PROKLETSTVO SE NASTAVLJA: Gutman jači od Benfikovića, Sevilja osvojila Ligu Evrope
Foto: REUTERS

Portugalci nisu iskoristili svoje šanse

PROKLETSTVO SE NASTAVLJA: Gutman jači od Benfikovića, Sevilja osvojila Ligu Evrope

Fudbal -
Benfika ni posle 52 godine nije uspela da skine Gutmanovo prokletstvo, poražena je u osmom uzastopnom evropskom finalu
1 / 14 Foto: REUTERS

TORINO - Fudbaleri Sevilje treći put u istoriji osvojili su Ligu Evrope pošto su u finalu u Torinu savladali Benfiku posle penala 4:2. U regularnom delu i posle produžetaka nije bilo golova.

Benfika ni posle 52 godine nije skinula čuveno "Gutmanovo" prokletstvo, višedecenijsku "kletvu" nekadašnjeg trenera Mađara Bele Gutmana, koji je 1962. godine posle osvajanja Kupa šampiona tražio povećanje plate. Pošto ga je uprava odbila, a Gutman je tada prokleo Benfiku da zbog toga u narednih 100 godina neće osvojiti titulu evropskog prvaka.

Bilo je ovo osmo uzastopno finale u evropskim kupovima koje je Benfika izgubila! Lisabonski tim je posle njegove "kletve" izgubio pet finala Kupa šampiona i dva finala Kupa UEFA, uključujući i prošlogodišnji poraz u finalu Lige Evrope od Čelsija pogotkom Branislava Ivanovića u nadoknadi vremena.

http://www.youtube.com/watch?v=QrX2Kl1OkMg

PENALI

1:0 - Lima je uspešniji od Benta, Benfika vodi 1:0.1:1 - Karlos Baka oči u oči sa Oblakom, uspešan je.1:1 - Oskar Kardoso je nonšalantno izveo penal, dva puta je stao, Bento brani.1:2 - Mbija je precizan, snažan udarac, golman u jednu, lopta u drugu stranu.1:2 - Bento brani drugi penal, veoma slab udarac.1:3 - Koke donosi ogromnu prednost Sevilji.2:3 - Luisao ostavlja nadu Benfiki.2:4 - Gameiro je neumoljiv, Sevilja je osvajač Lige Evrope.

23:20 (120) - Kraj produžetaka. Slede penaliPosle 120 minuta igre u Torinu na finalu Lige Evrope nije bilo golova. Osvajač Lige Evrope biće poznat posle boljeg izvođenja penala.23:08 (110) - Nova šansa za SeviljuFudbaleri Sevilje ponovo su imali priliku za postizanje gola. Gameiro je iskosa sa desne strane uputio dobar šut, koji je završio pored gola portugalskog kluba.

23:02 (106) - Počeo drugi produžetak u TorinuPočeo je drugi produžetak u Torinu. Utakmica se bliži izvođenju penala.23:00 (105) - Kraj prvog produžetka. I dalje bez golovaKraj prvog produžetka. U Torinu i dalje bez golova. U prvom produžetku oba tima su propustila po šansu, ali je prilika Sevilje bila izglednija.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

22:56 (101) - Sevilja propušta šansu utakmiceVelika prilika za Sevilju. Baka je izašao sam ispred golmana Benfike Oblaka, ali je njegov udarac završio tik pored leve stative.22:53 (98) - Velika šansa za BenfikuVelika šana za Benfiku. Slobodan udarac sa oko 25 metara izveo je Lima, ali je golman Sevilje uspeo da nekako zaustavi njegov udarac. Golman Sevilje je kratko odbio loptu, a onda je intervenisala odbrana španskog kluba.22:45 (91) - Počeo je prvi produžetak

22.36 (90. +2 minut) - Kraj utakmice, igraće se produžeciPosle dva minuta sudijske nadoknade vremena, glavni sudija Feliks Brih označio je kraj utakmice. U regularnih 90 minuta nije bilo golova, pa će se na Juventus Areni igrati produžeci, dva puta po 15. minuta.22.28 (84. minut) - Fantastična odbrana BetaSjajan udarac Lime, ali još blja odbrana golmana Beta, koji krajnjim naporina prebacuje lotu preko prečke. U istom napadu, posle centaršuta Rodriga, glavom šutira Garaj, ali šutira preko gola. Bila je to odlična prilika pošto je golman Sevilje napustio gol liniju. 22.24 (80. minut) - Benfika ne može da pronađe put do golaPropala je još jedna prilika "Orlova". Lima je sjajno ostavio loptu Rodrigu koji šutira, ali njegov udarac blokira Facio. Fudbaleri Benfike ne mogu do gola, čini se da je Sevilja začarala svoj gol.22.05 (61. minut) - Rejes šutira, Oblak braniPonovo je zapretio Rejes. On je šutirao posle centaršuta Kokea sa desne strane, ali je golman Oblak ponovo bio na pravom mestu. Ostaje 0:0.22:04 (60. minuta) - Fudbaleri Benfike ponovo traže penalPosle kornera sa leve strane, koji je izveo Gaitan, lopta je došla do Rodriga koji je odmah šutirao, a jedan od defanzivaca Sevilje rukom zaustavlja loptu. Međutim, sudija Brih ni ovog puta ne dosuđuje najstrožu kaznu.21.57 (53. minut) - Uzvraća SeviljaI fudbaleri Sevilje ne koriste odličnu priliku. Rakitić je ponovo odlično pronašao Rejesa koji je iskosa sa desne strane šutirao pored stative.21.52 (48. minut) - Benfika ne koristi kolosalne prilike Prokletstvo "Orlova" se nastavlja. Fudbaleri Benfike otvaraju drugo poluvreme sa nekoliko sjajnih prilika, ali nema promene rezultata. Prvo je šutirao Lima, posle dodavanja Garaja, ali je Pareha izvio loptu sa gol linije. U nastavku akcije pokušao je Rodrigo, ali i dalje nema gola za Benfiku. 21.50 (46. minut) - Počelo je drugo poluvreme u TorinuU prvom poluvremenu nije bilo golova. Sevilja je bila nešto bolji rival u prvih 45 minuta, ali su igrači Benfike u poslednjim trenucima propustili tri odlične prilike.II poluvreme

Foto: Reuters
Foto: Reuters

21.33 (45.+2 minut) - Sporna situacija pred golom SeviljeI treća prilika portugalskog tima odlazi u nepovrat. Gaitan je izašao sam ispred Beta, ali je Facio u poslednje trenutku intervenisao. Fudbaleri Benfike traže penal, čini se da je Facio prilikom intervencije zakačio protivnika po levoj nozi, ali sudija Feliks Brih ostaje nem. Glavni arbirar odmah zatim svira kraj prvog poluvremena.21.32 (45. +1 minut) - Dve odlične prilike za BenfikuPortugalski tim je u završnici poluvremena lako mogao da povede. Prvo je šutirao Maksi Pereira, ali Beto sjajno zaustavlje njegov udarac. U nastavku akcije lopta stiže do Rodriga koji još jednom lako ulazi u šansu, ali je golman Sevilje ponovo na visini zadatka.21.26 (40. minut) - Luizao šutira preko golaBenfika ima priliku posle kornera koji je izveo Gaitan. Najviši u skoku bio je Luizao, ali je šutirao preko gola.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

21.23 (37. minut) - Nova kontra Sevilje, Oblak braniPonovo je sevnuo munjeviti kontranapad Sevilje. Rejes je odlično uposlio Morena koji se lepo namestio u kaznenom prostoru i šutira iskosa sa desne, ali je golman Oblak bio na pravom mestu.21.16 (30. minut) - Novi žuti kartonPuno prekršaja u prvih pola sata igre. Sikuera je napravio ukupno 13 prekršaj od početka finala i dobija žuti karton. To je prva opomena za "Orlove".21.11 (25. minut) - Sulejmani napušta igruPrinudna izmena u timu Benfike. Miralem Sulejmani ne može da nastavi meč zbog povrede desnog ramena. On se povredio prilikom starta Morena desetak minuta ranije i od tada je statirao na terenu. U igri je Andre Almeida.21.00 (14. minut) - Prva prilika za BenfikuGaraj je šutirao, ali je Beto odbranio. Centrirao je Gaitan i na drugoj stativi pronašao Garaja koji je imao taman toliko prostora da uputi udarac, ali je golman Sevilje dobro intervenisao.20.59 (13. minut) - Sulejmani na udaru

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Fudbaleri Sevilje u kratkom roku dobijaju dva žuta kartona. Prvo je opomenut Facio, a potom i Moreno, a oba puta se na udaru našao Sulejmani20.55 (9. minut) - Baka u ofsajduFudbaleri Sevilje prvi prete posle kontranapada, ali je Baka bio u ofsajdu. Munjevitu akciju po levoj strani počeo je Rakitić, a Rejes iz prve šalje loptu u kazneni prostor, ali je Baka u nedozvoljenoj poziciji.20.46 (1. minut) - Počelo je finale Lige EvropePočeo je spektakl na velelepnom stadionu "Juventus Arena", koji je ispunjen do poslednjeg mesta. Navijači oba tima su spremili fantastične koreografije. sa centra su krenuli fudbaleri Sevilje.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

20.30 - Na terenu Sulejmani i MažićNajbolji srpski arbitar Milorad Mažić biće četvrti sudija u velikom finalu, dok će na terenu biti nemačka trojka na čelu sa Feliksom Brihom. Pored Mažića na terenu će od prvog minuta biti i Miralem Sulejmani koji će biti starter u timu Benfike. Istovremeno, Filip Đuričić meč počinje na klupi "Orlova". Evo sastava timova:Sevilja: Beto, Koke, Pareha, Facio, Alberto, Kariko, Mbia, Rejes, Rakitić, Vitolo, Baka.Benfika: Oblak, Maksi Pereira, Luizao, Garaj, Sikuera, Amorim, Gomes, Gaitan, Lima, Sulejmani, Rodrigo.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

20.05 - Dobrodošli na Kurir sport!Veliko finale UEFA Lige Evrope počinje za 40 minuta. U Torinu, na stadionu "Juventus arena", sastaju se fudbaleri Benfike i Sevilje.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Srpski reprezentativac Lazar Marković u polufinalu protiv Juventusa dobio je crveno karton i neće igrati u finalu, dok je Ljubomir Fejsa povređen, pa bi priliku mogli da dobiju Miralem Sulejmani i Filip Đuričić. Benfika je ove sezone već osvojila dva trofeja - titulu šampiona Portugalije i Liga kup, a pored finala Lige Evrope, "Orlove" očekuje i finale Kupa Portugalije.Portugalski tim je u polufinalu eliminisao Juventus, koji je tako propustio priliku da se boli za trofej pred svojim navijačima. Benfika je u Lisabonu slavila sa 2:1, dok u revanšu nije bilo golova.

Here's where @SL_Benfica boss Jorge Jesus will deliver his team talk before tonight's#UELfinal. pic.twitter.com/EGIORJadHX

— UEFA Europa League (@EuropaLeague) May 14, 2014

S druge strane, fudbaleri Sevilje došli su neočekivano u situaciju da ponove uspeh iz 2006. i 2007. godine.Sevilja je bila već prežaljena u revanš meču polufinala na Mestalji. Valensija je vodila sa 3:0 i čekao se samo poslednji sudijski zvižduk, kada je Stefan Mbia u 94. minutu zatresao mrežu Valensije i odveo svoj tim u veliko finale. Sevilja je prvi meč dobila rezultatom 2:0, pa je dobila priliku da se bori za trofej zahvaljujući golu u gostima.Sevilja je trenutno peta na tabeli španske Primere sa 60 bodova.

Follow all the build-up to tonight's #UELfinal live from Turin: http://t.co/8HPdNFnXQbpic.twitter.com/Y75F5OmG0z

— UEFA Europa League (@EuropaLeague) May 14, 2014

Sevilja i Benfika do sada su odigrale dva međusobna meča u Evropi. To je bilo u sezoni 1957/58 u preliminarnoj rundi Kupa šampiona, Sevilja je kod kuće slavila sa 3:1, a u revanšu u Lisabonu nije bilo golova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track