VALJEVO: Broj zaraženih salmonelom skočio na 26

Nalazi na analizama u Beogradu

VALJEVO: Broj zaraženih salmonelom skočio na 26

Srbija -
Do sada se na probavne tegobe žalilo više od 50 osoba, a obolela deca su iz sedam vrtića kojima upravlja PU "Milica Nožica"

VALJEVO - Do sada je salmonela potvrđena kod 26 dece iz valjevskih obdaništa i zaposlenih u Predškolskoj ustanovi (PU) "Milica Nožica".

Izvor iz Zavoda za javno zdravlje je rekao da su ti nalazi "otišli u Beograd" kako bi se isključila sva nagađanja o epidemiji salmoneloze, koja je proglašena.

Do sada se na probavne tegobe žalilo više od 50 osoba, a obolela deca su iz sedam vrtića kojima upravlja PU "Milica Nožica".

Betin izvor kaže da "osnovanu pretpostavku" o tome da je izvor zaraze u centralnoj kuhinji PU "Milica Nožica", gde se dnevno pripremi i do 6.000 obroka, nije lako dokazati i zbog toga što HACCP standard propisuje čuvanje pripremljene hrane do 48 sati, a inkubacija traje tri dana.

"Srećna je okolnost što je izolovani tip salmonele najmanje infektivan inače bi to bila 'eksplozija epidemijske bombe' sa mnogo većim broj obolelih", kazao je taj izvor Bete.

U svim objektima PU "Milica Nožica", po nalogu Sanitarne inspekcije i Zavoda za javno zdravlje, sprovedene su dodatne mere pojačane higijene i vanredni sanitarni pregledi zaposlenih.

Slična epidemija u valjevskim obdaništima bila je u septembru i oktobru 2009, kada je takođe obolelo više od 50 dece. Tada je smenjena direktorka obdaništa, a bile su uvedene i privremene mere.

Uvečana bakterija salmonele
Uvečana bakterija salmonele

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track