Vandali oštetili deo memorijalnog kompleksa u Kragujevcu
Foto: KURIR

Nečuveno

Vandali oštetili deo memorijalnog kompleksa u Kragujevcu

Srbija -
Nepoznati počinioci su oštetili glavu jedne od dve figure lava na ulazu u memomijalni kompleks posvećen streljanim slovačkim i češkim vojnicima 1918. godine, tako što su otkinuli jedno uvo

KRAGUJEVAC - Nepoznati počinioci oštetili su deo spomenika u okviru memorijalnog kompleksa posvećenog streljanim slovačkim i češkim vojnicima 1918. godine u Kragujevcu.

Pomoćnica gradonačelnika Kragujevca za zaštitu kulturne baštine Slavica Đorđević najoostrije je osudila taj vandalski čin, "koji pokazuje odsustvo poštovanja žrtava ali i spomenika".

Ona je objasnila da su vandali oštetili glavu jedne od dve figure lava na ulazu u memomijalni kompleks, tako što su otkinuli jedno uvo. Đorđević je rekla da je oštećenje uočeno u petak izjutra, kao i da će biti sanirano.Ona je podsetila da su u Kraguejvcu 1918 streljana 42 Slovaka i dvojica Čeha.

U znak sećanja na taj događaj pre 90 godina napravljen je spomen kompleks koji je ograđen, a figure dva lava su na samom ulazu tog kompleksa. Predstavnici gradske uprave svake godine, u junu odaju poštu streljanim austrougarskim vojnicima, koji su se pobunili protiv svojih starešina, zbog čega ih je preki sud osudio na streljanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja