UŽIVO LOVIMO BOSTONSKOG BOMBAŠA: Bežeći Džohar pregazio brata
Foto: Twitter

Novi detalji potere za teroristima

UŽIVO LOVIMO BOSTONSKOG BOMBAŠA: Bežeći Džohar pregazio brata

Planeta -
U Votertaunu je uhapšena jedna osoba koja je na sebi imala eksploziv ali se ne radi o Bostonskom bombašu. Nekoliko sati nakon napada odbegli Džohar je tvitovao: Nema ljubavi u srcu ovog grada, budite na sigurnom
1 / 7 Foto: Rojters

BOSTON - Samo nekoliko dana posle bombaškog napada na Bostonski maraton, došlo je do pucnjave na čuvenom Univerzitetu MIT u kampusu Kembridž, oko 11.30 sati po lokalnom vremenu.

Jedan od osumnjičenih za eksplozije na bostonskom maratonu je ubijen, a policijska potraga za drugim je u toku, saopštili su američki policijski zvaničnici. Zvaničnici su rekli da su osumnjičeni bacili eksploziv iz automobila dok ih je policija pratila u Votertaunu.

Stanovništvo prigradskog bostonskog naselja Votertauna savetovano je da zaključa vrata svojih kuća i da nikoga ne pušta.Između osumnjičenih i policije došlo je do razmene vatre i potom je jedan od osumnjičenih preminuo nakon teškog ranjavanja.

Policija je saopštila da je osumnjičeni "terorista" koji je "ovde došao da bi ubijao ljude".

Dvojica muškaraca osumnjičeni su za ubistvo policajca Na Institutu za tehnologiju Masačusetsa (MIT), potom za krađu automobila, a nekoliko časova ranije policija je obelodanila fotografije osumnjičenih za eksplozije na bostonskom maratonu, zatraživši pomoć javnosti u njihovom pronalaženju.

Policija Kembridža prethodno je saopštila da je policajac odgovorio na dojavu o remećenju mira u području kampusa MIT, oko 22:30 sati po lokalnom vremenu, nakon čega je upucan. Policajac je prevezen u bolnicu gde je konstatovano da je mrtav.

Ubrzo potom javljeno je da je izvršena krađa automobila na benzinskoj pumpi, nakon čega je otpočela ogromna policijska operacija u Votertaunu, na oko 10 kilometara od Bostona.

Policija Masačusetsa je najpre isključila mogućnost veze između ubistva policajca na MIT i eksplozija u ponedeljak na bostonskom maratonu, da bi nešto kasnije potvrdila povezanost ta dva incidenta.Osumnjičeni Džohar Carnaev (19) i najmlađa žrtva Bostonskog masakra Martin Ričard (8) snimljeni skoro jedan pored drugog, neposredno pre eksplozije...

Martin Ričard (8) (obeležen plavom) i Džohar Carnaev (19) (obeležen crvenom) foto Twitter
Martin Ričard (8) (obeležen plavom) i Džohar Carnaev (19) (obeležen crvenom) foto Twitter

IZ MINUTA U MINUT

22:00 U bostonskoj bolnici javljaju da je deset pacijenata žrtava bombaškog napada još uvek hospitalizovano. Troje je u teškom stanju, šestoro je stabilno, dok se jedan pacijent skoro oporavio.

21:30 Tetka bostonskih bombaša Maret je otkrila novinarima da je stariji brat Tamerlan (26) postao radikalani musliman u proteklih par meseci i da se molio po pet puta na dan, ali da ona ne može da veruje da su njeni bratanci učinili takvo zlodelo...Prethodno je porodica odbeglog Džohara pozvala da se preda

21:10 Taksi službe ponovo rade, dok su, metro i vozovi van Bostona i dalje stopirani

21:05 Dok masovna potera i dalje traje na videlo izlaze pojedinosti iz života bombaša...tako je 19-godišnji terorista na svom Tviteru objavio poruku samo nekoliko sati nakon napada: 'Nema ljubavi u srcu ovog grada, budite na sigurnom', dok je njegov stariji brat Tamerlan napisao: Ja nemam nijednog američkog prijatelja, ja ih ne razumem.

20:30 Vojni helikopteri ponovo su viđeni kako sleću na Univerzitet MIT u kampusu Kembridž, koji je već bio poprište vatrenog obračuna...Braća su navodno skupila arsenal eksploziva. Pronađene su brojne ručne bombe i improvizovane eksplozivne naprave, koje će kako je policija najavila biti uništne u kontrolisanoj eksploziji

20:20 Policija je saopštila da je bežeći ukradenim kolima, Džoar je prešao preko tela ustreljenog brata Tamerlana, probijajući policijsku blokadu...pobegao je vozeći zelenu tojotu sivik sa četvora vrata, koja je registrovana u Masačusesu.

19:35 Zvaničnik bostonske policije je saopštio da zaposleni koji su sticajem okolnosti i policijske blokade, ostali "zarobljeni" u kancelarijama, mogu da sednu u svoja kola i krenu kućama, dok oni koji su već kući ne bi trebalo da izlaze napolje.

19:00 Hiljade policajaca skoro da je paralizovalo grad, sada su krenuli od vrata do vrata, dok je stric osumnjičenog apelovao na nećaka da se preda. Specijalne jedinice policije, snajperisti i agenti FBI sa oklopnim trasporterima opkolili su zgrade dok grad nadleću policijski helikopteri.

18:30 Na internetu se oglasio Čečenski lider Ramzan Kadirov, koji sada živi u Rusiji. On je kritikovao američku policiju zbog ubistva osumnjičenog za bombaški napad Tamerlana Carnajeva i nastavila potragu za njegovim bratom Džoarom.

"Braća su odrasla i studirala u SAD i njihovo ponašanje i verovanje su formirani tamo", istakao je Kadirov i dodao da je "uzaludan bilo kakav pokušaj pravljenja veze između Čečenije i Carnajeva".Kadirov je postavio pitanje zašto američka policija nije bila u stanju da uhapsi Tamerlana Carnajeva.

17:50 U Votertaunu je uhapšena jedna osoba koja je na sebi bila opasana eksplozivom ali se ne radi o Bostonskom bombašu. Prema policijskom opisu radi se o belcu između 60 - 70 godina, srednje građe.

17:15 Još traje opsežna potera za Carnaevim. Policija je u potpunosti zatvorila prilaze svim oblastima u kojima se veruje da bi bombaš mogao da se skriva... Građanstvu je naložen poseban oprez jer se veruje da odbegli terorista nosi prsluk bombu...

15:20 Prijatelji osumnjičenog ne mogu da veruju da je Carnaev podmetnuo bombu.

http://www.youtube.com/watch?v=Hua6jl5o2eY

15:18 Rođak osumnjičenog, Ruslan Carni, izjavio da su braća Carnaev u SAD već 7-8 godina. Dodao i da je juče razgovarao sa nećakom koji mu je rekao: "Oprosti mi."

15:11 Otac osumnjičenog u izjavi za medije: "Moj sin je diplomirani lekar i pravi anđeo."

15:02 Osumnjičeni poslao poruku na internet: "Ubiću vas sve, jer ste mi ubili brata!"

15:01 Osumnjičeni nije pronađen u kući. Muškarac i žena privedeni.

14:45 Pripadnici SWAT opkolili jednu kuću u potrazi za osumnjičenim.

http://www.youtube.com/watch?v=vC58A4EW6tg

14:26 Policija veruje da osumnjičeni nosi na sebi prsluk-bombu.

13:57 Indentifikovan osumnjičen koji je ranije danas ubijen. Radi se o Tamerlanu Carnaevu (26), bratu Džohara Carnaeva, koji se još nalazi u bekstvu.

13:33 U istragu se, prema nekim informacijama, uključila i Tajna služba.

13:30 Porodica Džohara Carnaeva se iz Kirgistana 2001. godine preselila u Dagestan, potvrdio je jedan od zvaničnika iz njegove bivše škole.

http://www.youtube.com/watch?v=OH-ROyau368

13:15 Osumnjičeni Carnaev, pre oko 10 sati pristupio svom profilu na jednoj društvenoj mreži, putem mobilnog telefona.

12:49 Osumnjičeni u bekstvu je Džohar A. Carnaev (19).

Džohar A. Carnaev (19) bavio se borilačkim veštinama foto FBI
Džohar A. Carnaev (19) bavio se borilačkim veštinama foto FBI

12:47 Osumnjičeni su braća.

12:45 Jedan od osumnjičenih rođen 1993. godine, poseduje vozačku dozvolu države Masačusets.

12:42 Osumnjičeni poreklom iz Rusije, iz oblasti blizu Čečenije.

12:40 Prema nezvaničnim informacijama, dolazi i veliki broj pripadnika Nacionalne garde, kako bi se uključio u poteru za bombašem.

12:36 Osumnjičeni nije bio u taksiju koji je zaustavila polcija. Potraga se nastavlja.

12:35 Muškarci u taksiju koji je zaustavila policija su ili Turci ili Čečeni, javljju pojedini mediji.

12:27 Policija uhapsila nekoliko osoba u taksiju, čeka se potvrda da li je među njima i drugi osumnjičeni.

12:00 Univerzitet Harvard zatvoren iz bezbednosnih razloga.

11:52 Stižu i agenti FBI.

11:51 Zabranjen ulazak i izlazak kolima iz Vatertauna. Metro zaustavlje, apel građanima da se klone autobuskih i metro stanica.

11:30 Lekari: "Prvi osumnjičeni poginuo od povreda zadobijenih u eksploziji i prostrelnih rana od pištolja. Nemamo podatke o preminulom".

11:29 Osumnjičeni pre oko godinu dana legalno ušao u SAD.

11:26 Predavanja na Univer MIT za danas otkazana.

10:52 Nekoliko autobusa dolaze u kraj gde su pale bombe, koje su osumnjičeni bacali iz vozila, kako bi pomogli u evakuaciji građana.

10:44 Apel građanima da ostanu u svojim kućama i da nikome, sem policiji, ne otvaraju vrata.

10:34 Osumnjičeni su bežali u kombiju, saopštila je policija. Jedan pripadnik policije koji je ranjen tokom potere, nalazi se u kritičnom stanju.

10:31 Zvaničnici policije: "Verujemo da se radi o teroristi koji je došao ovde da bi ubijao."

10:22 Policija potvrdila da je naoružani napadač za kojim traga, osumnjičen za podmetanje bombe na Bostonskom maratonu.

10:11 Šef bostonske policije Edvard Dejvis potvrdio da je jedan osumnjičeni mrtav, a da je drugi u bekstvu.

10:09 Osumnjičeni koji je u bekstvu je i dalje naoružan, nosi beli kačket.

10:07 Pripadnici policije veruju da se jedan od osumnjičenih krije u jednoj od zgrada u Vatertaunu

09:57 Policija je saopštila da će ići bukvalno iz ulice u ulicu, od vrata do vrata, kako bi pronašli osumnjičenog.

09:54 Još jedan policajac zadobio je prostrelnu ranu jureći osumnjičene.

Podsetimo, američki Federalni istražni biro prikazao je u četvrtak a konferenciji za novinare slike i video snimke dve osobe za koje se sumnja da su umešane u bombaški napad u Bostonu, u kome je poginulo troje ljiudi a više od sto ih je ranjeno.Na snimku se vide dvojica mladića kako hodaju trotoarom pored ulice gde trče učesnici maratona. Obojica imaju kačkete na glavi i rančeve na leđima, i ni na koji način ne deluju sumnjivo, uklapajući se među sve ostale gledaoce.Jedan od njih dvojice, sa belim kačketom na glavi, vidi se kako ostavlja ranac na mestu gde se dogodila eksplozija, nakon čega odlazi. FBI nije saopštio identitet nijednog od dvojice osumnjičenih, sem što je rečeno da se sumnja da su naoružani, pa su građani pozvani da ako imaju bilo kakvu informaciju o njima odmah jave policiji, a da ni u kom slučaju ne pokušavaju sami da ih uhvate.

POTERU UŽIVO ZA BOSTONSKIM BOMBAŠIMA MOŽETE GLEDATI OVDE

http://www.youtube.com/watch?v=6YPuYQwr8fg

http://www.youtube.com/watch?v=R3UT5lEQvh8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track