UŽIVO POPLAVE BEOGRAD: Prestonica bezbedna, procena štete narednih dana!
Foto: Beta

Poplavni talas stiže u nedelju solidarni

UŽIVO POPLAVE BEOGRAD: Prestonica bezbedna, procena štete narednih dana!

Beograd -
Povoljno je što se vrh poplavnog talasa sve više prolongira iz dana u dan. Trenutno je podatak da će biti nedelja, a ukoliko se pomeri za ponedeljak, značiće da će on biti sve niži i sve povoljniji za nas", ocenio je Milovanović

BEOGRAD - Direktor "Beograd voda" Miloš Milovanović izjavio je danas da je u ovom trenutku nivo vode na Dunavu na koti oko 630 centimetara, odnosno 20 centimetara niži od kote koja bi značila proglašenje vanredne odbrane od poplava.

"Sve su blaže prognoze i sve smo dalji od scenarija koji je bio pre sedam dana", izjavio je Milovanović za Jutarnji dnevnik RTS-a. On je dodao da će nivo vode najverovatnije na kraju biti dva metra ispod kote za koju je u Beogradu pripremljena odbrana.

Milovanović je poručio građanima da ne kvare bedeme, jer se njima štiti Beograd od poplava i da će džakovi radi zaštite možda i u junu biti potrebni.

"Povoljno je što se vrh poplavnog talasa sve više prolongira iz dana u dan. Trenutno je podatak da će biti nedelja, a ukoliko se pomeri za ponedeljak, značiće da će on biti sve niži i sve povoljniji za nas", ocenio je Milovanović.

"Na svim rekama trenutno je kod TENT-a vrh poplavnog talasa, što znači da bi tek za nekih četiri-pet dana trebalo da bude u Beogradu, a ako se pomeri za pet-šest dana, biće mnogo niži nego što bi bio u ovom slučaju", dodao je Milovanović.

14.30 - Šteta koju je napravila poplava u Beogradu i njegovim opštinama biće procenjena tokom narednih dana, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali i ponovio da je glavni grad Srbije zaštićen od talasa Save i Dunava.

"Vodostaj Save i Dunava raste, ali ne onoliko brzo koliko smo očekivali", rekao je Mali novinarima nakon obilaska nasipa ispod Brankovog mosta koji je obišao sa predsednikom EBRD Sumom Čakrabartijem.

Mali je ponovio da se očekuje u petak uveče poplavni talas Save, ali da će on iznositi nekoliko desetina centimetara, a ne metara.

"Bedemi koje smo napravili dovoljno su visoki i u potpunosti sigurni da tako nešto izdrže, ako uopšte voda dotle i stigne. Dunav takođe raste, ali ne koliko smo očekivali. Očekuejmo da ćemo u naredna dva dana imati proglašenje zaštite od vanrednih poplava, ali to su u pitanju centimetri, daleko ispod vrha bedema koji smo napravili", poručio je Mali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja