(VIDEO) DAN POBEDE: Grandiozna vojna parada u Moskvi!
Foto: Reuters

69. godišnjica trijumfa nad fašizmom

(VIDEO) DAN POBEDE: Grandiozna vojna parada u Moskvi!

Planeta -
Više od 11.000 vojnika, 49 vojnih vozila i 69 borbenih aviona, priredilo je veličanstven prizor gledaocima u glavnom gradu Rusije
1 / 21 Foto: Reuters

MOSKVA - Mladi i stari preplavili su ulice u Moskvi kako bi odali počast milionima koji su žrtvovali svoje živote kako bi, pre 69 godina, izvojevali pobedu u Drugom svetskom ratu. Na Crvenom trgu, ovim povodom, organizovana je veličanstvena vojna parada.

Više od 11.000 vojnika, 151 borbeno vozilo i 69 borbenih aviona, prodefilovaće pred hiljadama gledalaca u glavnom gradu Rusije. Paradom komanduje general-pukovnik Oleg Saljukov koji je glavni komandant kopnenih snaga.

Predsednik Putin, koji je glavnokomandujući ruskih oružanih snaga, po tradiciji prisustvuje paradi koju ove godine prati više od 600 novinara. Kao i prethodnih godina, parada se sastoji od marša, procesije motornih vozila i vazduhoplovne egzibicije.

Parada ove godine ima poseban politički značaj jer njome Rusija svetu naglašava neophodnost nulte tolerancije prema fašizmu, navode RIA Novosti.

http://www.youtube.com/watch?v=J0R2mpnHQRY

Na toj paradi se svaki put prikažu najnovija dostignuća ruske tehnologije, ali i oprema iz Drugog svetskog rata.Paradi u Moskvi tradicionalno prisustvuje ruski državni vrh, a predsednik Vladimir Putin i premijer Dmitrij Medvedev bi, prema najavama, ove godine posle svečanosti na Crvenom trgu trebalo da posete Krim.

Kako je izvestio Glas Rusije, Putin i Medvedev bi najpre trebalo da posete Sevastopolj i prisustvuju paradi, a zatim bi trebalo da otputuju u Simferopolj.

Ukoliko Putin ode na Krim to će biti njegova prva poseta tom poluostrvu otkad je ono sredinom marta pripojeno Rusiji, dok ga je Medvedev posetio 31. marta. Vojska defiluje i Sankt Peterburgom, dok u Sevastopolju, domu Crnomorske flote, 70 ratnih aviona i helikoptera i 1.000 mornaričkih oficira i vojnika učestvuje u paradi.

Putin: Dan trijumfa nepobedivih patriotskih snaga

Na vojnoj paradi povodom obeležavanja 69. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu, predsednik Rusije Vladimir Putin je pohvalio snagu trijumfalnog ruskog patriotizma."Ovo je dan trijumfa nepobedivih patriotskih snaga, kada svi mi naročitio snažno osećamo šta znači biti odan domovini i koliko je važno da ljudi budu u stanju da zastupaju svoje interese", poručio je ruski predsednik, navodi AFP.Putin je kazao da je Dan pobede i dalje glavni praznik u Rusiji."Od okončanja velikog patriotskog rata prošlo je 69 godina. Ali 9. maj je bio i biće naš glavni praznik. To je dan nacionalnog trijumfa i nacionalnog ponosa, dan žalosti i večnog pamćenja", izjavio je on.

Ruski predsednik u Normandiji 6. juna

Ruski predsednik Vladimir Putin prisustvovaće obeležavanju 70. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji, saopštio je danas Kremlj. To će biti prva prilika za direktan susret ruskog predsednika sa zapadnim liderima od izbijanja krize u Ukrajini. Na ceremoniji 6. juna očekuje se dolazak zapadnih zvaničnika, među kojima su američki predsednik Barak Obama i nemačka kancelarka Angela Merkel. Bela kuća je saopštila da se Obama neće odvojeno sastati sa Putinom, ali je portparolka Bele kuće ranije izjavila da "SAD ne očekuju da Fancuska ne pozove Putina na komemoraciju zbog onoga što se dešava u Ukrajini".

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland pozdravili su vest o Putinovom odlasku u Normadniju. Oland je juče rekao da je Putin dobrodošao na obeležavanje 70. godina od iskrcavanja saveznika. "Možemo da imamo nesuglasice s Vadimirom Putinom, ali ja ne zaboravljam i nikad neću zaboraviti da je ruski narod dao milione života" tokom Drugog svetskog rata, rekao je Oland.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track