UŽIVO POPLAVE FOTO: Pogledajte kako se Sava odbija od Dunava i podiže vodostaj!
Foto: Printscreen Facebook

Vanredno situacija

UŽIVO POPLAVE FOTO: Pogledajte kako se Sava odbija od Dunava i podiže vodostaj!

Beograd -
Nivo Save je porastao za desetak centimetara. Tok reke je usporio zbog čega dolazi do odbijanja vode i njenog vraćanja u korito. Procenjuje se da je nivo Dunava uvećan između 70 cm i jedog metra

BEOGRAD - Situacija u Beogradu je pod kontrolom, a nadležni navode da se ne očekuje izlivanje reka. Vrh poplavnog talasa se očekuje u petak kada bi nivo vode mogao da dosegne 640 centimetara.

Nivo reke Save porastao je za desetak centimetara, pa je biciklistička staza kod Nebojša kule poplavljena. Tok Save je usporio u odnosu na prethodne dane. Zbog toga dolazi dolazi do odbijanja vode o Dunav.

Na internetu je počeo da kruži satelitski snimak ušća Save u Dunav na kome se vidi otežano ulivanje zaprljane Save.

U Zemunu su postavljeni džakovi sa peskom, a procenjuje se da je nivo Dunava uvećan između 70 centimetara i jednog metra.

12.19 - Nasipe kod Umke i Ostružnice obišao je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali odakle je poručio da je prestonica spremna da se brani od poplavnih talasa Save i Dunava."Došli smo da obiđemo Umku i Ostružnicu, videli smo da su spremni bedemi za odbranu. U Ostružnici je napravljen bedem dužine pet kilometara, visine 80 centimetara do jednog metra, dok na Umci imamo bedem od jednog kilometra. Ukupno je iskorisćeno 20.000 do 30.000 džakova. Spremni smo za talas koji očekujemo kasnije danas", rekao je Mali.On je zahvalio volonterima i svima koji su bili angažovani na izgradnji bedema i istakao da su sledeći veliki problemi kilizišta. Foto: AP

10.53 - Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović je izjavio da se ne očekuju veći problemi sa rastom vodostaja Dunava i Save u Beogradu, kao i da je u glavnom gradu dodatno podignuto više od pet kilometara nasipa.

Gradski štab za vanredne situacije u potpunosti prati situaciju na Dunavu i Savi i redovno dobija prognoze i izveštaje od Hidrometeorološkog zavoda Srbije, rekao je Mladenović.

"Još nismo u granicama redovne odbrane od poplava i Sava i Dunav rastu i to se prati u odnosu na uzvodne tačke i sve neophodne radnje su preduzete da se podignu nasipi i obezbede najkritičnije tačke u centralnom delu Beograda", naveo je zamenik gradonačelnika.

Prema njegovim rečima, na krtičnim tačkama radnici Beogradvoda i javnih i komunalih preduzeća dežuraju i reagovaće ako ako bude problema u narednim danima.Udarni talas Dunava se očekuje u Beogradu za vikend, s obzirom da je njegov vrh trenutno u Mađarskoj i od trenutka kada taj talas uđe u Srbiju treba mu oko tri dana do Novog Sada i još toliko do Beograda.Mladenović je kazao da se prognozira da će vodostaj Dunava i Save biti manji nego 2006. godine. On je dodao da postoje tačke u nebranjenom delu, ali da se i tu prati situacija.

"Sve je pod kontrolom, veliki broj ljudi je na terenu i nema razloga za bilo kakvu bojazan i mislim da neće biti nepredviđenih situacija u naredom periodu", zaključio je Mladenović.

09.24 - Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da je Beograd spreman za očekivani poplavni talas i da se procenjuje da će postojeći bedem koji je postavljen izdržati.Vesić je rekao da je savski nasip postavljen na koti 76 metara nadmorske visine, da ima oko pet i po kilometara nasipa i 350.000 džakova, da su preduzete mere i na Dunavu, tako da građani mogu da budu spokojni.

Uvedeno je i 24-časovno dežurstvo na svakih 500 metara, gde se kontrolišu bedemi i proveravaju da li je neki počeo da popušta, kako bi se odmah intervenisalo, istakao je Vesi.

"Nadamo se da problema neće biti. Prognoze sada govore da su bedemi, koje smo postavili, viši od visine vode koju očekujemo", rekao je Vesić.On je dodao da je noćas 70.000 džakova upućeno za Obrenovac, gde se brani TENT i nekoliko drugih važnih objekata.Govoreći o kolektivnim centrima, Vesić je naveo da je slobodno oko 4.300 mesta i da je moguće prihvatiti veći broj ljudi, ali da će se neki manji polako zatvarati i grupisati u veće.

(EPK/Pink/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track