POVEO, PA STAO: Đoković poražen od Nadala u finalu Rolan Garosa
Foto: AP

Ništa od titule ni ove godine

POVEO, PA STAO: Đoković poražen od Nadala u finalu Rolan Garosa

Tenis -
Đoković osvojio prvi set, ali je potom u naredna tri bio u podređenom položaju
1 / 9 Foto: Reuters

Najbolji srpski teniser Novak Đoković nije uspeo da osvoji Rolan Garos pošto je u finalu poražen od Rafaela Nadala sa 3:1 (3:6, 7:5, 6:2, 6:4). Ovim porazom srpski teniser nije uspeo ni da se vrati na prvo mesto ATP liste, ali je smanjio zaostatak na 170 poena.

Po završetku meča viđena je neverovatna scena pošto je publika na "Filip Šatrijeu" višeminutnim ovacijama ispratila Đokovića.

Đoković tako ni u drugom finalu na Rolan Garosu nije uspeo da osvoji titulu, a Nadal je stigao do devete titule u Parizu, a ukupno do 14. gren slem titule u karijeri. Španac je današnjom pobedom zadržao prvo mesto na ATP listi, a Đoković je pored propuštene šanse za povratak na vrh, propustio je i priliku da kompletira titule na gren slemovima.

Đoković je sa suzama u očima dočekao kraj meča, a publika na terenu "Filip Šatrije" ovacijama je ispratila Novaka Đokovića.

Na početku meča obojica tenisera bili su sigurni na svoj servis, pa do osmog gema nije bilo nijedne brejk prilike. Prvi je do brejk šansi stigao Đoković, iskoristio je greške Nadala i poveo sa 5:3. U narednom gemu Nadal je zapretio, poveo je sa 15:40, ali je srpski teniser dobio četiri naredna poena i posle 45 minuta igre poveo sa 1:0 u setovima.

Drugi set je počeo kao i prvi, nije bilo brejka do petog gema kada je Nadal oduzeo servis protivniku odličnom igrom, ali je Đoković već u narednom vratio brejk (4:3). U naredna četiri gema nije bilo velikih uzbuđenja, a pobednik je rešen u 13. gemu u kojem je Đoković servirao za taj-brejk. Srpski teniser je taj gem odigrao vrlo loše, loše je servirao i tako pomogao Nadalu da izjednači u setovima na 1:1.

Đoković je s lošom igrom nastavio i u trećem setu, pa je Nadal vrlo brzo poveo sa 3:0, vezavši tako pet gemova. U sedmom gemu, koji je trajao 11 minuta, Đoković je imao priliku da se vrati u set, ali se Nadal odbranio i dobrom igrom u narednom gemu, napravio još jedan brejk i poveo sa 2:1 u setovima.

I u četvrtom setu je viđen sličan scenario. Na početku su teniseri bili sigurni na svoj servis, a onda su usledila dva brejka, po jedan na obe strane. U devetom gemu vodila se velika borba, a na kraju je Nadal bio sigurniji, pa je u narednom gemu Đoković servirao za ostanak u meču. Đoković u tim trenutcima nije izdražao pritisak, a meč je završio duplom servis greškom. Đoković je posle meča bio razočaran zbog poraza, a priznao je i da je povraćao na terenu.

Brena i Piksi
Brena i Piksi

Navijači iz Brazila
Navijači iz Brazila

Novinar Kurira i Božidar Đelić
Novinar Kurira i Božidar Đelić

http://www.youtube.com/watch?v=GgpPJwmC4Bw

TOK MEČA

4. SET

18:38 - Kraj meča, Nadal deveti put osvojio titulu na Rolan Garosu - 4:6Neverovatan finiš meča. Đoković je napravil duplu servis grešku za Nadalovu devetu titulu na Rolan Garosu.

18:33 - Šteta, Nadal stiže na gem od titule - 4:5Španac je uspeo da sačuva servis. Đoković je dobro parirao u gemu, ali nije uspeo da stigne do eventualnog brejka.

18:28 - Gem za Novaka za 4:4Srpski teniser pokazuje da se vraća potpuno u ovaj set, telo daje drugačije znake u odnosu na prethodni period.

18:23 - Đoković ekspresno uzvraća brejkom - 3:4Novak uspeva da oduzme servis Nadalu i smanji na 3:4. U narednom će servirati za izjednačenje, a nadamo se da je ovo najava potpunog povratka u meč.

18:15 - Brejk Nadala - 2:4Španac je sve bliži tituli. Đoković nije iskoristio dve gem prilike, a Španac je prvu, posle greške Đokovića, iskoristio i poveo sa 4:2

18:12 - Bez izgubljenog poena Nadal do novog vođstva - 2:3Španac je previše lako osvojio svoj servis, nije izgubio ni jedan poen.

18:05 - Đoković drži servis - 2:2Bilo je opasnih 30:30, ali je Novak sa dva poena rešio ovaj gem. Nadal je jednu prilično dobru situaciju po sebe upropastio poslavši lopticu u aut.

18:01 - Nadal ne da brejk priliku - 1:2

Foto: AP
Foto: AP

Đoković je lepo krenuo u gem, stigao do 15:30, ali se Nadal sa tri vezana poena izvukao iz nezgodne situacije.

17:57 - Đoković je izjednačio - 1:1Konačno jedan gem bez previše muka po Đokovića.

17:54 - Nadal bez izgubljenog poena osvaja gem - 0:1Đoković je pauzu uzmeđu setova iskoristio da ode do svlačionice, ali je očigledno da ima neke probleme. Nadal je bez izgubljenog poena osvojio prvi gem.

3. SET

Foto: AP
Foto: AP

17:45 - Nadal pravi novi brejk za osvajanje trećeg seta - 2:6Posle 50 minuta gotov je treći set. Španac je bio apsolutno dominantan, mada je Đoković u dva navrata imao brejk šansu za povratak u meč. Španac je opet napravio brejk u poslednjem gemu.

17:32 - Nadal osvaja najduži gem - 2:5

Foto: AP
Foto: AP

U gemu koji je trajao više od deset minuta Nadal je osvojio poslednji poen i stigao na korak od osvajanja trećeg seta. Đoković je ponovo propustio brejk priliku. Novak greši previše, čak 11 grešaka, naspram pet Nadala.

17:27 - Asom Novak osvaja novi gem - 2:4Utisak je da je Novak stabilizovao igru, barem kada je u pitanju servis. As servisom je uspeo da smanji rezultat u setu.

17:20 - Đoković propustio brejk loptu - 1:4Nije uspeo srpski teniser da se vrati u set. Propustio je brejk loptu, a potom je Španac sa sigurna tri poena osvojio getvrti gem u setu.

17:17 - Novak prekinuo niz Nadala - 1:3Konačno je Đoković prekinuo niz Španca i posle pet gemova osvojio jedan. Nadamo se da to znači i povratak u meč.

17:15 - Španac u furioznom ritmu - 0:3

Foto: AP
Foto: AP

Bez izgubljenog poena, as servisom Nadal osvaja i peti gem za redom.

17:13 - Nadal pravi brejk na startu trećeg seta - 0:2Španac je u ritmu, preuzeo je igru u svoje ruke i diktira tempo. Rezultat toga je brejk Nadala.

17:10 - Nadal osvaja prvi gem u trećem setu - 0:1Nadal je osvojio prvi gem u trećem setu. Španac je stigao do prvog poena na svoj servis. Đoković je u prvom gemu ovog dela meča osvojio samo dva poena.

2. SET

Foto: AP
Foto: AP

16:56 - Nadal pravi brejk za 1:1 u setovima - 5:7Posle 60 minuta Nadal pravi prejk u pravom trenutku i stiže do izjednačenja u setovima. Verovatno najlošiji gem Novaka na svoj servis u ovom meču.

16:51 - Nadal bez izgubljenog poena do prednosti - 5:6Španac je odigrao savršen gem, bez izgubljenog poena stigao je do vođstva i ima u džepu taj-brejk. Đoković u narednom servira za taj-brejk.

16:48 - Đoković stigao do izjednačenja - 5:5Srpski teniser sačuvao je servis.

16:43 - Nadal ponovo vodi - 4:5 Nadal je prekinuo mini seriju Đokovića od dva osvojena gema. Srpski teniser će servirati za opstanak u drugom setu.

16:36 - Novak stigao do izjednačenja - 4:4Đoković se potpuno vratio u drugi set. Posle ribrejka dobio je svoj gem iako se suočio sa brejk loptom.

16:30 - Đoković vraća brejk - 3:4Odmah je Novak odgovorio na brejk Nadala i vratio servis. Srpski teniser je iskoristio drugu od dve vezane brejk šanse.

16:22 - Brejk Rafe - 2:4

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Španac je stigao do prvog brejka u meču. Mogao je i ranije pri rezultatu 30:40 ali je jednu loptu poslao u aut. Međutim, koji minut kasnije stigao je do brejka.

16:18 - Nadal stiže do novog vođstva - 2:3Gem u kome smo videli prvu duplu servis grešku na meču. Španac je ipak osvojio sve ostale poene na svoj servis.

16:13 - Lagan gem za Novaka - 2:2

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Bez većih uzbuđenja protekao je četvrti gem u drugom setu, a najzaslužniji za to je Novak, koji je dobro servirao. Srpski tenise stigao je do trećeg asa u meču.

16:09 - Servis vinerom Nadal stiže do novog vođstva - 1:2Španac je odservirao prvi as u meču, a gem u kome je Đoković imao 30:30 završio je servis vinerom

16:06 - Siguran gem Đokovića - 1:1Đoković je stigao do svog gema bez većih problema.

16:02 - Nadal dobija prvi gem - 0:1Španac je servirao i uz dva izgubljena poena stigao do startne prednosti u drugom setu.

Foto: AP
Foto: AP

1. SET

15:52 - Prvi set pripada ĐokovićuPosle 44 minuta igre prvi set pripao je Đokoviću. Srpski teniser suočio se sa dve brejk lopte, ali je uspeo dobrim servisom da se izvuče i potom osvoji i naredna dva poena za prvi set.

15:46 - Brejk Đokovića za 5:3

Srpski teniser je stigao do prvih brejk lopti. Nije iskoristi prve dve vezane, ali jeste treću za vođstvo 5:3. Đoković servira za prvi set.

15:39 - Prvi gem na razliku pripao Đokoviću - 4:3Tek u sedmom gemu videli smo igru na razliku. Nadal je stigao do 40:40, ali je Novak strpljivom igrom osvojio naredna dva poena.

15:35 - Nadal drži ritam - 3:3Videli smo prvi drop šot Đokovića, ali i dve neiznuđene greške koje su pomogne Nadalu da dođe do izjednačenja.

15:29 - Drugim asom Đoković osvaja peti gem - 3:2

Sigurna igra Đokovića, drugi as na meču, pre toga sjajna forhend dijagonala za novo vođstvo.

15:25 - Novak osvojio dva poena, ali stao - 2:2Nadal je nešto slabije servirao u ovom gemu što je donelo Đokoviću 30:30, ali je potom dva puta pogrešio i dozvolio Nadalu da izjednači.

15:20 - Prvi as Đokovića - 2:1

Treći gem pripada teniseru koji servira. Đoković je ostvario prvi as u meču, potom dobio i najduži poen u kome je razmenjen 21 udarac.

15:17 - Nadal siguran, bez izgubljenog poena - 1:1Španac je prvi servis takođe iskoristio za lagani gem i izjednačio na 1:1.

15:14 - Đoković prvi servira i dobija gem - 1:0

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Novak je, ako je suditi po prvom gemu, raspoložen za meč. Osvojio je prva tri poena, potom vinerom peti poen za vođstvo u meču.

15:11 - Put Nadala do finala

15:10 - Put Đokovića do finala

15:00 - Rafael Nadal traži put do devete, Novak Đoković do prve tituleNajbolji španski teniser osam puta je slavio na Rolan Garosu, a samo je jednom u karijeri doživeo poraz, i to od Robina Soderlinga. Sa druge strane, Đokoviću samo ovaj Gren slem nedostaje kako bi kompletirao sva četiri najprestižnija turnira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track