VRATIO OSMEH SRBIJI: Novak pobedio Nadala u finalu  Rima za uvertiru Rolan Garosa
Foto: Reuters

Najavio smenu na vrhu ATP liste

VRATIO OSMEH SRBIJI: Novak pobedio Nadala u finalu Rima za uvertiru Rolan Garosa

Tenis -
Najbolji srpski teniser Novak Đoković po četvrti put uzastopno savladao je svog najvećeg rivala Španca Rafaela Nadala sa 4:6, 6:3, 6:3
1 / 4 Foto: Reuters

RIM - Najbolji srpski teniser Novak Đoković po treći put u karijeri osvojio je Masters u Rimu, a titulu je posvetio ljudima u Srbiji i Bosni i Hercegovini, koji su ugroženi u nezapamćenim poplavama. Đoković je u finalu, po četvrti put uzastopno, savladao svog najvećeg rivala Španca Rafaela Nadala - 4:6, 6:3, 6:3. To je njihov 41. međusobni okršaj i novo poglavlje najvećeg rivalstava u istoriji belog sporta, ali i sjajna uvertira pred drugi grend slem u sezoni - Rolan Garos.

http://www.youtube.com/watch?v=r4qRIzu-C3U
Novak Špancem Nadal Novak Đoković Rafe Đokovića Nadala Novak Rafaela Nadala Čeha Radeka Štepaneka (6:3, 7:5) Nemca Filipa Kolšrajbera (4:6, 6:2, 6:1) Španca Davida Ferera (7:5, 4:6, 6:3 ) Kanađanina Miloša Raonića (6:7, 7:6, 6:3)
Foto: Printskrin
Foto: Printskrin

Novak je u svom petom finalu u Večnom gradu, osvojio treću titulu. On je 2008. godine je savladao Stanislasa Vavrinku (4:6, 6:3, 6:3), a 2011. Rafaela Nadala (6:4, 6:4). Nole je u međuvremenu i dva puta poražen od Rafe - 2009. (6:7, 2:6) i 2012. (5:7, 3:6).Kada se sve sabere ovo je bilo njegovo 29. masters finale i 19. trofej iz kategorije ATP 1000.Nadal i Đoković su tako nastavili svoju dominaciju u Rimu, s obzirom na to da niko drugi nije pobedio na tom turniru još od 2004. godine, kada je šampion bio Španac Karlos Moja.Istovremeno, srpaki teniser Nenad Zimonjić trijumfovao je u konkurenciji dublova. On je u tandemu sa Kanađaninom Danijelom Nestorom savladao Holanđanina Robina Hasea i Španca Felisijana Lopesa sa 6:4, 7:6 (7:2).Porazom u finalu Španac je ostao bez titule, ali i bez 400 ATP poena. Novak je tako drastično smanjio Rafinu prednost na ATP listi. Đoković je prošle sezone u Večnom gradu eliminisan u četvrtfinalu pa mu je pobeda u finalu donela 820 novih ATP poena. Srbin sada ima 11.850 poena, dok je Nadal na cifri od 12.500. To znači da Nadal pred Rolan Garos beži Novaku samo 650 bodova. Rafa u Parizu brani titulu vrednu 2000 poena i nema šansu da osvoji nove poene, dok je Đoković prošle sezone takmičenje završio u polufinalu i brani 720 poena. U toj situaciji Novak bi morao da savlada Nadala u eventualnom finalu, ukoliko želi da se vrati na vrh ATP liste ili da Španac ranije doživi neuspeh.Rolan Garos počinje 25. maja.

Rafael Nadal, Foto: Reuters
Rafael Nadal, Foto: Reuters

TOK MEČAIII setNadal je otvorio treći set svojim servisom, ali Novak nastavlja da skida linije. Đoković ima inicijativu još od kraja prvog seta, a Rafa nema odgovor za superiornu igru srpskog tenisera. Đoković bekhend paralelom dolazi do dve vezane brejk lopte. Posle korekcije glavnog sudije Nadal umesto as udarca dobija samo drugi servis, a Đoković u nastavku pravi novi brejk za 1:0 u odlučujućem setu.Novak nastavlja da dominira na Centralnom terenu i upisuje još jedan gem bez izgubljenog poena. Srbin overava brejk i sada vodi sa 2:0 u gemovima.Mogao je Đoković da reši pitanje pobednika već u narednom gemu. Nadal je u velikoj krizi, ali Novak ne koristi dve brejk lopte. Međutim, Španac je izdržao nekoliko teških poena u gemu koji je trajao desetak minuta i posle velike borbe uspeva da se upiše na semafor u trećem setu. Za razliku od Španca Novak mnogo lakše osvaja gemove na svoj servis. Đoković ne dozvoljava iznenađenje i sigurnom igrom čuva prednost u odlučujućem setu. Srpski teniser sada vodi sa 3:1 u gemovima.Rafa je u petom gemu nastavio trend sigurnih servisa, ali Novak i dalje ima brejk prednosti - 3:2.Ne predaje se Nadal. Španac u narednom gemu, posle sjajne reakcije na mreži, dolazi do dve vezane brejk lopte. Novak u narednom poenu ne uspeva da se odbrani, pa se Rafa rezultatski vraća u meč - 3:3. Očekuje nas drama u završnici finala. Uzvraća udarac Đoković i ekspresno vraća stvari na svoje mesto. Novak svojim prepouznatljivim bekhendom dobija dve vezane prilike da vrati izgubljenu prednost. Nadal nije izdržao pritisak i novom nepreciznom dijagonalom još jednom gubi svoj servis za 4:3.

Foto: AP
Foto: AP

II setNovak Đoković odlučno počinje drugi set i bez izgubljenog poena osvaja prvi gem u nastavku meča.Drugi reket sveta u drugom setu igra mnogo odlučnije. Novak je konačno počeo da šalje duboke lopte i u nastavku on diktira tempo na terenu. U takvoj situaciji Srbin koristi već prvu šansu i odmah oduzima servis Nadalu za vođstvo od 2:0. Novak nastavlja svoju seriju. Od početka drugog seta na Centralnom terenu gledamo novog Đokovića, koji je Nadalu u nastavku prepustio samo dva od 14 odigranih poena. Novak igra bez greške i vodi sa 3:0 u gemovima Vodila se velika borba i u narednom gemu, Đoković je imao 30:30, ali Rafa na kraju ipak stiže do prvog gema u drugom setu. Novak sada vodi sa 3:1.Novak osvaja prva tri poena u petom gemu, ali zatim gubi narednih pet i na kraju gubi svoj servis. Novak je bio dekoncentrisan u završnici gema zbog buke na tribinama. S druge strane, Nadal koristi priliku koja mu se ukazala i smanjuje preddnost rivala na 3:2. Međutim, radost Španca nije dugo trajala. Novak odmah uzvraća istom merom i vraća izgubljenu prednost. On posle još jednog fantastičnog poena i odlične reakcije na mreži stiže do nove brejk lopte, a Nadal mu poklanja gem duplom servis greškom. Đoković vodi 4:2.Usledio je još jedan maestralan gem srpskog tenisera koji bez izgubljenog poena stiže na gem od osvajanja grugog seta i izjednačenja - 5:2. Rafa je bio siguran na servisu u osmom gemu, pa Đoković dolazi u situaciju da servira za drugi set i izjednačenje u finalu.Nije bilo lako Novaku u poslednjem gemu. Imao je Nadal 15:30, ali sjajni Đoković u pravom trenutku izlazi na mrežu i iznenadnim napadom hvata Nadala u raskoraku. Srbin razornim forhendom stiže do set lopte, a posao završava odličnim servisom. Novak tako posle jednog sata i 32 minuta igre osvaja drugi set rezultatom 6:3. Prvi put u poslednjih šest godina šampiona Rima odlučiće treći set.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

I setRafael Nadal je osvojio prvi poen u finalu, ali Đoković sa nekoliko dobrih servisa i vinera bez većih problema dobija prvi gem na Centralnom terenu kompleksa "Foro Italiko".Rafa je sjajno počeo svoj prvi servis gem i lako osvaja uvodna tri poena. Međuti, Novak uzvraća istom merom, pa se igralo na razliku. Španac ipak nije dozvolio protivniku rani brejk i uz dosta muke stiže do 1:1 u gemovima.Usledio je veoma loš gem za Đokovića. Rafa agresivnom igrom stiže do tri vezane brejk lopte. Novak je prvu spasio sjajnim forhendom, dok je na drugoj dočekao grešku rivala. Međutim, Španac koristi treću i već u ranoj fazi meča dolazi do prednosti - 2:1. Nadal bez problema potvrđuje brejk i rutinski stiže do vođstva od 3:1.Nastavljaju se problemi za Novaka Đokovića, koji gubi i drugi vezani servis gem u finalu. Gomilaju se greške srpskog tenisera, pa Rafa u petom gemu bez mnogo muke stiže do novih prejk lopti. Novak na prvoj ne pogađa prvi servis, a posle drugog šalje bekhen u mrežu. Rafa ima dva brejka prednosti u prvom setu - 4:1Uprkos slaboj igri na startu meče Đoković smanjuje prednost rivala. On koristi dekoncentrisanost Nadala i pad u njegovoj igri i koristi prvu od tri vezane brejk lopte za 4:2 u prvom setu.Živnuo je Novak u sedmom gemu. Srpski teniser konačno pokazuje znake života i sigurnim servis gemom dolazi do 4:3 u prvom setu. Novak gem završava prvim as udarcem na meču.Đoković propušta veliku priliku da se potpuno vrati u meč. Rafa je stao, a Novak neočekivano lako dolazi do tri vezane brejk lopte. Međutim, Đoković novom serijom grešaka prepušta inicijativu protivniku. Nadal osvaja pet uzastopnih poena i dolazi na gem od prvog seta - 5:3.Uprkos propuštenim šansama, Novak je ostao pribran u devetom gemu i sigurnom igrom smanjuje na 5:4. Nadal će servirati za prvi set.Đoković nije dobio novu priliku da se vrati u set. Nadaj je sjajno odigrao poslednji gem i sa nekoliko fantastičnih udaraca iz potpune defanzive osvala prvi set rezultatom 6:4. Uvodni set trajao je 48 minuta, a ključni trenutak je bio osmi gem u kojem Đoković nije iskoristio tri vezane brejk lopte.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track