UŽIVO POPLAVE SRBIJA U Krupnju virus, deca povraćaju, apoteke ne rade!
Foto: Zoran Šaponjić

Vanredna situacija

UŽIVO POPLAVE SRBIJA U Krupnju virus, deca povraćaju, apoteke ne rade!

Srbija -
U Krupnju deca povraćaju. Priprema evakuacije Kineskog naselja u Kostolcu. Evakuišu se Sremska Rača i radničko naselje kod TE Drmno. Mlava probila odbranu. Vrh poplavnog talasa u glavni grad stiže u utorak ili u sredu. Sletela dva ruska aviona s humanitarnom pomoći

SRBIJA - Mlava probila drugi nivo nasipa, u toku izgradnja trećeg. Nivo Save kod Šapca i Sremske Mitrovice je u blagom padu, dok je kod Beograda u blagom porastu. Termoelektrane TENT i Kostolac zasad su bezbedne. Evakuacija Obrenovčana i dalje traje, osim helikoptera uključeni su i kamioni, a u grad su stigle i cisterne sa pijaćom vodom.

U toku je evakuacija radničkog naselja kod Termoelektrane Drmno kod Kostolca. Do 12.30 evakuisano je 150 ljudi.

Evakuacija Bariča uspešno je završena. Vrh poplavnog talasa u Beograd stiže u utorak ili u sredu tako da se vreće s peskom sada upućuju u glavni grad.

19.36 - U cilju zaštite Termoelektrane B Kostolac i okolnih mesta danas posle podne uspostavljen je Operativni tim. Savetnik direktora policije Bratislav Dikić istakao je da je cilj tog tela da se zaštite Termoelektrana Kostolac B i okolna mesta. Prema njeglovim rečima radi se o mestu Drmno i kompletnog prostora oko njega, kako ne bi došlo do plavljivanja. Trenutno, kako je objasnio, se radi novi nasip koji će biti na okolnom putu, u dužini od pet kilometara.

19.07 - Odbornica SNS Vesna Marjanović je navela da se u Krupnju pojavio virus, a da apoteke ne rade.

"Malopre sam se vratila iz ulice Dobri potok koja je četvrti dan odsečena od ostatka grada. Tamo je mnogo dece, koja su po svemu sudeći dobila neki virus i povraćaju. Nijedna apoteka u gradu ne radi, nema ni lekova, prepušteni su sami sebi. Ovo je katastrofa" tvrdi Marjanovićeva.

18.41 - Do 16 časova helikopterima naše vojske evakuisane su 182 osobe iz Uba. Građanima je dopremljeno deset tona pijaće vode i deset tona garderobe, dečje kozmetike, pelena i lekova.

18.34 - Najmanje deset kuća u Krupnju je potpuno srušeno, još dvadesetak nije sa stanovanje. Kakva je situacija u selima još se do kraja na zna.

Foto: Zoran Šaponjić
Foto: Zoran Šaponjić

Najgore je u naselju Zmajevac koje liči na ratnu zonu, ulica i kuće zatrpane su sa do dva metra šljunka, peska, zemlje. U naselju proradila i klizišta koja ugrožavaju i druge kuće.

18.24 - Na Savi kod Jamene, Sremske Mitrovice i Šapca vodostaji se nalaze iznad granica vanredne odbrane od poplava sa tendencijom manjeg usporenog opadanja, dok će kod Beograda vodostaj biti u manjem porastu i kretaće se između granica redovne i vanredne odbrane od poplava, objavio je Republički hidrometeorološki zavod.

Na Dunavu od Bezdana do Slankamena vodostaji će se približiti granicama redovne odbrane od poplava od 21. do 23. maja, nizvodno će biti u porastu i kretaće se između granica redovne i vanredne odbrane od poplava.

17.46 - Predsednik opštine Ćuprija, Ninoslav Erić rekao je da je trenutno na ovom području stanje stabilno, budući da je na kritičnoj tački, u ulici Živke Damjanović - od mosta prema bolnici, gde je pretilo izlivanje Velike Morave postavljeno nekoliko hiljada džakova sa peskom.

17.43 - Evakuacija selo Jamena kod Šida

17.09 - Oko elektro-postrojenja termoelektrane u Kostolcu pripadnici Centra za obuku Kopnene vojske od ranog jutra postavljaju bedeme.

16.45 - Predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić izjavio je danas da je u odbrani Sremske Mitrovice od poplava, prvi put u našoj zemlji evakuisana cela bolnica i da je opština odbranjena, ali da posao još nije završen. "Sremska Mitrovica je odbranjena, ali posao nije završen jer postoji opasnost od voda koje dolaze Savom, a koje su probile nasip u Hrvatskoj, pa su ugrožena četiri mesta u opštini Šid", rekao je Pajtić novinarima u naselju Morović, u opštini Šid..

16.32 - Velika Morava danas je opala za oko 30 centimetara u Obrežu, kod Varvarina, gde je juče poplavila niže delove tog sela, odakle je evakuisano 1.000 meštana, rečeno je agenciji Beta u toj opštini.

15.56 - Svi magistralni putevi u Rasinskom okrugu su prohodni, nivo Zapadne Morave opada, i u toku je saniranje posledica od poplava, izjavio je Tanjugu načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kruševcu Aleksandar Lazarević. Član Štaba za vanredne situacije u Kruševcu Dušan Todorović, rekao je Tanjugu da se situacija u tom gradu i okolini stabilizuje, dok Trsteničani već četvrti dan nemaju ni pijaću, a ni tehničku vodu.

15.40 - Proizvodni kapaciteti "Elektroprivrede Srbije" (EPS) dramatično su ugroženi poplavnim talasom Save i Mlave. Obrenovačke termoelektrane "Nikola Tesla" ugrožene su mogućim rastom Save i preduzimaju se sve moguće mere kako bi se odbranio TENT, saopštio je EPS.

14.52 - Vodostaj reke Save kod Sremske Mitrovice je opao i u 14 sati je iznosio 831 centimetar, saopštio je Štab za odbranu od poplava iz tog grada. To je za sedam centimetara niže u odnosu na merenje od danas u 10 sati.

14:45 - Zavod za javno zdravlje iz Kraljeva zajedno sa sanitarnim i veterinarskim službama počinje sa dezinfekcijom poplavljenih područja u Kraljevu. Aleksandar Macan, direktor Zavoda za javno zdravlje rekao je da nakon uklanjanja mulja i ostalog šuta koji je nanela reka u domaćinstva, nastupiće stručne službe Veterinarskog instituta i Zavoda za javno zdravlje iz Kraljeva, i započeti dezinfekciju objekata. "To su glavne kuće, pomoćni i štalski objekti. Izvršiće se i asanacija poljoprivrednog zemljišta bacanjem otrova za miševe, kako bi se sprečilo da se glodari razmnože na ovom području, jer im ovakvi uslovi pogoduju”, kaže direktor Zavoda za javno zdravlje.

14.05 - Posle probijanja nasipa izliv reke Mlave u reonu sela Drmno gradi se ubrzano novi nasip i pokušaće da se preusmeri reka u staro korito. U Kineskom naselju u toku je priprema evakuacije. Voda raste 8 cm na sat. Pre pola sata je probijen i drugi nasip, gradi se treći sa ciljem da usmere poplave u staro korito reke Mlave.

Na licu mesta su general Bratislav Dikić pomoćnik direktora policije, Saša Mitrović, potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić, zamenik direktora Termoelektrane Kostolac Aleksandar Jovanović.

13.24 - U Svilajncu se reka Resava polako povlači, ali u tom mestu nema vode, hrane i struje, rekao je danas za agenciju Beta gradonačelnik Predrag Milanović.

13.21 - Predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić potvrdio je Tanjugu da je u tom gradu alarmantna situacija jer preti pucanje brane na Velikoj Moravi. Odatle su izmešteni ljudi, mehanizacija ne može da priđe a meštani džakovima sa peskom pokušavaju da odbrane branu, naveo je on u izjavi Tanjugu.

13.22 - Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović uputio je pismo direktorima "Puteva Srbije , Srbijavoda i Telekoma u kome ih upoznaje sa vrstom i obimom oštećenja na teritoriji grada koja su izazavana poplavama, a već danas počinje sanacija porušenog mosta u Dragincu.

JP Grad pripremio je informaciju o lokacijama klizišta na teritoriji Loznice, a JP Naš dom danas će, po nalogu Štaba, početi asanaciju terena koji je bio zahvaćen poplavom, pre svega uklanjanjem uginulih životinja, objavljeno je na sajtu grada.

13.10 - Trstenik bez vode, javlja čitalac Kurira. Naselje Grabovac poplavljeno.

12.50 - Nestali mladić iz Varvarina, za kojim je juče organizovana potraga, pronađen je živ u selu Mrzenica.

12.29 - Reka Mlava koja preti Kostolcu probila je danas drugi pojas odbrane između mesta Bradarac i Drmno. Evakuacija radničkog naselja još traje.

11.10 - U toku i evakuacija Sremske Rače.

10.29 - U toku je evakuacija radničkog naselja kod Termoelektrane Drmno kod Kostolca, u kome učestvuju pripadnici Policijske uprave Požarevac i radnici ove Termoelektrane. Takođe, radi se i na izgradnji novog nasipa u dužini od 500 metara.

10.12 - MUP TELEFONI ZA PRIJAVU NESTALIH. MUP Srbije pozvao je danas sve građane da, za prijavu nestanka osoba sa područja pogođenih poplavama, pozovu brojeve telefona dežurnog Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Brojevi su sledeći:

0800/100-600

011/274-10-19

011/3617-223

011/3617-224

09.17 - Avion Euleksa sleteo na beogradski aerodrom. U gotovo isto vreme stigli i kamioni Euleksa s humanitarnom pomoći. Helikopter Euleksa koji je misija EU na Kosovu uputila kao pomoć u spasavanju stanovništva sa poplavljenih područja sleteo je danas na beogradski aerodrom. Ona je rekla da je dopremljeno 5.000 obroka, 7.000 litara vode, po 200 poljskih kreveta i vreća za spavanje. Spasilački helikopter Euleksa sleteo na beogradski aerodrom i biće uključen u evakuaciju građana sa ugroženih područja.

08.48 - Sletela dva ruska aviona s humanitarnom pomoći za poplavljene - jedan na niški a drugi na beogradski aerodrom. Ruski avion Iljušin-76 s humanitarnom i tehničkom pomoći sleteo je danas na aerodrom u Beogradu.

U ovom avionu s pomoći koju je Ruska Federacija poslala građanima Srbije u poplavljenim područjima nalaze se agregati, čamci, ćebad, kao i hrana za bebe i druge namirnice. Još jedan avion IL-76 s ruskom pomoći sleteo je ranije jutros na niški aeredrom.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

08.45 - Potresni prizori iz Krupnja.

08.14 - Iz Sektora za vanredne situacije kažu da situacija u Beogradu nije alarmantna, da vrh talasa u prestonicu stiže u utorak ili u sredu, i da su toku preventivne aktivnosti. Svi nasipi izdržavaju, a veći deo kritičnih delova je obezbeđen protekle noći.

08.12 - LEPA VEST: Nivo vode u Obrenovcu niži za pola metra. Evakuacija stanovništva počinje i kamionima umesto samo čamcima, izjavio je načelnik operativnog gradskog centra za vanredne situacije Aleksandar Marsenić. On je rekao da je takođe dobra vest da stižu cisterne s pijaćom vodom za stanovništvo Obrenovca.

08.03 - NAJNOVIJE PROCENE: Evakuisano više od 20.000 ljudi, ima žrtava - o broju tek kad se situacija stabilizuje.

07.04 - Sava kod Sremske Mitrovice opada, džakovi s peskom šalju se u Beograd. I Šabac i Mitrovica pod kontrolom, ali oba grada sledećih dana čekaju talas koji trenutno pravi probleme Hrvatskoj.

06.53 - Nivo Save kod Beograda u blagom porastu, ali je situacija pod kontrolom. U Beogradu je zaštićena desna obala Save od Gazele do Brankovog mosta, ali se na novobeogradskoj strani javljaju problemi zbog nedostatka džakova.

06.45 - Rusija je jutros poslala u Srbiju još jedan avion s humanitarnom pomoći, stanovništvu ugroženom poplavama.

06.30 - U Kostolcu je situacija pod kontrolom iako se Mlava izlila.

05.53 - Pomoć Srbiji u ljudstvu, tehnici, namirnicama i novcu stiže iz desetina država regiona i celog sveta.

05.24 - Evakuisani iz Obrenovca neprekino se slivaju u prihvatne centre. Najpotrebnija sredstva za higijenu i sve od opreme za bebe.

03.38 - Smederevska Palanka je bez vode od četvrtka.

03.22 - U Obrenovcu evakuacija traje bez prestanka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track