KINESKI CAR: Đoković posle Pekinga osvojio i Šangaj

Novak stajl

KINESKI CAR: Đoković posle Pekinga osvojio i Šangaj

Tenis -
Đoković stigao do 34. trofeja u karijeri posle velikog preokreta
1 / 7

ŠANGAJ - Novak Đoković je novi "kineski car". Srpski teniser je posle turnira u Pekingu osvojio i Masters u Šangaju posle velikog preokreta i pobede nad Endijem Marejem sa 2:1 (5:7, 7:6 (13:11), 6:3). Meč u Šangaju je trajao tri sata i 21 minut, što je najduže finale Masters serije ikada.

Srpski as je tokom meča spasio čak pet meč lopti, bio na ivici poraza, ali je jednim sjajnim potezom, popularnim "hot dogom" (vraćanje loptice kroz noge) i potom drop šotom preokrenuo meč u svoju korist. Đokoviću je ovo prvi trofej u Šangaju, a ukupno 13. u Masters seriji.

Novak Đoković je postao jedini teniser u istoriji koji je igrao u finalu svih gren slemova, turnira Masters 1000, Dejvis Kupa i ATP šampionata!!!

"Želim da se zahvalim Endiju na čestitkama. Mogao sam lako da budem gubitnik, on je imao meč lopte. Sjajno smo se borili, nadam se da su svi uživali. Morao je jedan da izgubi. Ovo je bila sjajna nedelja za mene. Hvala sponzorima, hvala svima koji su došli da gledaju. Ovo je bio najuspešniji turnir u Šangaju poslednjih godina, moram da pohvalim organizaciju. Hvala mom timu, oni su uvek uz mene. Hvala navijačima koji su bili uz mene."

Novak je na kraju ponovo pričao kineski, ovog puta je rekao "Šangaj je moj drugi grad".

Đoković posle ovog turnira zaostaje 195 bodova za prvoplasiranim na ATP listi Rodžerom Federerom.

http://www.youtube.com/watch?v=z0y48-K0EqA

TOK MEČA

6:3 - Đoković osvaja masters u Šangaju!!! Osvojio je srpski as treću meč loptu i dobio Škota!. 5:3 - As Đokovića za veliku prednost u trećem setu. 4:3 - Evo brejka!!! I u prošlom gemu na servis Mareja Đoković je bio nadomak brejka, ali sada ga je uzeo. Srpski teniser je stigao do dve vezane šanse, a prvu je iskoristio za prvo vođstvo. 3:3 - Bez problema Đoković osvaja gem za novo izjednačenje. 2:3 - Stigao je Đoković brejk loptu, ali nije uspeo da je realizuje. Marej je odlično servirao u naredna tri poena i poveo posle tačno tri sata igre u trećem setu. 2:2 - Novi gem za Đokovića, teniseri drže svoje servise na startu trećeg seta.1:2 - Marej osvaja servis mukom. Stigao je Đoković do izjednačenja, ali potom greškama doneo Škotu gem. 1:1 - Vraća Đoković istom merom, uz dva izgubljena poena osvaja prvi gem u trećem setu. 0:1 - Marej osvaja prvi gem u trećem setu, Đoković je uspeo da osvoji dva poena, ali ništa više od toga.

3. SET

Dva časa i 36 minuta trajala su prva dva seta u Šangaju.

13:11 - Veliki Novak Đoković! Sjajan servis, Marej je jedva vratio, a Novak poentirao za 1:1 u setovima i polomljenim reketima. Fantastičan tenis u Šangaju! 12:11 - Sjajan servis Mareja, a onda velika greška Škota na već dobijenom poenu. Četvrta set lopta za Đokovića. 11:11 - Proklizao je Đoković tokom razmene udaraca, nije bila teška lopta. 11:10 - As viner Đokovića. Treća set prilika za srpskog asa.10:10 - Sjajno se izvukao Đoković, bekend paralelom naterao Mareja na novu grešku. Taj-brek traje tačno 20 minuta do sada.9:10 - Sjajan servis, potom i forhend za novu meč loptu Mareja. 9:9 - Napao je Marej i osvojio poen. 9:8 - Novi poen Đokovića, ima set loptu posle greške Mareja. 8:8 - Osvaja Đoković poen, sjajno je napao posle servisa i spasio i četvrtu meč loptu. 7:8 - Oštećen je Đoković u ovom poenu odlukom linijskog sudije da uzvikne "aut" iako je lopta bila na liniji. Đoković je protestvovao i to ga je dekoncentrisalo. Nova meč lopta za Mareja. 7:7 - Napao je Marej posle servisa i naterao Đokovića na grešku. 7:6 - Set lopta za Đokovića, sjajno je odigrao na nešto kraću forhend loptu Mareja. 6:6 - Odličan servis Đokovića u telo Mareja. Srpski teniser je do sada spasio tri meč lopte.5:6 - Izvukao se Đoković fantastičnim forhendom. Pogodio je liniju i spasio i drugu meč loptu.4:6 - Neverovatno šta je sve Marej stigao i na kraju stigao do dve vezane meč lopte.4:5 - Prvo vođstvo Mareja u taj-breku, odlično je vratio servis i naterao Đokovića na grešku. 4:4 - Neiznuđena greška Đokovića za izjednačenje. Šteta. 4:3 - Novi mini brejk Đokovića, odlično se snašao i skraćenom loptom ponovo poveo u taj-breku.3:3 - Greši Đoković i izbacuje lopticu u aut.3:2 - Neverovatno. Dvostruka servis greška Đokovića.3:1 - Đoković dobija dugu razmenu udaraca, naterao je Mareja na grešku.2:1 - As vinerom Marej se upisuje u taj-breku.2:0 - Dva puta je Marej pogađao liniju, ali onda treći put zakucao lopticu u mrežu za 2:0 u korist Đokovića. 1:0 - Đoković otvara taj-brek poenom na svoj servis.

6:6 - Tri greške Đokovića donele su Mareju tri gem lopte, a Škot koristi drugu za taj-brek u drugom setu. Marej vodi sa 5:2 u dosadašnjih sedam taj-brekova. 6:5 - Fantastičan tenis i novi gem za Đokovića! Sjajno je Nole servirao u prva tri poena, potom napravio dvostruku servis grešku, a potom odservirao za vođstvo. 5:5 - Marej je dobro počeo gem, ali onda je viđen najlepši poen u meču. Đoković je posle loba Mareja popularnim "hot dogom" (kroz noge) vratio lopticu u protivničko polje, a onda fantastičnim drop šotom osvojio poen. Novak je osvojio i naredni poen, ali onda napravio katastrofalnu grešku za prvu meč loptu Mareja. Škot je ne koristi, ali zato Novak osvaja fantastična tri poena za redom za izjednačenje. Kakav gem!!!4:5 - Ostaje Đoković u meču, sjajno je servirao i smanjio rezultat. Marej servira za meč u narednom gemu. 3:5 - Marej koristi prvu gem loptu za veliko vođstvo u drugom setu. Đoković je osvojio jedan poen.3:4 - Prvi brejk u drugom setu pravi Marej. Škot koristi prvu od dve brejk lopte za prvo vođstvo, a do tih prilika došao je ponajviše greškama Đokovića.3:3 - Stigao je Marej do 40:14, potom napravio dvostruku servis grešku, ali je usledio as udarac i novo izjednačenje. 3:2 - Novi sjajan gem za Đokovića, uz samo jedan izgubljeni poen stiže do novog vođstva. 2:2 - Bez izgubljenog poena Marej stiže do izjednačenja. 2:1 - Za razliku od prvog seta, u ovom teniseri lakše osvajaju svoj servis. Stigao je Novak do 40:15, a onda drugu gem šansu iskoristio za novo vođstvo. 1:1 - Marej stiže do izjednačenja. Dobro je počeo Đoković ovaj gem, poveo sa 0:30, ali je Marej odlično servirao u nastavku za izjednačenje. 1:0 - Đoković se vratio psihički u meč posle gubitka prvog seta i to je najbitnije za srpskog tenisera. Možda i najlakše osvojen gem na svoj servis.

2. SET

5:7 - Marej dobija prvi set. Dobro je servirao, Đoković je uspeo dva puta da osvoji fantastične poene, ali je greškom poslednji poen poslao u aut. 5:6 - Neverovatno šta je Novak propustio u ovom gemu. Imao je 40:0 na svoj servis, a onda je Marej vezao pet poena, najviše zahvaljujući greškama Đokovića i poveo u ovom setu. Đoković je od muke polomio reket na kraju gema. 5:5 - Stigao je Novak do 15:30, ali nije uspeo da osvoji gem i set. 5:4 - Konačno Đoković dobija svoj servis, nalazi se na korak od osvajanja prvog seta. Nije imao previše problema u ovom gemu srpski as. 4:4 - Vraća Novak ribrejk i stiže do novog izjednačenja. 3:4 - Novi brejk Mareja, teniseri teško stižu do svog servisa. 3:3 - Vraća se sada Novak u set i prekida nalet Mareja. Odličnim udarcima sa osnovne linije srpski teniser je terao rivala na greške. 2:3 - Treći vezani gem za Škota, drugi brejk u meču. Marej je dva puta izlazio na mrežu i bio uspešan. 2:2 - Bez šansi je bio Đoković u ovom gemu, izjednačenje. 2:1 - Nažalost, Marej se odmah vratio u meč ribrejkom. Đoković je osvojio samo jedan poen na svoj servis. 2:0 - Brejk Đokovića odmah na startu finala. Dva puta je bilo izjednačenje, a onda sjajna promena ritma srpskog tenisera za drugi gem. 1:0 - Đoković se dosta namučio, ali je osvojio poslednja dva poena i poveo u finalu.

1. SET

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track