SRBIJA POD VODOM: 60 miliona dinara pomoći za 22 poplavljene opštine
Foto: Milen Đorđević

Izlivanja zasad nema

SRBIJA POD VODOM: 60 miliona dinara pomoći za 22 poplavljene opštine

Srbija -
Na poljima ima vode koja se još nije povukla, ali se polako povlači u korita

BEOGRAD - Načelnik uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Goran Nikolić izjavio je sinoć da je situacija sa vodostajem reka bolja jer nije bilo jače kiše koja bi dovela do novog izlivanja reka, ali da se malo veći talas očekuje na Velikoj Moravi koja je primila vodu iz Južne i Zapadne.

"Tu je talas malo veći i možemo da kažemo da je neki vrh poplavnog talasa, ali nema nekog izlivanja da bi stanovništvo moglo biti ugroženo tako da je situacija za sada dosta dobra i povoljna", rekao je Nikolić. On je napomenuo da izlivanja ima tamo gde je nebranjeni deo reka, dodavši da ljudi iz javnih preduzeća, iz vodoprivrede vode računa o tome.

"Naravno, po poljima ima vode, ta voda se još nije povukla tamo gde se izlila ali se polako povlači u svoja korita i nadamo se da ova kiša neće znatno ugroziti korita koja su puna", naveo je Nikolić. Prema njegovim rečima, timovi Centra za vanredne situacije i rukovodioci su bili na terenu na onim delovima gde su meteorolozi najavili veće padavine, a i danas biće spremni da u svakom trenutku pomognu ako stanovništvo bude ugroženo.

13.30 - Pomoći od ukupno 60 miliona dinara biće dodeljena za sanaciju štete u 22 lokalne samouprave koje su pogođene poplavama, odlučila je Komisija Vlade Srbije za utvrđivanje štete od elementarnih nepogoda.

Šteta od poplava, procenjena na osnovu preliminarnih izveštaja lokalnih samouprava, iznosi više od 710 miliona dinara, pa će Ministarstvu finansija biti upućen zahtev za obezbeđivanje dodatnih sredstava, navodi se u saopštenju iz Vlade Srbije. Ovaj dodatni novac biće raspoređen na osnovu konačnih izveštaja o proceni štete koje bi lokalne samouprave trebalo da dostave Komisiji, kojom predsedava ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave i vršilac funkcije ministra privrede, Igor Mirović, do 5. maja 2014. godine.

11.53 - Na putu Koznica - Ploča - Jošanička Banja je normalizovano obavljanje saobraćaja, koje je bilo otežano zbog obilne kiše, saopštili su Putevi Srbije. To javno preduzeće poziva vozače da poštuju saobraćajnu signalizaciju i ograničenje brzine i vožnju da prilagode uslovima na putu.

10.15 - Prema rečima Dušana Todorovića člana Štaba, noćas je palo oko 6,5 litara kiše po metru kvadratnom, ali to nije prouzrokovalo nove probleme i za sada je situacija stabilna.

10.12 - Prema preliminarnoj proceni, ukupna šteta na poljoprivrednim dobrima iznosi 53 miliona dinara jer je poplavljeno oko 1.200 hektara oranica, a šteta na infrastrukturi je oko 35 miliona dinara, precizirao je Todorović. On je istakao da se nakon posete direktora JP “Putevi Srbije” Zorana Drobnjaka i JP “Srbijavode” Gorana Puzovića Kruševcu već počelo sa sanacijom pojedinih putnih pravaca, najpre onom koji vodi ka izletištu Jastrebac.

10.11 - Vodostaji reka u kruševačkom kraju, uključujući i Južnu Moravu kod Đunisa, koja je prethodnih dana bila kritična, su u stagnaciji ili opadanju uprkos kiši koja je noćas padala, rečeno je u Štabu za vanredne situacije.

09.18 - Načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da, iako je kiša padala tokom cele noći, nije došlo do ozbiljnijih izlivanja reka ali da u naredna tri dana treba biti na oprezu. "Nije došlo do ozbiljnijih izlivanja, jedino je u Osečini došlo do izlivanja potoka, tri dvorišta su poplavljena i ekipe koje rade na sanaciji su na terenu", rekao je Marić. On je kazao da su svi kapaciteti za odbranu od poplava ojačani, budući da je kiša padala tokom noći i jutros. "Treba biti na oprezu u naredna tri dana", dodao je Marić. Vanredna situacija zbog opasnosti od poplava proglašena je u 11 opština i jedinice za vanredne situacije u tim opštinama rade na sanaciji terena. Najkritičnije stanje izazvano poplavama bilo je u Đunisu kod Kruševca, gde je zbog visokog vodostaja proteklih dana evakuisano 25 porodica.

08.00 - Odlukom Štaba za vanredne situacije Opštine Prokuplje, uz saglasnost Školske uprave iz Niša, prokupački osnovci i srednjoškolci produžiće raspust do ponedeljka 28. aprila 2014. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track