UŽIVO GRAĐANSKI RAT U UKRAJINI DAN 4: Predsednik Janukovič napustio Kijev!

Završena ukrajinska drama?

UŽIVO GRAĐANSKI RAT U UKRAJINI DAN 4: Predsednik Janukovič napustio Kijev!

Planeta -
Nezadovoljni demonstranti zahtevaju hitnu ostavku šefa države Janukoviča. Parlament suspendovao ustav i oslobodio bivšu premijerku Juliju Timošenko, u subotu predlog o opozivu predsednika
1 / 9 Foto: AP Photo

KIJEV - Trojica opozicionih lidera Vitalij Kličko, Arsenij Jatsenuk i Oleh Tijahnbok potpisali su sporazum sa predsednikom Viktorom Janukovičem koji bi trebalo da okonča višednevno nasilje na kijevskim ulicama.

Iako su potpisivanjem dogovora izbegli proširenje sukoba i mnogo veće žrtve, lideri opozicije nisu uspeli da ubede svoje "saborce" da je protest gotov.

Naime 40.000 demonstranata i dalje stoji na Trgu Majdan zahtevajući hitnu ostavku predsednika Janukoviča.

Poštujući volju"naroda" poslanici ukrajinskog parlamenta najavili su da će tokom subotnjeg zasedanja, pokrenuti postupak za razrešenje predsednika države. Parlament je smenio ministra unutrašnjih poslova Vitalija Zaharčenka, omogućio oslobađanje iz zatvora bivše premijerke Julije Timošenko i proglasio amnestiju za sve demonstrante.

UŽIVO NAJNOVIJA DOGAĐANJA U UKRAJINI MOŽETE PRATITI OVDE

01. 12. - Zapadne zemlje kontrolišu i finansiraju jednog od lidera ukrajinske opozicije Vitalija Klička, tvrdi hakerska organizacija "Anonimus Ukrajina".

"Anonimus Ukrajina" saopštila je da je, preklo elektronske pošte savetnika predsednika Litvanije Laurinasa Jonavičijusa, došla do dokaza da zapadne zemlje finansiraju Klička

00. 42 - Ruski predsednik Vladimir Putin i američki predsednik Barak Obama razmotrii su situaciju u Ukrajini a ruski lider naglasio je važnost primene hitnih mera za stabilizuju situacije u toj zemlji, saopštila je pres služba Kremlja.

U telefonskom razgovoru sa Obamom, Putin je ukazao na neophodnost rada sa "radikalnom ukrajinskom opozicijom, koja je dovela sukob u Ukrajini na izuzetno opasan nivo

00. 27- Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril pozvao je ve Ukrajince, bez obzira na veroispovest, etničko poreklo i političku orijentaciju, da skupe hrabrost i spreče širenje nasilja u zemlji.

Patrijarh Kiril je poručio da mu se "srce cepa" zbog nasilja koje potresa Ukrajinu.

00.03 - Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič napustio Kijev i otišao na istok Ukrajine.

Janukovič se, najverovatnije, nalazi u Harkovu.

23.45 - Visoka predstavnica za spoljnu politiku Evropske unije Ešton je na pitanje novinara da li sankcije važe i posle potpisivanja sporazuma odgovorila: "U kontaktu smo s ministrima spoljnih poslova Poljske i Nemačke koji su još na terenu i donećemo odluku na osnovu onoga što nam oni kažu".

22.30 - 40.000 demonstranata na Trgu Majdan, u tišini osvetljavaju nebo bakljama i mobilnim telefonima ceremoniji odavanja pošte poginulim. Krvavi nemiri u Ukrajini odneli su živote 77 ljudi, a više od 500 ih je povređeno. Za raziku od prethodnih večeri Trg Majdan ove noći izgleda - evropski.

21.30 - Ipak zahtevi demonstranata našli su put do poslanika ukrajinskog parlamenta, tako da će se najverovatnije predlog za opoziv predsednika Janukoviča naći na dnevnom redu sutrašnjeg zasedanja. Poslanici će se sastati u 10.00 po lokalnom vremenu

21.05 - Lider proevropske partije "Udar" i bivši bokserski šampion Vitalij Kličko uspeo da se obrati demmonstrantima sa bine na Trgu Majdan, jer su mu "saborci" zamerili zbog rukovanja sa predsednikom Janukovićem posle potpisanog sporazuma: Ako sam nekoga time uvredio ja tražim njegov oproštaj, rekao je Kličko.

20.35 - Demonstranti u centru Kijeva izviždali opozicione lidere koji su izašli na binu da predstave sporazum koji su potpisali s predsednikom Viktorom Janukovičem. Jedan od ekstremista je zapretio da će krenuti u ofanzivu s vatrenim oružjem ako opozicija ne zatraži da Janukovič do sutra ujutro podnese ostavku. Na trgu su se čuli i uzvici "Smrt kriminalcu!" upućeni Janukoviču.

Nezadovoljni sporazumom
Nezadovoljni sporazumom

19.55 - Na Trgu Majdan je mirno, okupljeni demonstranti učestvuju u masovnom opelu poginulim "saborcima". Okupljeno je oko 40.000 ljudi, odlučnih u zahtevu da Janukovič mora smesta da napusti vlast: "Izbori u decembru nisu dovoljni. On mora smesta da ode, inače bi mogao da završi kao Gadafi ili Čaušesku", izjavio je Oleh Bukojenko, jedan od učesnika protesta.

19.35- Predsednik SAD Barak Obama najavio je da će o ukrajinskoj krizi razgovarati s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, ističući da kriza još nije gotova.

19.00 - Bela kuća pozdravila je današnji sporauzm ukrajinskog predsednika i opozicije o okončanju nasilja uz poruku da hitno treba da bude sproveden. Portparol Bele kuće Džej Karni rekao je da SAD nude podršku i da je sporazum saglasan s onim za šta se Vašington zalagao.

18.15 - Ukrajinski parlament danas je susependovao Ustav i vratio na snagu Ustav iz 2004. čime su predsednička ovlašćenja znatno ograničena, oslobodio iz zatvora bivšu premijerku Juliju Timošenko, amnestirao uhapšene demonstrante i smenio ministra policije za kojeg se smatra da je naredio da se upotrbi sila nad učenicima protesta.

14.50 - Liderska opoziciona trojka Vitalij Kličko, Arsenij Jatsenuk i Oleh Tijahnbok potpisala je danas sporazum sa predsednikom Viktorom Janukovičem koji treba da okonča višednevno nasilje na kijevskim ulicama.

14.21 - Ukrajinski demonstranti, koje predstavlja Građanski savet Majdana, glasali su za potpisivanje sporazuma sa Janukovičem, potvrdili su nemački i poljski šefovi diplomatije na Tviteru. Opozicione vođe krenule ka predsedničkoj palati.

14.05 - Idemo kući!, uzvikivali pripadnici snaga reda ostavljajući šlemove okupljenim novinarima.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
14.01 - Snage bezbednosti koje su poslednjih 24 sata bile raspoređene ispred ukrajinskog parlamenta ulaze u autobuse i odlaze u žurbu, javljaju ukrajinski Interfaks i BBC.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
13.59 - Potpisaćemo sporazum!, rekao je vođa ukrajinske opozicije Vitalij Kličko nemačkom Bildu, javlja BBC. "Opozicija će potpisati sporazum kojem je posredovala EU kako bi se okončala višednevna opsada, ali su prvo neophodni dalji razgovori sa demonstrantima. Spremni smo da učinimo sve da dođe do mirnog rešenja, rekao je Kličko. "Lično ću se obratiti demonstrantima pre potpisivanja.

13.20 - Živa sam! Hvala svima koji su se molili za mene, poručila je danas novim tvitom medicinska sestra Olezija Žukovska, koju je snajperista juče ranio u vrat. Ona je operisana i oporavlja se a njen jučerašnji tvit "Umirem" obišao je čitav svet.

13.18 - General-pukovnik Volodimir Zamana izjavio da je dao ostavku na mesto načelnika Generalštaba jer nije želeo da pošalje vojsku na demonstrante u Kijevu.

13.00 - Ruski ambasador pri UN Vladimir Čižov: Svedoci smo da su događanja na trgovima i ulicama Kijeva poslednjih dana i nedelja nešto što veoma liči na pokušaj državnog udara - da se vlada zbaci silom.

12.40 - Zasad je nejasno da li će Janukovičevi ustupci biti dovoljni da se demonstranti povuku sa ulica. U Kijev stiže šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer koji će se sastati s predstavnicima obe strane u sukobu.

12.30 - Demonstrantima u Kijevu pridružili se policajci iz Lvova

12.10 - Predsednik Janukovič objavio zvanično saopštenje u kojem se navodi da preduzima sledeće korake u cilju ponovnog uspostavljanja mira i reda u Ukrajini i sprečavanja daljeg gubitka ljudskih života:

1. raspisivanje prevremenih predsedničkih izbora najkasnije do decembra 2014;

2. vraćanje ustava iz 2004. koji se bazira na većim ovlašćenjima parlamenta u roku od 48 sati, kompletna ustavna reforma do septembra 2014;

3. osnivanje vlade nacionalnog jedinstva u roku od 10 dana;

4. Sprovođenje potpune istrage o višednevnom nasilju;

5. Vlasti se obavezuju da neće uvesti vanredno stanje, a demonstranti da neće upotrebiti silu.

12.02 - Nekoliko ukrajinskih policajaca položilo je oružje i prešlo na stranu demonstranata.

12.01 - Najnovija vest: Predsednik Janukovič raspisuje prevremene predsedničke izbore, javlja Rojters pod oznakom hitno.

12.00 - Prošao najavljeni rok u podne za potpisivanje sporazuma između vlasti i demonstranata dok se istovremeno na Majdanu može čuti da demonstranti neće prihvatiti sporazum, već da traže "suđenje Janukoviču".

10.10 - Nepoznata lica otvorila vatru na policajce i da pokušavaju da se probiju ka zgradi parlamenta. U saopštenju policije se ne precizira da li je i kako policija odgovorila, javljaju Rojters i Interfaks.

10.05 - U parlamentu je na predlog jednog od lidera opozicije Arsenija Jacenjuka proglašena jednočasovna pauza u zasedanju što su podržali poslanici.

10.00 - Lokalni mediji javljaju da se u centru Kijeva ponovo čuju pucnji, ali dok Rojters izveštava da su demonstranti otvorili vatru na policajce, AP prenosi da se ne zna ni odakle pucnji dolaze ni ko je meta.

http://www.youtube.com/watch?v=Y_LFrMcoEm4

09.50 - Tuča u parlamentu između poslanika većine i opozicije kada je predsednik Vrhovne rade Vladimir Ribak pokušao da proglasi pauzu u zasedanju. Pre jednočasovne pauze, Ribak je proglasio da će pauza trajati do 16 sati, ali su poslanici tri opozicione strane zahtevali da se zasedanje nastavi. Itar-tas s je preneo da je lider "Otadžbine" Arsenij Jacenjuk zatražio je sa skupštinske govornice da se glasa i o tome da Julija Timošenko, bivša premijerka koja je sada u zatvoru, bude oslobođenja krivične odgovornosti. Jedan od deputata predložio je da u parlament bude pozvan i predsednik Viktor Janukovič.

http://www.youtube.com/watch?v=U8SpihSawM0

09.00 - Opozicioni lideri i ukrajinski predsednik Viktor Janukovič nastavili jutros pregovore, šef francuske diplomatije poziva na oprez uz opasku da dogovor još nije postignut iako iz Kijeva stižu vesti da će sporazum biti potpisan u podne po lokalnom vremenu

08.20 - Najnoviji crni bilans: Najmanje 77 osoba je poginulo u sukobima demonstranata i pripadnika bezbednosnih snaga u Kijevu, saopštilo je jutros ukrajinsko Ministarstvo zdravlja. Čak 577 osoba je povređeno, od kojih je 369 zadržano u bolnici. 130 pripadnika bezbednosnih snaga je ranjeno iz vatrenog oružja u poslednja tri dana, javlja Itar-TASS.

UŽIVO NAJNOVIJA DOGAĐANJA IZ UKRAJINE MOŽETE PRATITI I OVDE

08.10 - Sporazum između vlasti i opozicije koji je postignut jutros treba da bude potpisan u podne po lokalnom vremenu, a detalji sporazuma nisu poznati, javlja Rojters. Diplomatski izvori su saopštili da su pregovori bili "veoma teški".

07.50 - Zarobljeno 67 pripadnika Vojske Ukrajine. Britanski BBC javlja da su posle ponoći demonstranti sproveli zarobljene policajce u civilu sa trga Trga nezavisnosti - Majdan u crkvu u blizini. Demonstranti u poslednja 72 sata zarobili 67 pripadnika snaga bezbednosti.

07.25 - Vrhovna ukrajinska Rada na noćašnjem zasedanju donela je odluku da se obustavi "antiteroristička akcija" vojske i da se ona povuče i vrati u kasarne. Odluka je doneta sa 236 glasa "za". Od prisutnih 239 poslanika, kvorum činilo 226. Kada će odluka parlamenta stupiti na snagu, ne zna se jer sve zavisi od šefa države Viktora Janukoviča. Parlament nastavlja rad danas u 10 sati. Odluka o povlačenju vojske sa ulica dočekana ovacijama u parlamentu.

07.20 - Završeni pregovori predstavnika vlasti i opozicije. Pregovori su trajali više od osam sati, počeli su pre ponoći.

07.10 - Pristalice opozicije utvrđuju barikade.

07.00 - U centru Kijeva nastavljeni sukobi. Predsednik Janukovič poručio demonstrantima na ulici da je spreman na ustupke kako bi se u državi povratio mir.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track