Idemo u drugi krug, Tadić 26,8, Nikolić 25,6
Foto: Beta

Izbori 2012.

Idemo u drugi krug, Tadić 26,8, Nikolić 25,6

Politika -
Na osnovu 58 odsto obrađenog biračkog tela u trci za predsednika Srbije Tadić je osvojio 26,8 odsto glasova , a Toma Nikolić 25,6 odsto.

BEOGRAD - Srpska napredna stranka osvojila je 24, 7 odsto, a Demokratska stranka 23, 2 odsto na osnovu 37 odsto obrađenog biračkog tela, nezvanično saznaje Kurir.

Prema tim rezultatima, SPS je osvojila 12, 5 odsto , DSS 7 odsto, LDP 6,1 odsto i URS 5,1 odsto.

Na osnovu 58 odsto obrađenog biračkog tela, kako Kurir saznaje, u trci za predsednika Srbije Tadić je osvojio 26,8 odsto glasova , a Toma Nikolić 25,6 odsto.

Potpredsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac izjavio je da, prema nezvaničnim rezultatima te stranke, kandidat DS Boris Tadić vodi u prvom krugu predsedničkih izbora, kao i da DS vodi na izborima za parlament.

"Vodi se ozbiljna bitka ko će biti prvi u prvom krugu. Tadić ima prednost od jedan do dva odsto, i imamo prednost i na izborima za parlament i verujem će nam to omogućiti da nastavimo politiku evropskih integracija", rekao je Šutanovac.

Šutanovac je naveo da su to podavi na osnovu "25 odsto u odnosu na uzorak". "Pobedićemo 20. maja u drugom krugu predsedničkih izbora, kada očekujemo veći odziv birača", rekao je Šutanovac. Šutanovac je naveo da je DS očekivao veći odziv na današnjim izborima, i ocenio da je odziv bio manji od očekivanja zbog slave Đurđevdan. "Verujem da ćemo motivisati birače za drugi krug", rekao je Šutanovac.

Predsednički kandidat kolacije Izbor za bolji život i lider Demokratske stranke Boris Tadić stigao je u sedište DS u Krunskoj ulici nešto iza 20 časova. U Sedište DS stigao je i premijer Vlade Srbije Mirko Cvetković, a oko 21. 30 stigli su Tadićeva majka, dpktor Jurij Bajec i bivši fudbaler Sava Milošević.

U Sedište DS stigla je i korpa cveća sa pićem i porukom Istina kao gest pažnje od pokreta Čede Jovanovića "Preokret". Kako nezvanično saznajemo Preokret je isti poklon poslao na još 4 adrese. Reč je o predsedničkim kandidatima parlamentarnih stranaka.

SPS je saopštio je u 21 sat da je na malom uzorku birača Boris Tadić osvojio 26,5 odsto, Tomislav Nikolić 25.5, a Ivica Dačić 14,7 odsto.

Ružić: Tadić 25,8 odsto, Nikolić 24,9 odstoSocijalistička partija Srbije (SPS) saopštila je večeras da je na osnovu 31 odsto obrađenih biračkih mesta u Srbiji, kandidat Demokratske stranke (DS) Boris Tadić osvojio 25,8 odsto glasova, a kandidat Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić 24,9 odsto. Potpredsednik SPS Branko Ružić rekao je na konferenciji za novinare u izbornom štabu te stranke da je kandidat SPS Ivica Dačić osvojio 16,1 odsto glasova, a da su svi ostali kandidati "daleko ispod". Ružić je naveo da je na parlamentarnim izborima DS osvojio 24,4 odsto glasova, SNS 24,1 odsto, a koalicija oko SPS 15,9 odsto. "Ivica Dačić je pravi pobednik izbora. Veoma smo blizu ili smo praktično i prešli magičnu cifru od 500.000 glasova", rekao je Ružić.

Inače u štabu SPS mora da bude veselo s obzirom na to da su u sedištu sve same folk zvezde: Ana Bekuta, Šaban Šaulić i Merima Njegomir. Tu su i Milutin Mrkonjić i Ana Bekuta. Mrkonjić nije želeo da daje izjave, samo je rekao Ani Bekuti: "Ana, dušo, ajmo, ovamo". U SPS je i bokserski šampion Nenad Borovčanin.U aedište SPS stigli su i Ivica Dačić, Žarko Obradović, automobilista Miloš Pavlović i Neša Galija.

Kako javlja novinar Kurira, u štabu LDP je vesela atmosfera, a na meniju je srpska salata.

Miroslav Čučković u izbornom štabu URS rekao je da je veća izlaznost u prigradskim opštinama Beograda da njih više zanima projekat regionalnog razvoja nego centar Beograda. Inače, u izbornom štabu URS novinare su dočekali sa bogatom trpezom. Na meniju su bili mesni uštipci, prava domaća proja i razne pite, a za piće gazirani sokovi, kisela voda i kafa.

Vučić proglasio pobedu naprednjaka

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je na parlamentarnim izborima "svakako i definitivno" pobedila SNS.

DS istovremeno tvrdi da na parlamentarnim izborima vodi lista koju predvode demokrate.

Vučić je rekao novinarima da, na osnovu rezultata sa 48,7 obrađenih biračkih mesta, lista SNS ima prednost od 1,5 odsto nad listom koju predvodi DS i da je tu razliku "gotovo nemoguće stići".

On je precizirao i da je na osnovu do sada obrađenih rezulatata, lista SNS dobila 24,4 odsto, a lista koju je predvodila DS 22,85 odsto glasova.

"Izvesno je da ćemo imati više glasova od njih", rekao je Vučić i dodavši da je moguće da će ralika od 1,5 odsto uvećati "jer još nijedan rezultata nije stigao sa Kosova i metohije".

Vučić je ocenio i da je teško očekivati da lista DS na Kosovu i Metohiji bude jača od liste koju predvodi SNS.

"U svakom slučaju danas je potpuno jasno da je SNS najača politička stranka u Srbiji a mi želimo da formiramo narednu vladu", rekao je on.

Vučih je istakao i da će to zavisti od rezultata predsedničkih izbora i da "zato tražimo podršku svih građana za drugi izborni krug" za Nikolića.

On je izrazio očekivanje i da će predsednički kandidat SNS Tomislav Nikolić pobediti na predsedničkim izborima kandidata liste "Izbor za bolji život" Borisa Tadića

"Večeras će biti prilika da se spremimo za drugi izborni krug i obezbedimo promene za građane Srbije", rekao je Vučić koji je prethodno najavio da će se i Nikolić obratiti novinarima u centrali stranke.

Vučić je prethodno rekao i da Nikolić ima prednost u prvom krugu predsedničkih izbora u odnosu na Tadića.

Potpredsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac izjavio je večeras da demokrate, prema dosada obrađenom materijalu, vode na svim nivoima i da predsednički kandidat liste "Izbor za bolji život" Boris Tadić ima neznatno veću podršku od Tomislava Nikolića.

Šutanovac je, u sedištu DS u Krunskoj, rekao da taj uzorak nije raprezentativan, da koalicija "Izbor za bolji život" vodi na svim nivoima i da se već sad može reći da će DS predvoditi buduću vladu.

U Podgorici najviše glasova Tadiću

Dosadašnji predsednik Srbije i predsednički kandidat Demokratske stranke Boris Tadić osvojio je najviše glasova na današnjem glasanju u Ambasadi Srbije u Podgorici. Po broj glasova slede lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić i predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica. U Ambasadi Srbije u Podgorici Beti je rečeno da je od 178 birača pravo glasa iskoristilo njih 97 i da je najviše glasova dobio dosadašnji predsednik Srbije, Tadić. Pravo glasa u Crnoj Gori imalo je oko 650 birača koji su mogli da glasaju na biračkim mestima u Podgorici, Herceg Novom, Sutomoru i Beranama.

Izborni štab URS

Prema navodima URS na 20 odsto uzorka:

Boris Tadić 26, 3

Tomislav Nikolić 24, 7

Ivica Dačić 14, 6 odsto

Vosjilav Koštunica 7, 4

Zoran Stanković 6,3,

Čedomir Jovanović 5, 0

Jadranka Šešelj 3, 6.

U izbornom štabu Ujedinjenih regiona Srbije za sada su samo stranački aktivisti, a dolazak lidera Mlađana Dinkića očekuje se nešto pre 22 sata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track