UŽIVO UKRAJINA DAN 12: Putin poručio Obami da će Rusija intervenisati ako bude potrebno!

Pogledajte pucnjavu na Krimu - Ruski tenkovi ušli u Sevastopolj!

UŽIVO UKRAJINA DAN 12: Putin poručio Obami da će Rusija intervenisati ako bude potrebno!

Planeta -
Ukrajina traži da NATO interveniše. Ministar spoljnih poslova Ukrajine zatražio od NATO da razmotri "sve moguće" načine da joj pomogne u zaštiti svog teritorijalnog integriteta
1 / 14 Foto: FONET

NJUJORK - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održao je kratak "privatni sastanak", a potom i konsultacije na kojima se razgovaralo o situaciji u Ukrajini, izjavili su zvaničnici UN.

UŽIVO O NAJNOVIJIM DEŠAVANJIMA MOŽETE PRATITI OVDE

Ukrajinski ambasador u UN Jurij Sergejev je nakon jučerašnjeg sastanka izjavio da sve veće vojno prisustvo Rusije na Krimu "predstavlja izazov bezbednosti i miru u regionu i ugrožava teritorijalni integritet". On je u obraćanju novinarima rekao da zvanični Kijev smatra da su ruske trupe agresivne i da podstiču "separatizam i sukobe".

UŽIVO NAJNOVIJA DOGAĐANJA NA KRIMU I U OSTATKU UKRAJINE MOŽETE PRATITI OVDE

00.04 - Predsednik SAD Barak Obama pozvao je Rusiju da smanji tenzije u Ukrajini tako što će povući ruske trupe nazad u svoje baze na poluostrvu Krim, i tako što će se suzdržati od bilo kakvog mešanja u toj bivšoj sovjetskoj republici. Kako je saopštila Bela kuća, Obama je takvu poruku preneo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru koji je trajao 90 minuta. U saopštenju se navodi da Bela kuća osuđuje rusko vojno uplitanje na ukrajinskoj teritoriji.

23.01 - Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je večeras američkom predsedniku Baraku Obami da u slučaju širenja nasilja u Ukrajini Rusija zadržava za sebe pravo da zaštiti svoje interese. Kako je saopštila pres služba Kremlja, Putin i Obama su u telefonskom razgovoru razmatrali pojedinosti o "različitim aspektima vanredne situacije u Ukrajini", prenela je agencija Itar tass.

Ruski predsednik naglasio je da u slučaju širenja nasilja u istočnim regionaima Ukrajine i Krima, Rusija zadržava pravo da štiti svoje interese i tamošnje stanovništvo. Putin je naglasio da postoje stvarne pretnje za život i zdravlje građana Rusije i sunarodnika koji se nalaze na teritoriji Ukrajine. Kao odgovor na zabrinutost Obame zbog moguće upotrebe ruskih oružanih snaga u Ukrajini, Putin je skrenuo pažnju na provokacije i prestupe ultranacionalista, ohrabrenih od sadašnjih vlasti u Kijevu. U saopštenju se navodi da je telefonski razgovor inicirao američki predsednik.

22.45 - Tim za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Baraka Obame sastao se radi ažuriranja situacije u Ukrajini i razmatranja potencijalnih opcija, saopštio je neimenovani visoki zvaničnik administracije američkog predsednika. Nakon sastanka viđeni su kako napuštaju Belu kuću američki ministar odbrane Čak Hejgel, direktor CIA Džon Brenan, šef generalštaba američke vojske, general Martin Dempsi i Džejms Kleper, direktor nacionalne obaveštajne službe. Obama nije prisustvovao ovom sastanku, ali su ga o njegovom toku obavestili savetnica za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs i još neki učesnici skupa.

22.37 - Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen najavio za nedelju vanredan sastanak Sevenoatlantskog saveta povodom ukrajinske krize. Rasmusenov poziv ambasadorima zemalja članica NATO usledio je nekoliko sati nakon što je Ukrajina zatražila da joj NATO pomogne u odbrani od ruske invazije.

Ukrajinci u Kijevu traže "spas od Rusije" (Foto: Reuters)

22.27 - Ambasador Ukrajine u UN Jurij Sergejev je rekao da se u Krimu trenutno nalazi 15.000 ruskih trupa.

22.10 - Ukrajina je danas zatražila od NATO da razmotri sve moguće načine da joj pomogne u zaštiti svog teritorijalnog integriteta, rekao je ministar spoljnih poslova Ukrajine Sergej Deširitsja. Deširitsja je rekao da je zatražio od NATO da "razmotri sve mogućnosti za zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, ukrajinskog naroda i nuklearnih postrojenja na ukrajinskoj teritoriji".

23.37 - Baltičke države Litvanija i Latvija aktivirale Član 4 NATO pakta. Članak 4 nalaže da će se "potpisnice savetovati kada god, prema mišljenju bilo koje od njih, bude ugrožen teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili sigurnost bilo koje zemlje potpisnice". Ovo je četvrti put u istoriji da je neke članica aktivirala taj članak.

21.33 - Počela sednica Saveta bezbednosti UN. Sastanak o Ukrajini iza zatvorenih vrata!

21.30 - Ketrin Ešton oštro je večeras osudila odluku Rusije da se vojno angažuje u Ukrajini i pozvala sve strane da krizu reše dijalogom. "Najoštrije osuđujem današnju odluku Rusije", poručila je Ešton. One je istakla da svaka upotreba vojne sile u Ukrajini mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom, a posebno sa poveljom Ujedinjenih nacija, Budimpeštanskim memorandumom iz 1994. i bilateralnim ugovorim Rusije i Ukrajine o Crnomorskoj floti.

21.14 - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun pozvao je sve strane na mir i poštovanje teritorijalne celovitosti Ukrajine, saopštio je njegov medijski predstavnik Martin Nesirki. Mun će uskoro stupiti u kontakt sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

20.59 - Privremeni predsednik Ukrajine Aleksandar Turčinov i novi premijer te zemlje Arsenij Jacenjuk izjavili su večeras da je Ukrajina stavila svoje oružane snage u stanje borbene gotovosti i upozorili Rusiju da bi bilo kakva vojna intervencija u Ukrajini dovela do rata. Turčinov je naložio da Ukrajina pojača bezbednost oko nuklearnih postrojenja i aerodroma, preneo je AFP.

20.41 - Hiljade Ukrajinaca beže preko granice u Rusiju, pošto proruske snage prkose novoj privremenoj vladi Ukrajine i preti eskalacija sukoba, saopštili su danas ruski zvaničnici. "Prema podacima dobijenim od pograničnih službi, od početka sukoba u Ukrajini 143.000 ljudi već je napustilo tu zemlju i prešlo u Rusiju", rekao je potpredsednik Senata Jevgenij Bušmin ruskoj televiziji, nakon što je Savet Federacije odobrio ranije danas raspoređivanje ruskih trupa u Ukrajini, preneo je AFP. U Ukrajini živi oko 46 miliona ljudi, dok ukrajinsko poluostrvo Krim ima oko dva miliona stanovnika, navodi francuska agencija, prenosi Tanjug.

http://www.youtube.com/watch?v=0Wdfuel47WA

Ruske pristalice tuku neistomišljenike u Harkovu, objavio BBC uz ovaj snimak

20.30 - Ukrajinski desničari i lider radikalne grupe "Desni sektor" Dmitrij Jaroš pozvao je vođu čečenskih terorista Doku Umarova, koji se nalazi na ruskoj listi najtraženijih zločinaca, da napadne Rusiju. Desničari navode da je veliki broj naoružanih Ukrajinaca podržao Čečene u borbi protiv ruskih snaga i da je vreme da Umarov podrži Ukrajinu. Opunomoćenik Ministarstva spoljnih poslova Rusije Konstantin Dolgov napisao je potom na svom tviteru da "ukrajinski neofašista Jaroš poziva u pomoć teroristu Umarova".

20.15 - Ukrajinska crkva spremna je da bude sa svojim vojnicima na bojnom polju. poručio ukrajinski patrijarj Svjatoslav19.57 - Sekretar odbrane SAD Čak Hejgel razgovarao sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom. Razgovor je bio usmeren na diplomatske opcije.

19.40 - Predsedsednik Rusije Vladimir Putin doneće odluku o uvođenju vojske u Ukrajinu, kao i o tome da li će povući ruskog ambasadora iz SAD u zavisnosti od situacije, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

19.20 - Američki senator Džon Mekejn izdao je oštro saopštenje:

"Duboko sam zabrinut da bi se Ruska vojna intervencija uskoro mogla proširiti na istočnu Ukrajinu. Predsednik Obama je juče rekao da će se Rusija suočiti sa posledicama ukoliko vojno interveniše u Ukrajini. Sada je od esencijalne važnosti da predsednik artikuliše tačno kakve će te posledice biti i preduzme korake kako bi ih nametnuo. Ruska upotreba sile u Ukrajini se odvija na takav način da Rusija jasno krši Ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet iako se Budimpeštanskim memorandumom 1994. obavezala da to neće činiti. Niko od nas ne bi trebalo da gaji iluzije o onome što predsednik Putin može uraditi Ukrajini, naročito sada kada je odobreno slanje ruskih trupa. Svaki trenutak odlaganja reakcije SAD i njenih saveznika mogu biti signal Putinu da može biti još ambiciozniji i agresivniji u svojoj vojnoj intervenciji u Ukrajini. Na raspolaganju nam je širok dijapazon mera koje ne uključuju korišćenje vojne sile. Pozivam predsednika Baraka Obamu da okupi naše evropske i NATO saveznike kako bi Rusiji jasno dali do znanja koliko će ih koštati njihova agresija i da im se nametnu te posledice bez daljnjeg odgađanja".

19.18 - U Simferopolju počela pucnjava. Čuju se hici iz kalašnjikova, ali za sada nije poznato ko je otvorio vatru. Sporadični hici su se čuli u centru grada.

http://www.youtube.com/watch?v=aMvgzsTDReE

19:15 - Poljski premijer Donald Tusk danas je u Varšavi, povodom odluke ruskog parlamenta da Moskva može da pošalje trupe na Krim, upozorio da svet stoji na ivici sukoba čije posledice nije još u stanju da sagleda. "Svet se našao na ivici sukoba čije posledice nismo u stanju da sagledamo. Još uvek u Evropi ne uviđaju svi tu situaciju", kazao je Tusk na vanrednom brifingu.

Poljski premijer naglasio je da je sada nastupio istorijski trenutak istine koji će ostaviti trag na odnose Ukrajine i Evrope još duge godine.

"Suočeni sa pretnjama u toj situaciji moramo da budemo solidarni sa ljudima koji su ugroženi i koji se plaše. Ukrajina zaslužuje punu međunarodnu integraciju i podršku. Ukrajinci moraju da saznaju danas da imaju prave prijatelje", kazao je Tusk i apelovao na Poljake da budu jedinstveni u podršci Ukrajini.

19.08 - Ketrin Ešton, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, otkazala je svoju posetu Kijevu, koja je bila zakazana za 3. mart, kako bi učestvovala na sednici ministara EU koja će se održati istog dana, izjavila je njena portparolka Maja Kocijančić.

18.53 - Bivša premijerka Ukrajine i lider partije "Otadžbina" Julija Timošenko posetiće u ponedeljak, 3. marta, Moskvu da bi razgovarala o pronalaženju rešenja za krizu na Krimu.O poseti Timošenkove Moskvi izvestio je Itar Tas s, pozivajući se na ukrajinske agencije koje su citirale predsednika Građanskog odbora nacionalnog spasa Pavla Nusa.On je naveo da je odluku o poseti Moskvi donela sama Timošenkova.

18.33 - Refat Čubarov, predsednik tatarske skupštine na Krimu, upozorio je danas da Krim dele sati od katastrofe i pozvao građane da ostanu mirni i izbegavaju bilo kakve konflikte, ocenivši da rešenje može biti pronađeno samo uz pomoć međunarodne zajednice, uključujući i Rusiju.

"Bukvalno sati predstoje do katastrofe", rekao je Čubarov, prenosi BBC.

On je ocenio da je potrebno tražiti puteve za izbegavanje eskalacije konflikta i straha u krimskom društvu i pozvao Tatare da ostanu kod kuće i da ne pokušavaju da organizuju odbranu.

"Moramo da očuvamo mir. Nema nikakvih odreda, nikakvog naoružanja, ljudi mogu sebi da pomognu samo mirnim ponašanjem", rekao je on.

BBC servis na ruskom jeziku preneo je izjavu Čubarova da kriza može da bude rešena samo uz spoljno mešanje, a ljudi na Krimu treba da izbegavaju bilo kakve konflikte "i među sobom i sa vlašću i sa onima koji su danas uzeli pod kontrolu ulice i gradove i neke objekte". Na pitanje da li savetuje Tatarima da izražavaju podršku vlastima u Kijevu, kao što je to bilo pre dva, tri dana, Čubarov je odgovorio da je "konflikt došao do nivoa gde rešenje treba da nađe međunarodna zajednica i naša država", a to je moguće "jedino uz učešće Rusije", jer se njena vojska nalazi na teritoriji AR Krim.

18.25 - Portparol Kremlja rekao je da se Moskva nada da neće biti daljnje eskalacije situacije u Ukrajini.

18.19 - Interfax-Ukrajina izveštava da je radikalna desničarska organizacija Desni Sektor, koja je bila uključena u proteste protiv Janukoviča, pozvala na mobilizaciju i naoružavanje kao odgovor na rusku odluku o intervenciji. Poručili su da će "rusko carstvo biti uništeno" i pozvali "sve pokrete otpora, uključujući i one na Kavkazu, da pojačaju svoje aktivnosti".

18.13 - Američki senator Džon Mekejn ocenio je danas da slanje oružanih snaga Rusije u Ukrajinu može da znači povratak Hladnog rata. Senator iz Arizone i nekadašnji kandidat naveo je da: "Ruski parlament podupire Putinov zahtev za slanja vojnika u Ukrajinu - baš kao iz sovjetskog priručnika. Ne želim ponovno hladni rat, ali čini se da Putin želi".

18.09. - Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg izjavio je danas da se Velika Britanija protivi raspoređivanju ruskih trupa na teritoriji Ukrajine i da je ruski ambasador u Londonu pozvan u Forin ofis radi razgovora povodom zabrinjavajuće situacije u Ukrajini.

"Protivimo se odluci da ruske trupe bude raspoređene na ukrajinskom tlu, a da ukrajinska vlada to ne želi i osuđujemo bilo kakav akt agresije", napisao je Hejg na svom nalogu na Tviteru.

"Podržavamo zahtev ukrajinske vlade za hitne konsultacije u skladu sa Memorandumom iz Budimpešte iz 1994. koji su potpisale Velika Britanija, SAD, Rusija i Ukrajina", naveo je britanski šef diplomatije.

On je, takođe putem te društvene mreže, rekao da je njegova zemlja danas pozvala na hitan sastanak Saveta bezbednosti UN o Ukrajini i da podržava održavanje vanrednog sastanka Spoljnopolitičkog saveta EU.

18.00 - Protesti protiv vlasti u Kijevu eskalirali su u istočnom gradu Harkovu. Na ulice je izašlo oko 100.000 ljudi. Demonstranti su pokušali da upadnu u zgradu lokalne vlasti, a više desetina je povređeno, prenosi AFP.

17:48 - Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine i predsednik Vrhovne rade (skupštine) Oleksander Turčinov ocenio je danas ponašanje Rusije kao "direktnu agresiju prema suverenitetu Ukrajine". Turčinov je to rekao u telefonskom rezgovoru s američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, saopšteno je na sajtu Rade.

17.47 - Savet bezbednosti UN sastaće se u 19 sati (po našem vremenu) na drugoj hitnoj raspravi u 24 sata o stanju u Ukrajini.

17:40 - Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je danas da Rusija mora da posttuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i pozvao na smirivanje napetosti.

"Rusija mora da poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i granice Ukrajine", napisao je Rasmusen na Tviter nalogu povodom odluke ruskog parlamenta da odobri slanje ruske vojske u Ukrajinu u cilju stabilizacije situacije.On je naglasio da je neophodno hitno smirivanje napetosti na Krimu i dodao da saveznici u Alijansi ostaju blisko koordinisani.

17.30 - Deo stanovništva u Simferopolju izašao je na ulice i pozdravlja odluku Rusije.

17:27 - Odobrenje Saveta federacije Rusije (gornjeg doma parlamenta) za upućivenja ruskih Oružanih snaga u Ukrajinu ne znači da će one biti upućene momentalno, izjavio je danas državni sekretarar u Ministarstvu inostranih poslova Grigorij Karasin."Odobrenje koje je dobio (predsednik Rusije Vladimir Putin) ne znači u bukvalnom smislu da će to pravo biti realizovano momentalno", rekao je on.Prema Karasinovim rečima, odobrenje gornjeg doma znači da je predsednik dobio slobodu postupanja u slučaju pogoršanja situacije."Današnje odobrenje koje je predsedniku dato za angažovanje OS Rusije u Ukrjaini do normalizacije stanja u toj zemlji znači da predsednik ima odrešene ruke ukoliko se situacija bude pogoršavala", rekao je on a prenosi Itar-Tas s.

17.24 - Ruski Gasprom već je izdao saopštenje da će podići cenu gasa Ukrajini, odnosno da više neće imati pravo na popust kao do sada, izveštava BBC.Istovremeno, portparol Gornjeg doma Dume, Valentina Matvienko predložiće predsedniku Putinu da povuče ruskog ambasadora iz Vašingtona.

17.06 - Ukrajinski političar i bivši svetski šampion u boksu Vitalij Kličko zatražio je danas proglašenje vojne mobilizacije, pošto je ruski Savet federacije odobrio angažovanje ruskih snaga na ukrajinskoj teritoriji.

"Parlament mora da zatraži od glavnokomandujućeg vojske da proglasio nacionalnu mobilizaciju zbog ruske agresije protiv Ukrajine", naveo je Kličko u saopštenju, preneo je AFP.Vođa partije UDAR, koja je bila među liderima demonstracija protiv ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča, pozvao je i Savet bezbednosti UN da sazove hitan sastanak o krizi u Ukrajini.

Istovremeno, izaslanik Ujedinjenih nacija (UN) Robert Seri otkazao je danas posetu Ukrajini zbog tenzija na Krimu koje, kako prenose agencije, ovu misiju predstavnika UN čine nemogućom.

16.50 - Ruski tenkovi ušli su u Sevastopolj. Strane ambasade pozivaju svoje državljane da što prije napuste Krim.

16.29 - U centru Harkova u toku su demonstracije, a kako izveštavaju ruske agencije, proruski demonstranti zauzeli su zgrade lokalne administracije i podižu rusku zastavu, a povređeno je 97 ljudi. Itar -Tas s prenosi da je situacija na centralnom Trgu slobode prilično napeta, a Interfaks da su zgradu administracije prethodno držale pristalice evromajdana, ali da su ih posle tuče proruski demonstranti nadvladali i ušli u zgradu.Prema nekim procenama, na Trgu slobode je oko 10.000 ljudi, a demonstranti uzvikuju: "Rusija-Harkov".Prema najnovijim informacijama, u Harkovu je nakon pokušaja zauzimanja zgrade lokalne administracije, 15 automobila Hitne pomoći prevezlo povređene sa Trga Slobode, među kojima je najmanje jedan policajac.

Istovremeno, kako javlja AFP, više od 10.000 ljudi demonstrira danas na ulicama istočnog ukrajinskog grada Donjecka. Ruski mediji prenose da je sa zdanja lokalne administracije skinuta ukrajinska i podignuta ruska zastava.AFP navodi da demonstranti u Donjecku, uporištu opozvanog predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča, uzvikuju parole u znak podrške aspiracijama Krima da se pripoji Rusiji."Rusija, Rusija", viču demonstranti, a dele se i leci na kojima se ljudi pozivaju da se ne pokoravaju vlastima u Kijevu.

"Zapanjeni smo onim što se dešava u Kijevu. Nećemo dozovoliti nacionalistima da uđu u naš grad", rekao je jedan 40-godišnji demonstrant. Agencija Interfaks-Ukrajina javlja da je trg ispred zgrade lokalne administracije u tom gradu prepun demonstranata koji nose ruske zastave.

16.24 - Rusko federalno veće je na vanrednoj sednici odobrilo vojnu intervenciju u Ukrajini. Odluka je jednoglasno odobrena od strane svih zastupnika.

http://www.youtube.com/watch?v=4qSBm5xWfxQ

"Ruska vojna intervencija u Ukrajini je jasno protivna međunarodnim zakonima i principima sigurnosti u Evropi", na svom Tviteru napisao je švedski diplomata Karl Bilt.

http://www.youtube.com/watch?v=NEALsKxmDek

16:09 - Američki predsednik Barak Obama uvredio je ruski narod izjavom da će Rusija skupo platiti za svoju politiku, poručio je danas potpredsednik gornjeg doma ruskog parlamenta Jurij Vorobjov. Kako je rekao na vanrednoj sednici Saveta Federacije, Obama je na taj način "prešao crvenu liniju", prenosi Itar-tas s. Vorobjov smatra da je neophodno opozvati ruskog ambasadora iz SAD.

Predsednik Odbora Dume za ZND, evroazijske integracije i veze sa dijasporom, Leonid Slucki je rekao da se Rusija uvek protivila formiranju jednopolarnog svetskog poretka, ali da danas Zapad pokušava na sve način da odvoji Ukrajinu od Rusije.

15:49 - U Savetu federacije (gornjem domu) počela je vanredna sednica na kojoj se razmatra obraćanje ruskog predsednika Vladimira Putina za odoborenjem upotrebe ruske vojske u Ukrajini do normalizacije stanja u toj zemlji, javio je Itar-Tas s. Senatori su odlučili da glasanje o Putinovom obraćanju bude javno a spoljnopolitički komitet Saveta federacije ga je podržao.

15.05 - Predsednik Rusije Vladimir Putin zatražio je danas dozvolu od Saveta federacije - Gornjeg doma parlamenta - za angažovanje ruske vojske u Ukrajini, na Krimu. Kako prenose ruske agencije, Putin se obratio Savetu federacije sa zahtevom za angažovanje ruskih snaga u Ukrajini.I Gornji i Donji dom ruskog parlamenta ranije danas zatražio je od Putina da zaštiti ruske građane u Ukrajini.

14.30 - U centru Harkova u toku su protesti, a proruski demonstranti zauzeli su zgrade lokalne administracije i podižu rusku zastavu. Itar-tass prenosi da je situacija na centralnom Trgu slobode prilično napeta, a Interfaks prenosi da su zgradu administracije prethodno "držale" pristalice "evromajdana", ali da su ih posle tuče proruski demonstranti nadvladali i ušli u zgradu.Prema nekim procenama, na Trgu slobode je oko 10.000 ljudi, a demonstranti uzvikuju: "Rusija-Harkov". Harkov se nalazi na severoistoku Ukrajine i drugi je po veličini grad u zemlji.

14.15 - Pogranična služba Ukrajine saopštila je danas da preduzima vanredne mere kako ne bi bila zauzeta teritorija Obalske straže i njena plovila u Sevastopolju, krimskom gradu sa specijalnim statusom u kom je stacionirana ruska Crnomorska flota.Ukrajinske novinske agencije ranije su javile da kolona od deset vozila sa približno 300 ljudi obučenih u uniforme specijalaca pod punom borbenom opremom pokušava da zauzme Sevastopoljsko odeljenje Obalske straže.Svi brodovi su isplovili na more na signal uzbune, javila je agencija UNN, kojoj je u pres službi Pogranične službe rečeno da je "starešina te grupe rekao da ima naredbu Ministarstva odbrane Rusije"."Rukovodstvo Državne pogranične službe Ukrajine saopštava da će postupati u skladu sa zakonodavstvom Ukrajine", navedeno je u saopštenju.

14.00 - Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov osporio dekretom imenovanje proruski orjentisanog Sergeja Aksjonova za novog premijera Krima.

13.30 - Ukrajina je danas optužila Rusiju da je poslala još vojnika na Krim i stavila je svoju vojsku u toj oblasti u stanje najviše pripravnosti, dok Moskva poručuje da su kretanja njene vojske u skladu sa sporazumima sa Ukrajinom."Neprihvatljivo je da se ruska vojna oklopna vozila nalaze u centru ukrajinskih gradova", izjavio je danas ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk na početku zasedanja vlade u Kijevu."Mi ne popuštamo pred provokacijama, ne koristimo silu i zahtevamo od Rusije da prestane da provocira i vrati vojnike u bazu", dodao je on.Rusija, međutim, tvrdi da su sva kretanja njene vojske na Krimu u skladu sa sporazumima sa Ukrajinom o iznajmljivanju mornaričke baze u luci Sevastopolj i optužila je Kijev da pokušava da destabilizuje to poluostrvo u Crnom moru.

12.36 - Oko 10.000 proruskih protivnika novih vlasti u Ukrajini okupilo se danas na ulicama grada Donjecka, uporištu svgnutog predsednika Viktora Janukoviča. "Rusija, Rusija", skandirali su učesnici demonstracija koji su nosili ruske zastave. Okupljenima su se sa bine obratili organizatori skupa, koji su saopštili da podržavaju težnje Krima da se pridruži Rusiji. Pošto su naoružani ljudi, za koje se veruje da su pripadnici ruskih jedinica, zauzeli kontrolu nad najvaznijim aerodromima u Krimu, nove ukrajinske vlasti optužile su Rusiju za "vojnu invaziju i okupaciju".

Foto: Twitter

11.30 - Rusija je poslala 6.000 ljudi i 30 blindiranih vozila u autonomnu oblast Krim, na jugu Ukrajine, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Igor Penjuk. Rusija je od juče šalje svoje snage "bez obaveštenja i bez dozvole Ukrajine, što je u suprotnosti sa principom nemešanja u politiku susedne države", rekao je Penjuk na sastanku ukrajinskog saveta ministara.

11.00 - Vrhovni savet Autonomne Republike Krim formirao je lokalne specijalne policijske jedinice Berkut koje će čuvati javni red i mir poluostrva, prenele su agencije. "Kasno sinoć sastao sam se sa borcima Berkuta koji su se složili da se formiraju specijalne jedinice Krima", napisao je na svom Fejsbuk profilu zamenik premijera dodavši da je vrhovni savet već potpisao naredbu.

Novi predsednik vlade na Krimu Sergej Aksionov izjavio je danas da je preuzeo punu kontrolu nad vojnim, policijskim i drugim bezbednosnim službama u regionu. Inače, Berkuti su bili pripadnici ukrajinskih specijalnih policijskih jedinica koje su rasformirane odlukom novih vlasti u Ukrajini. Podsetimo, Rusija je juče saopštila da će dati pasoše pripadnicima ukrajinskih specijalnih policijskih jedinica koje su rasformirane odlukom novih vlasti u Ukrajini.

10.50 - Uprkos svim previranjima u kojima se Ukrajina našla, život i ljubav ništa ne može da zaustavi o čemu svedoči i ovaj par koji se danas venčao u Simferopolju na Krimu.

10.45 - Grupa neidentifikovanih naoružanih ljudi iz Kijeva pokušala je noćas da zauzme zgradu MUP Krima u Simferopolju, javlja Raša tudej. Napad su odbile krimske jedinice samoodbrane, ali je nekoliko ljudi povređeno u tom okršaju.

10.55 - Referendum o statusu Krima pomeren na 30. mart.

10.40 - Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk pozvao je Rusiju da povuče vojsku i obustavi sva vojna kretanja na Krimu.

Ruski konvoj na Krimu
Ruski konvoj na Krimu

10.35 - Ukrajina duguje ruskom Gaspromu ogroman iznos od 1,55 milijardi dolara za isporučeni gas, i možda neće uspeti da zadrži postojeće povlastice na cenu gasa, saopšteno je danas iz Gasproma.

10.00 - Vrhovni savet Autonomne Republike Krim formirao je lokalne specijalne jedinice Berkut koje će da čuvaju javni red i mir poluostrva, javljaju strane agencije.

09.50 - Rusija neće ignorisati zahtev za pomoć koji joj je uputio novi predsednik vlade Krima, saopšteno je iz Kremlja, javljaju RIA Novosti.

09.35 - Novi predsednik vlade na Krimu Sergej Aksionov pozvao je danas ruskog predsednika Vladimira Putina da pomogne da se uspostave "red i mir" u toj autonomnoj proruskoj oblasti na jugu Ukrajine, javlja Raša tudej. Proruski orijentisan krimski predsednik vlade,izabran pre par dana,obratio se stranom državniku za pomoć, jer ne priznaje novu vlast u Kijevu. "Imajući u vidu odgovornost za život i bezbednost građana, molim ruskog predsednika Vladimira Putina da pomogne da se obezbede mir i red na teritoriji Krima", izjavio je Aksionov. Na Krimu živi veći broj ruskih i nego tatarskih stanovnika.

09.18 - Do 17 sati zatvoren najveći aerodrom na Krimu. Aerodrom u Simferopolju, prestonici AR Krim, biće zatvoren danas do 17 sati po srednjoevropskom vremenu, rekao je za rusku agenciju Itar-Tass predstavnik tog aerodroma, ne navodeći razloge za to. Aerodrom je zatvoren i svi odlasci su odloženi, rekao je on i dodao da ne može da precizira razloge. I drugi zvaničnik na aerodromu je rekao da je vazdušni prostor iznad Krima zatvoren za sve letove, do danas do 19 sati po lokalnom vremenu. U međuvremenu, ukrajinski nacionalni telekomunikacioni operator "Ukrtelekom" je saopštio da je izgubio vezu između poluostrva Krim i ostatka Ukrajine, jer su oštećeni optički kablovi. Posledica toga jeste da je telefonski i internet saobraćaj na poluostrvu Krim skoro potpuno obustavljen.

06.00 - Novoizabrani krimski premijer Sergej Aksenov potvrdio rano jutros da je u sukobima u ovom regionu upotrebljeno vatreno oružje, javlja Itar-TASS.

Zauzimanje parlamenta u Simferopolju

Na internetu i društvenim mrežama osvanuo je snimak bezbednosne kamere na kojem se vidi kako u noći između četvrtka i petka grupa naoružanih ljudi u maskirnim uniformama bez ikakvih obeležja zauzima parlament na Krimu.

http://www.youtube.com/watch?v=lgqSxOn40fA

Predsednik SAD Barak Obama upozorio je večeras Rusiju da će je "koštati" bilo kakva vojna intervencija u Ukrajini, objavila je agencija Asošijejted Pres na Tviteru.

Obama je izrazio zabrinutost povodom izveštaja da su ruske trupe umešane u situaciju u Ukrajini, dok su naoružane grupe zauzele pozicije na Krimu. "Duboko smo zabrinuti povodom izveštaja o vojnim kretanjima Ruske Federacije u Ukrajini", rekao je Obama u Beloj kući u Vašingtonu. "To bi bilo očigledno kršenje ruske obaveze poštovanja nezavisnosti i suvereniteta i granice Ukrajine i međunarodnih zakona. Bilo kakvo narušavanje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta delovalo bi duboko destabilizujuće, što nije u interesu ni Ukrajine, ni Rusije, ni Evrope", ukazao je predsednik SAD, preneo je "USA Today".

Obama je rekao da je potpredsednik SAD Džozef Bajden danas razgovarao sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim, kojem je izrazio zabrinutost SAD. Bela kuća je juče zatražila od Rusije da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet, usled događaja na Krimu. "Snažno podržavamo ukrajinski teritorijalni integritet i suverenitet. Očekujemo da će i druge zemlje uraditi isto. Pažljivo posmatramo ruske vojne vežbe duž granice s Ukrajinom", izjavio je portparol Bele kuće Džej Karni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track