UŽIVO DAN 88: Separatisti zauzeli kasarnu specijalnih snaga ukrajinskog MUP-a!
Foto: AP

Tenzija ne popušta

UŽIVO DAN 88: Separatisti zauzeli kasarnu specijalnih snaga ukrajinskog MUP-a!

Planeta -
Snage Ministarstva nisu se suprotstavile, rekao je izveštač koji je video kako kamioni prevoze pripadnike Nacionalne garde sa tog mesta
1 / 4 Foto: AP

DONJECK - Naoružani proruski separatisti zauzeli su danas kasarnu ukrajinske garde u Donjecku, jednom od centara pobune na istoku Ukrajine, javio je izveštač agencije Frans pres.

Naouružani ljudi, sa trakama koje nose separatisti na istoku Ukrajine, ušli su u kasarnu specijalnih snaga ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Kako izgleda, snage Ministarstva nisu se suprotstavile, rekao je izveštač Frans presa koji je video kako kamioni prevoze pripadnike Nacionalne garde sa tog mesta.

Ukrajinsko-ruska granica Foto Reuters

21.56 - Predsednici SAD i Francuske Barak Obama i Fransoa Oland upozorili su Rusiji da bi mogla da snosi dodatne troškove ukoliko nastavi da destabilizuje Ukrajninu, saopštila je danas Bela kuća posle telefonskog razgovora dvojice predsednika.

21.23 - Veliki broj demonstranta prisustvuje antivladinim protestima ispred zgrade Vrhovne Rade u ukrajini, tražeći ostavku vršioca dužnosti predsednika Aleksandra Turčinova, prenosi Raša tudej.

20.54 - Američki predsednik Barak Obama je ponovo upozorio da če se Rusija susresti sa novim merama ukolko nastavi sa provokacijom u Ukrajini.

20.16 - Komesar za proširenje EU Štefan File je izjavio da se nada da će Ukrajina potpisati Sporazum o priključenju odmah posle predsedničkih izbora.

19.47 - Novirar ruske televizije Raša tudej Grejam Filips je objavio snimak na kome tvrdi da je došao do ukrajinskih vojnika i obavestio ih da je novinar, ali su oni bez obzira na to počeli da pucaju na njega.

19.23 - Premijer Rusije Dmitrij Medvedev, kritikovao je danas jednog zvaničnika svoje vlade, koji je zapretio da bi Moskva mogla da blokira društvenu mrežu Tviter.

18.57 - Naoružana grupa preuzela je danas kontrolu nad kasarnom ukrajinske Nacionalne garde u gradu Donjecku na istoku zemlje, javio je reporter agencije Frans pres sa lica mesta.

18.34 - Od početka operacije protiv pobunjenika na istoku Ukrajine, život je izgubio 21 vojnik, 65 je ranjeno, javlja Unian. Najviše vojnika je iz specijalne jedinice Alfa, njih 18, a najveći broj života je izgubljen kod Kramtaorska.

17.21 - Aleksandar Borodai, izabran je danas za premijera samoproglašene Narodne Republike Donjeck, saopštila je Kancerarija za medije Itar Tass-u.

16.48 - Ukrajinska granična služba je sprečila više od 200 Rusa da uđe u Ukrajinu, zbog sumnje da su povezani sa eksteremističkim grupama, prenosi Kijev post.

16.23 - Rusija je spremna da pregovara o popustu za gas za Ukrajinu, ako Kijev plati oko 2,2 milijarde dolara duga nagomilanog do 1. aprila, izjavio je danas ruski minisar energetike, Aleksandar Novak.

15.57 - Lokalne patrole radnika čeličane primorale su proruske pobunjenike da napuste državne zgrade koje su zauzeli u Marijupolju, na istoku Ukrajine i rašćišćavaju barikade koje su pobunjenici postavili, javljaju izveštači agencije AP.

15.29 - Generalni sekretar NATO Andres Fog Rasmusen izjavio je da posle ilegalne aneksije Krima "niko više ne može imati poverenja u garancije Rusije oko suverenosti i teritorijalnog integriteta".

15.06 - Više od 20.000 građana Rusije vraćeno je od početka marta s ukrajinske granice, izjavio je načelnik pres centra Državne granične službe Ukrajine Sergej Astahov, javlja UNIAN. Astahov kaže da je više od 200 ekstremista tako sprečeno da uđe u Ukrajinu.

14.42 - Evropska unija će zajednički odgovoriti na pismo ruskog predsednika Vladimira Putina o tranzitu gasa kroz Ukrajinu, saopštila je u Briselu Pija Arenkilde, portparolka predsednika Evropske komisije Žoze Manuel Baroza. Ruski predsednik je juče u pismu upozorio da će Rusija od 1. juna smanjiti isporuke gasa preko Ukrajine zbog nagomilanog ukrajinskog duga, ukoliko se do tada taj problem ne reši.

14.33 - Od početka vojne operacije koju je Kijev pokrenuo protiv pristaliza federalizacije na jugoistoku Ukrajine ubijeno je 127 osoba, a od početka ukrajinske krize u novembru prošle godine ubijeno je 250 ljudi, izjavio je pomoćnik generalnog sekretara UN za ljudska prava Ivan Šimonović. Misija je takođe zabeležila 112 slučajeva nezakonitog hapšenja i da se u 49 tih slučajeva ne zna ništa o sudbini uhapšenih, naveo je u izveštaju Šimonović, prenosi RIA Novosti.

14.22 - Skoro 34 posto Ukrajinaca podržava izbor bogatog biznismena Pjotra Porošenka za predsednika, a 5,9 posto bivšu premijerku Juliju Timošenko, pokazala je anketa Međunarodnog instituta za sociologiju iz Kjeva. Ostali kandidati imaju podršku manju od četiri posto.

Oleg Carev Foto Facebook
Oleg Carev Foto Facebook

13.59 - Ukrajinski poslanik i vođa pokreta Jugoistok Oleg Carev položio je kauciju za trojicu pristalica federacije koji su učestvovali u pobuni kod zgrade državne uprave u Harkovu 8. aprila, izveštava Gazeta. Zna se da je jedan od njih Konstantin Dolgov.

13.29 - Rusija je optužila Ujedinjene nacije da su u izveštaju o masakru u Odesi namerno prećutale istinu i jednostavno "sprovele političko naređenje da zataškaju" akcije nelegitimne vlade u Kijevu. Moskva smatra da su u izveštaju koji je predstavio Visoki komesar za ljudska prava dosledno ignorisane činjenice o umešanosti Kijeva u pokolj u Odesi, dok se krivica nedvosmisleno baca na "proruske snage odbrane". MIP napominje da su neonacistički aktivisti bili umešani u podmetanje požara u Dom sindikata, koji je bio pun ljudi, i ubijanje ljudi - ukupno 48, uključujući sedam žena i jedno dete. Iznad možete pogledati snimak kako ljudske buktinje skaču kroz prozore zapaljenog Doma sindikata - pravo u smrt.

Vladimir Putin: Krimski Tatari nisu ničiji pioni
Vladimir Putin: Krimski Tatari nisu ničiji pioni

13.13 - "Ne možemo dozvoliti da krimski Tatari služe za potkusurivanje u bilo kojim sporovima, uključujući i međunarodne, posebno onim koji se tiču Rusije i Ukrajine", rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku s predstavnicima krimskih Tatara u Sočiju. "Mi, uključujući federalne vlasti, regionalne i lokalne, spremni smo da radimo sa svim narodima koji istinski - a to želim posebno da istaknem - žele da poboljšaju žviot naroda u svojoj zemlji", rekao je Putin, a preneo Itar-Tasss.

13.06 - Nemačka vlada je danas pozdravila očigledan napredak u razgovorima "za okruglim stolom" o Ukrajini, ali je rekla da međunarodni posmatrači imaju dokaz da proruske grupe na Krimu i u istočnoj Ukrajini ozbiljno krše ljudska prava. Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel Štefen Zajbert izjavio je da "ima slučajeva zastrašivanja, pa čak i zloupotrebe, mučenja, otmica i ubistava, naročito na istoku i jugu Ukrajine". "Ruske optužbe da se krše prava ruske manjine nisu dokazane u ovom izveštaju OEBS o stanju ljudskih prava", kazao je Zajbert na konferenciji za novinare.

13.02 - "Neka Ukrajina glasa. Putimo da ukrajinski narod izabere svoju budućnost i dozvolimo im da to urade na poštenim, otvorenim i slobodnim izborima", retvitovala je Misija SAD u NATO post američkog državnog sekretara Džona Kerija.

Angela Merkel: Za tesnu saradnju s Rusijom uprkos dubokim razlikama Foto Reuters
Angela Merkel: Za tesnu saradnju s Rusijom uprkos dubokim razlikama Foto Reuters

12.50 - Nemački kancelar Angela Merkel založila se danas za nastavak partnerstva sa Rusijom, kritikovala aneksiju Krima i odbacila kritike o greškama EU u ukrajinskoj poliltici. Ona je odbacila i mogućnost povećanja vojnog bužeta ili uvođenja vojne obaveze, naglasivši da se ukrajinski problem može rešiti samo diplomatskim putem.

12.30 - Tripartitni sastanak o gasu između Rusije, Ukrajine i EU mogao bi da bude održan 26. maja, piše RIA Novosti pozivajući se na svoj izvor u Evropskoj komisiji. Reč je o sastanku na ministarskiom nivou koji je bio zakazan za 22. maj.

http://www.youtube.com/watch?v=bmikrVo4bTM

12.15 - "Prošao sam danas kroz Marijupolje da snimim tih 40.000 ruskih vojnika, o kojima piše Njujork tajms. Nisam ih našao, samo jedan čovek sa štitom", objavio je na svom Tviteru britanski novinar Grejem Filips, dopisnik ruskog TV kanala Raša tudej. Iznad je njegov snimak, pogledajte i sami.

11.31 - Ukrajinski predsednik koji će biti izabran 25. maja imaće petogodišnji mandat, odlučio je Ustavni sud Ukrajine, prenosi Itar-Tass. Dosad je Centralna izborna komisija u Kijevu registrovala 20 kandidata. Devet kandidata predlažu političke partije, a ostali, među kojima i favorit Pjotr Porošenko, su samostalno podneli prijave.

11.23 - Ruska Državna duma usvojila je zakon koji predviđa da se u septembru na Krimu i u Sevastopolju održe parlamentarni izbori. Biće izabrani predsednik Republike Krimai gubernator Sevastopolja, kao i poslanici Državnog saveta Krima i Saveta Sevastopolja.

Najbogatiji Ukrajinac Rinat Ahmetov poslao svoje radnike da pomognu u uspostavljanju reda u Marijupolju
Najbogatiji Ukrajinac Rinat Ahmetov poslao svoje radnike da pomognu u uspostavljanju reda u Marijupolju

11.13 - Proruske snage povukle su se iz vladinih zgrada u gradu Marijupolju, na istoku Ukrajine, dok su radnici čeličana krenuli u građanske patrole kako bi pomogli policiji da uspostavi red. Građanske patrole su počele ranije ove sedmice kad je Rinat Ahmetov, najbogatiji Ukrajinac za kojeg se smatra da ima veliki uticaj u toj oblasti, pozvao radnike iz svojih čeličana da pomognu policiji da uspostavi red u gradu u kojem je u sukobima između ukrajinskih i proruskih snaga poginula najmanje 21 osoba.

Pripadnici samoodbrane u Kramatorsku, Foto AP
Pripadnici samoodbrane u Kramatorsku, Foto AP

11.11 - Iz pravca aerodroma u Kramatorsku čuje se pucnjava, javlja Itar-tass pozivajući se na lokalne snage samoodbrane. Osim da su se snage samoproglašene Donjecke Narodne Republike sukobile s ukrajinskim snagama, drugih detalja zasad nema.

Straža pred klubom
Straža pred klubom

10.56 - Ukrajinska policija uspela je da izbaci pripadnike fašističke organizacije "Desni sektor" iz rekreativnog centra kraj Kijeva, prestonice Ukrajinei. Vlasti u Kijevu naodno nisu znale da "Desni sektor" koristi taj centar kao logor za obuku. Policija je privela više od desetak ljudi i zaplenila čitav arsenal oružja.

Zakon o embargu na rusko oružje uskoro u Kongresu Foto Reuters
Zakon o embargu na rusko oružje uskoro u Kongresu Foto Reuters

10.39 - Američki senatatori spremili su zakon o zabrani sklapanja ugovore i sporazuma s sa ruskim izvoznikom oružja "Rosoboroneksportom", javlja Itar-Tass. Usvajanjem "Zakona o embargu na rusko oružje 2014." biće automatski prekinuti svi postojeći ugovori s tom ruskom kompanijom, a zabranjuje se sklapanje novih. Na udaru su i kompanije svih zemalja koje sarađuju s "Rosoboroneksportom".

10.31 - Krimske vlasti zabranile su do 6. juna sva masovna okupljanja povezana sa situacijom na jugoistoku Ukrajine. "U vezi s aktuelnim događajima u mnogim gradovima na juogistoku Ukrajine, čije su posledice ljudske žrtve i stradanja mirnog naroda, da bismo sprečili provokacije ekstremista koji mogu da uđu na teritoriju Republike Krim, a kako bi se izbeglo remećenje praznika, zabranjujemo masovna okupljanja na teritoriji Republike Krim do 6. juna 2014. godine", navodi se u saopštenju, prenose RIA Novosti.

Aleksandar Turčinov Foto Reuters
Aleksandar Turčinov Foto Reuters

10.24 - Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov pozvao je stanovnike Donjecke i Luganske oblasti da podrže specijalnu operaciju ukrajiskih snaga bezbednosti, javlja Interfaks, prenosi Raša tudej. "Obraćam se građanima Donjeckog i Luganskog regiona: morate da podržite sprovođenje antiterorističke operacije i smesta prekinete s teroristima i separatistima", izjavio je Turčinov.

Ukrajinska vojska kod Slavjanska Foto AP
Ukrajinska vojska kod Slavjanska Foto AP
http://www.youtube.com/watch?v=5NrCuSfKSZM

10.18 - Ukrajinske snage granatirale su kontrolni punkt u blizini TV tornja i sela Semjonovke u predgrađu Slavjanska, objavilo je Ministarstvo odbrane u Kijevu, prenosi RIA Novosti. Borbe su obnovljene pred zoru. Ukrajinska vojska nije imala žrtve, a snage samoodbrane Slavjanska se još nisu oglasile.

10.16 - Snage bezbednosti Ukrajine zadržale su grupu stanovnika Donjecke oblasti koji su pošli u Luganks, javlja Gazeta.

Krimski Tatari Foto Reuters
Krimski Tatari Foto Reuters

10.10 - Krimski Tatari u nedelju obeležavaju 70 godina deportacije pripadnika te nacionalne zajednice u vreme Staljina, u atmosferi velike napetosti posle pripajanja Krima Rusiji u martu. Godišnjica deportacije održava se ove godine u atmosferi straha i tenzija, jer je dugogodišnjem lideru Tatara Mustafi Đemilevu, koji je oštro osudio "aneksiju" Krima, zabranjen ulazak u tu oblast, a njegove pristalice progonjene su kao ekstremisti.

Američki vojnici u sastavu NATO Foto Reuters
Američki vojnici u sastavu NATO Foto Reuters

09.31 - Nekoliko hiljada vojnika NATO počeće danas vojne vežbe u Estoniji, blizu ruske granice. "Ove vežbe tradicionalno su bile na nacionalnom nivou, u njima nisu učestvovali naši partneri, ali sad se situacija promenila", rekao je portparol Ministarstva odbrane Estonije Roland Murof.

09.00 - Kanada je odbila američku inicijativu da uvede sankcije dvojici bliskih saradnika predsednika Rusije Vladimira Putina jer se to kosi s interesom krupnog kanadskog biznisa, javlja Rojters. Za razliku od Vašingtona, Otava neće uvesti sankcije protiv Sergeja Čemezova, šefa ruskog državnog preduzeća "Rostek", i Igora Sečina, generalnog direktora ruskog naftnog giganta "Rosnjefta".

Pavel Gubarev, Foto AP

08.40 - Zbog toga što je Kijev ignorisao ultimatum da u roku od 24 sata povuče svoje snage s istoka Ukrajine, Donjecka Narodna Republika stvara svoju vojsku, potvrdio je "narodni gubernator" Pavel Gubarev. Ruska televizija 1TV javlja da je jutros nakratko prestala artiljerijska paljba kojom ukrajinske snage zasipaju Slavjansk. Borbe se vode u predgrađima Andrejevki, Semjonovki, na brdu Karagun i susednoj varoši Krasnij Liman.

08.30 - Pripadnici MUP-a Ukrajine koji su prešli na stranu separatista uzeli su u Velikonovoselovki oružje iz stanice i naoružali se za borbu, javlja Ukrajinski reporter na svom Tviteru.

07.50 - Dvojica novinara Raše tudej i ekipa Petog kanala sinoć su napadnuti u blizini Kramatorska kad su ukrajinska oklopna vozila su otvorila vatru bez razloga, javila je taj ruski TV kanal..Oni su prošli bez povreda, ali je ovaj događaj veoma uznemirio stanovništvo, jer ovo nije prvi napad na civile, podsećajući na nedavni napad kod Starovarvarovke, kada su ubijena tri civila, a još tri ranjena.

Stižu prekaljeni borci Foto Reuters

07.38 - Ispred ukrajinske ambasade u Moskvi vezane su georgijevske trake, crveno-narandžaste boje, simbol pobede.

07.30 - Tabela koja pokazuje kako raste korupcija u Ukrajini od 2002. do 2013. godine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja