UŽIVO GRAĐANSKI RAT U UKRAJINI DAN 5: Srpski monasi bezbedni, Janukovič pokušao da podmiti graničare
Foto: AP Photo

Uprkos potpisanom sporazumu

UŽIVO GRAĐANSKI RAT U UKRAJINI DAN 5: Srpski monasi bezbedni, Janukovič pokušao da podmiti graničare

Planeta -
Lideri opozicije izviždani, parlament izglasao da bivša premijerka Julija Timošenko bude puštena iz zatvora
1 / 9 Foto: Reuters

KIJEV - Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič napustio je Kijev i otišao na istok Ukrajine, najverovatnije u grad Harkov, saopšteno je u petak nešto pre ponoći.

Jučerašnji dan, četvrti od početka najžešćih oružanih i nasilnih sukoba vlasti i opozicije, obeležilo je potpisivanje sporazuma trojice opozicionih lidera sa šefom države u kojem se on obavezao da će raspisati vanredne predsedničke izbore najkasnije do decembra. Međutim, demonstranti ne žele da odu dok se ne ispune svi njihovi zahtevi. Oni su sinoć izviždali lidere opozicije. U dosadašnjem talasu nasilja u Ukrajini poginulo je 77 osoba.

UŽIVO NAJNOVIJA DOGAĐANJA IZ UKRAJINE MOŽETE PRATITI OVDE

Ukrajinski parlament je juče suspendovao važeći i vratio na snagu Ustav iz 2004, čime su predsednička ovlašćenja znatno ograničena. Uhapšeni demonstranti su amnestirani, a smenjen je i ministar policije za kog se smatra da je naredio upotrebu sile.

Ukrajinski parlament je izglasao da bivša premijerka Julija Timošenko bude puštena iz zatvora.

UŽIVO NAJNOVIJA DOGAĐANJA U UKRAJINI MOŽETE PRATITI OVDE

01.37 - Viktor Janukovič i Julija Timošenko razgovarali su u subotu pre podne. Detalji razgovora nisu poznati.

01.19 - Nekoliko demonstranata povređeno je u Harkovu, kada su ih palicama napali neidentifikovani mladići. Policija je reagovala i sprečila veće incidente.

23. 17 - Ukrajinska granična služba tvrdi da su saradnici predsednika Viktora Janukoviča pokušali da podmite graničare da omoguće predsedniku da otputuje avionom iz zemlje, i da je on sprečen u toj nameri.

"Privatni avion trebalo je da odleti sa aerodroma u Donjecku, ali nije imao uredne papire. Kada su službenici došli da pregledaju dokumentaciju, naišli su na naoružane ljude koji su im ponudili novac da avion hitno ode", rekao je predstavnik granične službe Sergej Aštanov, dodajući da su graničari odbili ponudu.

Aštanov je rekao da je posle izvesnog vremena predsednik viđen kako je napustio aerodrom

22. 31 - Potencijalno su ugrožena dva srpska monaha u manastirskom kompleksu u Kijevu, gde su upali demonstranti.

Sveštenstvo je za sada dobro, ali u lavri vlada prilična panika, jer antiruski demonstranti žele manastir da predaju Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.

Demonstranti u Kijevu su upali u Kijevsko-pečersku lavru, dok se na Trgu nezavisnosti demonstrantima obraćala Julija Timošenko.

Oni su ušli u prvi deo lavre, odnosno manastirskog kompleksa i još nisu došli do drugog dela u kojem živi monaštvo, među kojima i dvojica bogoslova iz Srbije. Vode se pregovori o mirnoj predaji lavre

21. 26 - Posle potpisivanja sporazuma 21. februara između ukrajinske vlade i opozicije situacija u Ukrajini se naglo pogoršala zbog nesposobnosti ili nedostatka volje opozicije da poštuje sporazum, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem.

Lavrov je rekao da nelegalne ekstremističke grupe odbijaju da predaju oružje i drže Kijev pod svojom kontrolom, uz znanje opozicionih lidera u parlamentu,

21.14 - Sjedinjene Američke Države pozdravile su oslobađanje iz zatvora bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko i obećale da će sarađivati sa svojim saveznicima, Rusijom i međunarodnim organizacijama, kako bi podržale ujedinjenu i demokratsku Ukrajinu

20. 53 - Bela kuća pozdravila je oslobađanje bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko i ocenila da je na Ukrajincima da sami "odrede svoju budućnost" posle smenjivanja predsedinka Viktora Janukoviča sa te funkcije glasanjem u parlamentu.

"Neprikosnoveni princip kojim se mora voditi je da Ukrajinci odrede svoju sopstvenu budućnost", navodi se u saopštenju iz Bele kuće

20.41 - Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko izjavila je u Kijevu da će Ukrajina uskoro da uđe u Evropsku uniju.

"Uverena sam da će Ukrajina uskoro biti članica Evropske unije i to će promeniti sve", rekla je Timošenko po dolasku u Kijev.

20.22 - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da se situacija u Ukrajini naglo pogoršala "zbog nemogućnosti ili nespremnosti opozicije da poštuje sporazum" o okončanju nasilja i krize, prenela je agencija Itar-tas.

20.08 - Rusija nije parafirala sporazum između predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča i lidera opozicije jer nije bilo jasno ko je "subjekt sporazuma", izjavio je ruski ombudsman Vladimir Lukin koji je bio predstavnik Rusije u pregovorima.

"Mi smo videli ljude i ustanovili da su oni tamo bili. Jedan od potpisnika sporazuma je predsednik Janukovič. Ali u kojoj meri je Janukovič juče bio sposoban da realizuje sporazum? I danas se to potvrđuje", rekao je Lukin televiziji Rusija.

19.30 - Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc ocenio je da je najava predsedničkih izbora u Ukrajini za 25. maj "naročito dobrodošla i važna".Šulc je takođe u ime Evropskog parlamenta "toplo pozdravio" izvestaje o puštanju iz zatvora Julije Timošenko.

"Ovo je istorijski trenutak za Ukrajinu i Evropu. Moje misli su sa Julijom, njenom porodicom i pristalicama", rekao je Šulc.On je, navodeći da je delegacija Evropskog parlamenta trenutno u Kijevu, ocenio da je situacija u Ukrajini "veoma fluidna" i pozvao da svi ostanu mirni.

19.25- Ukrajinska granična služba saopštila je danas da su regionalni guverner i gradonačelnik Harkova pobegli iz zemlje za Rusiju. Guverner Mihajlo Dobkin i gradonačelnik Harkova Genadij Kernes napustili su danas Ukrajinu preko obližnje granice sa Rusijom, rekao je portparol granične službe Oleg Slobodian. Oba zvaničnika bliski su saradnici predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča, koji je danas posle glasanja u parlamentu smenjen sa te funkcije.

18.20 - Ukrajinski predsendik Viktor Janukovič pokušao je avionom da otputuje u Rusiju, ali ga je u toj nameri sprečila granična policija, izjavio je danas predsednik Ukrajinskog parlamenta Oleksaner Turčinov. "On je pokušao da se ukrca na avion na letu za Rusiju, ali ga je sprečila granična policija. On se trenutno krije negde u oblasti Donjecka", proruskom gradu na istoku Ukrajine odakle je poreklom, rekao je Turčinov, kako prenosi agencija Interfaks.

16.12 - Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo pozdravio je puštanje iz zatvora bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko.

"Pozdravljam puštanje Timošenkove. Nezavisan pravosudni sistem suštinski je za demokratsku Ukrajinu", naveo je Barozo u poruci na Tviteru. Julija Timošenko izašla je danas iz zatvora u Harkovu i odmah se uputila u Kijev. Oslobađanja iz zatvora ili puštanje na lečenje u Nemačku Julije Timošenko bio je jedan od uslova koji je Evropska unija postavila pred decembarsko zasedanje da se nastave evrointegracije Ukrajine.

17.40 - Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko, saopštila je danas da će se kandidovati za predsednika na predstojećim izborima.Predsednički izbori u Ukrajini zakazani su za 25. maj, podsetio je Itar-Tas s.Timošenkova, koja je ranije danas oslobođena iz zatvora, doputovaće u Kijev specijalnim letom.

http://www.youtube.com/watch?v=4EzDnQV2YDc

17:10 - Poslanik Partije regiona ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča rekao je da je politička kriza u zemlji nastala pod uticajem stranih agenata koji su investirali 10 milijardi dolara u državni udar, prenela je ruska agencija ITAR-TASS. "Bile su potrebne godine za pripremu situacije u Ukrajini. Uticajni strani agenti investirali su više od 10 milijardi dolara u državni udar i u agente, koji rade u parlementu pod maskom nevladinih organizacija", rekao je poslanik Vadim Kolesničenko.

17.05 - Na Tviteru se pojavila informacija i slika da je Julija Timošenko inače bivša premijerka izašla na slobodu posle izlaska iz zatvorske bolnice u Harkovu pošto je parlament doneo odluku o njenom pomilovanju. prema poslednjim informacijama ona je krenula prema Kijevu gde će se priključiti skupu na trgu Majdanu.

16.50 - Pucano na Janukovičeva kola. Rojters javlja da je neko otvorio vatru na kola u kojima se nalazio Viktor Janukovič, ali on nije povređen.

16.45 - Rusija je danas osudila ponašanje ukrajinske opozicije posle njenog jučerašnjeg potpisivanja sporazuma sa predsednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem, i upozorila na pretnju po suverenitet te zemlje.

"Opozicija nije ispunila nijednu od preuzetih obaveza, već je samo isporučila nove zahteve, povinovavši se naoružanim esktremistima i pljačkašima čije ponašanje predstavlja direktnu pretnju suverenitetu Ukrajine

16.20 - Ukrajinski parlament izglasao da Janukovič ne može više da vrši funkciju predsednika. Prevremeni izbori zakazani za 25. maj.

15.35 - Oružane snage Ukrajine saopštile su da ne mogu niti će biti umešane u bilo kakav politički konflikt. Ukrajinska vojska navela je da su vojne jedinice raspoređene na redovnim mestima delovanja i da izvršavaju uobičajene zadatke.

"Oružane snage su verne ispunjavanju svojih ustavnih dužnosti i ne mogu biti uvučene u unutrašnje političke konflikte", rekao je šef generalštaba Vojske Ukrajine i dodao da u potpunosti kontroliše situaciju oružanim snagama

15.15 - Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič rekao je da nema nameru da podnese ostavku i da "neće štedeti snage" da prekine krvoproliće u zemlji. Janukovič izjavio i da neće podneti ostavku, da neće napustiti Ukrajinu, i da politička dešavanja u zemlji liče na "uspon nacizma. U obraćanju koje je emitovala ukrajinska TV stanica ICTV, Janukovič je takođe opisao dešavanja u Ukrajini, kao "vandalizam, banditizam i puč". Janukovič je takođe rekao kako će da zaštiti narod, i da će uložiti maksimalan napor da se krvoproliće okonča, kaoi da je predsednik Parlamenta Volodimir Ribak podneo ostavku zato što je pretučen

Janukovič je poslednje događaje i nasilje na ulicama Kijeva i širom zemlje opisao kao "pokušaj opozicije da izvede državni udar", rekla je za agenciju UNIAN savetnica predsednika Ana German. Janukovič ovu poruku šalje iz Harkova, gde je u toku kongres zvaničnika sa jugoistoka zemlje, koji su osporili legitimitet odluka koje se donose u Kijevu i "preuzeli odgovornost za ustavni poredak, prava građana i njihovu bezbednost".

http://www.youtube.com/watch?v=ld1b9yVkIdQ

14.06 - Portparolka Julije Timošenko je povukla svoju izjavu o puštanju bivše ukrajinske premijerke iz zatvora. Portparolka Nataša Lisova je bila izjavila za agenciju AP da je Timošenko puštena iz zatvora u Harkovu, ali je kasnije objasnila da je mislila da odluka parlamenta o njenom oslobađanju znači da bivša premijerka mora odmah da bude puštena iz zatvora.

13.50 - Kijevom se pronela glasina da je predsednik Janukovič podneo ostavku. BBC je odmah preneo izjavu vicepremijera Griščenka koji je to demantovao rekavši da on ostaje šef države do vanrednih izbora.

13.22 - Bivša premijerka Julija Timošenko momentalno je puštena na slobodu iz zatvora pošto je ukrajinski parlament prethodno usvojio rezoluciju o njenom oslobađanju. Za v. d. dužnosti ministra MUP imenovan je njen saradnik Arsen Avakov. Rezolucija, za koju je glasalo 322 poslanika, previđa da Timošenko odmah bude puštena iz zatvora, prema odluci Evropskog suda.

13.20 - Vrhovna rada (skupština) Ukrajine usvojila je danas odluku o obnavljanju važenja Ustava iz 2004. godine kojim se, između ostalog, redukuju ovlašćenja predsednika države. Za ovu odluku glasala je većina od 325 od 331 prisutnih poslanika, navodi agencija UNIAN.

13.10 - Vođe ukrajinskih regiona u kojima preovlađuje rusko stanovništvo - jugoistok Ukrajine i Krim - osporili su legitimnost ukrajinskog parlamenta u Kijevu i poručili da svu vlast i pravo na donošenje svih odluka do daljeg zadržavaju u svojim rukama dok se ponovo ne uspostavi ustavnost i red u zemlji.

12.35 - Ovo je jedna od Janukovičevih vila.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

12.30 - Janukovič nije pobegao, otišao je planski u Harkov, gde će danas kontaktirati sa biračima, izjavila je Janukovičeva savetnica i poslanica njegove Partije regiona Ana German. U Harkovu se danas u Palati sportova planira održavanje Kongresa poslanika svih nivoa iz jugoistočnih oblasti Ukrajine. 12.17 - Policajci na strani demonstranata, saopštili da podržavaju težnju Ukrajinaca ka demokratskim promenama.

12.05 - Nekoliko stotina ljudi na korak do ulaza u rezidenciju predsednika Janukoviča u Kijevu, ali još nisu ušli unutra, javlja Rojters.

Masa bije poslanika Vitalija Gruševskog
Masa bije poslanika Vitalija Gruševskog

12.00 - Opozicionar Oleksandar Tirčinov, i blizak saradnik Julije Timošenko, izabran je za novom predsednika Skupštine - Vrhovne rade, javlja BBC.

10.28 - Lideri opozicije Vitalij Kličko i Arsenij Jacenjuk predložili Radi da usvoji rezoluciju sa zahtevom predsedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču da podnese ostavku. "To bi bio osnov za raspisivanje prevremenih izbora. Oni, u skladu sa Ustavom, treba da budu održani najkasnije 25. maja", rekao je Kličko, lider Ukrajinske demokratske alijanse za reforme (UDAR), javljaju RIA Novosti. Itar-Tass prenosi da se Janukovič "sam povukao i napustio Kijev".

"Imamo jedini izlaz. Neophodno je raspisati prevremene predsedničke izbore", rekao je on. Jacenjuk, koji je na čelu opozicione Otadžbine (Batkivščina), rekao je da osnov za ostavku predstavlja nepotpisivanje zakona koje je Rada usvojila posle zaoštravanja političke krize.

10.04 - Predsednik ukrajinskog parlamenta Volodimir Ribak, blizak šefu države Viktoru Janukoviču, podneo je ostavku, izjavio je potpredsednik parlamenta na današnjoj sednici. Ribak je podneo ostavku nakon što je nekoliko poslanika vladajuće Partije regiona najavilo da će napusititi skupštinu.

10.00 - Demonstranti tvrde da su preuzeli kontrolu nad Kijevom i da je predsednik Viktor Janukovič pobegao iz grada. Janukovič je, prema američkim izveštajima, otputovao u Harkov na konferenciji Partije regiona iz jugoistočnih delova Ukrajine. Noć u Kijevu protekla je mirno, mada je stanje i dalje napeto. Policija se povukla sa svojih pozicija oko zgrada vlade. Prema izveštajima iz Kijeva, demonstranti su zauzeli večinu vladinih institucija, uključujući i Vrhovnu radu (parlament). Demonstranti su sinoć izviždali opozicione lidere koji su izašli na binu na Trgu nezavisnosti da predstave sporazum koji su potpisali sa Janukovičem. Neki su zapretili da će krenuti u ofanzivu ako opozicija ne zatraži da Janukovič danas podnese ostavku.

09.17 - Predsednik SAD Barak Obama i ruski predsednik Vladimir Putin složili su se da bi sporazum o okončanju krize u Ukrajini "brzo" trebalo da se sprovede. U "konstruktivnom" telefonskom razgovoru, na inicijativu Vašingtona, "Obama i Putin su se saglasili da sporazum treba brzo da bude sproveden, ali i da je važno podržati sve strane u tome da se uzdrže od nasilja", rekao je neimenovani zvaničnik Stejt departmenta.

08.55 - U Ukrajini je danas i sutra dvodnevna žalost. Zastave su spuštene na pola koplja, otkazani su abavni programi, sportska takmičenja i izmenjen televizijski i radio program.

08.50 - Prema poslednjim zvaničnim informacijama, u sukobima proteklih dana život je izgubilo najmanje 77 ljudi, a preko 600 je povređeno.

08.41 - Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič otputovao je u Harkov, na istoku Ukrajine, gde ima najveću političku podršku, saznaje se iz američkih diplomatskih izvora. Neimenovani zvaničnik je to rekao na pitanje novinara o glasinama da je Janukovič "pobegao" iz Kijeva. "Prema našim informacijama, a razgovarao sam i sa predstavnicima ministarstva spoljnih poslova... predsednik Jaunukovič je otišao u Harkov na istoku zemlje, na sastanak koji se tamo održava", rekao je on. On nije potvrdio inrformaciju da je ministar unutrašnjih poslova Vitalij Zakarčenko pobegao u Belorusiju.

07.30 - Uprkos sporazumu koji su lideri opozicije juče potpisali s Janukovičem, demonstranti se ne razilaze sa Majdana uz poruku da neće otići dok svi njihovi zahtevi ne budu ispunjeni. Na trgu ih je oko 10.000. Opozicioni aktivisti u potpunosti preuzeli "administrativnu četvrt" u Kijevu. Demonstranti preuzeli obezbeđenje parlamenta - Vrhovne rade, Janukovičeve administracije i glavnu upravu MUP za Kijev.

23.30 - Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič napustio Kijev i otišao na najverovatnije na istok Ukrajine u grad Harkov.

23.00 - Anonimusi saopštili da Zapad finansira i kontroliše lidera opozicije Vitalija Klička. Anonimus Ukrajina saopštila je da je, preko elektronske pošte savetnika predsednika Litvanije Laurinasa Jonavičijusa, došla do dokaza da zapadne zemlje finansiraju Klička. Kako prenosi "Glas Rusije", "Anonimusi" su, na isti način, otkrili pisma koja je Kličko pisao zvanicnicima zapadnih zemalja.Ova medijska kuća, navela je na svom veb sajtu da sadržaj pisama jasno pokazuje da Zapad kontroliše i finansira Vitalija Klička, posredstvom vlade Litvanije.

Ambasada Srbije: Monasi su dobro

Ambasada Srbije u Kijevu je u kontaktu sa njima i oni kažu da su dobro.

Ipak, u lavri vlada prilična panika zbog toga što su demonstranti izuzetno antiruski nastrojeni i žele lavru da predaju Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.

Ovo je prvi put od izbijanja krize u Ukrajini da se srpski državljani nalaze u potencijalnoj opasnosti.

Kijevsko-pečerska lavra, jedan od najznačajnijih spomenika pravoslavne vere za Ruse i Ukrajince, sagrađena je za vreme Kijevske Rusije.

Manastir se nalazi na južnim padinama Kijeva u Ukrajini i danas je Lavra na listi Uneska i jedna od sedam čuda Ukrajine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track