SKUPŠTINA GRADA: Siniša Mali gradonačelnik Beograda
Foto: Tanjug

Formiranje vlasti u prestonici

SKUPŠTINA GRADA: Siniša Mali gradonačelnik Beograda

Beograd -
Posle završetka obrazlaganja programa kandidata za gradonačelnika Siniše Malog odbornici su počeli izjašnjavanje o tome da li prihvataju njegov izbor za novog gradonačelnika Beograda
1 / 15 Foto: Tanjug

BEOGRAD - U Skupštini Grada Beograda danas u 15.30 sati počela je sednica na kojoj bi trebalo da bude izabran gradonačelnik srpske prestonice, a kandidat je predsednik Privremenog organa Siniša Mali. Prvoj sednici novog saziva gradskog parlamenta, prema evidenciji, prisustvuje 81 odbornik.Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević se na početku sednice izvinio zbog kašnjenja, prouzrokovanog, kako je rekao, tehničkim problemima.

Izbor gradonačelnika je četvrta tačka dnevnog reda pošto će pre toga biti razmatran izveštaj Administrativno-mandatne komisije o ostavkama koje su podneli odbornici sa liste SNS, a pre izbora gradonačelnika biće potvrđeni mandati novim odbornicima.

Kandidat za gradonačelnika Beograda i predsednik Privremenog organa Siniša Mali je u Skupštinu Grada stigao u društvu sekretara Privremenog organa Gorana Vesića i šefa odborničke grupe SNS Aleksandra Jovičića.

19.40 - Mali: Predložiću Gorana Vesića za gradskog menadžera Novoizabrani gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da će za gradskog menadžera predložiti Gorana Vesića, koji je obavljao funkciju sekretara Privremenog organa Beograda. “Pitanje gradskog menadžera ćemo rešiti već u ponedeljak, ali sa sigurnošću mogu da kažem da će moj predlog biti Goran Vesić”, rekao je Mali. 19.15 - Odbornici Skupštine grada Beograda izabrali su Sinišu Malog za novog gradonačelnika Beograda. Za Malog je glasalo je 79 odbornika od 94 koji su učestvovali u glasanju. Za njegovog zamenika izabran je Andreja Mladenović iz Demokratske stranke Srbije. Mali je od 18. novembra prošle godine bio na funkciji predsednika Privremenog organa Beograda.

18.53 - Počelo glasanje za novog gradonačelnika Beograda

18.35 - Bivši gradonačelnik Beoograda Dragan Đilas čestitao je kandidatu za gradonačelnika Beograda Siniši Malom i nakon toga napustio sednicu Skupštine grada.

17.44 - Prvi prioritet nove vlasti u Beogradu biće konsolidacija gradskih finansija koja će se sastojati u agresivnim merama štednje, smanjenju neposrednih troškova i podsticanjem investicija i zaposlenosti, rekao je danas kandidat za gradonačelnika Beograda Siniša Mali.

Mali je, obazlažući svoj program pred odbornicima u Skupštini grada Beograda, rekao da će među prioritetima biti i povećanje efikasnosti gradske uprave, kao i vođenje odgovorne socijalne politike.

Paralelno sa rebalansom republičkog budzeta, istakao je Mali, u narednih nekoliko nedelja izaći će se i sa predlogom budzeta grada koji će u sebi sadržati predloge mera za poboljšanje života svih Beograđana.

Mali je rekao da se mora raditi na podsticanju investicija i zaposlenosti, navodeći da "Beograd treba da bude grad kranova, gradilišta i dizalica".On je rekao da je velika čast i obaveza biti kandidat za gradonačelnika u gradu koji su vodila mnoga slavna imena, navodeći i da ga podrška građana koji su galsali za listu oko SNS obavezuje da sprovede korenite reforme.

Mali je rekao da je za pet meseci, koliko je vodio Privremeni organ, taj organ uspeo da stabilizuje gradske finansije i pripremi osnove za novu politiku, ali i naglasio da je finansijska situacija u Beogardu veoma teška, podsetivši da je na kraju prošle godine Beograd imao ukupne obaveze od 1,18 milijardi evra.

On je rekao da će se grad posvetiti finansijskoj konsolidaciji javnih preduzeća, kao i da će se raditi na povećanju efikasnosti javnog prevoza.

18.10 - Kandidat za gradonačelnika Beograda Siniša Mali predložio je danas Andreju Mladenovića iz D S S za svog zamenika i 13 članova Gradskog veća.Za članove Gradskog veća predloženi su Stevo Tatalović, Marko Zeljug, Vesna Ivić, Stevo Marušić, Jasmina Milošević, Mirjana Milutinović, Dragomir Petronijević, Aleksandar Marković, Tanja Popović, Goran Aleksić, Slobodan Šolević, Aco Petrović i Radenko Durković.

17.36 - Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević istakao je danas, obrazlažući predlog da Siniša Mali bude gradonačelnik, da na čelu grada treba da bude uspešan menadžer poput Malog sa više od 20 godina iskustva u različitim kompanijama u zemlji i svetu.

Beograd su kroz istoriju vodila velika imena zbog čega je na budućem gradonačelniku Siniši Malom velika odgovornost, naveo je on.

"Siniša Mali je čovek sa velikim privrednim iskustvom, školovan na prestižnim univerzitetima u zemlji i inostranstvu, a na dužnost predsednika Privremenog organa stupio je u teškoj situaciji kada Beograd nije imao gradonačelnika, Skupštinu grada, već samo gomilu problema", rekao je Nikodijević.

On je rekao da Beograd tada nije imao ni rebalans budžeta, kao i da je grad bio u teškoj situaciji, a da se Mali hrabro prihvatio posla radeći predano po 20 sati dnevno da grad ne bi osetio vanrednu situaciju.

"Verujem da će Mali sa svojim timom uspeti da se izbori sa problemima u gradu, a moraće da se suoči sa borbom za svako radno mesto da se bori za socijalno najugroženije kojih u gradu nije malo..", rekao je Nikodijevuć.On je ocenio i da Mali nije klasičan političar već da je specifičan ""jer je za razliku od mnogih spreman da sasluša.

"Beogradu je potreban gradonačelnik čija stručnost prevazilazi ličnu sujetu i takav je Siniša Mali", rekao Nikodijević i pozvao odbornike da prihvate predlog i izaberu Malog za gradonačelnika.

17.03 - U Skupštinu grada Beograda stigao je zvaničan predlog da Siniša Mali bude kandidat za gradonačelnika Beograda. Kandididata za gradonačelnika predložio je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević.

16.39 - Kako Kurir nezvanično saznaje Vesna Ivić bivša načelnica Gradske uprave biće ispred SNS ponovo predložena je za funkciju člana gradskog veća ispred SNS

4.32 - Posle pauze u radu Skupština grada biraće gradonačelnika Beograda.

16.12 - Skupština grada Beograda imenovala je danas novi sastav Gradske izborne komisije, a predsednik tog tela i u novom sazivu biće Zoran Lukić, koga je predložila Srpska napredna stranka. Za zamenika predsednika imenovana je Biljana Živković, takođe na predlog SNS, dok će sekretar GIK-a i u narednom periodu biti Sandra Pantelić.GIK će imati predsednika i 14 članova, a predsednik, članovi komisije i sekretar imaju zamenike.SNS je predložila još šest članova GIK i njihovih zamenika, DS tri, DS S dva, SPS dva, dok će jedan član PUPS i njegov zamenik biti kasnije određeni.Skupština grada prethodno je razrešila dužnosti dosadašnji sastav GIK-a.

15.45 - Odbornička grupa Demokratske stranke podnela je predlog o poništavanju devet odluka koje je doneo Privremeni organ Beograda, među kojima su one u vezi sa prodajom imovine grada, za izmenu Generalnog urbanističkog plana, za deponiju u Vinči, kao i za utvrđivanje kriterijuma i merila za obime budžeta gradskih opština.Predlagač odbornik DS Zoran Alimpić obrazložio je taj zahtev time da su donete odluke nadležnost Skupštine Grada i da ona treba da raspravlja o njima, a ne da to uradi Privremeni organ.

15.20 - Funkcioneri Srpske napredne stranke Zorana Mihajlović, Nebojša Stefanović, Nikola Selaković i Vanja Udovičić, kao i lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin, podneli su ostavke na mesto odbornika u Skupštini Beograda. Prestanak njihovih odborničkih mandata utvrdila je Administrativno-mandatna komisija na danas održanoj sednici.

Prva tačka dnevnog reda na današnjoj sednici Skupštine Grada biće izveštaj Administrativno-mandatne komisije o podnetim ostavkama i predlog odluke o utvrđivanju prestanka mandata tim odbornicima.

U DSS kažu da je njihov kandidat za zamenika gradonačelnika biće predsednik beogradskog odbora te stranke Andreja Mladenović.

Gradski parlament danas će razmatrati i predlog rešenja o razrešenju i imenovanju Gradske izborne komisije, a budući sastav GIK-a imaće 15 članova, odnosno predsednika i šest članova sa liste SNS, tri iz DS, po dva iz SPS i DS S i jednog iz PUPS-a.

Ranije juče, izborom predsednika i sekretara Skupštine grada, njihovih zamenika i verifikacijom mandata odbornicima, konstituisan je gradski parlament.

Odbornici su za predsednika gradskog parlamenta izabrali socijalistu Nikolu Nikodijevića a za njegovu zamenicu Andreu Radulović iz redova naprednjaka.Gradonačelnik i Gradsko veće, prema zakonu, moraju biti izabrani najkasnije u roku od mesec dana od dana održavanja konstitutivne sednice gradskog parlamenta, odnosno do 23. maja.

Prvi čovek grada bira se iz reda odbornika, na vreme od četiri godine, tajnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja odbornika Skupštine grada.

Kandidata za gradonačelnika predlaže predsednik Skupštine grada, a kandidat za gradonačelnika predlaže kandidata za njegovog zamenika iz reda Odbornika.

Zamenik gradonačelnika bira se na isti način kao gradonačelnik.Izborom gradonačelnika i zamenika gradonačelnika, prestaje im mandat odbornika u Skupštini grada.Gradsko veće čine gradonačelnik, zamenik gradonačelnika, kao i članovi Gradskog veća koje bira Skupština grada na period od četiri godine, tajnim glasanjem, većinom od ukupnog broja odbornika.

Kandidate za članove Gradskog veća predlaže kandidat za gradonačelnika, navodi se u Statutu grada Beograda.Gradonačelnik je predsednik Gradskog veća, a Skupština grada, na njegov predlog, bira 13 članova navedenog tela.Odborniku koji bude izabran za člana Gradskog veća prestaje odbornički mandat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track