šef leči.

http://www.youtube.com/watch?v=IkSBRCiXx2M

13.56 - Kijev nastavlja sa specijalnim vojnim operacijama u Donjeckoj i Luganskoj oblasti. Pogledajte ukrajinske specijalce u akciji.

Sergej Nariškin: Nov predsednik Ukrajine neće biti legitiman Foto Fonet
Sergej Nariškin: Nov predsednik Ukrajine neće biti legitiman Foto Fonet

13.43 - Predsednik kog Ukrajinci izaberu na izborima zakazanim za 25. maja neće biti u potpunosti legitiman, izjavio je predsednik donjeg doma ruskog parlamenta (Dume) Sergej Nariškin. "Aktuelni ukrajinski režim smatramo nelegitimnim", rekao je Nariškin u intervjuu TV stanici "Rasija-24". "Naravno, stepen legitimiteta režima ili predsednika koji bude izabran 25. maja, ukoliko ti izbori uopšte budu održani, neće, prema mom mišljenju, biti potpun", istakao je Nariškin. On je dodao kako duboko veruje da je ukrajinska kriza otišla predaleko.

Zastava Donjecke Narodne Republik Foto AP

13.27 - Luganska Narodna Republika zasad neće izdavati svoj pasoše, izjavio je šef pres centra LNR Vasilij Nikitin, prenosi RIA Novosti. "Ne znam odakle vam ta informacija o pasošima. Zasad nemamo nameru da ih izdajemo", rekao je on.

13.23.- U Slavjansku je prestalo emitovanje programa svih televizijskih kanala, javlja Itar-Tass. Razlog nije naveden, piše u saopštenju pres službe Donjecke Narodne Republike.

13.15 - Rezultati referenduma u Donjeckoj i Luganskoj oblsti su direktan iskaz volje naroda. I mi ih priznajemo, objavio je na Tviteru predsednik Saveta Krima Sergej Aksjonov.

Sergej Aksojonov: Krim je spreman na saradnju s Luganskom i Donjeckom oblasti Foto Reuters

12.48 - Krim je spreman da razvija saradnju sa Luganskom i Donjeckom oblasti, u kojima je u nedelju održan referendum o nezavisnost, rekao je novinarima šef te republike Sergej Aksjonov. "Građani su izrazili svoju volju kao i Krimljani, a vlasti Republike Krim spremne su da ubuduće sarađuju s ovim regionima", kazao je Aksjonov.

12.29 - Malo političkog humora: ukrajinska organizacija Evromajdan objavila je fotografiju iz "Donjecke narodne republike" na kojoj se vidi oronula šupa na čijim vratima piše da (predsedniku SAD Baraku) Obami i (nemačkoj kancelarki Angeli) Merkel nije dozvoljen ulaz. "Žestoke kontrasankcije separatista 'DNR'. Mnogo su asimetrične", navodi se u komentaru.

Beli helikopter MI-24 s oznakama UN kod Kramatorska Foto Printscreen LN
Beli helikopter MI-24 s oznakama UN kod Kramatorska Foto Printscreen LN

11.45 - Ujedinjene nacije veoma su zabrinute zbog toga što je ukrajiska vojska u operacijama protiv stanovništva Donjecke oblasti koristila beli helikopter s jasnim oznakama svetske organizacije, javlja Raša tudej. Fotografiju i snimak prepoznatljivog belog borbenog helikoptera Mi-24 s vidno istaknutim crnim slovima "UN", kako su ofarbana i obeležena sva prevozna sredstva koja koristi svetska organizacija, objavile su ruske televizije LajfNjuz i Raša tudej.

http://www.youtube.com/watch?v=W0P_sv_x4E0

U kancelariji generalnog sekretara UN Ban Ki-muna kažu da je ovo strašno kršenje pravila svetske organizacije i da zemlje čija se oprema vraća iz misija UN moraju da uklone logo i logo i oznake UN, kao i da će biti sprovedena istraga.

http://www.youtube.com/watch?v=C_g5TKSb8AI

Helikopter je korišćen za napad na oblast Kramatorska. LajfNjuz kaže da su u oblasti Donjecka primećena najmanje tri borbena helikoptera MI-24 i jedan transportni helikopter MI-8.

11.36 - Vlada Ukrajine započela je danas razgovore o davanju većih ovlašćenja regionima, prema mirovnom planu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ali na njih nije pozvala proruske snage koje su proglasile nezavisnost u dva istočna regiona u zemlji. Učesnici "Okruglog stola nacionalnog jedinstva" biće, pored v. d. predsednika i premijera Ukrajine, Aleksandra Turčinova i Arsenija Jacenjuka, biv{i predsednici Ukrajine Leonid Kravčuk i Leonid Kučma, članovi ministarskog kabineta, poslanici Vrhovne rade, predsednički kandidati, rukovodioci oblasnih administracija i predstavnici društvenih organizacija, preneo je Glas Rusije.

11.19 - Hrvatski premijer Zoran Milanović ocenio je da se Ukrajina raspada kao država, a da Rusiju, koja je u događajima na Krimu "prešla crtu dopustivog", treba upozoriti da je to ne ponese dalje.

11.12 - Na ulazu u Donjeck iz pravca Marijupolja, nedaleko od zaseoka Širokog, narodna samoodbrana je postavila kontrolni punkt, objavila je na svom Tviteru Donjecka Narodna Republika.

Vladimir Konstantinov: Platićemo više, ali ne baš u zlatu Foto Reuters
Vladimir Konstantinov: Platićemo više, ali ne baš u zlatu Foto Reuters

11.06 - Vlasti Krima spremne su da plate Ukrajini višu cenu za vodu koja se dostavlja severno-krimskim kanalom, ali ta cena ipak mora biti u okvirima zdravog razuma, izjavio je premijer te ruske republike Vladimir Konstantinov, prenosi RIA Novosti. "Cena je političko pitanje. Mi smo spremni da platimo više, ali ne baš u zlatu", kazao je Konstantinov. Krim ima stalnih problema s vodom za piće jer je uvoze iz Ukrajine, a Kijev im često zavrće slavinu.

Sergej Nariškin: Bugari su otkazali posetu ruskih parlamentaraca zbog pritiska iz EU i SAD Foto Fonet

10.56 - Pod pritiskom SAD i Evrope, Bugarska je otkazala posetu ruske delegacije, koja je trebalo da bude u septembru, izjavio je predsedavajući Državne dume Sergej Nariškin, prenosi Interfaks. "Poseta bugarskim kolegama otkazana je zbog pritiska Brisela i, najvažnije Vašingtona", rekao je Nariškin.

10.44 - Trodnevna međunarodna konferencija o bezbednosti, GLOBSEK, koja je počela danas u Bratislavi, posvećena je ove godine Ukrajin. Više od 800 učesnika iz 60 zemalja, među kojima i privremeni premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk, sva četvorica premijera članica Višegradske grupe i generalni sekretar NATO, Anders Fog Rasmusen, tražiće odgovore kako da se EU i NATO postave prema krizi u Ukrajini i u odnosima sa Rusijom.

10.04 - Snage samoodbrane Slavjanska i Kramatorska u Donjeckoj oblasti saopštile su da je u vatrenom obračunu rano jutros poginulo najmanje osam vojnika ukrajinske armije, 27 je ranjeno i uništeno je nekoliko oklopnih vozila, javlja Kijev post. Vest je potvrdio i kopredsednik privremene vlade Donjecke narodne oblasti Denis Pušilin, koji je na svom Tviteru objavio i da Kjev nastavlja vojnu operaciju na istoku Ukrajine.

09.40 - Političari SAD i drugih vodećih zapadnih zemalja plaše se da uvedu oštrije ekonomske sankcije Rusiji, jer strahuju da bi uzvratne mere Moskve mogle da budu jako štetne za njihove kompanije, tvrdi američka agencija Blumberg, pozivajući se na mišljenje eksperata.

09.25 - Donjecka milicija zarobila je jednog od komandanata specijalne operacije na istoku Ukrajine, javlja Komsomoljskaja pravda. To je pukovnik Jurij Lebed, koji je u vreme "evromajdana" rukvodio pukom specijalaca na Krimu, a posle ulaska poluostrva u sastav Ruske Federacije odbio je da primi rusko državljanstvo i vratio se u Ukrajinu.

Denis Pušilin: Položićemo oružje ako se ukrajinska voska povuče Foto AP
Denis Pušilin: Položićemo oružje ako se ukrajinska voska povuče Foto AP

09.00 - Snage samoodbrane oblasti na istoku Ukrajine spremne su da polože oružje ako Kijev povuče svoje trupe iz regiona, izjavio je kopredsedavajući privremene vlade Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin, prenosi Raša tudej. Pušilin kaže da su ukrajinske snage posle proglašenja DNR ionako ilegalno na njenoj teritoriji.

Fausto Sorini: To što radi Turćinov već su radili Hitler i Musolini Foto Reuters

08.49 - Najava Kijeva da će zabraniti rad Komunističkoj partij Ukrajine jedan je od koraka u uspostavljanju fašizma u ovoj zemlji, izjavio je za RIA Novosti funkcioner Komunističke partije Italije Fausto Sorini povodom zahteva v. d. predsednika Ukrajine Aleksandra Turčinova da Ministarstvo pravde proveri rad Komunističke partije Ukrajine i da joj, ako treba, i preko suda zabrani rad zbog širenja separatizma."Pogledajte istoriju fašizma u Evropi, Nemačkoj, Italiji... Svuda je zabrana radova drugih stranaka, posebno komunističke, bila jedan od prvih koraka ka uspostavljanju fašizma u zemlji", rekao je Sorin.

08.38 - Ruska Državna duma razmotriće predlog zakona koji će obavezati strane kompanije koje u rusiji posluju u oblasti kompjuterske tehnologije da moraju da održavaju određeni nivo usluga bez obzira na sankcije, piše Izvestija. To znači da ako kompanije kao Majkrosoft, Orakl, Simantek i HP zbog sankcija prestanu da podržavaju svoj softver u Rusiji, ruska država ima zakonsko pravo da zahteva od njih da nastave da servisiraju ruske klijente.

09.32 - Ukrajinski vojnici namerno su pucali u novinarsku ekipu ruskog TV kanala LifeNews koji je izveštavao o borbama u Kramatorsku, javlja Raša tudej. Slučaj se desio u selu Oktjabrskojem, 20 km od Kramatorska.Novinar Oleg Sidjakin ispričao je da je sa ekipom pohitao u selo kad se iz njega začula paljba. "Kad smo se približili, naišli smo na oklopni transporter s ukrajinskom zastavom i posadom u crnim uniformama. Mi smo bili u automobilu po kojem je bilo nalepljeno TV, znak da smo televizijski novinar. Ispružili smo ruke kroz prozore, ali na nas su zapucali iz automatskog oružja", ispričao je Sidjakin. Na sreću, ekipa je prošla neozleđena.

08.10 - Predsedavajući donjeg doma ruskog parlamenta Sergej Nariškin potvrdio je da će, uprkos sankcijama koje je njegovoj zemlji uveo Japan, otputovati u junu u Tokio da bi prisustvovao tradicionalnom festivalu, saopštio je generalni sekretar japanske vlade Jošihide Suga. "Gospodin Nariškin nije na listi ljudi pod sankcijama, pa one za njega ne važe", rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track