ŠAMPION ELIMINISAO VEČITOG TALENTA: Novak precrtao Gulbisa za drugo finale Rolan Garosa

Čeka Nadala

ŠAMPION ELIMINISAO VEČITOG TALENTA: Novak precrtao Gulbisa za drugo finale Rolan Garosa

Tenis -
Najbolji srpski teniser Novak Đoković igraće po drugi put u finalu Rolan Garosa pošto je u polufinalu bez većih problema savladao Letonca Ernestsa Gulbisa sa 6:3, 6:3, 3:6, 6:3

PARIZ – Najbolji srpski teniser Novak Đoković savladao je i poslednju prepreku na putu do drugog finala Otvorenog prvenstva Francuske, jedinog grend slema koji nije osvojio u karijeri.Đoković je u prvom polufinalu savladao Letonca Ernestsa Gulbisa sa 6:3, 6:3, 3:6, 6:3. Novak će igrati u finalu protiv Rafaela Nadala.To je bio šesti duel Đokovića i Gulbisa i peta pobeda srpskog tenisera, koji je do novog trijumfa stigao posle dva sata i 34 minuta igre.Đoković je na centralnom terenu "Filip Šatrije" opravdao ulogu favorita protiv 17. igrača na ATP listi, koji je do ovogodišnjeg Rolan Garosa bio je daleko poznatiji po svojim atipičnim izjavama, nego po kvalitetu tenisa.

Novak Đoković, Foto: AP
Novak Đoković, Foto: AP

Đoković se tako plasirao u 13. grend slem finale i u nedelju će pokušati da postane tek osmi čovek u istoriji koji je u karijeri osvajao sva četiri najveća teniska turnira - Australijan open, Rolan Garos, Vimbldon i US open. Do sada to je pošlo za rukom Donu Badžu, Rodu Lejveru, Rafaelu Nadalu, Rodžeru Ferereru, Fredu Periju, Andre Agasiju i Roju Emersonu.Novaku će to biti ukupno 66. finale i prilika da osvoji 45 trofej, odnosno sedmu grend slem titulu.Đoković je do sada odigrao samo jedno finale na Rolan Garosu i to 2012. godine. Novak je tada poražen baš od neprikosnovenog Nadala sa 4:6, 3:6, 6:2, 5:7.

Ernests Gulbis, Foto: AP
Ernests Gulbis, Foto: AP

Đoković je, posle trijumfa na Mastersu u Rimu, nastavio sa odličnim igrama i na Otvorenom prvenstvu Francuske, gde je na putu do finala izgubio samo dva seta.On je na putu do finala, pored Gulbisa ,eliminisao i Portugalca Žoaoa Sousu sa 6:1, 6:2, 6:4, u drugom je savladao Francuza Žeremija Šardija sa 6:1, 6:4, 6:2, u trećem je bio bolji od Hrvata Marina Čilića (6:3, 6:2, 6:7, 6:4), u osmini finala još jednom je lako izašao na kraj sa Francuzom Žo- Filfredom Congom (6:1, 6:4, 6:1), dok je u četvrtfinalu precrtao i nezgodnog Kanađanina Miloša Raonića (7:5, 7:6, 6:4).

Đoković i Gulbis, Foto: Reuters
Đoković i Gulbis, Foto: Reuters

TOK MEČAIV setĐoković nije dozvolio novo iznenađenje na startu četvrtog seta i bez većih problema dobija uvodni servis gem. Novak već u sledećem koristi Gulbisovu nervozu i odmah pravi brejk. Letonac je ponovo počeo da greši, da bi mu na 15:30 živci definitivno popustili. On se nekoliko puta udario, ali mu to nije puno pomoglo, usledile su dve nove greške, pa Novak sada vodi sa 2:0.Iako je delovalo da je Gulbis ostao bez snage, Letonac odmah uzvraća udarac i ekspresno vraća brejk. Novak greškom iz bekhenda vraća rivala u život - 2:1.Vidno frustriran, srpski teniser posle poslednjeg poena lomi reket. Primetna je nervoza kod Đokovića, posebno posle gubitka servisa. S druge strane, Gulbis igra rasterećeno i za sada pronalazi prava rešenja za Novaka. U takvoj situaciji Letonac bez izgubljenog poena stiže do izjednačenja - 2:2.Istom merom odgovorio je Đoković u petom gemu. Srbin prekida mini seriju Rivala i brzo stiže do nove prednosti ' 3:2. Ni u trećem uzastopnom gemu nema poena za igrača na riternu. Gulbis lako stiže do novog izjednačenja na Šatrijeu - 3:3. Đoković takođe nije imao problema u sedmom gemu. On sigurnim servisima stiže do novog vođstva i prebacuje pritisak na Gulbisa. Novak vodi sa 4:3 i još dva gema ga dele od velikog finala.Gulbis u narednom gemu ipak nije izdržao pritisak, pa Đoković dolazi u situaciju da servira za plasman u finale - 5:3. Novak je bio neumoljiv u devetom gemu i ne propušta priliku koja mu se ukazala. Drugi reket sveta rutinski privodi meč kraju za konačnih 6:3, 6:3, 3:6, 6:3, posle dva sata i 34 minuta igre. On sada mirno čeka ishod drugog polufinala, u kojem se u nastavku programa sastaju Španac Rafael Nadal i Škot Endi Marej.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

III setUprkos rezultatskom deficitu od dva seta Letonac je bio siguran na servisu u prvom gemu trećeg seta - 1:0. Gulbis je u narednom gemu pokazao da nema nameru da se preda. Novak se ponovo namučio iako je imao vođstvo od 40:15. Srpski teniser sa tri vezane greške poklanja brejk loptu Gulbisu, ali on još jednom ne koristi izglednu priliku. Đoković se uozbiljio i osvaja naredna tri poena za 1:1.Kao i u prethodnom setu Letonac je u uvodnim gemovima siguran na servisu. Gulbis rutinski osvaja i treći gem za novo vođstvo - 2:1. U istom ritmu nastavio je i Đoković, pa ni posle četiri odigrana gema nema brejka u trećem setu. Rezultat je ponovo izjednačen - 2:2. Ni peti gem nije doneo ništa novo na centralnom terenu Filip Šatrije, pošto Gulbis sigurnom igrom lako stiže do 3:2 u trećem setu. Usledio je težak gem za Đokovića koji se suočio sa tri nove brejk lopte. Međutim, Gulbisu je ponovo zadrhtala ruka u odlučujućim trenucima, pa ne koristi veliku priliku da prvi put u polufinalu oduzme servis Đokoviću. Novak je ponovo pokazao neverovatnu mentalnu čvrstinu i posle velike borbe uspeva da izjednači na 3:3.Gulbis u sedmom gemu svom rivalu nije prepustio nijedan poen, a zatim ponovo pritiska Đokovićev servis. Letonac je drastično smanjio broj grešaka i u takvoj situaciji dolazi do nove dve vezane brejk lopte. Ovog puta Novaku nije bilo spasa, pošto Gulbis bekhend vinerom neočekovano dolazi u situaciju da servira za treći set.Letonac je rutinski završio posao i novim as udarcem produžuje prvo polufinale Rolan Garosa. Gulbis je dobio treći set rezultatom 6:3, posle 46 minuta igre.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

II setĐoković sigurnim servisom otvara drugi set i bez problema osvaja uvodni gem - 1:0. Gulbis je odgovorio istom merom i lako poravnava na 1:1. Đoković deluje veoma sigurno u nastavku meča. On je u drugom setu dobio osam od devet poena na svoj servis i sada vodi sa 2:1 u gemovima.Bez obzira na rezultatski zaostatak Gulbis igra odlično. Letonac je takođe veoma siguran na servisu, a u četvrtom gemu dobija i čestitke od Đokovića za fantastično izgrađeni poen i odličnu bekhend paralelu. Rezultat je ponovo izjednačen - 2:2. Đoković i Gulbis igraju odličan tenis na Šatrijeu. Letonac je napao Novaka u petom gemu i stiže do 0:30. Međutim, srpski teniser osvaja naredna četiri poena i sada ponovo vodi sa 3:2. Gulbis je u narednom gemu nastavio da dominira snažnim servisima i lako stiže do novog izjednačenja - 3:3. Letonac je u prethodna tri gema na svoj servis izgubio samo tri poena. Novak je nastavio taj trend i bez izgubljenog poena osvaja sedmi gem za vođstvo od 4:3. Novak potom konačno pronalazi ključ za servis rivala. Gulbis se vratio u život posle 0:30, ali Novak ipak stiže do prve brejk lopte u drugom setu. Letonac ponovo greši u odsutnom trenutku, pa će Đoković u narednom gemu servirati za drugi set - 5:3. Brojne neiznuđene greške skupo su koštale Gulbisa u završnici drugog seta. U takvoj situaciji Đoković, posle 33 minuta igre, koristi drugu set loptu za 6:3 i 2:0 u setovima.

Foto: AP
Foto: AP

I set

Gulbis dobija prvi gem bez izgubljenog poena. Meč je počeo jednom dužom razmenom udaraca koja se završila Novakovim lošim drop šotom. Usledila su dva dobra servisa Letonca i nova greška Đokovića, posle koje Gulbis lako stiže do vođstva od 1:0.Gulbis je dobio i prva dva poena na Novakov servis, da bi Đoković tek u sedmom poenu prekinuo seriju rivala. Srbin je potom konačno odigrao jedan dobar poen i prošertao Letonca pre nego što je smečom poravnao na 30:30. Novak je rutinski osvojio i naredna dva poena za 1:1 u gemovima.Đoković je malo podigao nivo svoje igre i u trećem gemu uzima prva dva poena na Gulbisov servis. Međutim dtrugi teniser sveta potom pravi dve vezane greške, pa Gulbis na kraju bez većih problema osvaja drugi gem - 2:1.Novak je ponovo izgubio prva dva poena na svoj servis, ali ovog puta Gulbis stiže i do prvih brejk lopti. Međutim, on ne koristi dve vezane prilike pa Đoković uz dosta sreće uspeva da sačuva svoj servis za 2:2 u prvom setu.

Foto: AP
Foto: AP

Velika borba se vodila u petom gemu. Novak je propustio čak tir brejk lopte pre nego što je konačno slomio Gulbisa za prvo vođstvo - 3:2. Letonac na kraju nije izdržao, pošto ga je u završnici gema izdao forhend koji mu je do tada bio najjače oružje. On sa dve vezane greške poklanja brejk Novaku, koji rutinski osvaja i naredni gem za 4:2.Novak u sedmom gemu propušta priliku da eventualnim novim brejkom ekspresno dođe u situaciju da servira za prvi set. mao je srpski teniser 30:30, ali potom promašuje zicer i poklanja gem Gulbisu. Đoković ne pogađa otvorenu paralelu na 40:30 pa Letonac smanjuje na 4:3.Usledio je najlakši gem za srpskog tenisera koji bez izgubljenog poena stiže na gem od osvajanja prvog seta - 5:3. Đoković je u devetom gemu ponovo napao Gulbisov servis, ali ne koristi prvu set loptu. On zatim ne koristi još jednu priliku da ekspresno završi prvi set, da bi na kraju ipak bila treća sreća. Novak je prvo fatastično uhvatio Gulbisov snažan servis, da bi posle još jedne dugačke razmene naterao rivala na novu grešku - 6:3, posle 41 minuta igre.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track