UŽIVO GRAĐANSKI RAT U UKRAJINI DAN 6: 10.000 protestovalo u Sevastopolju protiv kijevskog prevrata
Foto: Kijev, Demonstranti, Beta-ap

Nova vlast

UŽIVO GRAĐANSKI RAT U UKRAJINI DAN 6: 10.000 protestovalo u Sevastopolju protiv kijevskog prevrata

Planeta -
Turčinov najavio dijalog sa Rusijom, ali da prednost dobijaju odnosi Ukrajine sa EU. Viktor Janukovič i Julija Timošenko razgovarali u subotu ali detalji razgovora nisu poznati. Timošenkova odbila mesto premijera.privremeni predsednik države

KIJEV - Vrhovna Rada opozvala je predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča, a Julija Timošenko je puštena na slobodu i odamh se obratila demonstrantima u centru Kijeva. Demonstranti tvrde da su zauzeli većinu vladinih institucija,a Janukovič da je pucano na njegov automobil te da neće potpisati nikakav sporazum sa "gangsterima".

DOGAĐAJE U UKRAJINI MOŽETE UŽIVO PRATITI OVDE

http://www.youtube.com/watch?v=Y_LFrMcoEm4

23.00 - Oko 10.000 ljudi protestovalo je danas u ukrajinskom gradu Sevastopolju protiv političkog preokreta u Kijevu, u trenutku kada raste bojazan da bi zemlja mogla da se pocepa, javio je AFP.

Ta agencija podseća da je taj region proruski orijentisan, da je Ukrajina duboko podeljena, a da su masovni protesti primorali ruskog saveznika, predsednika Viktora Janukoviča, da napusti prestonicu i da se on navodno sada nalazi u Harkovu.

22:00 - Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je svog ambasadora u Ukrajini da dođe u Moskvu radi konsultacija o "pogoršavanju situacije" u Kijevu, dan nakon što je opozvan ukrajinski predsednik Viktor Janukovič.

20.15 - Telohranitelji dva bliska saradnika Viktora Janukoviča su otvorili vatru na pograničnu policiju aerodroma u Donjecku, koja zbog toga nije uspela da spreči njihovo napuštanje zemlje, izjavio je pred poslanicima ukrajinskog parlamenta vršilac dužnosti vrhovnog tužioca Oleg Mahnicki.

Radi se o telohraniteljima bivšeg vrhovnog tužioca Viktora Pšonke i šefa za fiskalna pitanja Oleksandra Klimenka, koji su pripadali uskom krugu Janukovičevih političkih saradnika, poznatom kao "familija"

Sa istog aerodroma su pokušali da napuste zemlju i smenjeni ministar unutrašnjih poslova Vitalij Zaharčenko i neki drugi ministri, a navodno je to pokušao i Janukovič, ubrzo pošto je dešavanja u Kijevu u jednom intervjuu okarakterisao kao "državni udar" i opovrgao da je podneo ostavku.

19.30 - Predsednik ukrajinske Vrhovne rade Oleksander Turčinov koji je privremeno preuzeo dužnost predsednika države, rekao je da je otvoren za dijalog s Rusijom sve dok Moskva poštuje odluku njegove zemlje da uspostavi tešnje odnose s Evropskom unijom.

19.00 - Nekoliko hiljada Ukrajinaca okupilo se sa cvećem i svećama u rukama na kijevskom Trgu nezavisnosti na spontanoj komemoraciji demonstrantima koji su poginuli tokom protesta protiv predsednika Viktora Janukoviča.Oni su prošetali do ulice Institutskaja koja je prošle nedelje bila poprište najvećeg nasilja u Ukrajini u poslednje 22 godine od kada je Ukrajina postala nezavisna država. Oni su pretvorili ulicu, gde su policijski snajperisti pobili nekoliko desetina ljudi, u improvizovani hram, paleći sveće i polažući cveće na kaldrmu i cigle koje su demonstranti doneli kao oružje protiv policije.

16.55 - Stabilna Ukrajina je zajednički interes, saglasili su se danas predsednik Rusije Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel. U telefonskom razgovoru, koji je, kako prenosi Rojters, inicirala nemačka strana, Putin i Merkelova su zaključili da je "važno sačuvati teritorijalni integritet Ukrajine", navodi se u saopštenju iz Kabineta nemačke kancelarke.

15.42 Ukrajinska opoziciona liderka Julija Timošenko, koja je oslobođena iz zatvora, danas je izjavila da ne želi mesto premijera.Pre toga su njene pristalice u parlamentu rekle da je ona jedna od tri kandidata za šefa vlade nacionalnog jedinstva. "Iznenadila sam se kada sam čula da sam predložena za premijera. Niko se to nije dogovorio sa mnom niti je sa mnom razgovarao o tome", rekla je Timošenkova. "Zahvalna sam za poštovanje koje mi je time ukazano, ali molim da me ne uzimaju u obzir za tu funkciju", navela je ona

11.40 - Predsednik ukrajinskog parlamenta Oleksandar Turčinov privremeno preuzima predsednička ovlašćenja odlučili poslanici.

11.17 - Poslanici ukrajinskog parlamenta izjasniće se do utorka o formiranju vlade nacionalnog jedinstva.

10.15- Protesti u Kijevu se nastavljaju. Demonstranti na Majdanu postavljaju još šatora uz poruku da će nastaviti da se bore, dok deo nastavlja da ruši spomenike. Raša tudej navodi da radikalni demonstanti uglavnom ruše spomenike Lenjinu i sovjetskom vojniku Lavovu. Nakon žestokih obračuna proteklih dana, centar Kijeva ovog jutra deluje mirno. Broj povređenih u sukobima porastao je na 645, a nema novih prijava povreda, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo zdravlja. Rusija je saopštila da će odlučiti o paketu novčane pomoći Ukrajini, ali po formiranju tehničke vlade.

08.46 Bela kuća pozvala je Ukrajinu da brzo započne formiranje vlade nacionalnog jedinstva i pomogne ponovnom uspostavljanju reda nakon talasa nasilja u toj zemlji. Pozivajući na mir, portoparol Bele kuće Džej Karni rekao je da SAD pozivaju Ukrajinu da brzo formira široku ekspertsku vladu nacionalnog jedinstva. "Mi smo se konstantno zalagali za to da ne bude nasilja, za promenu ustava, koalicionu vladu i prevremene izbore, a poslednji događaji mogli bi nas približiti tom cilju", rekao je Karni. On je dodao da ključni princip na kojem se moraju zasnivati dalji događaji mora biti taj da narod Ukrajine sam odredi svoju budućnost.

08.00 Dva srpska monaha u manastirskom kompleksu u Kijevu, gde se dogodio incident, nisu ugoroženi Oni su se zatekli u manastiru Ruske pravoslavne crkve u Kijevu u trenutku kada su u njega upali ukrajinski demonstranti prebačeni su u ambasadu Srbije u Ukrajini.Demonstranti su ušli samo u prvi dio Kijevsko-pečerske lavre, zahtevajući da manastirski kompleks predaju Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.Vode se pregovori o mirnoj predaji lavre u kojoj je zavladala prilična panika, jer su demonstranti "izuzetno antiruski nastrojeni". Demonstranti su upali u lavru dok se na Trgu nezavisnosti u Kijevu obraćala nekadašnji ukrajinski premijer Julija Timošenko.

http://www.youtube.com/watch?v=Qkm_dGovbVw

01.37 - Viktor Janukovič i Julija Timošenko razgovarali u subotu pre podne, javlja ruska agencija Interfaks, pozivajući se na izjavu Alekseja Mitrofanova, poslanika u Dumi. Detalji razgovora nisu poznati.

01.19 - Nekoliko demonstranata povređeno u Harkovu, kada su ih palicama napali neidentifikovani mladići. Policija brzo reagovala i sprečila ozbiljnije incidente.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track